4 januari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen cultuur en kunst op hbo en wo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de beste opleidingen cultuur en kunst? Overal in het land worden deze opleidingen aangeboden. Maar waar vind je de beste opleidingen cultuur en kunst op hbo en universiteit?

beste opleidingen cultuur en kunst

 

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de example of essays for college applicationscreative essay prompts en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is bovendien een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste opleidingen cultuur en kunst. Je vindt hier de yrdsb homework policy. De beste opleidingen zijn groen gekleurd. Maar op de site vind je niet alle gegevens die wel in de Keuzegids staan. Die is veel uitgebreider. Een aanrader om daar eens in te bladeren.

Opleidingen met elkaar vergelijken

Met de Keuzegids kun je alle opleidingen met elkaar vergelijken. De Keuzegids geeft ook voorbeelden van verwante opleidingen. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders, de grootte van de opleiding kan anders zijn… Leerlingen vinden het ook belangrijk om te weten of ze stage lopen tijdens de opleiding. Kun je een tijdje in het buitenland studeren? Hoe word je voorbereid op de arbeidsmarkt? Hoe staat deze opleiding aangeschreven bij werkgevers? Allemaal zaken die ertoe doen. En die je op kunt zoeken.

Meer kwaliteitsoordelen

Er zijn meer ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Er wordt ook veel gekeken naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine. Er is ook een site waar je per opleiding hun kwaliteitsoordeel kunt lezen. Op Studiekeuze123 vind je ook een heleboel feiten en cijfers over opleidingen. Maar opleidingen worden hier niet vergeleken. Studiekeuze123 geeft ook geen kwaliteitsoordeel. Wel vind je het rapport van de inspectie over de opleiding (NVAO). En natuurlijk kan een student en zijn ouders kritische vragen stellen op de Open Dag. Ook dan krijg je een idee van de kwaliteit van de opleiding en het instituut.

studiekeuzestress en ouders

Beste opleidingen cultuur en kunst? Kwaliteit van de opleiding beoordelen

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?
De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (bv. collegegeld, instroom, grootte van de groepen)
 • Prestaties (bv. hoeveel studenten halen het eerste jaar, hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (bv. hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud interessant? Zijn de toetsen goed en goed geregeld? Zijn er voldoende goede docenten die ook tijd voor je hebben? Word je goed  voorbereid op een loopbaan die bij je past? Hoe denken experts uit de wetenschap en bedrijfsleven over deze opleiding?)

kwaliteit van de opleiding beoordelen

Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende (betrouwbare) bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten: Studiekeuze123.
 • Toelating tot de opleiding: Ministerie OCW.
 • Studentenoordeel: Nationale Studentenenquête
 • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen, VSNU en HBO Raad
 • Baankansen: ROA en afgestudeerden monitor hbo/wo
 • Expertoordeel: NVAO, vanuit de overheid (onderwijsinspectie) beoordelen zij opleidingen.

Er worden nog veel meer feiten en cijfers gegeven in de tabellen. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen cultuur en kunst zijn op hbo en universiteit

De beste opleidingen cultuur en kunst op het hbo

De beste cultuur en kunst opleidingen vind je in Amsterdam, Groningen en Arnhem. Binnen deze sector zijn er natuurlijk verschillende opleidingen.

 • Op de eerste plaats zijn er de kunstacademies. Binnen de kustacademies is er ook nog een heleboel te kiezen. Denk dan aan ‘fine art’, vormgeving, docentenopleiding, film & televisie, mode & kleding of cultureel erfgoed. Bij de meeste kunstacademies moet je een toelatingsexamen doen. Let daarbij goed op de aanmelddatum. Die is soms al in januari. Ook moet de student meestal een toelatingsexamen doen. Soms moet je ook laten zien welke werkstukken je al gemaakt hebt. Studenten en experts zijn vooral tevreden over Artez. Voor de docentenopleiding moet je in het hoge noorden zijn en Amsterdam wordt genoemd voor film en televisie.
 • Er zijn heel wat goede muziekopleidingen. Ook hiervoor gelden speciale eisen. Je moet een auditie doen en dat is lastig. Maar de kwaliteit van de conservatoria is goed.
 • Tenslotte worden de opleidingen theater, circus en dans besproken. Dit zijn allemaal erg intensieve opleidingen.

Maar er zijn natuurlijk meer goede hbo opleidingen op dit gebied. Het loont echt de moeite om hier goed naar te kijken.

Arbeidsmarkt

De Keuzegids geeft ook aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Het gaat dan om betaald werk na 1,5 jaar. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Kunstacademie: Baankans 80%, startsalaris €1720
 • Muziek: Baankans 71%, startsalaris €1650,-
 • Theater en dans 95%, startsalaris €1870

Met de score 95% is zijn de baankansen voor theater en dans de hoogst scorende hbo opleiding qua baankansen.
Op ouderavonden vraag ik ouders vaak welke hbo opleidingen volgens hen de beste baankansen geven. Dan komen er antwoorden als:  ICT, robotica, onderwijs, zorg. Maar nooit opleidingen voor theater of dans. Baankansen inschatten is lastig. En baankansen kunnen snel veranderen. Dat toont dit voorbeeld goed aan. Je bij studiekeuze al te veel laten leiden door baankansen op dit moment is dan ook best riskant. Een beroepsrichting die goed bij je past en waar je echt passie voor voelt is volgens mij een betere keuze.

Mijn zoon wilde naar het conservatorium. Maar daar zag ik niets in. Zijn baankansen zijn zo laag. Hij is toen begonnen aan een technische opleiding. Daar is hij na een paar maanden mee gestopt. Hij kon zijn draai echt niet vinden. Nu heb ik spijt van mijn advies. Hij weet nu helemaal niet meer wat hij wil, een moeder

De beste opleidingen cultuur en kunst op de universiteit

Binnen dit interessegebied vallen bacheloropleidingen als filosofie, theologie, geschiedenis, kunst- & cultuurstudies, kunstgeschiedenis en archeologie.

 • De beste opleidingen filosofie vind je Groningen en Amsterdam. En de baankansen zijn goed: 94% kans op werk met een salaris van €2850,-
 • Theologie en religiewetenschappen worden in diverse steden goed beoordeeld. De kans op werk is 67% en het startsalaris €2090,-
 • Geschiedenis scoort nergens opvallend goed. De baankansen zijn 78% en het startsalaris €2340,-
 • Kunst- en cultuurstudies vallen evenmin op door kwaliteit. Hetzelfde geldt helaas voor kunstgeschiedenis. Baankansen, 76% (78%), en salaris zijn niet hoog, €1980,- (€1970,-)
 • Archeologie staat in Groningen aan de top. Baankansen 86% en salaris €1990,-

De beste opleidingen cultuur en kunst vinden, is dat belangrijk?

Jongeren kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. De beste opleiding is de opleiding die het beste bij je past.

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Beste universitaire opleidingen 2020

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Odette Westmijze · 14-01-2019 om 10:58

  Ik ben benieuwd wat u van de Reinwardt Academie vindt. En zou ook graag weten wat Amfi in uw ogen goed doet.
  Groet Odette

  1. Dag Odette, Amsterdam AHK film en televisie krijgt vier sterren. Het is een topopleiding. De hogeschool van Amsterdam, fashion & textile krijgt twee sterren. Ik raad je aan zelf heel goed te kijken in de Keuzegids. De decaan op je school heeft hem vast en zeker. En je kunt hem ook zelf kopen. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de totaalscore. Wordt begeleiding bijvoorbeeld relatief hoog beoordeeld en is dat voor jou belangrijk, dan wil je dat weten. Ook als het eindoordeel van de opleiding misschien niet zo hoog is, zit je misschien toch helemaal goed op deze school.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.