26 november 2020 | Categorie: Studiekeuze

Naar hbo of universiteit? Wat past bij jouw kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Gelukkig sturen steeds meer hogescholen en universiteiten bijdragen voor dit blog. Onderstaand artikel is van de Radboud Universiteit. Hartelijk dank daarvoor. het gaat over een onderwerp waar ik inderdaad veel vragen over krijg: ‘Naar hbo of universiteit? Wat past bij jouw kind?’ 16 februari is er een webinar (19.30-20.30) over doorstroom van hbo naar universiteit. Aanmelden

Hbo of universiteit? Wat past bij jouw kind?

Er zijn twee soorten bacheloropleidingen in Nederland. Een vierjarige bachelor op het hbo en een driejarige bachelor op de universiteit. Na een hbo bachelor kun je gaan werken. Dat kan eventueel ook na een bachelor op de universiteit, maar eigenlijk moet je dan nog een master volgen. Die master duurt 1, 2 of 3 jaar afhankelijk van het onderwerp. Maar na een hbo bachelor kun je ook nog een master doen. Op het hbo of de universiteit. Er zijn dan wel toelatingseisen.

Naar hbo of universiteit? Wat past bij jouw kind?

Na een vwo-opleiding gaat je kind naar de universiteit. Dat is wat sommige ouders verwachten. Toch is dit zeker niet de enige optie. Zo kan je kind er ook voor kiezen om na de middelbare school naar het hbo te gaan. Misschien ziet hij of zij het zelfs wel zitten om een hbo- en universitaire opleiding met elkaar te combineren of om na zijn of haar hbo-opleiding met een premaster door te stromen naar een universitaire master. We vertellen je graag meer over het verschil tussen de hogeschool en de universiteit en welke mogelijkheden je zoon of dochter allemaal heeft.

De verschillen tussen hbo en universiteit

Allereerst is het goed om te weten dat het een niet per se beter is dan het andere. Waar hbo over het algemeen praktischer van aard is, staat op de universiteit het abstracte denken centraal. Andere belangrijke verschillen op een rijtje:

Insteek van het onderwijs

  • Op de universiteit doe je zelfstandig onderzoek naar theorieën die belangrijk zijn voor jouw vakgebied. Daarnaast leer je veel over de achtergronden van bepaalde problematiek. Op het hbo heb je kennis van deze theorieën, maar ga je er heel praktisch mee om door ze te gebruiken om problemen op te lossen.

Lessen en colleges

  • Op de universiteit volg je hoorcolleges, waarin de stof wordt behandeld, en werkcolleges, waarin je aan de slag gaat met deze stof. Op het hbo heb je lessen waarin je veel verteld krijgt over de stof en er daarna ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Het tempo waarin de stof wordt behandeld en de hoeveelheid stof ligt op de universiteit hoger. Bovendien wordt er meer zelfstudie verwacht van universitaire studenten.

Praktijk en theorie… Naar hbo of universiteit?

  • Tijdens werkcolleges op de universiteit duik je dieper de stof in en leer je om de behandelde theorieën kritisch te bekijken. Op het hbo pas je de aangeleerde theorie direct concreet toe in de praktijk.

Stages

  • Waar je op de universiteit vaak wel de mogelijkheid hebt om stage te lopen, is het meestal niet verplicht. Op het hbo is de stage eigenlijk altijd een verplicht onderdeel van het curriculum (= studieprogramma).

Begeleiding en zelfstandigheid

  • Er wordt op de universiteit veel zelfstandigheid van je verwacht. Zo moet je zelf een planning maken en goed voorbereid in de werkcolleges verschijnen om deel te kunnen nemen aan de discussies. Er is wel een mentor, maar het initiatief ligt bij jou zelf. Op het hbo word je veel meer bij de hand genomen en heeft iedere klas een eigen mentor die betrokken is bij jou en je studievoortgang.

naar hbo of universiteit?

Naar hbo of universiteit? Studieduur…

  • Na drie jaar studeren op de universiteit heb je je bachelordiploma binnen. De meeste studenten stoppen echter niet na hun bachelor, maar gaan door met een masteropleiding, waarna ze klaar zijn om de arbeidsmarkt op te gaan. Op het hbo ben je na vier jaar studeren klaar met je bachelor. Aangezien je wordt opgeleid voor een specifiek beroep, kun je direct na je hbo-bachelor de arbeidsmarkt op.

Van het hbo naar de universiteit of een combinatiestudie

Als je zoon of dochter moeite heeft om een keuze te maken tussen hbo de universiteit, weet dan dat er ook nog andere opties zijn tijdens of na de bachelor. Zo is er bijvoorbeeld het ALPO-traject, waarin je zowel de PABO aan de HAN als Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit studeert. Hierin leer je direct hoe je theoretische kennis die je op de universiteit aanleert kunt toepassen in de praktijk van het onderwijs. Wil jouw kind na zijn of haar hbo-opleiding niet direct werken, maar nog verder de diepte in? Dan is een master op de universiteit zeker het overwegen waard. Door een premaster en/of een hbo-minor te volgen kan uw zoon of dochter doorstromen naar de universiteit. Dit kan best pittig zijn, aangezien er plotseling een grote mate van zelfstandigheid en zelfstudie wordt verwacht. Toch leert de ervaring dat met een gezonde dosis motivatie en doorzettingsvermogen de overstap zeker te maken is.

Samen aan de slag

  • Het is belangrijk dat je kind zelf goed nadenkt en de juiste afweging maakt. Je kind weet zelf het beste of hbo of universiteit het beste bij hem/haar past. Tuurlijk kan je je kind hierbij helpen. Zo kan je samen nadenken over een aantal vragen: is je zoon of dochter meer praktisch ingesteld of denkt hij of zij graag diep na over dingen? Presteert je kind beter in samenwerking met anderen of is hij of zij bereid om veel zelfstandig te werken? Heeft jouw kind (de komende paar jaar nog) behoefte aan de structuur van een klas en vaste lestijden of houdt hij of zij ervan om veel zelfstudie te doen en een eigen planning te maken? Heeft jouw kind al een duidelijk beroep in gedachten of is hij of zij er vooral op uit om de kennis van een bepaald vakgebied te vergroten? Overweeg en overleg deze zaken goed voordat je kind een beslissing maakt.
  • Bekijk samen een video, waarin studenten vertellen over hun ervaringen en de verschillen tussen hbo en de universiteit. 

Meer informatie over dit onderwerp vind je via: www.ru.nl/verschilhbouni

Radboud Universiteit, bedankt

Collega’s van de Radboud Universiteit… hartelijk dank voor jullie bijdrage. Ik wil er graag nog twee dingen aan toevoegen:

  1. Vergelijk de hoeveelheid begeleiding die een student krijgt heel goed. Er zijn hbo’s waar die minder is dan op sommige universiteiten. je vindt deze informatie in de studiebijsluiter op www.Studiekeuze123.nl.
  2. Wil een student doorstromen na de hbo bachelor, dan zijn er toelatingseisen. Maar soms zijn er ook afspraken tussen hbo’s en universiteiten die maken dat er geen pré-master nodig is. Of de hbo student kan in overleg zijn bachelorprogramma richten op doorstroom naar de universiteit. Deze informatie kun je opvragen bij de master van de universiteit.

Lees ook:

Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
Met hbo propedeuse naar de universiteit?
Meer over het verschil en de overeenkomst tussen hbo en universiteit
Meer over mbo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.