14 januari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen economie en bedrijf op hbo en wo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de beste opleidingen economie en bedrijf? Hoe zit het met de baankans en wat is het starterssalaris? Er is binnen dit vakgebied enorm veel keus. De Keuzegids vertelt er alles over. In dit artikel enige informatie. De Keuzegids geeft natuurlijk veel meer informatie opleidingen economie & bedrijf. Er is een update van de beste opleidingen economie en bedrijf 2022.

beste opleidingen economie en bedrijf

Hoe werkt de Keuzegids? (kijk ook naar de update 2022)

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is bovendien een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste opleidingen economie en bedrijf. Je vindt hier de omschrijvingen van 291 bacheloropleidingen in economie & bedrijf. De beste opleidingen zijn op de site groen gekleurd. Maar je vindt er niet alle gegevens. Die staan  wél in de Keuzegids. Die is veel uitgebreider.

Opleidingen met elkaar vergelijken

Met de Keuzegids kun je alle opleidingen met elkaar vergelijken. De Keuzegids geeft ook voorbeelden van verwante opleidingen. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders, de grootte van de opleiding kan anders zijn… Het is belangrijk om te kijken naar wat je studeert maar ook op welk niveau je dat doet. Wat past beter bij je? Hbo? universiteit? En welk instituut en welke manier van studeren past het beste bij je? Kortom let op de kwaliteit van de opleidingen en wat het beste bij je past.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Meer kwaliteitsoordelen

Er zijn meer ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Er wordt ook veel gekeken naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine. Er is ook een site waar je per opleiding hun kwaliteitsoordeel kunt lezen. Op Studiekeuze123 vind je ook een heleboel feiten en cijfers over opleidingen. Daar vind je ook de studiebijsluiter. Maar de opleidingen worden hier niet met elkaar vergeleken. Wel vind je het rapport van de onderwijsinspectie over de opleiding (NVAO). Letten op de kwaliteit van de opleiding is belangrijk.

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (Wat is het collegegeld? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
 • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (Hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

De beste opleidingen economie en bedrijf? Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten komen van Studiekeuze123, een site van het ministerie OCW.
 • Toelating: Welk profiel heb je nodig? Ministerie OCW.
 • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? Nationale Studentenenquête
 • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen universiteit en hbo
 • Baankansen tot 2022: ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerden monitor van hbo en universiteit
 • Expertoordeel: NVAO, vanuit de overheid (onderwijsinspectie) beoordelen zij opleidingen.

Er worden nog veel meer feiten en cijfers gegeven in de tabellen. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen economie en bedrijf zijn op hbo en universiteit. Een opleiding krijgt één tot vijf sterren. Een opleiding met vijf sterren is een ‘topopleiding’.

De beste opleidingen economie en bedrijf op het hbo

Kies je voor dit vakgebied dan heb je een ruime keuze. Binnen dit vakgebied kun je de volgende opleidingen doen:

 • Finance & control
 • Accountancy
 • Finance, tax & advice
 • Commerciële economie
 • International business
 • Ondernemerschap & retail management
 • Bedrijfskunde
 • Technische bedrijfskunde
 • Facility management
 • Hotelonderwijs & toerisme
 • Vastgoed & makelaardij

Lijken de studies teveel op elkaar?

Lijken bepaalde opleidingen erg op elkaar en kan een student daarom niet kiezen? Verderop in de opleiding ga je je steeds meer specialiseren. Is er veel vrije keuzeruimte binnen een opleiding, dan kun je je eigen accenten leggen. Een student kan dan ook aspecten van een nét iets andere opleiding doen. Zo combineer je als het ware het interessantste van meerdere opleidingen binnen een vakgebied. Belangrijk bij het vergelijken is hoe je je voelt bij een bepaalde opleiding. Verderop in de studie is er immers ruimte om inhoudelijk steeds meer je eigen weg te gaan.

Telkens andere accenten leggen

Mensen die al werken leggen ook telkens andere accenten. Ze starten met een bepaalde baan binnen een vakgebied. Vervolgens leren ze bij, verandert de baan, en na een paar jaar doen ze iets anders binnen het vakgebied waarin ze ooit gestart zijn. Dat komt steeds meer voor. Je kunt natuurlijk ook in een ander vakgebied gaan werken, maar dat gebeurt minder vaak.

Topopleidingen economie en bedrijf

Er zijn ‘topopleidingen‘ in Emmen, Leeuwarden, Almere, Den Bosch, Vlissingen, Tilburg, Breda en Enschede. Bijna alle hotelopleidingen zijn ‘topopleiding’, dat wil zeggen dat ze 75 of meer waarderingspunten hebben van de 100. Er zijn ook goede particuliere opleidingen.

Arbeidsmarkt na hbo

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Het gaat dan om betaald werk na 1,5 jaar. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is. Voor bijna alle economie en bedrijf opleidingen schat het ROA de de baankansen tot 2020 in op tussen de 70-75%. Het startsalaris ligt rond €2300,-. (meer over salaris na het hbo) Kijk vooral in de Keuzegids voor exacte gegevens. Een deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit.

economie en bedrijf

De beste opleidingen economie en bedrijf op de universiteit

Binnen dit interessegebied vallen bacheloropleidingen als:

 • Economie
 • Bedrijfskunde
 • Fiscale economie
 • Econometrie
 • International business

De ‘topopleidingen‘ vind je in Tilburg (economie), Enschede (technische bedrijfskunde), Amsterdam (econometrie) en Breukelen Nyenrode (international business). De Open Universiteit, afstandsonderwijs, heeft de beste bedrijfskunde opleiding.

Geen studiekeuze kunnen maken

Er zijn nogal wat studenten die voor dit vakgebied kiezen omdat ze niet echt een keuze kunnen maken voor een ander vakgebied. Kan een student echt niet kiezen? Dan is een tussenjaar gericht op een goede studiekeuze vaak een beter idee. ‘Zomaar’ aan een opleiding beginnen eindigt vaak in een teleurstelling. Kiest een student voor een tussenjaar dan heeft hij ruimschoots de tijd om na te denken over zijn studiekeuze. Onder de tab ‘tussenjaar’ vindt u verhalen en adviezen. Samengevat:

Arbeidsmarkt na universiteit (de salarissen in 2022 zijn een stuk hoger)

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn na een complete universitaire studie. Een bacheloropleiding én een masteropleiding, dus. Het gaat dan om betaald werk na 1,5 jaar. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Economie: Baankans 94%, salaris €3110,-
 • Bedrijfskunde: Baankans 94%, salaris €3020,-
 • Fiscale economie: Baankans 91%, salaris €3030,-
 • Econometrie: Baankans 98%, salaris €3430,-
 • International business: Baankans 97%, salaris €3250,-

Meers over salaris na afstuderen op de universiteit

De beste opleidingen economie en bedrijf, is dat belangrijk?

Jongeren kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is vooral ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Je moet passie voelen voor het thema van je studie. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het waarschijnlijk een goede studiekeuze. Veel tijd besteden aan het zoeken naar de goede studie loont. Een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.