Wat kost studeren?

Door: Hermien Miltenburg · 11 november 2015
Categorie: Leenstelsel, Studeren

Studeren kost veel geld. De studiekosten goed van te voren berekenen en bespreken is belangrijk. Hoeveel studiekosten gaat uw zoon of dochter maken? Hoe kun je je kind helpen met het ‘huishoudboekje’ en hoe kan een student besparen?

Wat kost studeren? Moeten ouders en studenten gaan bedelen?

Wat kost studeren?

Studiekosten bestaan uit verschillende componenten. Natuurlijk moet er collegegeld worden betaald. Vaak zal de student ook op kamers gaan, de kamerhuur is dan de grootste kostenpost van een student. Er moeten boodschappen worden gedaan, de telefoon moet betaald. Een student heeft een zorgverzekering en misschien ook nog andere verzekeringen. Tenslotte moet er ook geld zijn voor uitgaan, sporten en hobby’s. Wat kost studeren? Het Nibud (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft een goed overzicht van de kosten die een student maakt voor de opleiding. Zij geven ook een speciaal studentenpakket uit met informatie en een kasboek.

Cijfers van studiekosten op een rijtje

Wat kost studeren precies? Op dit moment is een student de volgende bedragen kwijt:

€366,- Huur (Wageningen gemiddeld €250,- tot €350,-)
€163,- Collegegeld
€161,- Boodschappen
€144,- Ontspanning, uitgaan en sport
€ 97,- Zorgverzekering
€ 57,- Studieboeken (verschilt erg per opleiding)
€ 55,- Vervoer (naast de OV-kaart)
€ 47,- Kleding en schoenen
€ 26,- Telefoon

Hoeveel collegegeld?

De hoogte van het collegegeld wordt wettelijk vastgesteld. Voor het studiejaar 2015/2016 is dat €1.951,00. Je moet wel aan voorwaarden voldoen om voor dit collegegeld in aanmerking te komen. Je moet bijvoorbeeld uit de EU komen en je mag niet al bachelordiploma of masterdiploma hebben. Het collegegeld dekt de kosten van een studiejaar aan een hbo of universiteit niet. Ook de Rijksoverheid draagt flink bij aan de kosten van een student, namelijk gemiddeld zo’n €7300,- per student per jaar. Het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2016/2017 wordt €1984,- Vraagt u zich af: Wat kost studeren? Het collegegeld is een grote kostenpost.

Andere kosten

Natuurlijk zijn er dure en goedkope kamers. Sommige studenten vinden kleding belangrijk, andere weer niet. Zo zijn er heel wat verschillen tussen studenten. Ook studenten vragen zich regelmatig af: “Wat kost studeren eigenlijk?” Sommige studenten houden heel netjes bij wat ze maandelijks uitgeven. Anderen staan elke maand weer rood.

Wat kost studeren?

Lastig om hier goed zicht op te krijgen. Studenten hebben allerlei ‘truukjes’ om in de gaten te houden waar hun geld blijft. Een tijdje nauwkeurig bijhouden waar je geld eigenlijk blijft is en blijft een handig hulpmiddel.

Bespaartips van studenten

Studenten hebben soms heel creatieve en goede bespaartips:

Thomas: “Ga besparen op vaste lasten. Veel vaste lasten zoals verzekeringen kun je als student een stuk goedkoper krijgen, hiermee kun je al gauw een paar tientjes per maand besparen. Ook het abonnement op je mobiele telefoon kan waarschijnlijk stukken goedkoper. 6Gb internet heb je echt niet meer nodig als je gaat studeren. Waarschijnlijk ben je vaak op de uni voor colleges of om te studeren en over het ‘algemeen’ is daar een goeie wifi-verbinding. En bellen is zowiezo niet meer van deze tijd.”

Carry: “Kijk naar facebook pagina’s tegen food waste, student plaza en weggeefhoeken!”

Karin: “Houd al je uitgaven bij! Maak een excel bestand en werk het minimaal een  keer per week bij met je inkomen en uitgaven. Zo weet je altijd waar je geld blijft en waar je op kan besparen.”

Filmpje uitgaven van studenten

Over de gemiddelde uitgaven die een student elk maand doet hebben we samen met Nibud een filmpje gemaakt. U ziet interviews met studenten en het commentaar van een medewerker van Nibud hierop. Wat kost studeren is een hele goede vraag.

Wat kost studeren? Voorbereiden is het halve werk

Samen met uw zoon of dochter eens een berekening maken en een ‘kasboekje bijhouden is wel zo verstandig. Het is slim o hiermee in de middelbare school periode eens samen mee bezig zijn. Goed omgaan met geld is wel iets dat een student moet leren.
Besteed samen met uw kind veel tijd aan de juiste studiekeuze en help hem regie te nemen op zijn eigen (studie)loopbaan, maar hem ook helpen geldzaken te plannen helpt een hoop ellende te voorkomen.

 

 

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.