Wat kost studeren? Informatie voor ouders

Door: Hermien Miltenburg · 4 juli 2018
Categorie: Financiën

Studeren is duur. Maar studeren levert ook op. Een beroep waar je je goed bij voelt, waarin je jezelf kunt ontplooien. Dat draagt bij aan je levensgeluk. Een afgeronde opleiding op hbo of universiteit betekent natuurlijk ook een hoger salaris. Een hoger opgeleide verdient meer. Maar studeren kost ook geld. Wat kost studeren?

Wat kost studeren?

Wat kost studeren voor studenten die op kamers wonen?

Het Nibud heeft de kosten voor studenten keurig op een rijtje gezet. Wat kost studeren als uw zoon of dochter op kamers gaat?

 • Collegegeld €172,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €181
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €63,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €146,-
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Zorgverzekering €106,-
 • Telefoon €26,-

Wat kost studeren voor thuiswonende studenten?

Woont uw kind nog (een tijdje) bij u. Dan zijn er natuurlijk ook kosten. Deze bedragen zijn grotendeels hetzelfde als voor studenten die op kamers wonen. De student zal alleen geen huur betalen aan zijn ouders. Wel betalen studenten vaak kostgeld, gemiddeld €132,-

Studiekosten

Het collegegeld is bij alle door het Rijk bekostigde hbo’s en universiteiten hetzelfde. Dit kan hoger zijn als een student een tweede studie volgt op hetzelfde niveau, dus bijvoorbeeld twee bacheloropleidingen tegelijkertijd.
Het collegegeld is ongeveer €2000,00. Dat zijn niet de werkelijke kosten. Die zijn veel hoger. Gemiddeld kost het €10.000,00 om een student een jaar te laten studeren. Het verschil wordt betaald door het Rijk, de belastingbetaler dus. Dat is een goede zaak. Nederland heeft hoogopgeleide mensen nodig. Het is tegelijkertijd ook een soort verplichting voor de student om met inzet te studeren. Studenten die een opleiding volgen waarbij ze extra begeleiding krijgen, zoals een University College, betalen soms meer collegegeld. Nieuwe bachelorstudenten betalen in het eerste studiejaar maar de helft van het collegegeld.

Bijkomende studiekosten

Naast het collegegeld zijn er nog andere kosten. Denk aan studieboeken, excursies, stages, buitenlandse reizen ed. Ook zal de student een laptop willen. Studenten kunnen deze kosten deels zelf in de hand houden. Boeken en laptops zijn ook tweedehands te koop. Voor excursies en stages zijn er soms subsidiemogelijkheden via de opleiding of de studievereniging. Het bedrag dat genoemd wordt voor studiekosten is een gemiddelde (€58). Dit bedrag kan per opleiding enorm verschillen. De student kan vragen aan de opleiding van zijn keuze wat de aanvullende kosten zijn. Je kunt het voor wo studies ook opzoeken via de studiekeuzesite universitaire bachelors. Klik op de opleiding waar u meer over wilt weten en dan via het linker scherm op ‘toelating en studiekosten’. Er is een vergelijkbare site voor hbo studenten.
Meer info over geldzaken op site overheid

Gemiddelden

Alle genoemde bedragen zijn natuurlijk gemiddelden. De kamerhuur verschilt bijvoorbeeld enorm. Wonen in een populaire studentenstad is duurder dan een kamer in een dorpje.
Er zijn studenten die veel uitgaan, er zijn studenten die veel reizen, er zijn studenten die altijd in hun eentje eten en studenten die samen eten, wat natuurlijk goedkoper is. Het zijn gemiddelden.
Het is slim naar de geldwijzer voor studenten van het Nibud te kijken voor informatie, bespaartips en budgettips.

Wat geef je uit als student?

Meer over geld

Handige site voor studenten, gemaakt door Nibud met tips en planningsschema.

Studiefinanciering in het kort voor ouders
Lenen voor een studie en terugbetalen
De rol van ouders bij geldzaken.

 

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

 1. Door: Marline Tjeenk Willink · 06-08-2017 om 13:33

  Dank Hermien voor het duidelijke overzicht. Ik maar er graag gebruik van door mijn studiekeuzeklanten en hun ouders hierop te attenderen.
  Groet,
  Marline Tjeenk Willink
  StudiekeuzeOpMaat

  1. Hermien Miltenburg

   Dank je wel. Deze maand schrijf ik meerdere artikelen over geldzaken en de rol van ouders hierbij (zie tab financiën) Vorige week: ‘studiefinanciering in het kort’ en ‘lenen voor een studie en terug betalen’.

 2. Door: Berend · 10-08-2017 om 08:12

  Elk overzicht levert discussie op, bijvoorbeeld…. waarom kost een zorgverzekering voor een uitwonende student €2,- minder dan voor een thuiswonende student? Uiteindelijk kost de zorgverzekering in bovenstaand voorbeeld slechts €15,-, vanwege de, doorgaans, maximale zorgtoeslag. Overigens…. wie betaalt het eigen risico en, ook niet onbelangrijk, de zaken die niet in de basisverzekering zitten. Fysiotherapie kost al snel €28,- per behandeling, lenzen zo maar 300,- per jaar. Om maar een paar dingen te noemen.
  Voeding voor €5,- per dag? Onze praktijk, met studerende kinderen, leert wel anders. Af en toe een voedseldropping van ouders en andere familieleden wordt erg op prijs gesteld.
  Dan nog een verzekeringstip voor ouders met studerende kinderen. Bij veel verzekeraars blijft een uitwonende studerende zoon of dochter voor aansprakelijkheid meeverzekerd bij de ouders. Wij adviseren doorgaans een verzekeraar waar de ze voor bijna alles (dus ook de reis/annuleringsverzekering) zonder toeslag meeverzekerd blijven op het pakket van de ouders. Alleen voor inboedel wordt een toeslag van €2,- per maand gevraagd, maar dan maakt het ook niet uit hoeveel studerende kinderen het zijn.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Berend, Inderdaad, bij alle cijfers kun je kritische vragen stellen. Er zijn ook studenten die zeggen dat ze veel goedkoper leven. Ik geef de cijfers door van Nibud, de autoriteit op dit gebied. Dat zijn altijd gemiddelden die voor eigen interpretatie vatbaar zijn. En bedankt voor je ‘verzekeningstip’.

 3. Door: Kim · 25-08-2018 om 17:09

  Beste Hermien, we hebben een vraagje, onze zoon van 16 jaar gaat komend jaar 4 nachten slapen bij een kennis ivm een studie. Nu willen we natuurlijk kost geld betalen aan die kennis. Wat zou een mooi bedrag zijn? Voor eten en slapen! Ja en natuurlijk water en electristeit ect. Wij hebben beide geen idee. Ik hoop dat je ons kunt helpen.
  Bedankt, Kim

  1. Hermien Miltenburg

   Dag kim,
   Attent dat je dit wilt vergoeden. Kijk eens naar https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/uw-studerende-zoon-of-dochter-blijft-bij-u-wonen/ Daar staat wat een inwonend studeren kind kost per maand. Neem daar dan bijvoorbeeld een-tiende van. Natuurlijk alleen voor de zaken die met kost en inwoning te maken hebben. Dan kom ik op zo’n 25 euro. Maar nog een tip. Misschien is dit een ‘vriendendienst’ van het gastgezin waar je zoon verblijft en stoot je ze voor het hoofd als je geld geeft. Misschien is een leuke bon voor een dagje uit of een etentje een goed idee? Kun je dat vragen aan ze? Groetjes, hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.