17 oktober 2023 | Categorie: Geldzaken

Wat kost studeren? Informatie voor ouders en studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren is duur. Maar studeren levert ook op. Een beroep waar je je goed bij voelt, waarin je jezelf kunt ontplooien. Dat draagt bij aan je levensgeluk. Wat kost studeren?

Wat kost studeren?

Wat kost studeren voor studenten die op kamers wonen per maand?

Het Nibud heeft de kosten voor studenten keurig op een rijtje gezet. Wat kost studeren als uw zoon of dochter op kamers gaat? Deze cijfers zijn gemiddelden van 2021. Inmiddels zijn de kosten wel opgelopen. Het zijn de maandelijkse kosten voor een student die op kamers woont.

  • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €426,- (verschilt erg per stad/dorp)
  • Boodschappen €173
  • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 49,-
  • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €72,-
  • Ontspanning, uitgaan sport €124,-
  • Kleding en schoenen €53,00
  • Zorgverzekering €115,-
  • Telefoon €19,-

Wat kost studeren voor thuiswonende studenten?

Woont uw kind nog (een tijdje) bij u. Dan zijn er natuurlijk ook kosten. Deze bedragen zijn grotendeels hetzelfde als voor studenten die op kamers wonen. De student zal alleen geen huur betalen aan zijn ouders. Wel betalen studenten vaak kostgeld, gemiddeld €132,-. Toen mijn studerende kinderen nog thuis wonen liet ik ze ook vaak klussen doen. Een keertje koken, een keertje poetsen of de was doen. Taken die ook nuttig waren voor hun toekomstige zelfstandige leven.

Studiekosten o.a. collegegeld

Het collegegeld is bij alle door het Rijk bekostigde hbo’s en universiteiten hetzelfde (wettelijk collegegeld). Dit kan hoger zijn als een student een tweede studie volgt op hetzelfde niveau, dus bijvoorbeeld twee bacheloropleidingen tegelijkertijd. Dan betaalt de student het instellingscollegegeld. De instelling mag zelf bepalen hoe hoog dit is.
Het wettelijk collegegeld is ruim €2300,00 per jaar (per september 2024 €2530,-). Dat zijn niet de werkelijke kosten. Die zijn veel hoger. Gemiddeld kost het  €5.500 – €10.000,00 om een student een jaar te laten studeren. Het verschil wordt betaald door het Rijk, de belastingbetaler dus. Dat is een goede zaak. Nederland heeft hoogopgeleide mensen nodig. Het is tegelijkertijd ook een soort verplichting voor de student om met inzet te studeren. Studenten die een opleiding volgen waarbij ze extra begeleiding krijgen, zoals een University College, betalen soms meer collegegeld. Nieuwe bachelorstudenten betalen in het eerste studiejaar maar de helft van het collegegeld. Studenten die leraar worden betalen twee jaar ook maar de helft. Helaas worden deze regelingen per september 2024 afgeschaft.

Bijkomende studiekosten

Naast het collegegeld zijn er nog andere kosten. Denk aan studieboeken, excursies, stages, buitenlandse reizen ed. Ook zal de student een laptop willen. Studenten kunnen deze kosten deels zelf in de hand houden. Boeken en laptops zijn ook tweedehands te koop. Voor excursies en stages zijn er soms subsidiemogelijkheden via de opleiding of de studievereniging. Het bedrag dat genoemd wordt voor studiekosten is een gemiddelde (€48). Dit bedrag kan per opleiding enorm verschillen. Als studiekiezer kun je vragen aan de opleiding van je keuze wat de aanvullende kosten zijn. Je kunt het voor wo studies ook opzoeken via de studiekeuzesite universitaire bachelors. Klik op de opleiding waar je meer over wilt weten en dan via het linker scherm op ‘toelating en studiekosten’. Er is een vergelijkbare site voor hbo studenten.

Wat kost studeren? Gemiddelden

Alle genoemde bedragen zijn natuurlijk gemiddelden. De kamerhuur verschilt bijvoorbeeld enorm. Wonen in een populaire studentenstad is duurder dan een kamer in een dorpje.
Er zijn studenten die veel uitgaan, er zijn studenten die veel reizen, er zijn studenten die altijd in hun eentje eten en studenten die samen eten, wat natuurlijk goedkoper is. Het zijn gemiddelden.

Wat kost studeren volgens Elseviers weekblad?

Elk jaar in oktober heeft Elseviers een grote artikelenreeks met info over studeren. Daarin vind je bijvoorbeeld de beste studies van dat jaar. Dit jaar staat er ook een overzicht in van de prijzen van kamers. Ik noem er een paar:

  • Enschede € 390,- huur per maand
  • Wageningen €420,-
  • Tilburg €420,-
  • Rotterdam €550,-
  • Den Haag €555,-
  • Amsterdam €605,-

In de Elseviers staat ook het budget dat studenten gemiddeld per maand hebben. Ook dit verschilt dan weer per stad:

  • Wageningen €805,-
  • Enschede €950,-
  • Delft €990,-
  • Utrecht 1180,-
  • Amsterdam €1255,-
  • Rotterdam €1260,-

Wat kost studeren en dragen ouders bij?

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n €400,- per maand bijdragen aan de opleiding van hun kind. Dat doen ouders op verschillende manieren. Soms betalen ze het collegegeld, soms betalen ze de zorgverzekering, soms krijgt het kind gratis kost en inwoning. Soms geven ouders ook een bedrag contant per maand. Ik adviseer ouders hun jongvolwassen kind ook vooral de ruimte te geven zelf hun geldzaken te regelen. Studeer je op een hbo of universiteit, dan krijg je later een beroep op hoger niveau. Daar hoort ook bij dat je verantwoordelijk bent voor een bepaald budget. En dat moet je leren. Overigens is dit geen verplichting. Ouders hebben wel een zorgplicht tot het kind 21 is, maar dat betekent ‘met de pot mee-eten, een bed en medische zorg. Niet dus de plicht om de kamerhuur o.i.d. te betalen.
Kunnen ouders die € 400,- niet missen, dan komt de student in aanmerking voor de aanvullende beurs.
Overigens raad ik ouders wél aan afspraken te maken over hoe lang deze bijdrage betaald wordt. Maak als ouder van je kind geen ‘eeuwige student’.

Let op kwaliteit

Het lijkt alsof alle opleidingen even duur zijn. En het wettelijk collegegeld is in principe ook iets meer dan €2300,- voor alle bekostigde opleidingen. Maar toch zijn er verschillen die je kunt ontdekken als je opleidingen vergelijkt.
Op een topopleiding met veel begeleiding studeer je over het algemeen sneller af. Dat scheelt al snel een studiejaar en de kosten die daar bij horen.
Ook krijg je op lang niet alle opleidingen evenveel les. Het bijzondere is dat je net zo veel betaalt voor een opleiding met veel contacttijd, als voor een opleiding die voornamelijk uit zelfstudie bestaat. Vergelijk de kwaliteit van studies en de kwaliteit die je krijgt voor je geld.

Wat verdien je later?

De meeste studenten zullen studiefinanciering aanvragen. Die bestaat uit de OV kaart en een lening (collegegeldkrediet en studielening) en sinds dit jaar de basisbeurs (lees ook studiefinanciering in het kort). Sommige studenten komen in aanmerking voor een aanvullende beurs. Voor studenten met extra ondersteuningsbehoefte zijn er aanvullende toelagen.

Ik adviseer studenten om al voordat ze gaan studeren uit te rekenen hoeveel geld ze willen lenen en wat dit betekent voor hun studieschuld. Dat moet je dan vergelijken met wat je later gaat verdienen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 15 reacties.

  1. Door: Samantha Siegers · 19-10-2023 om 18:01

    Beste Hermien,
    Volg uw posts altijd graag!

    Mijn zoon overweegt 2 Master studies achter elkaar te gaan doen.
    Wat zijn hiervan de financiële consequenties?
    Past dit bv binnen DUO?

    1. Dag Samantha,
      Ik raad hem af twee masterstudies achter elkaar te doen. Je loopt dan het risico dat je meer collegegeld moet betalen. Beter is het deze twee masters tegelijkertijd te doen. Studenten ronden dan de eerste master niet helemaal af en dan hoeven ze niet meer te betalen dan het wettelijke collegegeld.twee masters tegelijkertijd collegegeld DUO geeft maar een beperkt aantal jaren studiefinanciering. Dat moet hij dus even opzoeken in dit artikel hoe lang mag ik studeren? Kom je er zo uit?

  2. Door: anoniem · 15-03-2022 om 21:07

    Dag Hermien,
    Wat een goede website!
    Dank!
    Ik heb nog 2 vragen:
    1. Vraagt je kind, toekomstige student de beurs aan? De ouders toch niet?
    2. Het verzamelinkomen: staat dat op je jaaropgave? Is dat bruto of netto?

    1. Dag anoniem. De student moet de studiefinanciering aanvragen. Maar de meeste jongeren vinden het fijn als hun ouders in het begin een handje meehelpen. Bij het bepalen van de hoogte van de aanvullende beurs wordt er gekeken naar het bruto jaarinkomen van beide biologische ouders. Dat staat inderdaad op je jaaropgave en ook bij je belastingaanslag. maar je hoeft dat niet zelf in te vullen. De belastingdienst zoekt dit uit voor je kind. De student hoeft alleen maar een vinkje te zetten waarmee hij aangeeft dat hij graag in aanmerking komt voor de aanvullende beurs.

  3. Door: Pieter · 19-08-2020 om 13:27

    Goedemiddag.
    Ik heb eigenlijk 2 vragen, te weten:
    1. Mijn kind is nog maar 17 jaar als die naar de universiteit gaat (op de basisschool is er 1 jaar overgeslagen). Komt mijn kind dan ook in aanmerking voor een aanvullende beurs?
    2. Mijn kind zit te denken aan eerst een “tussenjaar” in het buitenland. Geldt hiervoor ook de (of een) beurs?
    Ik hoor het graag van u.
    Alvast bedankt.
    Groetjes, Pieter.

    1. Dag Pieter,
      Hierbij mijn antwoord: Ja, ook als je kind nog maar 17 is komt hij/zij in aanmerking voor een aanvullende beurs.
      Subsidie voor een tussenjaar is er helaas niet. Zelf probeer ik wel een fondsje op te richten voor jongeren die een tussenjaar willen. http://www.tussenjaarfonds.nl Maar het is nu in Coronatijd lastig sponsoren te vinden.

  4. Door: Kim · 25-08-2018 om 17:09

    Beste Hermien, we hebben een vraagje, onze zoon van 16 jaar gaat komend jaar 4 nachten slapen bij een kennis ivm een studie. Nu willen we natuurlijk kost geld betalen aan die kennis. Wat zou een mooi bedrag zijn? Voor eten en slapen! Ja en natuurlijk water en electristeit ect. Wij hebben beide geen idee. Ik hoop dat je ons kunt helpen.
    Bedankt, Kim

    1. Dag kim,
      Attent dat je dit wilt vergoeden. Kijk eens naar https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/uw-studerende-zoon-of-dochter-blijft-bij-u-wonen/ Daar staat wat een inwonend studeren kind kost per maand. Neem daar dan bijvoorbeeld een-tiende van. Natuurlijk alleen voor de zaken die met kost en inwoning te maken hebben. Dan kom ik op zo’n 25 euro. Maar nog een tip. Misschien is dit een ‘vriendendienst’ van het gastgezin waar je zoon verblijft en stoot je ze voor het hoofd als je geld geeft. Misschien is een leuke bon voor een dagje uit of een etentje een goed idee? Kun je dat vragen aan ze? Groetjes, hermien

  5. Door: Berend · 10-08-2017 om 08:12

    Elk overzicht levert discussie op, bijvoorbeeld…. waarom kost een zorgverzekering voor een uitwonende student €2,- minder dan voor een thuiswonende student? Uiteindelijk kost de zorgverzekering in bovenstaand voorbeeld slechts €15,-, vanwege de, doorgaans, maximale zorgtoeslag. Overigens…. wie betaalt het eigen risico en, ook niet onbelangrijk, de zaken die niet in de basisverzekering zitten. Fysiotherapie kost al snel €28,- per behandeling, lenzen zo maar 300,- per jaar. Om maar een paar dingen te noemen.
    Voeding voor €5,- per dag? Onze praktijk, met studerende kinderen, leert wel anders. Af en toe een voedseldropping van ouders en andere familieleden wordt erg op prijs gesteld.
    Dan nog een verzekeringstip voor ouders met studerende kinderen. Bij veel verzekeraars blijft een uitwonende studerende zoon of dochter voor aansprakelijkheid meeverzekerd bij de ouders. Wij adviseren doorgaans een verzekeraar waar de ze voor bijna alles (dus ook de reis/annuleringsverzekering) zonder toeslag meeverzekerd blijven op het pakket van de ouders. Alleen voor inboedel wordt een toeslag van €2,- per maand gevraagd, maar dan maakt het ook niet uit hoeveel studerende kinderen het zijn.

    1. Dag Berend, Inderdaad, bij alle cijfers kun je kritische vragen stellen. Er zijn ook studenten die zeggen dat ze veel goedkoper leven. Ik geef de cijfers door van Nibud, de autoriteit op dit gebied. Dat zijn altijd gemiddelden die voor eigen interpretatie vatbaar zijn. En bedankt voor je ‘verzekeningstip’.

  6. Door: Marline Tjeenk Willink · 06-08-2017 om 13:33

    Dank Hermien voor het duidelijke overzicht. Ik maar er graag gebruik van door mijn studiekeuzeklanten en hun ouders hierop te attenderen.
    Groet,
    Marline Tjeenk Willink
    StudiekeuzeOpMaat

    1. Dank je wel. Deze maand schrijf ik meerdere artikelen over geldzaken en de rol van ouders hierbij (zie tab financiën) Vorige week: ‘studiefinanciering in het kort’ en ‘lenen voor een studie en terug betalen’.

      1. Door: Ine van Schijndel · 25-06-2019 om 19:49

        Beste Hermien, klopt het dat de administratiekosten die wageningen in rekening brengt als je het collegegeld ad 2.080,00 in termijnen wilt betalen bijna 250,00 euro op jaarbasis bedraagt?

        1. Dag Ine,
          Dat lijkt me wel veel. Ik vraag het na.

        2. Ik heb het nagevraagd. De kosten bij automatische incasso zijn 24 euro per jaar voor Nederlandse en EU studenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.