18 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste wo opleidingen taal & communicatie

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

De beste wo opleidingen taal & communicatie vinden is makkelijk met de Keuzegids. Maar er zijn ook handige opzoeksites. Het vergelijken van opleidingen is belangrijk. Kijken naar kwaliteit levert studieplezier op en studiesucces. Maar natuurlijk moet de studie op de eerste plaats goed passen bij de student.

De beste wo opleidingen taal & communicatie

Het eerste studiejaar van je bacheloropleiding heeft meestal een vast programma. Daarna is er steeds meer vrije keuze. Na een bacheloropleiding op het hbo kun je naar de arbeidsmarkt. Na een bacheloropleiding op de universiteit moet je eigenlijk nog een masteropleiding doen. Dat is opnieuw een echte studiekeuze.

Hbo of wo?

Studiekeuze heeft te maken met een interessant onderwerp vinden. Maar er zijn meer zaken waar een studiekiezer over na moet denken. Een belangrijke keuze is of je kiest voor een opleiding op het hbo of op de universiteit. Belangrijk om goed na te denken over wat bij je past. En veel studiekiezers vinden het fijn als hun ouders hierin met hen meedenken. Haast alle opleidingen kun je op hbo én op wo niveau doen. De Keuzegids universiteiten gaat over wo bacheloropleidingen. Maar er zijn ook hbo bacheloropleidingen binnen dit vakgebied. Die worden besproken in de Keuzegids hbo. Over hbo opleidingen taal & communicatie is er eerder een artikel verschenen.

De beste wo opleidingen taal & communicatie, vergelijk opleidingen

Op de eerste plaats is het belangrijk dat een student zich thuis voelt op de instelling. Hij moet zich goed voelen bij de studenten en docenten. Met deze mensen werk je immers een aantal jaren samen. Maar er zijn ook belangrijke inhoudelijke verschillen. Welke specialisaties kun je doen? Hoe worden de studiepunten verdiend? Studeer je veel online of juist in groepjes? En wat past beter bij je? Ook kijken naar de kwaliteit is belangrijk. Hoeveel studenten stromen er door naar het tweede studiejaar? En welk percentage studenten haalt binnen een redelijke tijd het diploma? In Nederland zijn er geen slechte opleidingen, maar er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen. Ik adviseer aanstaande studenten en hun ouders daar altijd naar te kijken.

de beste wo opleidingen taal & communicatie

De kwaliteit van een opleiding beoordelen

De Keuzegids is een belangrijk hulpmiddel om de kwaliteit te beoordelen. Het is ook heel nuttig te kijken naar de studiebijsluiter die bij elke hbo en wo studie te vinden is. Elsevier Weekblad doet ook elk jaar een onderzoek naar de kwaliteit van studies.
De Keuzegids geeft handige schema’s waarin je per vakgebied kunt opzoeken waar een universiteit goed in is. Ze baseren deze schema’s op de Nationale Studentenenquête van 2019 en de doorstroomcijfers. Je kunt in één oogopslag aflezen welk percentage studenten het eerste studiejaar haalt, welk percentage binnen vier jaar afstudeert, hoe studenten denken over het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten. Ook geeft de Keuzegids informatie over bruto startsalaris en baankansen tot 2024. Opleidingen die extra goed scoren krijgen het predicaat ‘topopleiding‘.

De beste wo opleidingen taal & communicatie volgens de Keuzegids (topopleidingen)

  • De beste wo opleiding Nederlands vind je volgens de Keuzegids in Nijmegen.
  • Engelse taal & cultuur in Groningen krijgt het predicaat topopleiding.
  • Keltische talen & cultuur is een topopleiding in Leiden.
  • Duitse taal & cultuur in Utrecht
  • Romaanse talen & culturen, Italiaans (Leiden en Utrecht)
  • Minorities & multilingualism (Groningen)
  • Griekse & Latijnse taal & cultuur (Leiden en Nijmegen)
  • Oude nabije oosten studies (Leiden)
  • Taalwetenschap (Leiden)
  • Communicatiewetenschap (Enschede)

Na de studie…

De Keuzegids geeft ook info over het bruto startsalaris. Een paar voorbeelden: Het startsalaris na een wo opleiding communicatiewetenschap is € 2.721,-. Voor taalwetenschappers €2.300,-. Afgestudeerden niet-westerse talen & culturen €2.568,-. Westerse talen & culturen €2.568,-. Nederlandse taal & cultuur €2.668,-. De arbeidsmarktprognose van deze studies is goed.
Op zich vind ik dat je je studiekeuze niet persé af moet laten hangen van de vooruitzichten na de studie. Maar er eens naar kijken is zinvol. Ook om te berekenen wat dit betekent in relatie tot de studieschuld.

Meer vakgebieden besproken in de Keuzegids…

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.