18 december 2021 | Categorie: Geldzaken

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Nu feitelijk bijna iedere student een studieschuld heeft, een heel begrijpelijke vraag. Want het geld dat je leent moet je ook weer terugbetalen. In een eerder artikel ben ik al ingegaan op de startsalarissen van mensen die een universitaire opleiding hebben gevolgd. 16 februari 2022 is er een webinar (19.30-20.30) over doorstroom van hbo naar universiteit. Aanmelden

 

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? En hoe is de balans met mijn studieschuld?

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Informatie over startsalarissen in de Keuzegids

De Keuzegids geeft heel veel informatie over mbo opleidingen, hbo opleidingen en universitaire opleidingen. De meeste informatie in de Keuzegids gaat over het beschrijven en vergelijken van opleidingen en instellingen. Maar je vindt er ook informatie over gemiddelde startsalarissen. De Keuzegids is te koop en op de meeste middelbare scholen is hij aanwezig. Er zijn ook sites waar je informatie over startsalarissen kunt vinden.

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Informatie over startsalarissen op Studiekeuze123.nl

De informatie over startsalarissen vind je bijvoorbeeld ook op de site van het ministerie www.studiekeuze123.nl. Daar vind je per opleiding een beschrijving van de inhoud van de opleiding. Scrol je door, dan vind je ook informatie over ‘na afstuderen’. Daar vind je de startsalarissen van een aantal hbo opleidingen.

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Waarom is dat belangrijk?

Het is duidelijk dat veel of weinig verdienen iets voor iemand persoonlijk betekent. Maar het zegt ook iets over het aanbod afgestudeerden op de arbeidsmarkt. (baankansen hbo afgestudeerden volgens het UWV)
Is het startsalaris lager, dan is er niet veel vraag naar dit type afgestudeerden. Of er zijn er te veel van. Is het startsalaris hoog, dan is dat een teken dat er veel vraag is naar deze afgestudeerden. Want voor ‘schaarse’ werknemers wordt meer betaald. Dus… ook al vind je salaris op zich niet zo belangrijk.. het is ook een graadmeter voor de werkgelegenheid in jouw branche.

Meer werk in zorg, onderwijs en techniek

Volgens de Keuzegids is er genoeg werkgelegenheid in zorg, onderwijs en techniek. Maar er zijn ook studenten die meer moeite moeten doen om een baan te vinden. Goed om dit eens na te kijken. Want de werkelijkheid is soms anders dan je verwacht. In het rijtje afgestudeerden met hogere werkeloosheid kom je ook afgestudeerden ‘international business’ en ‘bestuurskunde’ tegen. Dit gaat over de baankansen van 2019/2020. Werkgelegenheid in de toekomst is moeilijker te voorspellen.

Arbeidsmarkt tot 2024

Toch zijn er wel redelijk betrouwbare voorspellingen. De meest gerespecteerde is de arbeidsmarktvoorspelling van het ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt: “Over het algemeen zijn de perspectieven voor gediplomeerden goed… Alhoewel de economische groei stabiliseert, zijn de perspectieven voor 2019-2024 voor recent gediplomeerden over het algemeen goed. Tussen verschillende opleidingsniveaus en -richtingen zijn er echter grote verschillen, waarbij meestal geldt dat de arbeidsmarktperspectieven voor de hogere opleidingsniveaus beter zijn. De gediplomeerden uit de techniek en ICT, onderwijs en gezondheidszorg op bachelor en master niveau hebben de beste vooruitzichten”. 

Studie en Werk, wat  verdien ik na afstuderen op het hbo

Een ander recent rapport is ‘Studie en Werk‘. In dit rapport lees je de startsalarissen van veel opleidingen ten opzichte van commerciële economie (figuur 3.1). Commerciële economie is een ijkpunt. Er zijn beroepen waar je meer en minder mee verdient. Een leraar basisonderwijs verdient bijvoorbeeld 13% meer dan afgestudeerden commerciële economie. Een afgestudeerde dans 11% minder. De hoogste startsalarissen verdien je na afstuderen als:

  • Martitiem officier
  • Verloskunde
  • Fysiotherapie
  • Mondzorgkunde
  • Lerarenopleiding natuur-/scheikunde

Een studie kiezen waar je mee aan de bak komt

Ouders adviseren hun kind vaak een studie te kiezen waarvan ze denken dat je er makkelijk een baan mee vindt. Volgens ‘Studie en Werk vinden de volgende hbo afgestudeerden op dit moment snel een baan:

  • Verpleegkunde
  • Optometrie en audiologie
  • Lerarenopleiding natuur-/ scheikunde
  • Lerarenopleiding economie
  • Elektrotechniek

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo per opleiding?

De Keuzegids bundelt in handige overzichten wat de positie is van starters. Bijvoorbeeld voor de PABO zegt de gids:

  • Aan het werk: 85%
  • Werk op hbo niveau: 95%
  • Bruto maandsalaris: €2030
  • Blij met startpositie: 64%
  • Baankansen tot 2022: goed

Deze gegevens kun je per opleidingsrichting vinden in de Keuzegids. In onderstaande alinea vind je links met samenvattingen per vakgebied over startsalaris en baankansen.

studistress voorkomen

Op naar het hoogste salaris?

Beste opleidingen, baankans en startsalaris per vakgebied

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo als ik meer ervaring heb?

Er zijn bovendien verschillende sites waar je de salarissen na een paar jaar werken op kunt zoeken. Intermediair heeft bijvoorbeeld een digitale rekenmodule waarmee je kunt kijken wat het gemiddelde salaris is dat bij jouw functie hoort. Je vult je functie in, je leeftijd, je aantal jaren ervaring, het soort bedrijf waar je werkt enzovoort. De Telegraaf heeft ook een rekentool gemaakt waar je eenvoudig de gemiddelde salarissen kunt zien na een paar jaar werken. De bron is het CBS.

Het salaris na tien jaar

In genoemd rapport van SEO ‘Studie en Werk’ kun je ook in één oogopslag vinden wat je na tien jaar verdient. (figuur 3.2). Dan zie je dat na tien jaar het salaris van afgestudeerden lerarenopleiding (Nederlands, Engels e.a.) behoorlijk hoog is. Dat is ook zo voor technische bedrijfskunde, logistics engineering, luchtvaart- en scheepstechniek en maritiem officier.

Wat betekent dit voor het aflossen van je studieschuld?

Vrijwel alle studenten zullen geld lenen voor een studie. De student doet er goed aan zorgvuldig te bereken hoeveel geld hij wil lenen. Want lenen betekent een schuld opbouwen. Toch is een studielening via DUO minder ‘eng’ dan een ‘gewone’ lening:

  • De rente van de studielening zal altijd lager zijn dan de ‘gewone’ lening. Maar de verwachting is dat de rente zal stijgen
  • Een lening bij de bank moet je altijd terugbetalen. Een lening bij DUO niet. Heeft de afgestudeerde een lager inkomen, dan betaalt hij ook minder terug (nooit meer dan 4% van het jaarinkomen). Er is dus ook minder risico
  • Een afgestudeerde kan er lang (35 jaar) over doen om zijn schuld terug te betalen. Dit kun je ook tijdelijk stopzetten
  • Een afgestudeerde op hbo of universiteit zal een hoger inkomen hebben
  • Kijk op de site van DUO over terugbetalen
  • Er is een rekenhulp waarmee een student een idee kan krijgen hoeveel en hoelang hij af moet lossen
  • Ouders worden niet aansprakelijk gesteld als de student niet (goed) aflost
  • Tip: Bereken je salaris en de aflossing van je studieschuld voordat je begint met studeren.

Je studiekeuze af laten hangen van startsalaris?

Ik vind het niet handig je studiekeuze af te laten hangen van het startsalaris. Als je niet gemotiveerd bent voor mondzorgkunde, zul je de decentrale selectie voor mondzorgkunde ook niet halen. Een lange studie doen in een onderwerp waar je niet echt interesse voor hebt, is niet makkelijk, misschien zelfs onhaalbaar. En met plezier je beroep uitoefenen als je er eigenlijk niet echt voor gemotiveerd bent is niet mogelijk. Bedenk dat jonge mensen wel zo’n 50 jaar zullen werken na afstuderen. Dan moet je wel passie hebben voor het vakgebied waar je in werkt, anders houd je dat onmogelijk vol. Ook zullen toekomstige werkgevers kijken naar je motivatie. Is je motivatie alleen de hoogte van je salaris, dan zul je niet makkelijk in aanmerking komen voor zo’n baan.

Maar ook niet je ogen sluiten

Toch is het goed om te weten wat de startsalarissen zijn. Het is een indicatie voor hoe moeilijk of hoe makkelijk je een baan kunt krijgen. Als je jarenlang gestudeerd hebt, is het natuurlijk prettig een baan te vinden in jouw vakgebied. Hoe groot zijn je kansen op de arbeidsmarkt?

En vooral niet in sprookjes geloven…

Ik heb veel opmerkingen gehoord over ‘Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Beter is het gewoon te onderzoeken hoe het zit met salarissen. Het meest gehoorde sprookje dat ik heb gehoord: ‘Ik ga naar niet naar de universiteit na mijn hbo opleiding. Ik word dan te duur voor werkgevers’. Echt onzin. Lees vooral het artikel: Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit.
Luister niet naar sprookjes. Een student moet vooral zelf goed uitzoeken wat zijn baankansen zijn. En kiezen wat bij hem past.

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.