Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Door: Hermien Miltenburg · 11 oktober 2018
Categorie: Financiën

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Nu feitelijk bijna iedere student die een opleiding volgt een studieschuld heeft, een heel begrijpelijke vraag. Want het geld dat je leent moet je ook weer terugbetalen. En je wilt ook nog een hypotheek afsluiten en financieel prettig leven.
Natuurlijk gaat het in dit artikel over gemiddelden. Het zegt niets over het individuele startsalaris van een afgestudeerde. In een eerder artikel ben ik al ingegaan op de startsalarissen van mensen die een universitaire opleiding hebben gevolgd.

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? En hoe is de balans met mijn studieschuld?

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Informatie over startsalarissen in de Keuzegids

De Keuzegids geeft heel veel informatie over mbo opleidingen, hbo opleidingen en universitaire opleidingen. De meeste informatie in de Keuzegids gaat over het beschrijven en vergelijken van opleidingen en instellingen. Maar je vindt er ook informatie over gemiddelde startsalarissen. Het antwoord op de vraag: ‘Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?‘ Kun je precies opzoeken.
De informatie die ik geef is globaal over hbo opleidingen. Vindt u/vind je  dit interessant? De Keuzegids is ook te koop en op de meeste middelbare scholen is hij aanwezig.

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Informatie over startsalarissen op Studiekeuze123.nl

De informatie over startsalarissen vind je ook op de site van het ministerie www.studiekeuze123.nl. Daar vind je per opleiding een beschrijving van de inhoud van de opleiding. Scrol je door, dan vind je ook informatie over ‘na afstuderen’. Daar vind je de startsalarissen van een aantal opleidingen. ‘Wat verdien ik na afstuderen op het hbo’? Met wat zoeken is dat te vinden.

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Waarom is dat belangrijk?

Het is duidelijk dat veel of weinig verdienen iets voor iemand persoonlijk betekent. Maar het zegt ook iets over het aanbod afgestudeerden op de arbeidsmarkt. (baankansen hbo afgestudeerden volgens het UWV)
Is het startsalaris lager, dan is er niet veel vraag naar dit type afgestudeerden. Of er zijn er te veel van. Is het startsalaris hoog, dan is dat een teken dat er veel vraag is naar deze afgestudeerden. Want voor ‘schaarse’ werknemers wordt meer betaald. Dus… ook al vind je salaris op zich niet zo belangrijk.. het is ook een graadmeter voor de werkgelegenheid in jouw branche.

Meer werk in zorg, onderwijs en techniek

Volgens de Keuzegids is er meer werkgelegenheid in zorg, onderwijs en techniek. Maar er zijn ook studenten die meer moeite moeten doen. Dat is soms onverwacht. In het rijtje studies met de hoogste werkeloosheid kom je ook studies als international business en bestuurskunde tegen.
Werkgelegenheid in de toekomst is heel moeilijk te voorspellen.

Een studie kiezen waar je mee aan de bak komt

Ouders adviseren hun kind vaak een studie te kiezen waar je makkelijk een baan mee vindt. Maar dat betekent ook dat bepaalde sectoren heel populair zijn, zoals bijvoorbeeld economie. Deze studies zijn populair en daarmee hebben afgestudeerden dus ook veel concurrentie op de arbeidsmarkt.
Vooroordelen over welke opleidingen de beste kansen bieden blijken lang niet altijd te kloppen. En bovendien veranderen deze zaken ook natuurlijk.

Baankansen volgens het ROA

Dé autoriteit op het gebied van het voorspellen van baankansen is het ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. De Keuzegids maakt dan ook gebruik van het onderzoek van dit instituut.
De bedragen die ze noemen gaan vaak om parttime banen. Parttime werken is niet altijd een keuze. Er moet ook maar werk zijn.

Starters: Salaris

De Keuzegids noemt de volgende salarissen per maand op basis van werkelijke uren:

 • Technische bedrijfskunde 2700
 • Voertuigentechniek 2640
 • Elektrotechniek 2590
 • Bedrijfseconomie 2420

Starters: Baankansen

 • Theater en dans 95% kans op werk
 • Mondzorgkunde 90%
 • Medisch-technisch 90%
 • Journalistiek 85%

Starters: Meeste werkeloosheid

 • Creatieve therapie 17,1% kans op werkeloosheid
 • Ruimtelijke ontwikkeling 13,2%
 • Milieu & natuur 9,8%
 • Facility management 6,4%

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo per opleiding?

De Keuzegids bundelt in handige overzichten wat de positie is van starters. Bijvoorbeeld voor de PABO zegt de gids:

 • Aan het werk: 85%
 • Werk op hbo niveau: 95%
 • Bruto maandsalaris: €2030
 • Blij met startpositie: 64%
 • Baankansen tot 2022: goed
studistress voorkomen

Op naar het hoogste salaris?

Beste opleidingen, baankans en startsalaris per vakgebied

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo als ik meer ervaring heb?

Er zijn verschillende sites waar je de gemiddelde salarissen van de diverse functies op kunt zoeken. Natuurlijk verdien je meer als je meer ervaring hebt. Intermediair heeft bijvoorbeeld een digitale rekenmodule waarmee je kunt kijken wat het gemiddelde salaris is dat jouw functie hoort. Je vult je functie in, je leeftijd, je aantal jaren ervaring, het soort bedrijf waar je werkt enzovoort. Zo kan een starter ook nagaan wat hij als toekomstig salaris kan verwachten. Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Met de jaren ga je meer verdienen. Na vijf jaar is je salaris natuurlijk hoger. De Telegraaf heeft een rekentool gemaakt waar je dat eenvoudig op kunt zien. De bron is het CBS.

Wat betekent dit voor het aflossen van je studieschuld?

Vrijwel alle studenten zullen geld lenen voor een studie. De student doet er goed aan zorgvuldig te bereken hoeveel geld hij wil lenen. Want lenen betekent een schuld opbouwen. Toch is een studielening via DUO minder ‘eng’ dan een ‘gewone’ lening:

 • De rente van de studielening zal altijd lager zijn dan de ‘gewone’ lening. Maar de verwachting is dat de rente zal stijgen
 • Een lening bij de bank moet je altijd terugbetalen. Een lening bij DUO niet. Heeft de afgestudeerde een lager inkomen, dan betaalt hij ook minder terug (nooit meer dan 4% van het jaarinkomen). Er is dus ook minder risico
 • Een afgestudeerde kan er lang (35 jaar) over doen om zijn schuld terug te betalen. Dit kun je ook tijdelijk stopzetten
 • Een afgestudeerde op hbo of universiteit zal een hoger inkomen hebben
 • Kijk op de site van DUO over terugbetalen
 • Er is een rekenhulp waarmee een student een idee kan krijgen hoeveel en hoelang hij af moet lossen
 • Ouders worden niet aansprakelijk gesteld als de student niet (goed) aflost

Je studiekeuze af laten hangen van startsalaris?

Ik vind het niet handig je studiekeuze af te laten hangen van het startsalaris. De vraag: ‘wat verdien ik na afstuderen op het hbo?‘ is belangrijk. Maar ook weer niet de allerbelangrijkste vraag bij studiekeuze.
Als je niet gemotiveerd bent voor mondzorgkunde, zul je de decentrale selectie voor mondzorgkundekunde ook niet halen.
Een lange studie doen in een onderwerp waar je niet echt interesse voor hebt, is niet makkelijk, misschien zelfs onhaalbaar. En met plezier je beroep uitoefenen als je er eigenlijk niet echt voor gemotiveerd bent is niet mogelijk. Bedenk dat jonge mensen wel zo’n 50 jaar zullen werken na afstuderen. Dan moet je wel passie hebben voor het vakgebied waar je in werkt, anders houd je dat onmogelijk vol.
Ook zullen werkgevers kijken naar je motivatie. Is dat alleen het salaris, dan zul je niet makkelijk in aanmerking komen voor zo’n baan.

Maar ook niet je ogen sluiten

Toch is het wel goed om te weten wat de startsalarissen zijn. Het is een indicatie voor hoe moeilijk of hoe makkelijk je een baan kunt krijgen. Als je jarenlang gestudeerd hebt, is het wel prettig een baan te vinden in jouw vakgebied. Hoe groot zijn je kansen op de arbeidsmarkt?

En vooral niet in sprookjes geloven…

Ik heb veel opmerkingen gehoord over ‘Wat verdien ik na afstuderen op het hbo? Beter is het gewoon te onderzoeken hoe het zit met salarissen. Een heel uitgebreid rapport vind je ook via Elsevier.
Het meest gehoorde sprookje dat ik heb gehoord: ‘Ik ga naar niet naar de universiteit na mijn hbo opleiding. Ik word dan te duur voor werkgevers’. Echt onzin.
Een student moet vooral zelf goed uitzoeken wat zijn baankansen zijn. En kiezen wat bij hem past.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.