25 juli 2017 | Categorie: Ervaringen, Studiekeuze

Jongens en studiekeuze, Tim kijkt terug

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Jongens en studiekeuze, een ingewikkeld probleem. Tim is, na lang zoeken afgestudeerd, en heeft zijn weg gevonden. Mijn ervaring: jongens doen er vaker langer over, maar ook zij vinden hun weg naar de arbeidsmarkt. 

Jongens en studiekeuze, een lastige combi

Jongens en studiekeuze, echt ingewikkeld

Nu er ‘gedoe’ is over de SIRE reklame… Het is wel duidelijk dat het rijpingsproces van het jongensbrein wat langer duurt. Niks erg. Alleen… juist in de jaren dat er een studiekeuze gemaakt moet worden, is het verschil in ‘rijping’ tussen jongens en meisjes soms heel duidelijk. Moeten ouders van jongens zich zorgen maken? Nee, ik denk het niet. Lees het verhaal van Tim. Zo ken ik vele jongens, die uiteindelijk toch hun (studie)plek hebben gevonden,

Eindelijk afgestudeerd

Tim aan het woord: “Ik ben nu eindelijk afgestudeerd. Nu wil ik graag mijn ervaring delen over het studiekeuzetraject dat ik ben doorgegaan. Terugkijkend op mijn studiekeuzetraject kan ik nu beter inzien wat er nu precies  goed is gegaan en wat minder goed is gegaan. Jongens en studiekeuze is geen ‘natuurlijke’ combinatie

Aan mijn toekomst denken? Nou, nee..

Op de middelbare school waren mijn interesses niet zozeer gericht op de toekomst, laat staan op een studie kiezen. Ik was vooral bezig met wat ik op dát moment aan het doen was: chillen met mijn vrienden. We namen samen ook wel is een dagje vrij om zogenaamd naar een Open Dag te gaan om studies te bekijken, want die mogelijkheid bieden middelbare scholen, maar wat dacht je?

Open Dag bezoeken? Nee, liever de stad in met mijn vrienden. Genieten van een dagje vrij van school

Wij gingen lekker naar Amsterdam, de stad in. Jongens en studiekeuze betekent vaak samen wat aanrommelen.
Na de middelbare school was ik even helemaal klaar met studeren en leren en was ik van plan er een jaartje tussen te gaan.  Mijn voorbereiding op het kiezen van een studie was ver te zoeken en dat heb ik geweten ook (nadelig). Reizen en werken, was mijn doel. Lekker geld verdienen, en liefst zoveel mogelijk.

Jongens en studiekeuze: Liever lekker geld verdienen

Ik kwam terecht in een verffabriek want daar kreeg je het meest betaald. Maar was dat leuk? Nee. En heb ik wat geleerd? Jazeker dat ik dit dus nooit mijn hele leven ging doen! Maar goed het jaar was wel alweer bijna voorbij en mijn plannen om te reizen waren daarmee ook niet gelukt. En reizen wou ik nog steeds. Dus plakte ik er nog maar een jaartje aan vast. Naar Australië wou ik, om daar als backpacker rond te reizen.

Mijn ouders kregen het benauwd

Toen kregen mijn ouders het wel even benauwd en vonden ze dat ik wel alvast een studiekeuze moest maken. Dit kwam in de praktijk neer op een half uurtje overleg met mijn ouders aan te keukentafel. Toen heb ik voor fysiotherapie gekozen.
Nu ik hierop terugkijk was het natuurlijk goed dat mijn ouders een stok achter de deur zetten en mij eerst een studie lieten kiezen voordat ik op reis zou gaan.
Alleen… dit proces had al veel eerder moeten beginnen en had ook intensiever moeten zijn. En een half uur even praten over een studie en dan  kiezen is niet genoeg om een goede keuze te maken. Je hebt dan geen idee waar je terecht komt, of de locatie leuk is en of je de studie wel interessant genoeg vindt. Jongens en studiekeuze is een lastig onderwerp, ook voor ouders, ook voor de mijne.

Jongens en studiekeuze: samen studies vergelijken

Nu besef ik hoe belangrijk het was om naar veel Open Dagen te gaan en meeloopdagen te doen voordat je een uiteindelijke keuze maakt. Achteraf wou ik dat mijn ouders op me indertijd in de auto hadden gezet om naar een Open Dag te gaan. Zelf zag ik daar het belang niet van in. Mijn ouders hadden me misschien een beetje meer moeten ‘pushen’. Ze hadden mee moeten doen en mee moeten denken. Diep in mijn hart vond ik het ook gewoon eng om alleen te gaan.  Met vrienden naar een Open Dag eindigde eigenlijk toch altijd in een beetje lol trappen. Jongens en studiekeuze betekent vaak: samen ‘chillen’. Ze hadden me over de drempel heen moeten helpen, ze hadden het makkelijker voor me moeten maken.

Nog een tussenjaar

Australië was mijn tweede tussenjaar, een mooie tijd en ik heb veel leuke dingen gedaan. Alleen… als ik erop terug kijk had ik beter een tijd vrijwilligerswerk ergens kunnen doen in iets dat ik interessant vond. Of ik had een nieuwe taal moeten leren of zo. Dat had me misschien geholpen om verder te komen met mijn studiekeuze en was ik misschien niet helemaal uit mijn leerritme geraakt. Na twee tussenjaren merkte ik wel dat ik een flinke leerachterstand had opgelopen

Studeren

Ik ging uiteindelijk fysiotherapie studeren en kwam er daar al snel achter dat ik er helemaal uit lag en het moeilijk vond om weer te leren. Fysiotherapie bleek helemaal niet mijn studie en drie maanden later stopte ik ook met de studie. En dit kwam vooral omdat ik me niet goed op de studie had voorbereid. Ik had ook echt niet de interesse opgebracht om te bekijken wat de studie nou precies inhield. Logisch dat ik ‘er niet in kwam’, het was niet de goede studie voor mij.

Filmpje met Tim

Weer met lege handen

Toen stond ik weer even met legen handen. En er zat niks anders op dan maar weer te gaan werken tot het volgende studiejaar en daarnaast een nieuwe studie te vinden. Ik zat in een diep gat. Ik besloot toen maar om een heroriëntatieprogramma te doorlopen om mezelf weer op het juiste spoor te brengen. Zo’n heroriëntatieprogramma helpt je om meer over jezelf te ontdekken. Je leert jezelf af te vragen wie je werkelijk bent en wat je echt wilt. Tenslotte ben ik weer naar Open Dagen gegaan en heb uiteindelijk de studie gevonden die ik nu heb afgerond. Gelukkig had ik binnen deze studie de ruimte om mezelf te ontwikkelen en de richting op te gaan waar ik uiteindelijk heen wou. Uiteindelijk kom je toch wel uit bij dat bij je hoort. Jongens en studiekeuze.. een lastige combi”
Tim de Rooij.

Jongens en studiekeuze, een ingewikkeld probleem

Mijn opmerkingen over jongens en studiekeuze:

Tim, ik ben heel blij voor je dat je uiteindelijk bent afgestudeerd, wat heb je een lastig traject afgelegd. Jongens en studiekeuze is een lastig probleem. Mijn belangrijkste advies aan ouders die hun zoon herkennen in het verhaal van Tim: kijk met uw zoon hoe hij zijn studie en / of tussenjaar in wil vullen en houd samen de focus op studiekeuze. Jongens en studiekeuze…een verhaal apart. De juiste strategie voor ouders? Ik ken geen 100% succes verhaal. Maar dit blog kan mogelijk helpen… en mij bellen of mailen kan ook altijd.

Studiekeuze

Vijf wezenlijke vragen bij studiekeuze, Marinka Kuijpers

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Sandra Mors · 28-12-2015 om 18:39

    Ik denk dat veel meisjes zich ook in het verhaal van Tim herkennen.

    Sandra Mors, loopbaanbegeleider

    1. Sandra, dank je wel. Ik ben bang dat je gelijk hebt. Mooi dat jij en andere loopbaanbegeleiders er zijn voor deze zoekende jongvolwassenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.