30 juni 2015 | Categorie: Studeren

Bindend studieadvies en studiepunten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat is een bindend studieadvies? Wat moet een student doen om zijn eerste studiejaar te halen? Heel hard studeren? Zorgen dat hij álle studiepunten haalt? Op kamers of juist nog niet? Aansluiten bij een studentenvereniging? Of liever gaan sporten? Het belangrijkste is dat de focus op de studie blijft. Zo vergroot je de kans op een positief studieadvies. Meer over bindend studieadvies en studiepunten.

Bindend studieadvies? De focus moet in het eerste jaar op de studie liggen

Focus op de studie in het eerste studiejaar

Het eerste studiejaar halen valt voor de meeste  jongvolwassenen niet mee. Er komt veel op ze af. Een nieuwe onderwijsinstelling. Een hele nieuwe manier van studeren. Veel nieuwe kennissen… En dan moet hij ook nog voldoende studiepunten halen. Dat is best spannend allemaal. Want als er niet voldoende studiepunten zijn volgt er een negatief bindend studieadvies. Bindend studieadvies en studiepunten zijn belangrijk in het eerste studiejaar. (Lees alles over studiepunten)

Elk jaar kan een student 60 studiepunten halen.

Elk jaar kan een student 60 studiepunten halen.

Op kamers?

Gaat de nieuwe student op kamers? Dan komt er nog heel wat meer bij kijken. Het kost tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Studieadviseurs en docenten adviseren tijdens dit eerste studiejaar vooral de focus op de studie te houden. Volg de colleges, maak alle opdrachten, doe al de tentamens en houd contact met studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider. En mijn tip aan ouders is ook een goed contact te houden met uw kind, al is hij nu volwassen. Bindend studieadvies en studiepunten halen valt niet altijd mee.

Contact met medestudenten, belangrijk voor sociale controle

Studenten onder elkaar zijn de beste sociale ‘controle’. Uw zoon of dochter zal snel een nieuw netwerk opbouwen. Voor de meeste studenten is het heel belangrijk zij elkaar ‘opvangen’. Feedback van medestudenten heeft veel effect op het gedrag van eerstejaars. De student die op donderdagavond uitgaat wordt door zijn studiegenoten ook op vrijdagochtend verwacht in de collegebanken. Het sociale netwerk dat studenten opbouwen is ook het eerste professionele netwerk. Sommige studenten hebben daar een heel leven profijt van.  En natuurlijk heeft een student met veel sociale contacten gewoon een leuker studentenleven. ‘Op kamers wonen’ kan daar aan bijdragen.

Ontspanning én studiepunten halen

Een activiteit naast de studie is belangrijk voor de ontspanning. Studenten die alleen maar met de studie bezig zijn, kunnen zich niet goed ontspannen. Was uw dochter een fanatiek paardrijdster toen ze nog op de middelbare school zat? Er is misschien ook wel een studenten-paardrijdclub.  Er zijn discussieclubs voor studenten, er zijn studentenverenigingen en studieverenigingen, er is studententoneel en er zijn in elke studentenstad studentenorkesten.
Het is niet verstandig tijdens dit eerste jaar in een bestuur van een studentenvereniging te gaan zitten. Wat verderop in de studie is dat heel anders, dan kan zo’n bestuur bijdragen aan je competentie-ontwikkeling naast de studie. Als er een flinke hoeveelheid studiepunten gehaald wordt in de eerste studiejaren, dan kan een student altijd nog in het bestuur van een vereniging gaan.

Bindend studieadvies en studiepunten halen

Studenten kunnen in het eerste studiejaar zestig studiepunten halen. Hogescholen en universiteiten stellen een bepaald aantal studiepunten verplicht. De hoeveelheid studiepunten die je moet halen kan erg verschillen, zelfs binnen een hbo of universiteit. Haal je die hoeveelheid studiepunten niet, dan volgt er een negatief bindend studieadvies. De student kan dan niet op de opleiding blijven. het eerste jaar overdoen kan ook niet. Wel kun je aan een andere opleiding beginnen.
Haalt uw zoon of dochter de verplichte hoeveelheid studiepunten? Gelukkig. Maar schrikt u vooral niet als niet alle zestig punten gehaald worden. Er zijn regelmatig mogelijkheden om vakken te herkansen. (Meer over ‘studiepunten niet halen’)

Bindend studieadvies en studiepunten halen

Bindend Studieadvies niet halen.. geen paniek. Onderzoek de mogelijkheden samen met de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider.

Waarom is er eigenlijk een Bindend Studieadvies?

Niet alle studenten maken de goede studiekeuze. Niet alle studenten kunnen de studie van hun keuze aan. Uitvallen is nooit leuk. Maar valt uw kind uit in het eerste studiejaar, dan kan hij altijd nog opnieuw beginnen met een andere opleiding. Moet uw zoon of dochter stoppen in het tweede jaar, dan is opnieuw aan een opleiding beginnen een stuk lastiger. Er is dan al veel geld en tijd verspild en ook de motivatie om te studeren wordt bij de meeste studenten minder.
Dreigt uw zoon of dochter uit te vallen? Stimuleer dan om samen met de studieadviseur te kijken naar een alternatief. Misschien is de keuze van het onderwerp goed, maar kan hij beter een niveau lager proberen? Of is het niveau goed maar het onderwerp niet? Als een student een negatief bindend studieadvies krijgt betekent dat niet meteen het einde van een studieloopbaan. Je kunt natuurlijk altijd weer opnieuw een studie kiezen die beter bij je past. Soms is dat een ander niveau, soms een andere studie.

je studie op maat maken

Er zijn 2 verschillende soorten bacheloropleiding. Een hbo bachelor en een wo bachelor. Na een hbo bachelor kun je gaan werken. na een wo bachelor in principe niet. Dan moet je nog een masteropleiding doen. Die masteropleiding is ook toegankelijk voor hbo’ers. Er zijn wel toelatingseisen.

 

De juiste balans voor een eerstejaars student

Het vinden van de juiste mix tussen studeren en ontspannen, tussen presteren en accepteren dat niet alles altijd  lukt is de juiste houding tijdens het eerste studiejaar. U kunt als ouder goed meehelpen bij het vinden van de goede balans. Vraag niet alleen naar studieresultaten maar ook naar welzijn en naar het contact met de mede-studenten. De angst voor een negatief bindend studieadvies en studiepunten die niet gehaald worden moet het studieplezier niet bederven.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.