31 augustus 2023 | Categorie: Geldzaken

Geen basisbeurs gehad, wat nu?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Fijn dat de basisbeurs opnieuw is ingevoerd. Maar misschien heeft jouw kind geen basisbeurs gehad. Misschien ben je student en hoorde je tot de ‘pechgeneratie’? Wat nu?

geen basisbeurs gehad

Geen basisbeurs gehad? Duo is de expert.

Heb je geen basisbeurs gehad? Duo is natuurlijk de expert op het het gebied van studiefinanciering. Zij nemen contact met je op als je recht hebt op een compensatie voor de jaren dat je gestudeerd hebt, maar geen basisbeurs hebt ontvangen.
De nieuwe basisbeurs is er niet voor iedereen. Denk je dat je zoon of dochter (of jij) recht heeft op één of meerdere jaren basisbeurs? Kijk dan eens naar het artikel ‘studiefinanciering in het kort‘. Deze informatie geldt overigens voor studenten die op het hbo of de universiteit zitten (of hebben gezeten).

Leenstelsel? Studiefinanciering? Wat betekenen deze begrippen?

Even om de begrippen duidelijk te maken: Het gaat hier over de studiefinanciering. ‘Studiefinanciering’ betekent: de regelingen die er zijn vanuit de Rijksoverheid zodat mensen kunnen studeren. In de jaren dat er geen basisbeurs was heette dit ‘leenstelsel’. Je kon geld lenen maar ook een aanvullende beurs aanvragen en een OV kaart krijgen. De term ‘leenstelsel’ is nu afgeschaft. Je hoort ook de term ‘prestatiebeurs’. Je krijgt niet onbeperkt de mogelijkheid om te lenen, om de OV kaart te gebruiken of om een aanvullende beurs te krijgen. Je moet daarvoor een prestatie leveren. Welke? Kijk naar het artikel ‘studiefinanciering in het kort’.
Sinds september is er weer een basisbeurs, net zoals vóór 2015. Maar het geheel aan regelingen heet nog steeds ‘studiefinanciering’. Studenten zeggen ook wel ‘stufi’. Er zijn nu vier mogelijkheden. Je kunt net als vroeger geld lenen, er is een aanvullende beurs voor studenten waarvan de ouders minder inkomsten hebben, er is een OV kaart en, terug van weggeweest, de basisbeurs. Je kunt maar een beperkt aantal jaren gebruik maken van deze regelingen. En je moet er ook een prestatie voor leveren. Kijk naar het artikel ‘studiefinanciering in het kort’.

studie en geld

Studenten hebben verschillende inkomensbronnen. De studiefinanciering is de belangrijkste. Gelukkig is er sinds dit jaar naast de aanvullende beurs en de lening, ook weer een basisbeurs. En de OV kaart bestaat nog. De studiefinanciering bestaat dus uit 1: lenen. 2: de aanvullende beurs voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. 3: de OV kaart en 4: de basisbeurs. Studenten die op kamers wonen krijgen wat meer basisbeurs en daarnaast compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud. Lees hier meer over in het artikel ‘studiefinanciering in het kort

Hoe ziet de compensatie er uit als je geen basisbeurs gehad hebt?

Als je tijdens het leenstelsel (2015-2023) hebt gestudeerd kreeg je geen basisbeurs. Je hoorde dan bij de zogenaamde ‘pechgeneratie’. Je krijgt dan mogelijk een financiële tegemoetkoming, een compensatie. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden

 • Je had recht op studiefinanciering.
 • Je hebt minimaal 12 maanden gestudeerd.
 • Je hebt je diploma binnen tien jaar gehaald of je haalt dit nog binnen tien jaar. Er wordt gerekend vanaf de eerste dag dat je bent begonnen met studeren, ook als je tussendoor gestopt bent.
 • Dat is een diploma voor een erkende bacheloropleiding, masteropleiding of associate degree.
 • Het maakt niet uit of je wel of geen studiefinanciering hebt aangevraagd.

Hoeveel compensatie en wanneer

De tegemoetkoming is € 29,92 per maand. Je krijgt deze alleen voor de officiële duur van de studie, waarvoor je je diploma hebt behaald. Dus deed je een hbo bachelor van vier jaar dan krijg je voor 4×12 maanden compensatie. Die compensatie is dan € 29,92 per maand. Deed je langer over de opleiding? Jammer dan, hier krijg je geen compensatie voor. Geen diploma. Ook pech hebben. Je krijgt dan geen compensatie.

Heb je alleen een bachelor gehaald? Dan krijg je compensatie voor de duur van je bachelor. Heb je daarna ook je master gehaald? Dan krijg je ook compensatie voor de officiële duur van je master.

Begon je met je bachelor voor 2015, dan kreeg je nog voor je hele bacheloropleiding de basisbeurs. Maar die kreeg je niet meer voor je master, omdat de basisbeurs toen was afgeschaft. Voor je master kun je dus compensatie aanvragen. Deed je een eenjarige master 12x € 29,92, voor je tweejarige master 24x € 29,92.

Een associate degree duurt 24 maanden en je kunt dus ook maximaal 24x € 29,92 compensatie verwachten.

Heb je verlenging van je studiefinanciering gekregen vanwege een beperking, dan tellen de verlengde maanden mee voor de tegemoetkoming. Kijk in dit geval ook naar de regelingen die gemeentes hebben voor studenten met een beperking.

De tegemoetkoming wordt verrekend met je studieschuld of uitbetaald als je geen schuld meer hebt. Dit gebeurt vanaf 2025 of daarna, als je je diploma later behaalt.

Geen basisbeurs gehad? je krijgt vanzelf bericht

Je krijgt van DUO vanzelf bericht als je recht hebt op de tegemoetkoming. Je hoeft nu dus nog niks te doen. Je krijgt nu ook geen geld. Je compensatie wordt afgetrokken van je studieschuld. Heb je geen studieschuld meer, dan krijg je je geld vanaf 2025.

Pechgeneratie

Helaas merk ik dat er steeds meer studenten in de financiële problemen komen. Kijk vooral heel goed naar alle regelingen die er zijn. De studiefinanciering is natuurlijk de belangrijkste. Maar ook gemeentes hebben allerlei regelingen. Heb je daarnaast ook recht op zorgtoeslag? Of huurtoeslag? Doet de hogeschool of de universiteit misschien iets extra’s voor studenten die in bijzondere omstandigheden moeten studeren? Er zijn veel regelingen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Reageer op dit blog, mail mij of mijn opvolger Daniëlle.Vogels@wur.nl en we helpen je zo goed mogelijk op weg.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

 1. Door: Peggy Vd meijden · 29-02-2024 om 20:13

  Hallo,
  Onze dochter is 09-11-2023 18 jaar geworden, maar ze heeft nog geen studiefinanciering ontvangen terwijl ik die in September 2023 heb aangevraagd voor haar? Hoe komt dat?
  Ik probeer al een paar keer Duo te bereiken maar dat lukt w

  1. Dat is heel vervelend. Kunt u mij mailen? Dan probeer ik het…

 2. Door: Esmee · 19-01-2024 om 12:19

  beste,
  Ik heb een vraag betrokken tot mijn studiefinanciering. Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd van mijn HBO-bachelor maar ben ik ook gestart met mijn WO-bachelor. Hierdoor staat er in mijn duo dat ik dit jaar wel recht heb op de basisbeurs (helaas ook pechgeneratie). Ik denk dat dit komt omdat ik voor beide studies sta ingeschreven. Mijn vraag is nu, klopt het dat ik voor mijn resterende jaren dus geen recht meer heb op een basisbeurs? Ik moet namelijk nog 2 jaar bachelor en 2 jaar master, en ik woon op kamers. Is er geen enkele mogelijkheid of rede om wel recht te hebben op de basisbeurs of is het inderdaad helaas zo dat ik er gewoon simpel weg pech heb?

  1. Dag Esmee,
   Je krijgt de basisbeurs (en trouwens ook de aanvullende beurs) voor de jaren die er officieel staan voor je studie. Dus dat is 4 jaar voor je hbo bachelor. Je bent daarnaast aan een andere bachelor begonnen en omdat je nu in je vierde hbo jaar zit is dit het laatste jaar voor je basisbeurs en aanvullende beurs. Je krijgt dit niet nog een keer voor een bachelor. Ga je hierna een tweejarige master doen op de universiteit, dan krijg je nog 1 jaar basisbeurs en aanvullende beurs. Ga je een 1 jarige master doen op de universiteit, dan niet. De gedachtegang is dat je ook met een universitaire bachelor had kunnen beginnen en zou je dus 3+1 jaar basisbeurs hebben gekregen. Die 4 jaar heb je nu opgebruikt voor je hbo bachelor. Ga je een tweejarige master doen op de universiteit dan heb je recht op 3+2 jaar. En ik kan me voorstellen dat dit heel frustrerend is voor je. Lenen kan gelukkig nog wel een tijdje en je OV kaart krijg je een jaar langer dan je basisbeurs en aanvullende beurs. Lees ook: Hoe lang krijg je studiefinanciering.

 3. Door: Janssen Wendy · 31-08-2023 om 21:50

  Hallo,
  Onze dochter is 2018 begonnen met studie hbo. Vanwege covid kon ze deze niet voltooien. Was een laboratorium opleiding veel praktijk, voor haar niet online te doen. Enkele malen blokken opnieuw gedaan en zelfs 1 jaar over gedaan. Maar helaas moeten stoppen. Ze is 2022 geswitched naar verpleegkunde. Maar als ik het allemaal goed begrijp komt ze niet in aanmerking voor welke vergoeding dan ook. Ze zit op kamers en inderdaad alles is al zo duur. Wij hebben als ouders niet de financiele middelen om haar te steunen. We doen ons best. Ze behoort dan dus echt tot de pech generatie?

  1. Dag Wendy, wat een triest verhaal. Als ik de jaren goed optel komt je dochter inderdaad niet meer in aanmerking voor de basisbeurs en ook komt ze niet in aanmerking voor de compensatie voor studenten die geen basisbeurs hebben gehad omdat ze haar opleiding nog niet heeft afgerond. Als ze haar huidige opleiding wél afrondt kan ze nog wel compensatie krijgen voor het missen van de basisbeurs. Misschien komt ze ook in aanmerking voor een aanvullende beurs. Daar zou je DUO om kunnen vragen. Wil je meer weten? Wend je dan tot mijn opvolger Daniëlle.Vogels@wur.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.