5 april 2021 | Categorie: Geldzaken

Praktische zaken bij studiefinanciering

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Onlangs heb ik met studenten een webinar gegeven over allerlei geldzaken. Studenten hebben ook verteld over hoe zij met geld omgaan. We hebben o.a. gepraat over de kosten van studeren en de ouderbijdrage. Veel informatie ging over studiefinanciering. Daarover gaat deze bijdrage van DUO: Praktische zaken bij studiefinanciering.

Praktische zaken bij studiefinanciering

Webinar over kosten van studeren, ouderbijdrage, diverse toelagen en nog veel meer

Studenten hebben gelukkig verschillende inkomensbronnen. Denk aan diverse toelagen, ouderbijdrage, bijbaan en de belangrijkste bron van inkomsten: de studiefinanciering. In het artikel ‘studiefinanciering in het kort‘, leg ik eenvoudig uit hoe de studiefinanciering in elkaar zit. Ook is er een artikel over hoe lang je studiefinanciering krijgt. Het grootste deel van de inkomsten via de studiefinanciering is een lening. Dan is het ook belangrijk dat je weet wat je verdient na een opleiding op de universiteit of een hogeschool. En hoe je kunt berekenen wat je overhoudt als je je studieschuld aflost. Het webinar over geldzaken en hoe studenten daarmee omgaan is nog terug te zien.
Het volgende webinar dat ik geef met studenten is op 21 april en gaat over ‘een klik voelen bij je opleiding‘.

Praktische zaken bij studiefinanciering

Praktische zaken bij studiefinanciering: DUO is de expert

De expert op het gebied van studiefinanciering is DUO. Op de site staat heel veel informatie en er is ook een handige zoekfunctie. Er worden regelmatig vragen aan DUO gesteld via dit blog. Wilt u deze vragen en de antwoorden lezen? Kijk onder de tab ‘financiën’. En lees vooral het artikel over de ‘aanvullende beurs’. Veel studenten vragen deze beurs niet aan. Dat is echt jammer. Het is ‘gratis geld’ en er zit echt geen addertje onder het gras.
Helaas gaat dit blog alleen over studeren op een hbo of universiteit, maar bij DUO weten de deskundigen echt alles.
Vindt u geen antwoorden op dit blog of het webinar? Zoek vooral informatie op de site van DUO. Of kijk naar het webinar van DUO op 29 april.

Praktische zaken bij studiefinanciering

Veel studenten vragen de aanvullende beurs niet aan. Dat is erg jammer. De aanvullende beurs is ‘gratis geld’. Studeer je binnen tien jaar af, dan mag je alles houden. Er zijn voorwaarden verbonden aan de aanvullende beurs. Kijk eens naar het artikel hierover.

 

Studiefinanciering in het Hoger Onderwijs: praktische zaken bij studiefinanciering

DUO: Uw kind bevindt zich in de eindfase van het voortgezet onderwijs. Vanwege het coronavirus verloopt de afronding van het examenjaar heel anders dan normaal gesproken het geval zou zijn. In alle hectiek komt een vervolgstudie aan hogeschool of universiteit snel in zicht. De aanmelding voor een studie is hoogstwaarschijnlijk al de deur uit. De komende maanden moeten dan nog een aantal praktische zaken worden geregeld. Zoals het aanvragen van een OV-chipkaart, het activeren van het studenten reisrecht. Of misschien nog een wijziging van een al aangevraagde lening.

Praktische zaken bij studiefinanciering

Webinar op 29 april

Om uw kind en u van alle informatie te voorzien, organiseert de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op donderdag 29 april om 19.30 uur een webinar waarin we alle praktische zaken rondom studiefinanciering uitleggen.  Dit webinar is een vervolg op het goed gewaardeerde webinar ‘Studiefinanciering in het Hoger Onderwijs, hoe werkt het’ wat plaatsvond op 1 oktober (nog steeds te bekijken via deze link). In de uitzending van ongeveer drie kwartier krijgt u alle informatie over de (toekomstige) studiefinanciering van uw kind. Tijdens de uitzending heeft u gelegenheid vragen te stellen aan medewerkers van DUO. Voor dit webinar hoeft u niets op uw computer te installeren. Alleen inschrijven met uw e-mailadres is voldoende. Als u alles wilt weten over de studiefinanciering van uw kind, schrijft u zich dan hier in voor het webinar. Mocht de bovenstaande link niet werken, kopieer dan de volgende link en plak deze in uw browser: https://channel.royalcast.com/duo/#!/duo/20210429_1
studiefinanciering terug betalen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.