30 januari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen leven en omgeving

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekiezers met interesse in ‘leven en omgeving’ hebben veel keus. Vaak hebben ze op de middelbare school al interesse in vakken als aardrijkskunde of biologie. Maar welke opleidingen zijn er binnen dit vakgebied? En wat zijn de beste opleidingen leven en omgeving?

beste opleidingen leven en omgeving

De aarde, de mensen, de dieren en de planten

We moeten zuinig zijn op onze aarde, en alles wat erop leeft. Gelukkig zijn er steeds meer jongeren die daarover nadenken. Ze willen iets doen tegen klimaatverandering. Deze jongeren willen de biodiversiteit behouden. Ze willen iets doen tegen al het plastic en andere vervuiling. Ze willen ons helpen op een andere manier met onze aardbol om te gaan. Prachtig. De opleidingen die ik in dit artikel bespreek, gaan over dit vakgebied.

De beste opleidingen leven en omgeving?

Een studiekiezer die gaat zoeken binnen dit domein komt er snel achter dat er veel opleidingen rondom deze onderwerpen zijn. Maar liefst 84 bachelors op hbo en universiteit gaan over biologie, aarde en milieu. Maar wat zijn nu de beste opleidingen leven en omgeving?

Rankings en kwaliteitslijstjes

Ga je zoeken op ‘beste studies’? Dan ontdek je al snel dat er verschillende rankings zijn. Een belangrijke kwaliteitsbeoordelaar is Elseviers Weekblad. Ze kijken naar de oordelen van studenten maar ook naar zaken als ‘hoeveel studenten halen hun BSA (Bindend Studieadvies)’ en ‘hoe zit het met de kwaliteit van de docenten’. Op een speciale site kunt u de rapporten lezen. Op Studiekeuze123 worden ook veel gegevens van studies gemeld. Daar staat bovendien het rapport van de onderwijsinspectie. Een andere kwaliteitbeoordelaar is de Keuzegids.

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is bovendien een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste opleidingen leven en omgeving. De beste opleidingen zijn op de site groen gekleurd. Je kunt vervolgens een selectie maken als je voorkeur hebt voor een bepaalde stad of een bepaald niveau, hbo of wo. Je vindt er niet alle gegevens. Die staan  wél in de Keuzegids. Die is veel uitgebreider.

Hoe wordt het oordeel gevormd?

De Keuzegids baseert haar oordeel op een aantal bronnen. Heel belangrijk is het oordeel van de studenten die al op de opleiding zitten. Er wordt ook gekeken naar het oordeel van experts, deskundigen uit wetenschap en bedrijfsleven. Hoe zit de opleiding vanuit wetenschappelijk oogpunt in elkaar? Bereidt de opleiding goed voor op een functie binnen het bedrijfsleven? Er wordt gekeken naar cijfers van het ministerie, bijvoorbeeld naar het percentage studenten dat het eerste studiejaar haalt. En ook hoe lang een student gemiddeld over de opleiding doet. De baankansen tot 2022 worden ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerdenmonitor van hbo en universiteit.

De beste opleidingen leven en omgeving op het hbo

Binnen dit interessegebied vallen opleidingen als:

 • biologie & medisch laboratoriumonderzoek
 • voeding
 • milieu & natuur
 • landbouw
 • ruimtelijke ontwikkeling

De beste opleidingen biologie & medisch laboratoriumonderzoek vind je in Emmen en Breda. Toegepaste biologie scoort het hoogst in Venlo en Den Bosch. Bio-informatics scoort hoog in Groningen. Dit zijn allemaal topopleidingen. Op het gebied van voeding is er helaas geen enkele topopleiding op hbo niveau, maar Den Bosch scoort het beste. Milieukunde heeft een topopleiding in Breda. Binnen de categorie landbouw worden Dronten, Den Bosch en Almere genoemd.
Het kijken naar ‘topopleidingen’ is zinvol. Maar het eigen oordeel van de student is minstens zo belangrijk. Je moet je als student wel ergens thuis voelen. De studenten en docenten moeten bij je passen.

Baankansen en startsalaris binnen het vakgebied leven en omgeving op hbo niveau

 • biologie & medisch laboratoriumonderzoek: 60% binnen 1,5 jaar aan het werk, startsalaris €2120,-
 • voeding: 74% snel aan het werk, €1960,- startsalaris
 • milieu & natuur: 65% aan het werk binnen 1,5 jaar, startsalaris €2240,-
 • landbouw: aan het werk 81%, salaris €2220,-
 • ruimtelijke ontwikkeling: 47%, salaris €2380

Een deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit.
Meer over baankansen na het hbo. Meer over salarissen na het hbo.

De beste opleidingen leven en omgeving op de universiteit

Binnen dit vakgebied vallen (bachelor)opleidingen als:

 • sociale geografie & planologie met daarbinnen twee sectoren
 • aardwetenschappen & milieukunde met drie sectoren
 • biologie met twee sectoren

Binnen sociale geografie & planologie onderscheid je sociale geografie, met de beste opleidingen in Amsterdam en Groningen. Binnen landschap & technische planologie vind je de beste opleiding in Wageningen.
Amsterdam heeft een topopleiding aardwetenschappen. Voor de drie opleidingen binnen bodem, water & natuurbeheer heeft Wageningen een topopleiding. Ook voor milieukunde heeft Wageningen een topopleiding. Biologie scoort het hoogst in Amsterdam en Wageningen. Beide zijn een topopleiding. Plantenwetenschappen in Wageningen scoort het hoogst van alle universitaire opleidingen in Nederland.

Baankansen en startsalaris binnen het vakgebied leven en omgeving op universitair niveau

 • sociale geografie & planologie: baankansen 92%, salaris €2660,-
 • aardwetenschappen & milieukunde: baankansen 89%, salaris 2460,-
 • biologie met twee sectoren:  baankansen 91%, startsalaris €2410,-

Baankansen na de universiteit. Salaris na de universiteit.

Stad of studie?

Twee-derde van de jongeren laat zich bij de studiekeuze leiden door de plek waar de studie gegeven wordt:
Ik wil nog niet op kamers, ik kies iets dicht bij mijn ouderlijk huis…enneh…wat kan ik daar dan studeren?
-Ik wil nu eindelijk naar een leuke studentenstad… enneh… wat kan ik daar studeren?

Beide houdingen zijn ‘een sollicitatie’ naar een verkeerde studiekeuze. Vergelijk niet de woonplaats maar de studie, daar draait het om. Op verschillende plekken kun je bijvoorbeeld biologie studeren. Maar welke hbo of universiteit past het beste bij het karakter van de student? Past de student bij de manier waarop er lesgegeven wordt? Spreken de inhoudelijke onderwerpen hem aan? Want iedere studie legt weer andere accenten al heet het allemaal ‘biologie’. En tenslotte: Wat zijn de beste opleidingen leven en omgeving?

studiekeuzestress en ouders

Op de keukentafel?

Sommige scholieren willen best een hele avond praten over studiekeuze. Maar de meeste leerlingen hebben toch liever een kort gesprek over studiekeuze met hun ouders, en dat wat vaker. Van ouders én jongeren hoor ik vaak dat ze gesprekjes in de auto, gesprekjes aan de keukentafel het prettigst en effectiefst vonden.
Vaak vragen ouders me op ouderavonden wat ik nú anders zou doen dan toen mijn kinderen studiekiezer waren. Een van de dingen die ik anders zou doen is de Keuzegids of het Elsevier Magazine op de keukentafel leggen.

Het is even puzzelen

Het kost echt wel puzzelen voordat je alle gegevens over kwaliteit op een rijtje hebt. Ik had daar, samen met mijn kinderen, vaker naar moeten kijken. Kwaliteit van een opleiding is belangrijk. Niet alleen later voor je CV. Het is ook heel fijn als je studeert op een instelling waar alles goed loopt, waar je trots op kun zijn en waar je prettig kunt studeren.

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Beste universitaire opleidingen 2020

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.