17 december 2019 | Categorie: Geldzaken

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat verdien ik na afstuderen? Nu feitelijk bijna iedere student moet lenen is dat een heel begrijpelijke vraag. Natuurlijk gaat het in dit artikel over gemiddelden. Er is ook een artikel over de startsalarissen van hbo afgestudeerden. Doorstromen van hbo naar universiteit? 16 februari 2022 is er een webinar (19.30-20.30) over dit onderwerp. Aanmelden

Wat verdien ik na afstuderen?

Wat verdien ik na afstuderen?

Informatie over startsalarissen in de Keuzegids, wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

De essay on date tree in hindi geeft veel informatie over universitaire opleidingen. De meeste informatie in de Keuzegids gaat over het beschrijven en vergelijken van opleidingen en instellingen. Maar je vindt er ook informatie over gemiddelde startsalarissen. Die informatie geef ik globaal over universitaire opleidingen. Ik heb het dan over een volledige universitaire opleiding, dus een bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding. Vindt u/vind je  dit interessant? De Keuzegids is ook te koop en op de meeste middelbare scholen is hij aanwezig.

Informatie over startsalarissen op Studiekeuze123.nl. Wat verdien ik na afstuderen?

De informatie over startsalarissen vind je ook op de https://weblog.wur.eu/essay-about-my-job-experience/ van het ministerie www.studiekeuze123.nl. Daar vind je per opleiding een beschrijving van de inhoud van de opleiding. Scrol je door, dan vind je ook informatie over ‘na afstuderen’. Daar vind je de startsalarissen van een aantal opleidingen.

Informatie over startsalarissen via de VSNU

De VSNU (Vereniging Samenwerkende Universiteiten) publiceert een grafiek. Volg je de link, dan kun je ook het bruto maandloon per sector bekijken.

Arbeidsmarkt tot 2024

Natuurlijk is het ook belangrijk zicht te hebben op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Voorspellingen op de langere termijn zijn lastig. Maar er is wel goed onderzoek naar de arbeidsmarkt tot 2024. De conclusies van dit rapport zijn interessant voor studiekiezers. De belangrijkste in dit verband: Er blijft vraag naar banen in welzijn & zorg, onderwijs en techniek & ICT. Is er veel vraag naar bepaalde afgestudeerden, dan stijgt over het algemeen ook het salaris. Voor hoger opgeleiden heeft de crisis minder gevolgen gehad voor het salarisniveau dan voor midden- en lageropgeleiden. Je zou op basis hiervan verwachten dat de salarissen voor docenten in het basisonderwijs ook gaan stijgen. Dat hoop ik, maar dat is natuurlijk nog afwachten.

Studie en werk, wat verdien ik na afstuderen op hbo of universiteit?

Een ander interessant recent onderzoek is Studie & Werk. Je vindt in dit rapport van onderzoeksbureau SEO een handige vergelijkingstabel. Wat verdient een afgestudeerde in een bepaalde sector meer of minder in vergelijking tot Rechtsgeleerdheid? Het rapport laat het verschil in startsalaris zien en ook het verschil na tien jaar (Figuur 3.3. en 3.4). Interessant is ook de volgende alinea uit het rapport: ‘Het startsalaris van hbo- en wo-alumni (=afgestudeerden) zit (net als de economie) in de lift. Voor het vierde jaar op rij verdienen recent gestarte hbo- en wo-alumni gemiddeld meer dan hun voorgangers die een jaar eerder de arbeidsmarkt op gingen. De groei leek de vorige jaren enigszins af te vlakken, maar daar is voor het meest recente afstudeercohort geen sprake meer van. Het verschil tussen hbo- en wo alumni blijft redelijk stabiel: afgestudeerde wo’ers verdienen per maand gemiddeld ongeveer 460 euro meer dan afgestudeerde hbo’ers’. 

En als je meer ervaring hebt?

Er zijn verschillende sites waar je de gemiddelde salarissen van de diverse functies op kunt zoeken. Natuurlijk verdien je meer als je meer ervaring hebt. Intermediair heeft bijvoorbeeld een digitale rekenmodule waarmee je kunt kijken wat het gemiddelde salaris is dat bij jouw functie hoort. Je vult je functie in, je leeftijd, je aantal jaren ervaring, het soort bedrijf waar je werkt enzovoort. Zo kan een starter ook nagaan wat hij als toekomstig salaris kan verwachten. Met de jaren ga je meer verdienen. De Telegraaf heeft eveneens een rekentool gemaakt van de salarissen van universitair afgestudeerden per beroepsgroep. De bron is het CBS.

Waarom belangrijk?

Het is duidelijk dat veel of weinig verdienen iets voor iemand persoonlijk betekent. Maar het zegt ook iets over het aanbod afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Is het startsalaris lager, dan is er niet veel vraag naar dit type afgestudeerden. Of er zijn te veel afgestudeerden in deze sector. Is het startsalaris hoog, dan is dat een teken dat er veel vraag is naar deze afgestudeerden. Want voor ‘schaarse’ werknemers wordt meer betaald. Dus… ook al vind je salaris op zich niet zo belangrijk.. het is ook een graadmeter voor de werkgelegenheid in jouw branche. (Baankansen afgestudeerden universiteit volgens het UWV)

Een voorbeeld: Nederlandse taal en & cultuur

Alle opleidingen worden in de essay on date tree in hindi gebundeld per vakgebied. Opleidingen die bijvoorbeeld te maken hebben met ‘taal & communicatie’ worden besproken in dit hoofdstuk. Denk dan o.a. aan Nederlandse taal & cultuur, Engelse taal & cultuur, Grieks en Latijn, taalwetenschap en communicatie. Er wordt aangegeven wat je verdient als je een master Nederlandse taal & cultuur hebt gevolgd. Dan is het bruto maandsalaris als je begint met werken €2300,-. Er is nog meer te vinden: 93% van de afgestudeerden werkt minstens 12 uur per week en 43% vindt werk op wo niveau. De baankansen tot 2020 zijn redelijk. Meer weten? Klik dan door op een van de links in de opsomming hieronder: De beste opleidingen etc.

Een voorbeeld: Biomedische wetenschappen

Biomedische wetenschappen wordt besproken in het vakgebied ‘gezondheid’. Het bruto maandsalaris bij de start is €2350,-. 96% van de afgestudeerden werkt minstens 12 uur per week, 78% werkt op wo niveau en de baankansen tot 2020 zijn redelijk.
Op deze manier kun je dus alle opleidingen met elkaar vergelijken.

Grote verschillen in startsalaris

Ik geef een paar cijfers (bron Keuzegids).
Hoge startsalarissen:

 • Tandheelkunde €5330,-
 • International Business €3260,-
 • Geneeskunde €3140,-

Lagere salarissen:

 • Kunst- en Cultuurstudies €1670,-
 • Culturele Antropologie €1730,-
 • Theologie & Levensbeschouwing €1820,-
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?

Grote verschillen in startsalaris

Wat betekent dit voor het aflossen van je studieschuld?

Vrijwel alle studenten zullen geld lenen voor een studie. De student doet er goed aan zorgvuldig te bereken hoeveel geld hij wil lenen. Want lenen betekent een schuld opbouwen. Toch is een studielening via DUO minder ‘eng’ dan een ‘gewone’ lening:

 • De rente van de studielening zal altijd lager zijn dan de ‘gewone’ lening
 • Een lening bij de bank moet je altijd terugbetalen. Een lening bij DUO niet. Heeft de afgestudeerde een lager inkomen, dan betaalt hij ook minder terug (nooit meer dan 4% van het jaarinkomen). Er is dus ook minder risico
 • Een afgestudeerde kan er lang (35 jaar) over doen om zijn schuld terug te betalen. Dit kun je ook tijdelijk stopzetten
 • Een afgestudeerde op hbo of universiteit zal een hoger inkomen hebben
 • Kijk op de site van DUO over terugbetalen
 • Er is een rekenhulp waarmee een student een idee kan krijgen hoeveel en hoelang hij af moet lossen
 • Ouders worden niet aansprakelijk gesteld als de student niet (goed) aflost

Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit in een bepaald vakgebied?

Ik heb een serie artikelen geschreven waarin ik per vakgebied beschrijf wat de beste opleidingen zijn. Ook geeft ik hier het startsalaris en de baankansen.

Beste opleidingen, baankans en startsalaris per vakgebied. Wat verdien ik na afstuderen?

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Je studiekeuze af laten hangen van startsalaris?

Ik vind het niet handig je studiekeuze af te laten hangen van het startsalaris. Als je niet gemotiveerd bent voor het beroep tandarts, zul je de decentrale selectie voor tandheelkunde ook niet halen. Een lange studie doen in een onderwerp waar je niet echt interesse voor hebt, is niet makkelijk, misschien zelfs onhaalbaar. Bedenk dat jonge mensen wel zo’n 50 jaar zullen werken na afstuderen. Dan moet je wel passie hebben voor het vakgebied waar je in werkt, anders houd je dat onmogelijk vol. Ook zullen werkgevers kijken naar je motivatie. Is dat alleen het salaris, dan zul je niet makkelijk in aanmerking komen voor zo’n baan.

Maar ook niet je ogen sluiten

Toch is het wel goed om te weten wat de startsalarissen zijn. Het is een indicatie voor hoe moeilijk of hoe makkelijk je een baan kunt krijgen. Als je jarenlang gestudeerd hebt, is het wel prettig een baan te vinden in jouw vakgebied. Hoe groot zijn je kansen op de arbeidsmarkt?

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.