11 november 2021 | Categorie: Geldzaken, Studeren

Wat kost studeren?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren kost veel geld. De studiekosten goed van te voren berekenen en bespreken is belangrijk. Hoeveel studiekosten gaat uw zoon of dochter maken? Hoe kun je je kind helpen met het ‘huishoudboekje’ en hoe kan een student besparen?

Webinars over studeren en studiekeuze op hbo of univeriteit. Zijn er vragen over geldzaken?

We hebben een serie webinars gegeven over studiekeuze en studeren: ‘Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?’
Het laatse webinar van dit schooljaar gaat over geldzaken. 16 maart 2022 19.30-20.30 essay on criticism summary

Aan bod komt o.a.:
-De kosten van studeren
-De ouderbijdrage
-De (nieuwe) studiefinanciering voor hbo en wo
En nog veel meer. Zijn er vragen over geldzaken? Vermeld ze hieronder of mail ze mij. Dan ga ik daar tijdens het webinar op in.

Wat kost studeren? Moeten ouders en studenten gaan bedelen?

Wat kost studeren?

Studiekosten bestaan uit verschillende componenten. Natuurlijk moet er collegegeld worden betaald. Vaak zal de student ook op kamers gaan, de kamerhuur is dan de grootste kostenpost van een student. Er moeten boodschappen worden gedaan, de telefoon moet betaald. Een student heeft een zorgverzekering en misschien ook nog andere verzekeringen. Tenslotte moet er ook geld zijn voor uitgaan, sporten en hobby’s. Wat kost studeren? Het Nibud (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft een goed overzicht van de kosten die een student maakt voor de opleiding. Zij geven ook een speciaal https://weblog.wur.eu/essay-on-once-upon-a-time-in-fairyland/uit met informatie en een kasboek.

Cijfers van studiekosten op een rijtje

Wat kost studeren precies? Op dit moment is een student de volgende bedragen kwijt (Nibud Studentenonderzoek 2021):

  • Huur: 426 euro
  • Boodschappen: 173 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 49 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 72 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 124 euro
  • Kleding en schoenen: 53 euro
  • Zorgverzekering: 115 euro
  • Telefoon: 19 euro

Hoeveel collegegeld? Wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal.

Meestal betaal je het wettelijk collegegeld. Dat is een kleine €2200,- per jaar. Het eerste studiejaar betaal je maar de helft. Tenminste als dit je eerste hbo of wo opleiding is. Doe je een lerarenopleiding, dan krijg je die korting twee jaar. Zit je op een door de overheid gesubsidieerde universiteit of hogeschool, dan betaal je in principe niet het instellingscollegegeld maar het wettelijk collegegeld. Een kleine €2200,- per jaar dus. Maar dit zijn niet de werkelijke kosten. De echte kostprijs van een studie is veel hoger.

Instellingscollegegeld

Een instelling mag zelf bepalen wat het instellingscollegegeld is. Dat is voor een bacheloropleiding meestal de kostprijs. Zo tussen de €8000,- en €11.000,-. Zit je op een door de overheid gesubsidieerde universiteit of hogeschool, dan betaal je in principe niet het instellingscollegegeld. Je betaalt dan het wettelijk collegegeld. Een kleine €2200,- collegegeld per jaar. Het verschil is how to write an analysis essay on a quote die elke student krijgt. Maar je krijgt deze subsidie maar één keer per niveau. Voor de sector ‘zorg’ en ‘onderwijs’ wordt er een uitzondering gemaakt. Voor deze sectoren mag je twee bacheloropleidingen na elkaar volgen voor het gereduceerde tarief, het wettelijk collegegeld (dus bijna €2200,-). Tenminste als de eerste niet in deze sector was. Maar besluit je een bacheloropleiding te doen en daarna nóg een bacheloropleiding, dan betaal je niet het wettelijk collegegeld maar het instellingscollegegeld. Hoe hoog dat is mag de instelling zelf bepalen. Een instelling kan besluiten dat het instellingscollegegeld net zo hoog is als het wettelijk collegegeld. Maar het mag ook de kostprijs van de opleiding zijn.

Wat kost studeren? Andere kosten

Natuurlijk zijn er dure en goedkope kamers. Sommige studenten vinden kleding belangrijk, andere weer niet. Zo zijn er heel wat verschillen tussen studenten. Ook studenten vragen zich regelmatig af: “Wat kost studeren eigenlijk?” Sommige studenten houden heel netjes bij wat ze maandelijks uitgeven. Anderen staan elke maand weer rood.

Filmpje uitgaven van studenten

Over de gemiddelde uitgaven die een student elk maand doet hebben we samen met Nibud een filmpje gemaakt. U ziet interviews met studenten en het commentaar van een medewerker van Nibud hierop. Wat kost studeren is een hele goede vraag.

Wat kost studeren? Voorbereiden is het halve werk

Samen met uw zoon of dochter eens een berekening maken en een ‘kasboekje bijhouden is wel zo verstandig. Het is slim om hiermee in de middelbare school periode eens samen mee bezig zijn. Goed omgaan met geld is wel iets dat een student moet leren.
Besteed samen met uw kind veel tijd aan de juiste studiekeuze en help hem regie te nemen op zijn eigen (studie)loopbaan, maar hem ook helpen geldzaken te plannen helpt een hoop ellende te voorkomen.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.