11 maart 2016 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studiesucces en ouders

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Hoeveel invloed hebt u op het studiesucces van uw kind? Wat zeggen scholieren havo/vwo en wat zeggen studenten? De afgelopen weken heb ik geschreven over studiesucces en heb ouders van (aanstaande) studenten 9 tips gegeven. Nu volgt tip 10. Dat is eigenlijk een vraag…Bent u voortaan overbodig?

Studiesucces en ouders, bent u voortaan overbodig?

Bent u als ouder nu overbodig? Wat zegt het scholieren aktie komitee (LAKS)?

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) heeft een rapport geschreven over studiekeuze en daarin staan ook aanbevelingen voor ouders. Scholieren hechten veel belang aan contact met hun ouders.
Citaat: ‘Scholieren verwachten dat school en thuis samen oplopen…
De gesprekken over de meest zinvolle LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding) activiteiten vinden nu nog vaak thuis plaats met familie. Hoewel scholieren positief zijn over deze gesprekken zouden ze graag zien dat ouders en school samen oplopen.’

Wat vinden scholieren in het algemeen van de studiekeuzebegeleiding (LOB) die ze krijgen? Wie is het belangrijkst?

Citaat: Wat betreft de begeleiding bij LOB en studiekeuze zien we (red. onderzoekers LAKS) het volgende.
• Respondenten (red. scholieren) geven aan dat zij het meest zijn geholpen bij LOB en hun studiekeuze door hun familie (43%). De decaan is met 22% nummer twee, daarna volgen de mentor, een student die de opleiding al volgt en vrienden met elk rond de 8 a 9%.
• Als begeleider op school staat de decaan nog op nummer één met 44%, nummer twee zijn de decaan en de mentor samen 40%. Hierbij wordt vooral door scholieren in de latere leerjaren alleen de decaan als begeleider aangegeven.

Rapportcijfer voor decaan en ouders

Ook bij het geven van een rapportcijfer voor de begeleiding / hulp die leerlingen hebben gekregen scoren ouders veruit het hoogste, gemiddeld een 7,8.
De decaan (5,7), mentor (5,8) en vakdocent
(5,5) komen hier niet in de buurt.
Het antwoord van de scholieren is duidelijk: U als ouder bent de belangrijkste en beste vraagbaak als het gaat om studiekeuze.

Bent u als ouder nu overbodig? Wat zegt de studentenvakbond (LSVB)?

Op de website van de LSVB (Landelijke Studentenvakbond voor en door studenten) staat niet veel over ouders.  Dat tekent dan ook meteen de nieuwe levensfase waarin studenten zitten.
Er zijn wel een paar opmerkingen vanuit de LSVB. Ze geven aan dat veel studenten die nog bij hun ouders wonen dit doen omdat ze geen betaalbare kamer kunnen vinden. Ook geven ze aan dat ze vrezen dat ouders een steeds groter deel van de studie moeten betalen nu de basisbeurs is afgeschaft.
Op beide punten ga ik dieper in.

Kamer vinden

Met name hbo studenten blijven steeds vaker nog een tijdje bij hun ouders wonen. Dat heeft te maken met hun leeftijd (de meeste studenten zijn een jaar jonger dan de eerstejaars van de universiteit), de kosten van de kamer en de afstand naar de Hogeschool. Met betrekking tot het laatste: Veel studenten kiezen eerst de stad en dan de studie. Kan ik dichtbij de stad van mijn ouders ook studeren? Dit is een risicovolle studiekeuze. Kies eerst de opleiding, dan de stad. Kan de student de opleiding van zijn keuze op meerdere plekken doen? Vergelijk samen die opleidingen zorgvuldig. Er zijn grote verschillen. Kiest de student voor een opleiding dichtbij om de kosten van de kamer uit te sparen, maar blijkt het de verkeerde studie, dan is er veel meer geld verspild.

Bijdragen aan de studiekosten van uw kind.

Ouders betalen steeds vaker een deel van de opleiding van hun kind, gemiddeld zo’n 330 euro per maand. Voor studenten met ouders die dit niet kunnen betalen blijft de aanvullende beurs bestaan. Zie ook studiekosten

Studiesucces en ouders

Ik heb aan veel studenten gevraagd hoe ze kijken naar de relatie met hun ouders. Daar is de laatste jaren een duidelijke verandering in te zien. Vrijwel alle studenten geven aan dat ze de adviezen van hun ouders zeer waarderen. Dat geldt zeker voor de studiekeuzefase maar ook in de eerste jaren van de studie. Ook nadat de studiekeuze gemaakt is moeten er binnen de opleiding nog veel keuzes gemaakt worden. Welke vakken worden er gekozen, wat is de beste stageplaats, hoe bereid je je het beste voor op je toekomstige baan? Ouders zijn voor eerstejaars de belangrijkste vraagbaak, in de jaren daarna neemt dat af. De meeste ouders zullen de opleiding van hun kind niet tot in detail begrijpen, maar dat hoeft ook niet. U kent uw kind en weet hoe hij op bepaalde zaken reageert, daarmee kunt u een waardevolle spiegel voorhouden.

Natuurlijk begrijpen mijn ouders niet precies wat mijn studie inhoudt, maar ze stellen me altijd vragen waar ik over na kan denken, en die me dan ook verder helpen, Hielke

Praat uw kind heel enthousiast over een bepaald vak of een bepaalde richting, dan weet u dat het wel goed zit als er voor dat vak gekozen wordt. Andersom merkt u ook wanneer er twijfel is.
Op de site van het hbo of universiteit kunt u vinden welke vakken er in het eerste jaar gegeven worden. Het kan geen kwaad eens te vragen waar deze vakken over gaan.

Contact

Studenten waarderen het als u ook eens bij hen op bezoek komt. Ga er niet van uit dat uw kind altijd ‘naar huis komt’ en daarmee bedoelt u dan waarschijnlijk het ouderlijk huis. Al heel snel ik het nieuwe ‘thuis’ van de student zijn kamer, zijn stad, zijn school. Bezoek uw kind regelmatig, loop ook eens samen de universiteit of hogeschool binnen. Is er een introductiedag voor ouders van eerstejaars? Sla die vooral niet over. Belangstelling helpt. Studiesucces en ouders hebben veel met elkaar te maken.
Ik heb wel een belangrijk advies: Bezoek uw zoon of dochter nooit onverwacht, dat is ook beter voor uzelf.

Studiesucces en ouders, interesseer u in de studie van uw kind

Studiesucces en ouders, bent u nu overbodig? Aan u en uw kind de vraag

Onderschat het belang van de ouder-kind relatie niet. De studiekeuze en de overgang naar het Hoger Onderwijs is een spannende tijd. Het is spannend voor de jongvolwassene, hij zet zelfstandig grote levensstappen. Het is ook spannend voor ouders, je kind loslaten is niet voor alle ouders zo makkelijk. Het gaat hierbij ook echt om een proces, soms gaan dingen snel en makkelijk, en dan onverwacht zet je weer een paar stapjes ‘achteruit’. Studiekeuze en eerste studiejaar, voor iedereen een spannend proces.

Webinar over studiesucces

Via de link kunt u terugkijken naar het webinar over studiesucces. Hebt u hierover nog vragen, mailt u dan gerust. hermien.miltenburg@wur.nl

Andere tips voor studiesucces?

Studiesucces en ouders was de laatste tip in een reeks van 10. De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren.
De andere tips voor studiesucces zijn:

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.