2 november 2017 | Categorie: Geldzaken, Studeren

De studiekosten van uw kind, met artikel van Nibud

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research
De studiekosten van uw kind zullen hoog zijn. Gaat uw kind binnenkort of over en paar jaar studeren? Dan zult u zich hier vast in verdiepen. Op dit blog voor ouders www.studiekeuzekind.nl, leest u onder de tab ‘financiën’ veel over geldzaken. Hebt u hierover vragen, stel die dan gerust. Vragen die ik niet kan beantwoorden stuur ik door naar DUO, de studiefinanciering, of het Nibud. Het Nibud is natuurlijk dé expert als het gaat om budgetvoorlichting. Van hen komt ook onderstaand artikel over de studiekosten van uw kind. Ik heb het originele artikel volledig overgenomen. Ik sluit af met een paar aanvullende opmerkingen over de studiekosten van uw kind.
de studiekosten van uw kind

 Bijdragen aan de studiekosten van uw kind

Studeren is niet goedkoop. Veel ouders leveren graag een financiële bijdrage aan de studie van hun kind. Aan welk bedrag kunt u denken en hoe kunt u uw studerende kind ondersteunen?

De hoogte van de maandelijkse bijdrage

58% van de ouders draagt bij aan de studiekosten van hun kind door (onregelmatig) een financiële bijdrage te geven. De hoogte van deze bijdrage is wisselend. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld 216 euro per maand van hun ouders en thuiswonende studenten 82 euro per maand (Nibud Studentenonderzoek 2017).

Tabel: Gemiddeld inkomen van studenten (2017)

Totale inkomsten   € 919
Geld ouders 58 % € 165
Studiefinanciering 94 % € 559
Bijbaan 70 % € 409

Zelf een bedrag bepalen

Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag hoeveel u zou moeten bijdragen. Dat hangt onder andere af van de studie die uw kind volgt (en de kosten die daarbij horen) en uw persoonlijke financiële situatie. De studiebelasting kan ook een rol spelen, de ene studie biedt meer ruimte voor een bijbaan dan de andere. De studiebelasting kan ook variëren. Om erachter te komen hoeveel uw kind nodig heeft, kunt u ook samen met uw kind een studentenbegroting opstellen. Zo wordt duidelijk wat de uitgaven en inkomsten zijn. De rekentool Studiefinanciering van DUO is hiervoor een goed hulpmiddel. Op basis hiervan kunt u wat beslissen wat u bij wilt dragen en wat uw kind zou kunnen lenen bij DUO. Afhankelijk van uw inkomen kan uw kind ook recht hebben op een aanvullende beurs. € 165 is het gemiddelde bedrag dat studenten per maand van hun ouders ontvangen.

Laat student zoveel mogelijk zelf betalen

De student zoveel mogelijk zelf laten betalen: dat raadt het Nibud ouders aan. Zo leert een student met vaste lasten om te gaan. En met financiële verantwoordelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld de zorgverzekering of het telefoonabonnement vergoeden, dan
is het verstandiger om de maandelijkse bijdrage te verhogen. Het kind kan dan zelf de kosten betalen.

Lenen en een studieschuld

Als gevolg van de invoering van het nieuwe studiefinancieringsstelsel in september 2015 (het studievoorschot) zijn meer studenten gaan lenen bij DUO. Van de huidige eerste- en tweedejaars leent 62 procent. Studenten lenen:

 • om hun noodzakelijke lasten te kunnen betalen
 • omdat hun ouders niet of onvoldoende (kunnen) bijdragen
 • vanwege de gunstige leenvoorwaarden

Sparen met geld van DUO?

Veel studenten sparen ook deels van het bij DUO geleende geld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, of om een reservepotje na de studie te hebben. Ondanks dat de rente op de lening momenteel 0% is, kleven er wel risico’s aan het sparen van geleend geld. De studieschuld wordt hoger dan noodzakelijk. Het blijft een schuld die terugbetaald moet worden. Verstandig lenen blijft ook bij een renteloze lening belangrijk. Attendeer uw kind op de volgende aandachtspunten:

 • De studieschuld is een langlopende (35 jaar) financiële verplichting. Gedurende deze periode kan er veel veranderen. Zo kan de rente van DUO weer stijgen, maar ook het inkomen, waardoor de aflossing per maand steeds hoger zal worden.
 • Is de verleiding niet te groot om het ‘spaargeld’ eerder aan te spreken voor niet-noodzakelijke uitgaven?
 • De hoogte van de studieschuld is van invloed op wat een student na de studie maximaal aan hypotheek kan krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek.

Lenen wordt onder studenten steeds normaler gevonden. Lenen hoeft ook geen probleem te zijn. Het is wel slim om (samen) te kijken naar het benodigde leenbedrag. Door inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, krijgen studenten inzicht in wat ze nodig hebben om rond te komen.

Onnodig veel lenen is niet verstandig. Maar: te weinig lenen ook niet… Want bijna continu rood staan, is duurder dan lenen bij DUO.

Maak je eigen studiebegroting

Meer inkomen

Naast lenen, kan het inkomen van uw kind ook op andere manieren worden aangevuld:

 • baantje of vakantiewerk
 • Verjaardagsgeld opzij zetten of spaargeld gebruiken
 • Zorgtoeslag aanvragen
 • Belastingteruggave vragen
 • Gebruik maken van studentenkortingen
 • Besparen op je uitgaven

Tip: Vraag ook af en toe aan uw kind hoe het financieel gaat. Hebben ze vragen of misschien wel behoefte aan hulp? De ouders zijn voor studenten een belangrijke bron van informatie en hulp

Alles over geld en studeren in de Geldwijzer Studenten

In de Geldwijzer Studenten heeft het Nibud alle zaken rondom het sociaal leenstelsel, studeren en financiën op een rijtje gezet. De Geldwijzer is verkrijgbaar in de Nibud-webwinkel. De Geldwijzer is ook gratis digitaal verkrijgbaar: download de Geldwijzer Studenten (pdf)

de studiekosten van uw kind

De studiekosten van uw kind, meer informatie

Het Nibud noemt in bovenstaand artikel diverse inkomsten en uitgaven van studenten. Die zet ik graag voor u op een rijtje. Zo krijgt u beter zicht op de studiekosten van uw kind.

Studiefinanciering ‘nieuwe stijl’, vier onderdelen

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen (lees ook ‘studiefinanciering in het kort’):
1: de aanvullende beurs,
2: de studenten OV chipkaart,
3: de lening en
4: het collegegeldkrediet.
Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen.

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor de tweede helft van 2017.
1: de aanvullende beurs: maximaal € 387,92 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
3: lening: maximaal € 867, 68
4: collegegeldkrediet € 167,17

In totaal kan een student elke maand € 1034,85 lenen. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende kinderen. Het aanvragen van een aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Altijd aanvragen dus! Een aanvullende beurs is maximaal € 387,92 per maand. Er is een rekenhulp om te weten te komen op hoeveel aanvullende beurs de student kan rekenen. De studiekosten van uw kind zijn een stuk lager als hij of zij recht heeft op een aanvullende beurs. Een aanvullende beurs is gewoon een beurs. Haalt de student binnen 10 jaar zijn diploma, dan is dit geld een gift. Er hoeft niets van terugbetaald te worden.

Een bijbaan

Studenten hebben vaak een bijbaan. Over het algemeen kan een student zo’n acht uur per week werken zonder dat zijn studie eronder lijdt. De werkervaring die de student opdoet is ook nuttig, zeker als hij werkt op de onderwijsinstelling zelf. Studenten verdienen gemiddeld zo’n 300 euro met hun bijbaan. Dit drukt de studiekosten van uw kind aanzienlijk.

Zorgtoeslag en soms huurtoeslag

Uw zoon of dochter heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag . Soms hebben studenten ook recht op huurtoeslag. De studentenhuisvesting in de stad waar uw zoon of dochter studeert kan hier meer over vertellen.

Ouderbijdrage

Veel ouders dragen meer of minder bij aan de opleiding van hun kind. Ouders vragen wel eens welk bedrag redelijk is. De Rijksoverheid gaat uit van een bedrag dat gelijk is aan de hoogte van de aanvullende beurs: € 387,92 per maand. Kunnen ouders dit niet of gedeeltelijk betalen, dan is er de aanvullende beurs die dit bedrag ‘compenseert’. De overheid gaat er dus van uit dat de student dit bedrag ( € 387,92) krijgt van de ouders en, kan dat niet, van de overheid zelf. Vaak zal de student een deel van dit bedrag van de overheid krijgen en de rest van de ouders. Gemiddeld betalen ouders van uitwonende studenten €216,- per maand, ouders van thuiswonende studenten €82,-. (Nibud over ouderbijdrage) (Meer over studielening en terugbetalen)

wat kosten studieboeken?

Wat kost studeren?

 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) (voor uitwonende studenten) gemiddeld €366,00 (verschilt erg per stad/dorp)
 • Zorgverzekering €97,00
 • Overige verzekeringen (aansprakelijkheid, inboedel, reis) €12,00
 • Telefoon €26,00
 • Contributies en abonnementen (sport, vereniging) €26,00
 • Collegegeld €163,00
 • Studiekosten (boeken ed.) €57,00
 • Vervoer (fiets, OV ed.) €55,00
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Vrijetijdsuitgaven €144,00
 • Grote aankopen zoals laptop €74,00
 • Voeding €161,00
 • Persoonlijke verzorging €27,00
 • Diversen (cadeaus, sigaretten ed.) €41,00

(Meer over wat kost een studie, ook voor thuis wonende studenten)

Bent u als ouder verantwoordelijk voor de studielening en de studiekosten van uw kind?

U bent als ouder beperkt verantwoordelijk voor de financiële situatie van uw kind. De studiekosten van uw kind zijn vooral de verantwoordelijkheid van de student. Maar een handje meehelpen  kan nuttig zijn. Meehelpen kan door geld te geven, voor onderdak te zorgen etc. Meehelpen kan ook door uw kind van jongs-af-aan te leren hoe je met geld omgaat. Het ‘plannen’ van inkomsten en uitgaven is niet voor alle studenten zo makkelijk. (meer over verantwoordelijkheid van ouders bij geldzaken)

Meer weten? Kijk naar het webinar van DUO. U vult uw gegevens in het kunt meteen het webinar bekijken.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.