24 juli 2024 | Categorie: Geldzaken, Studeren, Studiekeuze

Langstudeerboete voorkomen? 5 tips

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

De nieuwe regering wil een boete invoeren voor lang studeren. Wanneer gaat de langstudeerboete in? In dit artikel 5 tips om deze te voorkomen.

Wanneer gaat de langstudeerboete in

Wanneer gaat de langstudeerboete in?

Het plan is om de langstudeerboete in te voeren vanaf collegejaar 2026/2027. Deze gaat dan gelden voor studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie. Voor hbo studenten geldt dit als zij langer dan 5 jaar met hun bachelor bezig zijn. Voor universitair studenten is dit langer dan 4 jaar. Zij zouden 3000 euro bovenop het collegegeld moeten gaan betalen. Het wettelijk collegegeld is nu 2530 euro per jaar.

Waarom een langstudeerboete?

Veel studenten lopen meer dan een jaar uit. Ongeveer de helft van de hbo-ers haalt met minder dan een jaar vertraging het bachelor diploma. Op universiteiten lukt dit ongeveer 3 van de 4 studenten, waarbij een switch in het eerste jaar niet is meegerekend. Studievertraging zorgt voor een hogere studieschuld, omdat het aantal jaren recht op basisbeurs precies geldt voor de officiële duur van de studie. Voor een hbo bachelor studie is dat 4 jaar. Voor een universitaire bachelor 3 jaar. Omdat de overheid meebetaalt aan studies, kost studievertraging de schatkist veel geld.

Langstudeerboete door een tussenjaar?

Een tussenjaar voorafgaand aan een bachelor studie of tussen een bachelor en master zorgt niet voor een langstudeerboete, als je in die periode niet staat ingeschreven als student. Als zo’n tussenjaar zorgt voor beter studeren daarna, verkleint dit de kans op studievertraging. Studenten die stoppen met hun studie, dan een tussenjaar hebben en vervolgens starten met een andere studie, lopen vertraging op. Of zij te maken krijgen met de langstudeerboete hangt af van hoe lang ze al studeerden voor de stop en het verloop van de nieuwe studie.

Tegen de langstudeerboete

Studievertraging tegengaan is dus een goed idee voor zowel de overheid als studenten. Toch ben ik om een aantal redenen tegen de langstudeerboete. Deze zorgt voor vergroting van kansenongelijkheid en ik vrees dat hierdoor studiekeuzestress bij scholieren zal toenemen. Bovendien is het vooral vanwege prestatiedruk nu al slecht gesteld met de mentale gezondheid van veel studenten. Daarom volgen hier 5 tips om studievertraging tegen te gaan en de langstudeerboete te voorkomen.

Tip 1: Protesteren!?

Of dit plan echt wordt uitgevoerd, is nog niet zeker. Misschien kunnen protesten ervoor zorgen dat deze er toch niet komt. De Landelijke Studentenvakbond heeft hiertegen acties aangekondigd. In 2010 werd ook een langstudeerboete ingevoerd. Dat zorgde toen voor grote protesten. In 2012, na de val van het toenmalige kabinet, werd die boete weer  afgeschaft.

Wie gaat protesteren doet er goed aan dit vreedzaam te doen. Niet alleen om anderen niet te schaden; een strafblad kan grote gevolgen hebben voor je loopbaankansen.

Tip 2: Weet waar je aan begint

Wanneer gaat de langstuderboete in

Gemiddeld stopt bijna 1 op de 3 studenten in de loop van het eerste jaar met de gekozen studie. De meesten starten het volgende collegejaar met een andere studie. Dit zorgt voor vertraging. De belangrijkste reden om te stoppen is dat de studie niet aan de verwachtingen voldeed, blijkt uit enquêtes. Goed verdiepen in een studie is daarom belangrijk bij de studiekeuze.

Tip 3: Start niet zomaar met studeren

Een sterke motivatie zorgt ervoor dat je flink je best doet. Merk je als ouder dat jouw kind weinig actief bezig is met de studiekeuze, bespreek dan de optie om nog niet te starten met studeren. Na het behalen van een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 is een jongere niet meer leerplichtig. Wil je graag dat jouw kind doorstudeert, dan vind je een eventueel tussenjaar misschien spannend. Maar een tussenjaar kan worden gebruikt om een betere overstap te maken naar een vervolgopleiding. Starten met studeren zonder goede oriëntatie en motivatie vergroot te kans op uitval en studievertraging.

Tip 4: Vraag hulp

Ook na de studiestart blijf je als ouder belangrijk. Blijf belangstelling tonen en vragen stellen. Studenten vertellen niet vaak uit zichzelf dat het niet lekker loopt, of dat ze twijfelen of ze de goede keuze hebben gemaakt. En hbo’s en universiteiten mogen ouders vanwege de privacy-wet niet informeren over hoe het met hun kind gaat. Bespeur je twijfels of andere mogelijke problemen, raad je kind dan aan om contact op te nemen met de studieadviseur of studentendecaan. Ik hoor vaak van studenten dat ze wilden dat ze dit eerder hadden gedaan. Goede begeleiding kan studievertraging voorkomen. Ook iets om goed naar te kijken bij de studiekeuze.

Tip 5: Werk niet teveel naast de studie

3 op de 4 studenten werkt naast de studie. Dit helpt om de studieschuld niet ver te laten oplopen. En dit zorgt voor waardevolle ervaringen en ontwikkeling buiten de studie. Maar teveel werken is niet goed voor de studievoortgang.

Bachelor studenten die een bijbaan hebben werken gemiddeld 13,5 uur per week. Van de studenten die meer dan 16 uur per week werken, zegt bijna 1 op de 3 dat dit zorgt voor slechtere studieresultaten. Wie de studieschuld niet te ver wil laten oplopen, kan eventueel werken en geld sparen in een tussenjaar voorafgaand aan de studiestart. Zodat werken naast de studie minder nodig is.

Vooral in het eerste jaar is het belangrijk om nog niet teveel te werken, zodat er voldoende tijd is om te wennen aan studeren en contact te leggen met studiegenoten. Uit onderzoek blijkt dat je goed voelen op een campus en tussen medestudenten ook zorgt voor betere studieresultaten.

 

 

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Er zijn 8 reacties.

  1. Door: A. Beukema · 07-07-2024 om 08:14

    Beste mevrouw Vogels,
    Dank voor de duidelijke uitleg. In onze omgeving wordt de boete meegenomen in de keuzes voor verdere studie. In de laatste berichten in de media wordt plotseling gesproken over 2025 als ingangsdatum voor de langstudeerdersboete en niet 2026. Is dit u ook opgevallen? Het maakt nogal wat uit. Vriendelijke groeten, A. Beukema

    1. Door: Daniëlle Vogels · 07-07-2024 om 19:33

      Beste meneer of mevrouw Beukema, dat zou nogal wat kunnen uitmaken inderdaad. Waar heeft u 2025 vernomen? Dat lijkt mij lastig haalbaar. Volgens mijn informatie is de invoering van de langstudeerboete gepland vanaf collegejaar 2026/2027. Kunt u aangeven hoe dit in uw omgeving wordt meegenomen in de keuzes voor verdere studie?

      1. Door: A. Beukema · 08-07-2024 om 23:04

        Dank voor uw snelle reactie. Zo zeker als ik was van 2025 als ingangsdatum, zo lastig kan ik u nu vertellen waar ik het heb meegekregen. Ik denk in de krant of op de radio, rondom de komst van het nieuwe kabinet. We hebben het zeker gehoord en vonden het vrij ingewikkeld worden, vandaar mijn vraag hierboven aan u.

        In onze omgeving zien we dat vooral ouders met minder gemotiveerde kinderen worstelen met deze voorgenomen boete. Ook kennissen of vrienden met kinderen met faalangst of andere problematiek. Toch gaan voor de universiteit of beter hbo? Een enkele overweegt zelfs mbo, omdat het kind tenminste een baan kan vinden is de redenering. Voor onszelf maakt het in zoverre uit dat ons kind misschien een tussenjaar wil inlassen. Dan maakt de ingangsdatum wel uit. Hoelang mag een student nu eigenlijk uitlopen op zijn/haar studie om wat voor reden dan ook?
        Nogmaals dank, A. Beukema

        1. Door: Daniëlle Vogels · 09-07-2024 om 07:05

          Op dit moment is het zo dat studenten een basisbeurs, en eventueel ook een aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de biologische ouders) krijgen voor precies de lengte van de studie. Voor een hbo bachelor is dat 4 jaar en een universitaire bachelor 5 jaar. Beide zijn een gift als de student binnen 10 jaar na start met de studie het bachelor diploma heeft gehaald (dit mag een andere bachelor zijn dan waarmee is gestart). Is binnen die termijn het bachelordiploma niet gehaald, dan moet alles weer worden terugbetaald, met rente. Mbo studenten krijgen pas een basisbeurs vanaf 18 jaar, in tegenstelling tot studenten jonger dan 18 aan hbo of universiteit. Jongeren die van mbo naar hbo gaan, krijgen opnieuw recht op een basibeurs, voor dezelfde termijn als hiervoor beschreven. Voor meer informatie hierover, zie https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort/

        2. Door: Daniëlle Vogels · 09-07-2024 om 07:11

          Ouders van jongeren die minder gemotiveerd zijn, raad ik aan om met hun kind in gesprek te gaan over de optie van een tussenjaar. Dit brengt risico’s met zich mee, maar kan met goede begeleiding van ouders ook zorgen voor een betere overstap naar een vervolgopleiding en daardoor minder kans op een studiestop en studievertraging. Lees hiervoor gratis e-gids ‘Hoe elke jongere kansen kan vergroten in een tussenjaar’ (+/- 20 min leestijd): https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/gratis-tussenjaar-gids-voor-ouders/

          1. Door: A. Beukema · 09-07-2024 om 20:58

            Hartelijk dank. Zijn er ook studievoorlichtingsactiviteiten die we kunnen bezoeken of zijn die te algemeen?

          2. Door: Daniëlle Vogels · 10-07-2024 om 16:19

            Ja, komend studiejaar geef ik weer webinars, waarvoor je dan hier gratis kunt inschrijven https://www.wur.nl/nl/onderwijs-opleidingen/ouders/webinar-voor-ouders.htm data en thema’s worden begin komend jaar bekend gemaakt. Als je op deze pagina inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je daarvan bericht. Elk webinar heeft een thema; bijvoorbeeld: ‘slim orienteren op de studiekeuze’,’hoe kun je ontdekken wat bij je past en hoe kunnen ouders daarbij helpen’ Er komt ook weer een webinar over studiekosten en studiefinanciering.
            Bij de Bachelor open dag in Wageningen op zaterdag 9 november geef ik ook aparte voorlichtingsrondes over studiekosten en studiefinanciering. Daarvoor kun je gratis inschrijven op deze pagina: https://www.wur.nl/nl/onderwijs-opleidingen/bachelor/studiekeuze-bachelor/bachelor-open-dag.htm
            Die dag geef ik ook workshop Keuzeplan voor studiekiezers en ouders. Deze pagina geeft hierover informatie en mogelijkheid voor gratis inschrijving: https://www.wur.nl/nl/onderwijs-opleidingen/ouders/workshop-keuzeplan.htm

  2. Door: hermien miltenburg · 28-05-2024 om 15:05

    Wat een sterk artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.