14 februari 2016 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studiesucces, iets naast de studie

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiesucces hebben betekent regelmatig werken. Maar ontspannen is ook belangrijk. ‘Studiesucces, iets naast de studie’ is een succestip die door sommige ambitieuze studenten en hun ouders vergeten wordt, maar toch belangrijk is…

 

Studiesucces, iets naast de studie doen is ook belangrijk

Studeren moet ook leuk zijn

De druk om voldoende studiepunten te halen is groot voor de eerstejaars student. Daarbij komt de druk van het nieuwe leven. Je bent weg uit de oude vertrouwde schoolomgeving, je bent veel meer dan op de middelbare school, zélf verantwoordelijk voor de studieresultaten. Gaat de student op kamers, dan zal hij ook moeten wennen aan het feit dat u, zijn ouders, niet meer voor basisdingen als eten, schoonmaken enz. zorgt.
De meeste studenten vinden hun nieuwe studentenleven heerlijk, maar er zijn ook studenten die het lastig vinden een goede balans te vinden tussen studeren en ontspannen. ‘Studiesucces, iets naast de studie’ is geen loze kreet, studenten hebben écht ook ontspanning nodig.

Studentensport

De studentensportcentra in de studentensteden bieden veel sporten aan voor weinig geld. Daar zit altijd wel een sport bij die past bij uw zoon of dochter. Hij kan de studentensportcentra makkelijk vinden op internet, maar tijdens de introductie is hij er vast ook al geweest. Hbo’s en universiteiten subsidiëren de sportcentra om de student te laten ontspannen naast de studie.

Ik zat vroeger altijd op voetbal en hartstikke leuk dat ik dat nu weer kan doen met mijn mede-studenten, Loes

Sommige studenten gaan verder met de sport die ze altijd al deden, anderen proberen een nieuwe sport uit. Is uw zoon of dochter topsporter, vraag dan naar de mogelijkheden voor topsport. Daar hoort wel een selectieprocedure bij.

Iets cultureels, gezelligs of je inzetten voor een goed doel

Er zijn ook studentenorkesten, studententoneelverenigingen. Natuurlijk zijn er ook studentenclubs die zich inzetten voor een speciaal goed doel. Er zijn studenten die fondsenwerven voor een bepaald land of voor een natuurorganisatie. Er zijn studentenverenigingen, disputen, dansclubs, groepjes studenten die zich helemaal storten op gezelschapsspelletjes. Er zijn studenten die eetclubs oprichten of filmavonden voor studenten organiseren. En zit je favoriete activiteit er niet bij? Waarom als student niet zelf een activiteit organiseren?

Ik ben haast verslaafd aan ‘Kolonisten van Catan’, voeger speelde ik dat thuis, nu heb ik een groepje studenten waar ik regelmatig mee ga ‘Catannen’.

In een studentenstad zijn er altijd jonge mensen die op zoek zijn naar een leuke activiteit. De eerstejaars moet uiteraard wel in de gaten houden dat de activiteiten bedoeld zijn voor náást de studie, niet in plaats van de studie. En de activiteit moet gericht zijn op ontspanning.

Baantje naast de studie

Een bijbaan naast de studie hoort er tegenwoordig haast bij. gemiddeld verdient een student zo’n 300 euro per maand erbij. Dat betekent meestal een baantje van zo’n 8 uur per week gemiddeld. Meestal kunnen de studenten dat ook goed aan naast de studie, maar ontspanning hoort er zeker ook bij. Een bijbaan mag niet ten koste gaan van de studie maar ook niet ten koste van het ontspannen. Niet iedereen kan 8 uur werken naast de studie.

Ik vind mijn bijbaan bij het call centre leuk, en ik kan het geld ook goed gebruiken. Maar ik merkte wel dat ik op een bepaald moment echt alleen maar bezig was met studeren en werken. Dat is op den duur ook niet zo handig, Theo

Met ‘Studiesucces, iets naast de studie’ bedoel ik iets ontspannends doen naast de studie, ook als de student een baantje heeft. Even ‘helemaal niks’, of iets gezelligs doen met anderen heeft iedereen nodig.

Sociale contacten

Studenten moeten leren eigen sociale contacten op te bouwen. Dat is belangrijk tijdens de studie. De eerstejaars moet ook proberen ook ouderejaars te leren kennen. Zij kunnen met ontzettend veel dingen helpen. Dat kunnen dingen zijn van de studie, zoals hoe je een bepaald tentamen aanpakt, maar het kunnen ook sociale dingen zijn. Ouderejaars weten de gezelligste plekjes echt wel te vinden.
De student leert natuurlijk ook veel van deze sociale contacten. Studenten geven elkaar feedback, ze steunen elkaar in lastige tijden, en maken ook samen plezier.
De studentencontacten zijn vaak het eerste begin van het professionele netwerk, iedere hbo of universiteit onderhoudt alumninetwerken, dat zijn verenigingen van afgestudeerden. Ook los van deze officiële netwerken houden afgestudeerden van een bepaalde hbo of universiteit vaak nog jaren en jaren contact. De basis hiervoor wordt gelegd tijdens de leuke dingen naast de studie

Iets naast de studie

Merkt u dat uw zoon of dochter geen aansluiting kan vinden bij de studenten in zijn of haar omgeving, dan doet u er goed aan hem of haar te stimuleren eens met een studentendecaan te praten. Vaak kan een enkel gesprek al helpen om op een andere manier naar dingen te kijken. Het is jammer als een student depressief wordt of een burnout krijgt, een beetje professioneel hulp kan veel verschil maken.

Ik kon het tempo van mijn opleiding niet volhouden. Toen ben ik gaan praten met mijn studieadviseur en samen hebben we afgesproken welke vakken ik wel en niet doe. Ik doe het nu tijdelijk wat kalmer aan. Dat levert wel studievertraging op. Jammer, maar mijn ambitieniveau kon ik niet volhouden, Door

‘Studiesucces, iets naast de studie’ kan veel leed voorkomen. Het gaat niet alleen om succes met de studie maar ook om een fijn en gelukkig leven als student.

Studiesucces, iets naast de studie, zoals sporten, is belangrijk

 

Studiesucces, iets naast de studie

Dit is een van de tips voor studiesucces die ik deze weken schrijf. De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren. Elke week ga ik dieper in op een tip. Wilt u reageren? U bent van harte welkom. Ouders, studenten, professionals, heb(t) u/je opmerkingen? U/je kunt onderstaand formulier gebruiken.
De andere tips voor studiesucces zijn:

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.