Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Door: Hermien Miltenburg · 15 maart 2018
Categorie: Financiën

Wat verdien ik na afstuderen? Nu feitelijk bijna iedere student die een opleiding volgt moet lenen is dat een heel begrijpelijke vraag. Natuurlijk gaat het in dit artikel over gemiddelden. Er is ook een artikel over de startsalarissen van hbo afgestudeerden.

Wat verdien ik na afstuderen?

Wat verdien ik na afstuderen?

Informatie over startsalarissen in de Keuzegids

De Keuzegids geeft heel veel informatie over universitaire opleidingen. Er is ook een Keuzegids voor mbo, hbo en masters. 8 maart verschijnt de editie over masteropleidingen. De meeste informatie in de Keuzegids gaat over het beschrijven en vergelijken van opleidingen en instellingen. Maar je vindt er ook informatie over gemiddelde startsalarissen. Die informatie geef ik globaal over universitaire opleidingen. Ik heb het dan over een volledige universitaire opleiding, dus een bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding. Vindt u / vind je  dit interessant? De Keuzegids is ook te koop en op de meeste middelbare scholen is hij aanwezig.

Informatie over startsalarissen op studiekeuze123.nl

De informatie over startsalarissen vind je ook op de site van het ministerie www.studiekeuze123.nl. Daar vind je per opleiding een beschrijving van de inhoud van de opleiding. Scrol je door, dan vind je ook informatie over ‘na afstuderen’. Daar vind je de startsalarissen van een aantal opleidingen.

Waarom belangrijk?

Het is duidelijk dat veel of weinig verdienen iets voor iemand persoonlijk betekent. Maar het zegt ook iets over het aanbod afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Is het startsalaris lager, dan is er niet veel vraag naar dit type afgestudeerden. Of er zijn er te veel van. Is het startsalaris hoog, dan is dat een teken dat er veel vraag is naar deze afgestudeerden. Want voor ‘schaarse’ werknemers wordt meer betaald. Dus… ook al vind je salaris op zich niet zo belangrijk.. het is ook een graadmeter voor de werkgelegenheid in jouw branche.

Een voorbeeld: Nederlandse taal en & cultuur

Alle opleidingen worden in de Keuzegids gebundeld per vakgebied. Opleidingen die bijvoorbeeld te maken hebben met ‘taal & communicatie’ worden besproken in dit hoofdstuk. Denk dan o.a. aan Nederlandse taal & cultuur, Engelse taal & cultuur, Grieks en Latijn, taalwetenschap en communicatie. Deze opleidingen kun je op verschillende universiteiten volgen. Nederlands kun je op 6 universiteiten doen. Deze opleidingen worden allemaal kort besproken en de 6 universitaire opleidingen worden onderling vergeleken. Er wordt ook aangegeven wat je verdient als je een master Nederlandse taal & cultuur hebt gevolgd. Dan is het bruto maandsalaris als je begint met werken €2300,-. Er is nog meer te vinden: 93% van de afgestudeerden werkt minstens 12 uur per week en 43% vindt werk op wo niveau. De baankansen tot 2020 zijn redelijk.

Een voorbeeld: Biomedische wetenschappen

Biomedische wetenschappen wordt besproken in het vakgebied ‘gezondheid’. Biomedische wetenschappen kun je op 7 universiteiten doen. Het bruto maandsalaris bij de start is €2350,-. 96% van de afgestudeerden werkt minstens 12 uur per week, 78% werkt op wo niveau en de baankansen tot 2020 zijn redelijk.
Op deze manier kun je dus alle opleidingen met elkaar vergelijken. Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Je kunt het gewoon opzoeken!

Grote verschillen in startsalaris

De Keuzegids geeft uitgebreid antwoord op: Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Ik geef een paar cijfers.
Hoge startsalarissen:

 • Tandheelkunde €5330,-
 • International Business €3260,-
 • Geneeskunde €3140,-

Lagere salarissen:

 • Kunst- en Cultuurstudies €1670,-
 • Culturele Antropologie €1730,-
 • Theologie & Levensbeschouwing €1820,-
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Grote verschillen in startsalaris

En als je meer ervaring hebt?

Er zijn verschillende sites waar je de gemiddelde salarissen van de diverse functies op kunt zoeken. Natuurlijk verdien je meer als je meer ervaring hebt. Intermediair heeft bijvoorbeeld een digitale rekenmodule waarmee je kunt kijken wat het gemiddelde salaris is dat jouw functie hoort. Je vult je functie in, je leeftijd, je aantal jaren ervaring, het soort bedrijf waar je werkt enzovoort. Zo kan een starter ook nagaan wat hij als toekomstig salaris kan verwachten. Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Met de jaren ga je meer verdienen.

Wat betekent dit voor het aflossen van je studieschuld?

Vrijwel alle studenten zullen geld lenen voor een studie. De student doet er goed aan zorgvuldig te bereken hoeveel geld hij wil lenen. Want lenen betekent een schuld opbouwen. Toch is een studielening via DUO minder ‘eng’ dan een ‘gewone’ lening:

 • De rente van de studielening zal altijd lager zijn dan de ‘gewone’ lening
 • Een lening bij de bank moet je altijd terugbetalen. Een lening bij DUO niet. Heeft de afgestudeerde een lager inkomen, dan betaalt hij ook minder terug (nooit meer dan 4% van het jaarinkomen). Er is dus ook minder risico
 • Een afgestudeerde kan er lang (35 jaar) over doen om zijn schuld terug te betalen. Dit kun je ook tijdelijk stopzetten
 • Een afgestudeerde op hbo of universiteit zal een hoger inkomen hebben
 • Kijk op de site van DUO over terugbetalen
 • Er is een rekenhulp waarmee een student een idee kan krijgen hoeveel en hoelang hij af moet lossen
 • Ouders worden niet aansprakelijk gesteld als de student niet (goed) aflost

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit in een bepaald vakgebied?

Ik heb een serie artikelen geschreven waarin ik per vakgebied beschrijf wat de beste opleidingen zijn. Ook geeft ik hier het startsalaris en de baankansen.

Beste opleidingen, baankans en startsalaris per vakgebied

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Je studiekeuze af laten hangen van startsalaris?

Ik vind het niet handig je studiekeuze af te laten hangen van het startsalaris. Als je niet gemotiveerd bent voor tandarts, zul je de decentrale selectie voor tandheelkunde ook niet halen. Een lange studie doen in een onderwerp waar je niet echt interesse voor hebt, is niet makkelijk, misschien zelfs onhaalbaar. En met plezier je beroep uitoefenen als je er eigenlijk niet echt voor gemotiveerd bent is niet mogelijk. Bedenk dat jonge mensen wel zo’n 50 jaar zullen werken na afstuderen. Dan moet je wel passie hebben voor het vakgebied waar je in werkt, anders houd je dat onmogelijk vol. Ook zullen werkgevers kijken naar je motivatie. Is dat alleen het salaris, dan zul je niet makkelijk in aanmerking komen voor zo’n baan.

 

Maar ook niet je ogen sluiten

Toch is het wel goed om te weten wat de startsalarissen zijn. Het is een indicatie voor hoe moeilijk of hoe makkelijk je een baan kunt krijgen. Als je jarenlang gestudeerd hebt, is het wel prettig een baan te vinden in jouw vakgebied. Hoe groot zijn je kansen op de arbeidsmarkt?

 

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.