2 september 2018 | Categorie: Geldzaken

Studielening en studiekosten hbo en universiteit

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De media hebben het volop gecommuniceerd: Ruim de helft van de studenten leent meer geld dan nodig. Omdat de rente laag is, gebruiken de studenten dit geleende geld om te sparen, te beleggen, om later een huis te kopen of ‘als appeltje voor de dorst’. Het Nibud waarschuwt. Voor mij de aanleiding voorgaande artikelen over geldzaken nog eens onder de aandacht van u als ouder van een (aanstaande) student te brengen. In het kort: Studielening en studiekosten.

Studielening en studiekosten

Studiefinanciering ‘nieuwe stijl’, vier onderdelen

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. de aanvullende beurs
 2. de studenten OV chipkaart
 3. de lening en
 4. het collegegeldkrediet.
  Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de ‘studiefinanciering’ dus uit drie onderdelen: De (aanvullende) beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Studielening en studiekosten. Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast.

 1. De aanvullende beurs: maximaal +/- € 400,- ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
 2. Lening: maximaal +/- € 480,- (meer bij geen aanvullende beurs)
 3. Collegegeldkrediet +/- € 170,-

In totaal kan een student elke maand +/- € 1050,- lenen. Maar dat hoeft niet. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent. Hij kan dit bedrag ook elke maand aanpassen.
Krijgt een student een aanvullende beurs, mag hij een vergelijkbaar bedrag minder lenen. Het totale bedrag van de studiefinanciering is nooit hoger dan +/- € 1050,-. (Meer over studiefinanciering in het kort.)

Een bijbaan

Er zijn natuurlijk ook inkomsten. Studenten hebben vaak een bijbaan. Sommige ouders zijn hier wat huiverig voor. ‘Gaat de bijbaan niet ten koste van de opleiding?’ Ik vind dit op zich een goede vraag. De student moet inderdaad goed oppassen dat hij door zijn bijbaan geen studievertraging oploopt. Want dat kost al snel veel geld. Ook in het eerste studiejaar is het misschien niet goed als studenten veel bijwerken. De eerstejaars student moet al aan veel zaken wennen en het Bindend Studieadvies moet gehaald worden. Maar over het algemeen kan een student zo’n acht uur per week werken zonder dat zijn studie eronder lijdt. De werkervaring die de student opdoet is ook nuttig, zeker als hij werkt op de onderwijsinstelling zelf. Deze studenten zullen minder lenen voor een studie en terugbetalen is dan ook een minder groot probleem. Zij hebben een minder hoge studielening en studiekosten blijven beperkt. Overigens zijn er ook studies waarbij je eigenlijk zo’n 35 uur les en practica hebt. Met de zelfstudie erbij is werken tijdens de collegeweken dan haast niet mogelijk.

Zorgtoeslag en soms huurtoeslag

Uw zoon of dochter heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag . Die is bedoel om de zorgverzekering te betalen. Soms hebben studenten ook recht op huurtoeslag. De studentenhuisvesting in de stad waar uw zoon of dochter studeert kan hier meer over vertellen. De toeslagen worden berekend en uitgekeerd door de Belastingdienst.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende kinderen. Het aanvragen van een aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Altijd aanvragen dus! Een aanvullende beurs is maximaal zo’n € 400,- per maand. Verdienen ouders samen meer dan, dan is de aanvullende beurs lager. Er is een rekenhulp om te weten te komen op hoeveel aanvullende beurs de student kan rekenen. Een aanvullende beurs is gewoon een beurs. je mag het geld houden. De student moet dan wel binnen 10 jaar een diploma halen. Het aanvragen van een aanvullende beurs is een fluitje van een cent, de Belastingdienst zoekt alles uit. Altijd aanvragen dus.

Ouderbijdrage

Veel ouders dragen meestal bij aan de opleiding van hun kind. Ik merk nogal eens op ouderavonden dat ouders zich schuldig voelen als ze hun kind geen enorme bedragen voor de studie kunnen geven. Tegen deze ouders zeg ik altijd dat studenten straks na afstuderen een goed inkomen gaan hebben. Een lening aflossen is dan minder problematisch.
Persoonlijk vind ik dat een ouderbijdrage en het bedrag dat studenten lenen, met elkaar in balans moeten zijn. Ouders die geen ouderbijdrage kunnen geven hoeven daar ook niet ‘mee te zitten’. Voor deze studenten is immers de aanvullende beurs bedoeld…
Ouders vragen ook wel eens een richtlijn voor een bedrag dat redelijk is. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien is de maximale hoogte van de aanvullende beurs een goed idee. Of de combinatie van een stukje aanvullende beurs en een bijdrage voor ouders zodat het bedrag dat de student niet hoeft te lenen gelijk is aan de aanvullende beurs:  € 400,- per maand. Dit is ook wat de Rijksoverheid adviseert. (Nibud over ouderbijdrage) (Meer over studielening)

wat kosten studieboeken?

Wat kost studeren voor studenten die op kamers wonen?

Het Nibud heeft de kosten voor studenten keurig op een rijtje gezet. Wat kost studeren als uw zoon of dochter op kamers gaat per maand?

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €181
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €63,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €146,-
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Zorgverzekering €106,-
 • Telefoon €26,-

Studielening en studiekosten. Collegegeld en aanvullende studiekosten

Het collegegeld van alle opleidingen is hetzelfde. Er zijn uitzonderingen. Gaat uw kind naar een University College, dan betaalt hij of zij meer collegegeld. Doet de student twee bacheloropleidingen of twee masteropleidingen tegelijkertijd, dan kan dat ook extra duur zijn.
De aanvullende studiekosten verschillen. Meestal zijn die zo’n €60,- tot €80,- per maand. De student kan dit vragen aan de opleiding van zijn keuze. Je kunt het voor wo studies ook opzoeken via de studiekeuzesite universitaire bachelors. Klik op de opleiding waar u meer over wilt weten en dan via het linker scherm op ‘toelating en studiekosten’. Er is een vergelijkbare site voor hbo studenten. De studievereniging van de opleiding kan zorgen voor boeken met korting. Een studievereniging is iets anders dan een studentenvereniging. Die is er echt ‘voor de lol’. Haast alle studenten zijn lid van een studievereniging. Via hen kun je goedkoop aan leermiddelen komen, soms tweedehands. Ook organiseren studieverenigingen excursies en bedrijfsbezoeken.

Bent u als ouder verantwoordelijk voor de studielening en studiekosten van uw kind?

U bent als ouder beperkt verantwoordelijk voor de financiële situatie van uw kind. Er is wel een plicht om bij te dragen aan het levensonderhoud zolang een kind studeert en geen 21 is. Dat hoeft geen geld te zijn, deze plicht kan ook bestaan uit bijvoorbeeld onderdak geven.
Heeft uw zoon of dochter een studielening? Mocht er onverhoopt iets verkeerd lopen.. u bent niet verantwoordelijk voor de lening die uw kind aangaat. Ik vind het wel belangrijk dat met name jonge studenten wat begeleiding krijgen van hun ouders bij het aangaan van de studielening. (artikel Telegraaf)
Meer over verantwoordelijkheid van ouders bij geldzaken

Studielening en studiekosten

Ouders vragen me regelmatig wat ik vind van het feit dat studenten soms zoveel lenen. Ik ben geen financieel specialist maar heb wel een persoonlijke mening. Enerzijds vind ik dat ouders niet al te bang moeten zijn voor de studieschuld van hun kind. Een studieschuld hoort er tegenwoordig bij. Je kunt lang doen over het afbetalen en de afgestudeerde verdient straks een goed salaris. Valt dat tegen, dan hoeft hij ook niet zoveel terug te betalen. Anderzijds lijkt het me niet verstandig meer te lenen dan je nodig hebt. De rente op een lening gaat mogelijk weer een keer omhoog. En waarom schulden maken als dat niet nodig is? Studielening en studiekosten? Ik raad de student aan af te gaan op het advies van Nibud, zij zijn de specialisten op dit gebied.

Studiekeuze Stripboek

Gratis downloaden: Studiekeuze Stripboek

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt. Studiekeuze Stripboek.pdf

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Corrie Pijnenburg · 21-09-2017 om 11:01

  erg jammer dat er niet uitdrukkelijk vermeld staat dat dit geldt voor studenten op HBO/universiteit. In het MBO is de situatie echt anders geregeld. Bovendien is terugbetalen van een hoge lening zeker niet gemakkelijk voor veel afgestudeerden op MBO- niveau.
  Dit kan verwarring scheppen.

  1. Dag Corrie, dank voor je terechte aanvulling. We hebben besloten het blog alleen te richten op ouders met een kind op havo/vwo en hbo/wo. Gewoon omdat wij als schrijvers ons niet deskundig genoeg achten ook andere doelgroepen te bedienen. Maar natuurlijk lezen ook andere ouders het blog. Is er misschien een kring die voor de doelgroep ouders van kinderen op vmbo en mbo wil richten? Daar is zeker behoefte aan.

   1. Door: Tanja · 22-09-2017 om 14:57

    Ik vind het ook jammer dat het artikel uitdrukkelijk voor HBO/universiteit geldt. Ik heb met beide situaties te maken en vind het een en ander best onduidelijk. Ik zou behoefte hebben aan een net zo’n duidelijke uitleg voon MBO- niveau.
    Bedankt voor deze duidelijke uiteenzetting.

    1. Dag Tanja, Ik begrijp heel goed dat ouders met een kind op het mbo ook behoefte hebben aan een dergelijke artikelenreeks. Wij zijn een havo/vwo kring en zijn helaas niet deskundig op dit gebied. daarom is dit blog ook gericht op ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo en hbo/wo. is er een vmbo/mbo kring die dit op kan pakken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.