28 februari 2019 | Categorie: Studeren

Studieadviseur is vraagbaak voor studiesucces

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Is de opleiding te zwaar of blijkt het toch niet de goede keuze te zijn? De student kan het beste zijn problemen zo snel mogelijk bespreken met zijn studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. De studieadviseur is vraagbaak en belangrijk voor studiesucces.

Studiesucces, studieadviseur is vraagbaak

Geen mentor meer, studieadviseur is vraagbaak

Op de middelbare school had uw zoon of dochter een mentor, soms zelfs meerdere jaren achter elkaar dezelfde. De mentor had regelmatig contact met uw kind in de mentorlessen en tijdens het mentorspreekuur. U hebt de mentor van uw kind ook regelmatig gesproken. Tijdens de beroemde ‘tien-minutengesprekken’ ging het waarschijnlijk over profielkeuze, studievoortgang en studiekeuze.
Op het hbo en de universiteit is dat heel anders. Voor u is de belangrijkste verandering dat er geen ‘tien-minutengesprekken’ bestaan. Voor uw zoon of dochter is het grote verschil dat er veel meer zelfstandigheid van hem of haar wordt verwacht. Dat valt een aantal studenten zwaar. Een kwart van de studenten die uitvallen in het eerste jaar zegt dat hbo en universiteit enerzijds de opleidingen heel rooskleurig voorspiegelen op voorlichtingsdagen, maar anderzijds (te?) weinig hulp bieden als er problemen zijn.

Hoeveel begeleiding is er op hbo en universiteit?

De begeleiding van studenten is belangrijk. Instellingen die echt investeren in begeleidingstijd hebben over het algemeen ook minder studieuitval. (vergelijk opleidingen met de studiebijsluiter)
Er zijn grote verschillen tussen onderwijsinstellingen in de hoeveelheid begeleidingsuren. Er zijn ook verschillen in de percentages studenten die het eerste jaar halen. U vindt ook vergelijkingen in de Keuzegids. Met een beetje puzzelen kunt u zicht krijgen op de kwaliteit van het onderwijs van de verschillende opleidingen en zo uw zoon of dochter helpen te vergelijken. Vaak denken ouders dat er op het hbo meer begeleiding is dan op de universiteit. Dat is niet altijd zo. Wel valt op dat kleinere hbo’s en kleinere universiteiten vaak meer tijd hebben voor studenten dan de grotere.

Studiesucces, studieadviseur is vraagbaak

De studieadviseur is er als er problemen zijn, bijvoorbeeld als het bindend studieadvies niet wordt gehaald. De studieadviseur is er ook als de opleiding te makkelijk is. Een student die de opleiding wil verbreden of verzwaren kan ook bij de studieadviseur terecht. Meestal bekijkt de studieadviseur ook welke studenten in aanmerking kunnen komen voor het ‘honours programma’, dat is een speciaal programma voor excellente studenten die een extra zware opleiding willen volgen. Niet alle studenten komen in aanmerking voor een programma voor hele goede studenten en ook niet alle studenten willen dat.

Mijn studieadviseur zei dat ik het excellentieprogramma mocht volgen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben namelijk ook een fanatiek sporter, dat wil ik niet opgeven. Ik ben wel een paar extra vakken gaan doen op zijn aanraden. Dat zijn vakken die ook een relatie hebben met sporten, bijvoorbeeld ‘voeding voor topsporters’, Wim

De studieadviseur voor iedereen, voor de zwakkere studenten en ook voor de goede student.

Studenten moeten zelf initiatief nemen

Begeleiding wordt je niet op een presenteerblaadje aangereikt. De student zal zelf het initiatief moeten nemen. Dat is vooral heel belangrijk als er speciale omstandigheden of belemmeringen zijn. Vindt uw zoon of dochter het prettig als u meegaat naar zo’n adviesgesprek? Soms zal een studieadviseur dat goed vinden, maar het verzoek moet nadrukkelijk van uw zoon of dochter uitgaan. De studieadviseur zal nooit zelf contact opnemen met ouders of ‘achter de rug om van de student’ over studievoortgang communiceren. Onderwijsinstellingen vinden het belangrijk dat de privacy van de student gewaarborgd is.

Studiesucces, studieadviseur is vraagbaak

Andere tips voor studiesucces?

De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren. Elke week ga ik dieper in op een tip. Wilt u reageren? Graag!
De andere tips voor studiesucces zijn:

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 10 reacties.

  1. Door: Lukas van den Elzen · 14-07-2023 om 12:28

    Hoe kan ik een studieadviseur telefonisch bereiken?

    1. Dag Lukas, een studie-adviseur is in principe verbonden aan een hogeschool of universiteit en weet alles over de betreffende opleiding. Hun gegevens kun je dus ook bij die hogeschool of universiteit vragen. Heb je echter advies of coaching nodig van een onafhankelijke studie(keuze)adviseur, dan kun je het beste contact opnemen met danielle.vogels@wur.nl . Zij is mijn opvolger en kan je hier alles over vertellen. Succes, hermien

  2. Door: Lenny · 26-09-2021 om 17:23

    Stel je haalt je propedeuse in IB in je eerste jaar, kan je dan doorstromen naar 2e jaar van zelfde soort faculteit aan een andere universiteit?

    (Dus: P in Groningen in IB, doorgaan 2e jaar bedrijfskunde of IBA bv. in Rotterdam.)

    1. Dag Lenny, dat mag de universiteit zelf beslissen. Er zijn geen regels voor. Meestal gaat dit niet zo makkelijk, maar ik hoor graag je ervaringen. Kijk ook naar het artikel ‘studie switchen

  3. Door: M. Los · 10-03-2019 om 20:49

    Dag,
    Als je BSA na 1 mei krijgt, kun je je dan nog wel voor een nieuwe studie inschrijven? Want deadline inschrijven nieuwe studie is toch 1 mei?

    1. Hoi,
      Ja, als je een negatief BSA krijgt kun je je zeker nog na 1 mei inschrijven. Maar de opleiding kan je dan wel weigeren. De opleiding mag je niet weigeren als je je voor 1 mei inschrijft. Inschrijving verplicht je tot niets. Dus waarom zou je dat niet gewoon doen? Groetjes, Hermien

  4. Door: Sandra spierenburg · 04-12-2017 om 12:44

    Goedenavond,

    Bedankt voor de presentatie die is toegezonden n.a.v. De ouderavond op lyceum Elst.
    We hebben een korte vraag. Mijn dochter weet nog niet zeker welke HBO-opleiding ze wil doen. Ze is bang om de verkeerde keuze te maken en zegt dat wij als zij bijvoorbeeld na een jaar een andere opleiding wil doen wij meer moeten betalen? Volgens mij is dit niet zo. Wij betalen de studiekosten en ze krijgt een ov product. Als het goed is krijgt ze geen aanvullende beurs en gaat ze niet lenen. Dan zijn er toch geen extra kosten bij een switch naast de studiekosten dan van het eerste jaar.
    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet,

    Sandra Spierenburg

    1. Geachte mevrouw Spierenburg,
      Fijn dat u op de ouderavond was. En ook goed dat u deze vraag stelt. Het is ook heel lastig de regels rondom studiefinanciering in het kort uit te leggen. http://www.duo.nl geeft veel informatie en ook onder het tabje ‘financiën’ vindt u veel informatie.
      Als uw dochter begint met een opleiding op hbo of wo en zij stopt voor 1 februari, dan worden de aanvullende beurs en ook de OV kaart automatisch een gift. Ze mag alleen dat schooljaar niet aan een nieuwe hbo opleiding beginnen.
      Heeft ze goed gekozen, en dat hoop ik natuurlijk, dan zijn de OV kaart en de aanvullende beurs ook een gift mits ze binnen 10 jaar een diploma haalt.
      Uw vraag over het collegegeld is een beetje lastiger uit te leggen.
      Een student betaalt niet de werkelijke kosten van de opleiding, hij betaalt maar ongeveer een-vijfde deel, zo’n 2000 euro per jaar. De rest wordt door de Rijksoverheid betaald. We vinden met zijn allen dat we hoog-opgeleide mensen nodig hebben en daarom deze subsidie voor hbo en wo.
      Heb je een bachelordiploma gehaald op hbo of wo niveau, dan mag je natuurlijk nog wel een bachelor gaan doen, maar dan krijgt de student die subsidie niet, dan moet hij de werkelijke kosten van de opleiding betalen, en dat is inderdaad veel geld (8.000-13.000 euro per jaar).
      Doe je bijvoorbeeld een hbo bacheloropleiding bouwkunde en haal je je diploma, dan betaal je ‘maar’ 2000 euro collegegeld, maar besluit je dat je daarna een hbo bachelopropleiding op een heel ander gebied te doen, bijvoorbeeld psychologie, dan krijgt de student die subsidie niet. Hij heeft immers al een hbo bachelordiploma. Doe je twee keer dezelfde opleiding (met diploma gehaald op opleiding 1) dan betaal je de werkelijke kosten. Maar ga je na je bacheloropleiding een masteropleiding doen, dan krijg je wel weer korting, je betaalt dan +/- 2000 euro. Een masteropleiding is een opleiding op een ander niveau en dat mag weer wel.
      Heb je de pech een verkeerde studiekeuze te maken en stop je in je eerste jaar, dan kun je gerust ergens anders opnieuw beginnen en betaal je ook 2000 euro. Je hebt immers geen diploma gehaald. Stop je voor 1 februari in je eerste jaar, dan geeft de instelling soms de rest van het collegegeld van dat jaar terug.
      Maar laten we daar maar niet van uit gaan.
      Gewoon aan de opleiding van je keuze beginnen… gaat het fout.. probeer te ontdekken hoe dat kwam en wat er dan beter bij je past.
      Een nieuwe opleiding gaan volgen wordt weer opnieuw gesubsidieerd.

  5. Door: Nicole van Thiel · 01-12-2017 om 21:07

    Beste Hermien,

    Mijn dochter twijfelt tussen levensmiddelentechnologie en dierwetenschappen. Zou je ons een naam/ mailadres kunnen geven van de persoon die hier meer over kan vertellen.
    Bedankt alvast!

    1. Dag Nicole,
      Heel goed dat je dochter meerdere opleidingen met elkaar vergelijkt. Stimuleer haar ook om naar meerdere opleidingsinstituten te kijken en die onderling te vergelijken.
      Op http://www.wur.nl kun je klikken op ‘bacheloropleidingen’. Daar staat een contactformulier om in contact te komen met een studieadviseur van de opleidingen die je noemt. Er is ook een contactformulier om met een student te mailen. Dat raad ik haar ook zeker aan. Studikiezers hebben er veel aan om van een student ‘de praktijk van alledag’ te horen.
      Ook is het slim om op een vergelijkingssite eens te kijken naar ‘feiten en oordelen’ van beide opleidingen. Hoe is de groepsgrootte? Hoeveel studenten halen het eerste jaar? Hoeveel begeleiding krijgen ze? Hoeveel contacturen zijn er en welke werkvormen worden er gebruikt?
      Ze zou eens kunnen kijken op http://www.studiekeuze123.nl of http://www.kiesjestudie.nl
      Gaat er iets niet helemaal naar wens of komt ze er niet uit…, laat het dan vooral weten. Succes, hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.