6 december 2018 | Categorie: Studeren

Baankansen na de universiteit volgens het UWV

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Jongeren letten bij hun studiekeuze ook op de baankansen na afstuderen. Het inschatten van baankansen na de universiteit of hbo is niet zo makkelijk. Er zijn eigenlijk maar weinig betrouwbare bronnen. Een betrouwbare bron is het UWV. Michel van Smoorenburg, teamleider arbeidsmarktadvies aan het woord:

baankansen na de universiteit

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen in baankansen na het behalen van een universitair masterdiploma. Accounting geeft de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Alumni (afgestudeerden) vinden snel (vast) werk met een hoog inkomen. Archeologie is veel minder kansrijk. De arbeidsmarktpositie bij de start van iemands carrière is van grote invloed. De start bepaalt het toekomstige succes op de arbeidsmarkt. Een matige startpositie haal je binnen tien jaar nog moeilijk in.

Goede baankansen na de universiteit

Jaarlijks nemen 39 duizend studenten een universitair masterdiploma in ontvangst. Onderzoek wijst uit dat de positie op de arbeidsmarkt sterk verschilt per studierichting. Daarbij is gekeken naar zoekduur, uurloon, jaarinkomen en baanzekerheid. Bij de start hebben alumni (afgestudeerden) van accounting de meest kansrijke arbeidsmarktpositie. De nummer twee en drie zijn econometrie en tandheelkunde. Na tandheelkunde verdien je het meest, namelijk € 52.500. Na letterkunde het minst, namelijk € 33.500. Een groot verschil, al meteen bij de start op de arbeidsmarkt.

Matige baankansen na de universiteit

Archeologie heeft een minder kansrijke startpositie. Op de tweede plaats staat letterkunde. Op de derde plaats staan een sommige masterstudies in de kunst en cultuur. Denk dan bijvoorbeeld aan kunstgeschiedenis of theaterwetenschappen. Ook cultuurstudies die gericht zijn op de bestudering van de cultuur in een land scoren minder goed. Dat geldt ook voor culturele antropologie.
Op de zevende plek staat mediastudies met een zeer matige arbeidsmarktpositie. Het uurloon is het laagst van alle masterstudies, namelijk € 14,10. Zeventig procent van alle hbo-opleidingen heeft een hoger uurloon dan na deze universitaire master.

Groeipad

Studierichtingen met een goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Starters beginnen met een goed salaris in een vaste aanstelling en krijgen binnen tien jaar een nog betere positie. Omgekeerd geldt dat bij opleidingen met een zeer matige startpositie er meestal geen inhaalslag is. Archeologie, filosofie, internationale betrekkingen en kunst- en cultuurstudies blijven het bijvoorbeeld matig doen.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen.

-Alumni van internationaal en Europees recht starten met een matige positie op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar verbetert de baanzekerheid en het inkomen sterk.
-Ook voor afgestudeerden van politicologie neemt het succes binnen tien jaar toe.

-Economische opleidingen bieden veel groeimogelijkheden. Bijvoorbeeld na international business administration is de startpositie gemiddeld. Maar na tien jaar behoort het tot de best scorende masterstudies. Het jaarinkomen is dan gestegen van € 33.000 tot € 83.000.
-Ook na finance en (fiscale) economie is er een zeer gunstig groeipad.
-Universitaire lerarenopleidingen zakken iets op de ladder na een sterke start.
Het loont de moeite om naar de financiële gevolgen te kijken, voordat je de studiekeuze bepaalt.

Onderzoek naar baankansen na de universiteit

Het onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van 70 clusters van masteropleidingen is gebaseerd op het eerdere onderzoek Studie en Werk van SEO Economisch onderzoek en Elsevier Weekblad. UWV heeft vervolgonderzoek gedaan naar de startpositie van afgestudeerden en de situatie tien jaar na afstuderen. Daarbij is ook gekeken naar het groeipad. Michiel van Smoorenburg

Meer onderzoek naar baankansen na de universiteit of hbo

Er wordt veel onderzoek gedaan naar baankansen door het ROA. Ik zal in de komende periode regelmatig artikelen schrijven naar aanleiding van dit onderzoek. Ook Michiel van Smoorenburg zal een artikel schrijven op basis van het onderzoek van het ROA. Dat gaat dan ook over baankansen na het mbo en hbo.
Bovendien is er een handige site van het UWV: www.werk.nl waar vooral veel staat over baankansen na het mbo en hbo.

Toekomst?

Baankansen na universiteit, hbo of mbo zijn zeker belangrijk. Maar niemand kan voorspellen hoe de arbeidsmarkt er over 30 jaar uit ziet. Er zullen banen bijkomen, er zullen banen verdwijnen. En alle banen zullen in de toekomst van inhoud veranderen.
Vast staat dat basiskennis van je vakgebied belangrijk is. Maar daarnaast zijn ook vaardigheden belangrijk. Kun je kritisch en ook creatief denken? Ben je goed in problemen oplossen? Kun je goed met ICT omgaan? Gaan communicatie en samenwerken je makkelijk af? En kun je gedisciplineerd werken en studeren? Allemaal zaken die belangrijk zijn.
En tenslotte een gewetensvraag… Hoe belangrijk zijn baankansen en salaris werkelijk? Een interessante studie en een loopbaan waar je gelukkig van wordt zijn ook belangrijk. Maar dat is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken…

Lees ook:
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.