24 januari 2016 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studiesucces, praat met studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouderejaars kunnen veel informatie geven aan aspirant studenten. ‘Studiesucces, praat met studenten ‘is een tip die u als ouder met gerust hart kunt geven aan uw kind, als hij of zij met studiekeuze bezig is.

Studiesucces, praat met studenten

Ouderejaars kennen het studiekeuzeproces

Gaat uw zoon of dochter binnenkort studeren? Dan is het handig als u samen eens kijkt naar welke studenten hij of zij al kent. Van ervaringen van anderen kan de aanstaande student veel leren. Op de eerste plaats hebben studenten het studiekeuzeproces blijkbaar succesvol afgerond. Hoe zijn ze tot hun studiekeuze gekomen? Hebben ze veel getwijfeld? Of misschien zelfs een keer een verkeerde keuze gemaakt? Hebben ze een tussenjaar gedaan of zijn ze meteen na havo of vwo naar hbo of universiteit gegaan? Wie heeft vooral goed geholpen in het studiekeuzetraject? Wat moet je als studiekiezer vooral wel of niet doen? Van de ervaringen van studenten die hem voor gingen kan de studiekiezer veel leren. Vraag naar goede tips. Hier de tip van Barbara:

Ik heb de hele Keuzegids van voor tot achter doorgebladerd. Daar vond ik alle studies op een rijtje en kon gaan ‘afstrepen’

De studiekiezer zal goede en minder goede tips horen. Welke passen bij uw kind? Wat spreekt uw kind aan? En krijgt u misschien als ouder ook goede tips? Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor het studiekeuzeproces bij uw kind. Maar vraag ook eens aan ouderejaars wat hun ouders voor ze gedaan hebben en doe er uw voordeel mee. ‘Studiesucces, praat met studenten’

Ouderejaars weten de weg

Kent uw zoon of dochter al iemand die bij de hbo of universiteit van zijn keuze studeert? Ook al is het niet dezelfde studie, hij of zij kan al wel andere zaken vertellen. Hoe is de sfeer? Hoe werkt het met tentamens? Welke vakken zijn erg leuk en welke juist niet? Wat doet een studentendecaan? Hoe vind je de weg in al die gebouwen? Wat zijn de leukste studentenverenigingen?

Wat een doolhof, die Campus, al die gebouwen. Ik was wel blij dat ik een paar keer ben gaan kijken met een oude schoolvriend voor ik écht ging studeren.

Uw zoon of dochter heeft vast al vaker op de site van de universiteit of hbo gekeken maar er is wel verschil tussen de pagina’s voor studiekiezers en die voor studenten. Kijk daar ook eens naar samen met uw zoon of dochter.

Studiesucces, praat met studenten

Kent uw zoon of dochter iemand die dezelfde studie doet als die hij wil gaan doen? Dat is heel handig om ervaringen uit te wisselen. Maar iedere opleiding kan ook e-mail adressen van studenten geven. Misschien heeft uw zoon of dochter ook al studenten ontmoet op de Open Dag of de meeloopdag? Van de verhalen van deze ‘ervaringsdeskundigen’ kun je profiteren, zowel van de fouten als van de goede ervaringen.
Ook als eerstejaars student is het heel nuttig ouderejaars te kennen. Ze kunnen tips geven over hoe je het beste een bepaald vak aan kunt pakken, hoe de tentamens eruit zien, ze willen misschien aantekeningen delen… Een goed contact met ouderejaars kan je ook helpen bij het ‘inburgeren’ op de opleiding.

Dat lastige eerstejaar

Ouderejaars vertellen ook haast allemaal, dat het eerste jaar soms lastig was. Tijdens het eerste jaar heeft de student veel ‘verplichte vakken’ die soms heel breed zijn, en dat kan vervelend zijn. Soms lijken die vakken helemaal niets gemeen te hebben met het onderwerp waar je eigenlijk voor hebt gekozen.

Ik werd echt niet goed van al die basisvakken, ik wou alles weten over klimaatverandering en vond de rest eigenlijk overbodig. Goed dat iedereen om me heen me ervan overtuigde dat deze fase van verplichte vakken niet zo heel lang duurt.

Later in de opleiding kan de student meer zelf kiezen en de vakken gaan doen die hij echt interessant vindt. Hierover praten kan helpen die eerste periode te overbruggen, de leuke vakken komen écht.

Studiesucces, praat met studenten

Studiesucces, praat met studenten is tip 3 in de serie over studiesucces

De afgelopen weken heb ik geschreven over tip 1: ‘Begin op tijd’ en tip 2: ‘Schakel netwerken in’. De komende weken volgen de 7 andere tips en wat u als ouder voor uw kind kunt doen:

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

  1. Door: Yasuko Otsuna en Kees Hoogeveen · 30-01-2016 om 19:30

    Beste Mw. Miltenburg,

    Onze dochter gaat zich aanstonds inschrijven voor een studie aan de Wageningen UR. Zij en wij weten echter nog weinig wanneer precies de beslissing valt of zij is toegelaten. Zij doet in mei van dit jaar eindexamen IB.

    Veel dank voor uw reactie.

    1. Voor u en uw dochter: veel succes. Hebt u nog vragen, mailt u mij vooral: hermien.miltenburg@wur.nl

    2. Er is maar voor één opleiding in Wageningen een Numerus Fixus (beperkte toelating), namelijk Voeding en Gezondheid. Voor alle andere opleidingen word je toegelaten als je het juiste profiel hebt. Een aanstaande student moet wel meedoen aan ‘studiematching’ en het bezoeken, liefst meerdere keren, van de Open Dag en meeloopdagen. Dat vinden vinden we heel erg belangrijk. Ook is het belangrijk dat uw dochter ons vergelijkt met andere universiteiten. Verder zal zij, online, een vragenlijst moeten beantwoorden. Die vragen moeten haar nogmaals helpen zich af te vragen of ze écht in Wageningen past. De vragenlijst is gemaakt door studiekeuze-adviseurs, schooldecanen en deskundigen van de opleidingen. Wil ze aansluitend een gesprek met een studiekeuzeadviseur, dan kan ze dat vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.