1 maart 2024 | Categorie: Geldzaken

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Nu feitelijk bijna iedere student moet lenen is dat een heel begrijpelijke vraag. Natuurlijk gaat het in dit artikel over gemiddelden. Deze en nog meer gegevens vind je in de Keuzegids

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Wat kan ik me permitteren? En hoe belangrijk is dat voor mij?

Informatie over startsalarissen in de Keuzegids, wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

De Keuzegids geeft veel informatie over universitaire opleidingen. De meeste informatie in de Keuzegids gaat over het beschrijven en vergelijken van opleidingen en instellingen. Maar je vindt er ook informatie over gemiddelde startsalarissen. Die informatie geef ik globaal over universitaire opleidingen. Ik heb het dan over een volledige universitaire opleiding, dus een bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding. Vindt u/vind je  dit interessant? De Keuzegids is ook te koop en op de meeste middelbare scholen is hij aanwezig, vaak digitaal.

Informatie over de arbeidsmarkt op Studiekeuze123.nl

De informatie over de arbeidsmarkt vind je ook op de site van het ministerie www.studiekeuze123.nl. Daar vind je per opleiding een beschrijving van de inhoud van de opleiding. Scrol je door, dan vind je ook informatie over ‘na afstuderen’. Daar vind je de beroepsmogelijkheden en de kansen op de arbeidsmarkt van een groot aantal opleidingen.

Informatie over de arbeidsmarkt van de verenigde universiteiten

Onder de afgestudeerden houden de universiteiten regelmatig een enquête. Ook daarin kun je lezen hoe het zit met de arbeidsmarkt. Word je goed voorbereid op je toekomstige baan? Hoe zijn je kansen op werk? Maar ook: zou je deze opleiding nog een keer kiezen… Voor studiekiezers en hun ouders belangrijke gegevens.

Arbeidsmarkt tot 2028

Natuurlijk is het ook belangrijk zicht te hebben op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Voorspellingen op de langere termijn zijn lastig. Maar er is wel goed onderzoek naar de arbeidsmarkt tot 2028. Dat onderzoek is gedaan door het ROA. Je vindt er o.a. arbeidsmarktvoorspellingen per sector. het is natuurlijk maar de vraag wat je hier als studiekiezer aan hebt. Als je klaar bent ís het al 2028 (geweest).

Studie en werk, wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Een ander interessant recent onderzoek is Studie & Werk. Je vindt in dit rapport van onderzoeksbureau SEO een handige vergelijkingstabel. Wat verdient een afgestudeerde in een bepaalde sector meer of minder in vergelijking tot andere opleidingen?

En als je meer ervaring hebt?

Er zijn verschillende sites waar je de gemiddelde salarissen van de diverse functies op kunt zoeken. Natuurlijk verdien je meer als je meer ervaring hebt. Intermediair heeft bijvoorbeeld een digitale rekenmodule waarmee je kunt kijken wat het gemiddelde salaris is dat bij jouw functie hoort. Je vult je functie in, je leeftijd, je aantal jaren ervaring, het soort bedrijf waar je werkt enzovoort. Zo kan een starter ook nagaan wat hij als toekomstig salaris kan verwachten. Met de jaren ga je meer verdienen. De Telegraaf heeft eveneens een rekentool gemaakt van de salarissen van universitair afgestudeerden per beroepsgroep. Deze link is al wat ouder. Maar helpt je wel om te vergelijken. De bron is het CBS.

Wat verdien ik na afstuderen? Waarom is dat belangrijk?

Het is duidelijk dat veel of weinig verdienen iets voor iemand persoonlijk betekent. Maar het zegt ook iets over het aanbod afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Is het startsalaris lager, dan is er niet veel vraag naar dit type afgestudeerden. Of er zijn te veel afgestudeerden in deze sector. Is het startsalaris hoog, dan is dat een teken dat er veel vraag is naar deze afgestudeerden. Want voor ‘schaarse’ werknemers wordt meer betaald. Dus… ook al vind je salaris op zich niet zo belangrijk.. het is ook een graadmeter voor de werkgelegenheid in jouw branche. Kijk ook eens naar dit wat ouder artikel (2018) (Baankansen afgestudeerden universiteit volgens het UWV)

Een voorbeeld: Nederlandse taal en & cultuur

Alle opleidingen worden in de Keuzegids gebundeld per vakgebied. Opleidingen die bijvoorbeeld te maken hebben met ‘taal & communicatie’ worden besproken in dit hoofdstuk. Denk dan o.a. aan Nederlandse taal & cultuur, Engelse taal & cultuur, Grieks en Latijn, taalwetenschap en communicatie. Er wordt aangegeven wat je verdient als je een master Nederlandse taal & cultuur hebt gevolgd. Dan is het bruto maandsalaris als je begint met werken €2518,-. Er is nog meer te vinden in de Keuzegids. Dit is maar een voorbeeld.

Een voorbeeld: Geneeskunde

Geneeskunde wordt besproken in het vakgebied ‘gezondheid’. Binnen dit interessegebied vallen ook opleidingen als Diergeneeskunde, Animal Sciences, Tandheelkunde, Farmacie, Biomedische wetenschappen, Voeding & Gezondheid. Het bruto maandsalaris na Geneeskunde is bij de start is 3700,-

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Grote verschillen in startsalaris (bruto)

Ik geef een paar cijfers (bron Keuzegids).
Hoge startsalarissen:

 • Tandheelkunde €6000,-
 • Geneeskunde €3700,-
 • Ecometrie €3300,-
 • Informatica €3250,

Lagere salarissen:

 • Kunst- en Cultuurstudies €2300,-
 • Geschiedenis en International Studies €2350,-
 • Taalwetenschap €2389,-
 • Culturele Antropologie €2400,-

  Wat verdien je na afstuderen op de universiteit?

  Zijn luxe vakanties haalbaar? En hoe belangrijk is dat voor je?

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit en wat betekent dit voor het aflossen van mijn studieschuld?

Vrijwel alle studenten zullen geld lenen voor een studie. De student doet er goed aan zorgvuldig te berekenen hoeveel geld hij wil lenen. Want lenen betekent een schuld opbouwen. Toch is een studielening via DUO minder ‘eng’ dan een ‘gewone’ lening:

 • De rente van de studielening zal altijd lager zijn dan de ‘gewone’ lening
 • Een lening bij de bank moet je altijd terugbetalen. Een lening bij DUO niet. Heeft de afgestudeerde een lager inkomen, dan betaalt hij ook minder terug (nooit meer dan 4% van het jaarinkomen). Er is dus ook minder risico
 • Een afgestudeerde kan er lang (35 jaar) over doen om zijn schuld terug te betalen. Dit kun je ook tijdelijk stopzetten
 • Een afgestudeerde op hbo of universiteit zal een hoger inkomen hebben
 • Kijk op de site van DUO over terugbetalen
 • Er is een rekenhulp waarmee een student een idee kan krijgen hoeveel en hoelang hij af moet lossen
 • Ouders worden niet aansprakelijk gesteld als de student niet (goed) aflost.

Je studiekeuze af laten hangen van startsalaris?

Ik vind het niet handig je studiekeuze af te laten hangen van het startsalaris. Als je niet gemotiveerd bent voor het beroep tandarts, zul je de decentrale selectie voor tandheelkunde ook niet halen. Een lange studie doen in een onderwerp waar je niet echt interesse voor hebt, is niet makkelijk, misschien zelfs onhaalbaar. Bedenk dat jonge mensen wel zo’n 50 jaar zullen werken na afstuderen. Dan moet je wel passie hebben voor het vakgebied waar je in werkt, anders houd je dat onmogelijk vol. Ook zullen werkgevers kijken naar je motivatie. Is dat alleen het salaris, dan zul je niet makkelijk in aanmerking komen voor zo’n baan.

Maar ook niet je ogen sluiten

Toch is het wel goed om te weten wat de startsalarissen zijn. Het is een indicatie voor hoe moeilijk of hoe makkelijk je een baan kunt krijgen. Als je jarenlang gestudeerd hebt, is het wel prettig een baan te vinden in jouw vakgebied. Hoe groot zijn je kansen op de arbeidsmarkt?

Kies een opleiding die goed staat aangeschreven

In de Keuzegids en ook in dit artikel staan gemiddelden. je kansen op de arbeidsmarkt en je salaris worden natuurlijk door veel factoren bepaald. Maar zeker is dat de kwaliteit van je opleiding een belangrijke factor is. Een opleiding die in een bepaald vakgebied een goede naam heeft, zal zeker aantrekkelijker zijn voor een werkgever. Als studiekiezer is het best een heel onderzoek naar de kwaliteit van een opleiding, want de verschillen zijn groot. En het is niet slim om alleen af te gaan op het ‘image’ van een opleiding of universiteit. Onderzoek als studiekiezer (of ouder) vooral de harde feiten en cijfers. Om hier een handje bij te helpen heb ik, op basis van de Keuzegids, een selectie gemaakt van topopleidingen per interessegebied.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.