Meer studies achter elkaar… en studiefinanciering?

Door: Hermien Miltenburg · 4 december 2019
Categorie: Geen categorie

“Mijn dochter wil meer studies achter elkaar doen. Hoe zit dat met de studiefinanciering?” Een goede vraag waar ik graag nader op inga.

meer studies achter elkaar

Na een opleiding op het mbo kun je doorstromen naar een hbo bacheloropleiding van vier jaar of naar een hbo associate degree van twee jaar.

Meer studie achter elkaar?

“Ik heb een vraag over hoelang je recht hebt op studiefinanciering als je verschillende opleidingen achter elkaar wilt doen .
Mijn dochter is bijna klaar met haar MBO en wil doorstuderen. Ze twijfelt of ze in een jaar haar HBO propedeuse gaat [proberen te]halen en vervolgens naar de Universiteit wil gaan , of dat ze een volledige HBO gaat doen en daarna alsnog een universitaire studie.
Bij de laatste optie weten we eigenlijk niet of ze al die jaren recht houdt op studiefinanciering? Ze is 20 als ze klaar is met haar MBO en dan dus start met HBO.
Bij DUO kan ik wel vinden dat je door kan stromen van MBO naar HBO en dat dan je 10 jaar stufi opnieuw gaat tellen. Maar ik kan niks vinden over het eventuele doorstromen ook nog naar de universiteit daarna . Ze zal dan nog wel onder de 30 zijn. Weet u meer?” Margot, een moeder

Geldzaken

Dag Margot. je hebt gelijk. Als je dochter van het mbo naar een hbo bacheloropleiding gaat heeft ze opnieuw recht op studiefinanciering. De jaren op het mbo tellen niet mee. Dat is ook zo als ze naar de universiteit gaat.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie. Een hbo bachelor duurt vier jaar, een wo bachelor drie jaar. De duur van de master is afhankelijk van het onderwerp. Een master in de bèta-wetenschappen duurt bijvoorbeeld twee jaar. Je kunt studiefinanciering aanvragen tot je dertigste. Heb je al studiefinanciering en word je 30, dan loopt de studiefinanciering nog gewoon door. Maar stop je met de studiefinanciering, dan kun je die na je dertigste niet opnieuw opstarten.

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar https://weblog.wur.eu/homecoming-princess-essay/
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.
how to write a college book report paper

Na een vierjarige hbo bachelor kun je doorstromen naar een wo master. Je kunt ook gaan werken. Er zijn dan wel toelatingseisen. Na een driejarige bachelor kun je een wo master gaan doen. Er zijn ook hbo masters. Die worden meestal gevolgd door mensen die al werkervaring hebben.

Inhoudelijk: Meer studies achter elkaar: met hbo propedeuse naar de universiteit

Je zegt dat je dochter overweegt na haar hbo propedeuse naar de universiteit te gaan. De propedeuse betekent dat je het eerste studiejaar hebt gehaald. Jouw dochter wil daarna aan het eerste studiejaar van een universitaire bacheloropleiding beginnen.
Dat is soms een lastige route. Er zijn ook hoge eisen. Natuurlijk moet de universitaire opleiding aansluiten op de propedeuse. Daarnaast worden er steeds vaker aanvullende vwo certificaten voor bepaalde basisvakken gevraagd. De reden hiervoor is dat deze route niet altijd zo gemakkelijk is. En strandt de student ergens in zijn bacheloropleiding op de universiteit, dan eindigt hij zonder diploma. Nou heeft jouw dochter wel een mooi mbo diploma, maar het is toch een vervelende ervaring. De route via een hbo bachelor naar de universiteit is veel veiliger. Gaat er dan iets mis, dan heeft ze nog een hbo diploma. Ook prachtig.

Inhoudelijk: Meer studies achter elkaar: met hbo bachelor naar de universiteit

Steeds vaker wordt geadviseerd eerst de hbo bacheloropleiding af te maken. Na het eerste studiejaar kan de student dan zijn of haar vakken aanpassen aan de toelatingseisen van de universitaire master. Want ook de master stelt toelatingseisen.
Kun je je hbo bachelor goed afstemmen op je aanstaande master, dan hoef je vaak bijna geen aanvullende vakken te doen. Is je bachelor minder goed afgestemd, dan moet je een pré-master volgen. Dat kan een paar maanden kosten. Ook zal niet iedere wo master elke hbo student toelaten. iets om goed uit te zoeken.
Toch vind ik dit een betere route dan met een hbo propedeuse de overstap te maken. Het is veiliger en ook makkelijker. Op het hbo heeft je dochter goed zelfstandig leren werken en heeft ze kennis gemaakt met het onderzoek. Een hbo opleiding is echt een heel mooie vorm van onderwijs.

Mijn advies aan Margot over meer studies achter elkaar

Financieel zijn er genoeg mogelijkheden. Dat heb je gelezen in bovenstaand stukje.
Ik vind het belangrijk dat je dochter een paar meeloopdagen meemaakt. Dat houdt in dat ze een dagje student is en meeloopt met een student die de opleiding al volgt. Studenten hebben het meest aan individuele meeloopdagen. Dan ervaar je pas echt of de manier van lesgeven je ligt. Op de sites van de opleidingen vind je informatie over die individuele meeloopdagen. Zo kan je kind ook het hbo en de universiteit goed met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat ze iets kiest dat echt goed bij haar past.
En prachtig dat ze zo ambitieus is. Dat moet ze echt vasthouden.

Meer studies achter elkaar: over de OV kaart:

 


Meer studies achter elkaar: over de aanvullende beurs:


aanvullende beurs

Meer weten over ouders en studie? Op de facebookgroep houden ouders elkaar op de hoogte van nieuws over studeren, studiekeuze, studiekosten en tussenjaar.

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 13 reacties.

 1. Door: Lilian Janssen · 10-06-2021 om 08:22

  Goedemorgen, Ik heb vorige zomer mijn opleiding afgemaakt. (MBO)

  In september ben ik begonnen aan een nieuwe opleiding (ook MBO). Nu stopt mijn studie financiering omdat ik het al 4 jaar heb gekregen.

  Nu zou ik ook willen weten hoe het zit met mijn OV reisproduct. Kan ik die nog wel gebruiken voor het resterende van mijn opleiding of stopt die ook als ik geen duo meer krijg?

  Op duo staat wel dat ik nog 31 maanden ov-reisproduct heb om te gebruiken.

  Alvast bedankt!!

  1. Dag Lilian, op ‘mijn duo’ kun je zien hoe lang je nog recht hebt op je OV reisproduct https://duo.nl/particulier/inloggen-op-mijn-duo.jsp

 2. Door: Jusra · 30-05-2021 om 18:31

  Geachte mevrouw,

  Momenteel zit ik in mijn einde van mijn tweede jaar op HBO-V. Ik heb mijn propedeuse behaald en twijfel om nog een WO bachelor opleiding erbij te volgen. Dus mijn huidige opleiding afronden en tegelijk ook een WO Bachelor gezondheidswetenschappen studeren.
  Ik wou vragen of dat wel mogelijk is, en/of ik daarnaast nog recht heb op wettelijke college geld.

  Alvast bedank!
  Jusra

  1. Dag Jusra,
   Dat weet ik niet. Kun je dit aan DUO vragen? Zijn er onverwachte problemen? Laat het mij dan weten…

 3. Door: Jos Zwartenbol · 25-05-2021 om 08:14

  Goedemorgen,
  Een vraag ter verduidelijking. Mijn zoon rond zijn studie bachelor fysiotherapie af en gaat daarna geneeskunde studeren.
  vraag: wat is voordeliger kwa studiefinanciering? Moet hij dit schooljaar afstuderen en starten met geneeskunde of moet hij dit afstuderen een halfjaar uitstellen en een begin maken aan de opleiding geneeskunde?

  Groet Jos

  1. Dag Jos, je kunt een aantal jaren studeren. Daar hoeft geen pauze in te zitten. je moet er wél rekening mee houden dat je maar 1 studie per niveau kunt doen om in aanmerking te komen voor de ‘subsidie’ op het collegegeld. Heeft je zoon een wetenschappelijke opleiding fysiotherapie gedaan, dan kan hij niet in aanmerking komen voor het wettelijk collegegeld als hij geneeskunde op bachelorniveau gaat doen, dan moet hij het instellingscollegegeld betalen en dat is veel hoger. Twee studies van hetzelfde niveau combineren kan wél. Vraag DUO om meer advies http://www.duo.nl

   1. Door: Sanne · 16-09-2021 om 15:36

    Dat is gek. Ik heb net DUO gebeld over de mogelijkheden HBO – WO en het doen van een pre master en de daarbij behorende kosten (wettelijk collegegeld of hoger) maar die gaven aan niks te weten. Kwartier in de wacht omdat ze het ging uitzoeken en kwam terug met de mededeling dat de instelling (school) dit bepaald. Snap ik niks meer van.

    1. Vreemd Sanne,
     Kun je me volgende week bellen op 0317484455. Dan kunnen we samen uitzoeken wat er nou aan de hand is. Deze week heb ik helaas geen tijd. Misschien het handigst als we een telefonische afspraak maken? Dan hoef je ook niet in de wacht te staan :-). Doe maar een paar tijdsuggesties via hermien.miltenburg@wur.nl

 4. Door: niels · 23-07-2020 om 11:32

  ik heb een HBO afgerond als 23 jarige binnen vier jaar, maar wil nog een master doen van twee jaar. Loopt mijn gratis studenten OV dan nog automatisch door of moet ik dit omzetten?

  1. Dag Niels, een masterstudie is een nieuwe studie. je moet dus opnieuw studiefinanciering/OV aanvragen.

 5. Door: Hans Daale · 04-12-2019 om 22:39

  Geachte mevrouw Miltenburg,

  Ik lees uw adviezen graag. Prima dat het gebeurt.
  Maar toch een kanttekening. Iemand die een hbo-bachelor heeft afgerond en bij een wo-bachelor wil instromen, betaalt daarvoor instellingscollegegeld. Instroom in de Master betekent wel wettelijk collegegeld.
  Je mag in Nederland 1 Ad, 1 Bachelor en 1 Master bekostigd doen, ongeacht in welke sector (hbo, wo).
  Ik ben bereid tot het geven van meer informatie (o.a. met een Ad naar een wo-bachelor, ook een nieuwe situatie – waarvoor nu wetgeving in de maak is).

  1. Geachte heer Daale, dat is helemaal correct. Je mag in Nederland een keer een bachelor doen voor het wettelijk collegegeld en een keer een master. Willen studenten twee bachelors of twee masters doen, dan moeten ze twee bachelors of twee masters tegelijkertijd doen. Maar doe je bijvoorbeeld een hbo bachelor en maak je die niet af, dan mag je opnieuw een bachelor doen en betaal je opnieuw gewoon collegegeld. Dus in dit geval, na een hbo propedeuse betaal je gewoon collegegeld als je daarna een universitaire bachelor gaat doen. Maar maak je de hbo bachelor af, en je wil dan een wo bachelor gaan doen, dan betaal je het instellingstarief, de kostprijs. En dat is erg duur. Lees ook: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/overheidssubsidie-voor-studenten/

   1. Door: Hans Daale · 05-12-2019 om 09:59

    Geachte mevrouw Miltenburg,
    Dank voor uw antwoord. Klopt dus. Mogelijk dat een universiteit in zo’n geval een lager instellingscollegegeld kan vragen (moeten ze dan wel in een reglement zetten, openbaar), maar of ze dat doen is nog maar de vraag voor die enkele hbo’er die ook nog de omweg naar de Master wil maken via het behalen van de wo-bachelor.
    Iemand die de Ad heeft behaald, mag dus ook naar de wo-bachelor, op basis van eenzelfde regeling die geldt voor de bezitter van de hbo-bachelor-propedeuse. Daarover moeten bovendien alle universiteiten per 2020 op hun website informatie geven (staat in de toelichting op de ‘varia-wet’ die nu in behandeling is).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.