26 november 2024 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Motivatie om te studeren? Onmisbaar bij studiekeuze!

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Hoe gemotiveerd ben je om te gaan studeren? Ook als de studiekeuze al duidelijk is, is het goed hierover te praten met je kind. Een voorkeur voor een bepaalde studie betekent niet altijd dat er sprake is van een goed gefundeerde keuze en een sterke motivatie om te studeren. Terwijl dit onmisbaar is voor studiesucces. Wat kun je doen als de motivatie (nog) niet sterk is?

motivatie om te studeren

Leerplicht en motivatie om te studeren

De leerplicht vervalt als je 16 jaar bent en een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt. Doorstuderen is dan niet verplicht. Bij bepaalde studies en vakken geldt wel een aanwezigheidsplicht. Kom je daar niet zonder goede reden, dan krijg je geen straf of probleem met een leerplichtambtenaar. Het gevolg kan wel zijn dat je het vak of de studie niet kunt afronden.

Studiestoppers onvoldoende gemotiveerd

Gemiddeld stopt bijna 1 op de 3 eerstejaars op hbo’s en unversiteiten met de studie. 27% van de studiestoppers gaf in een enquête aan ‘onvoldoende gemotiveerd’ te zijn. Redenen die ook vaak werden genoemd: ‘de verwachting is niet uitgekomen’ (51%),  en ‘de manier van onderwijs sloot niet aan’ (37%). Goed verdiepen in de inhoud en opzet van de studie is daarom belangrijk. Elke student komt minder leuke vakken en opdrachten tegen. Om ook die succesvol te kunnen afronden is een sterke motivatie onmisbaar.

De sterkste studiemotivatie heb je als je gaat studeren omdat je dit zelf echt wilt. Dus niet omdat de meesten dit doen, omdat je ouders dit fijn vinden, of omdat je niet weet wat je anders zou willen doen.

Goede redenen voor een tussenjaar?

Bij voorlichtingen aan studiekiezers en ouders krijg ik vaak de vraag ‘Wat zijn goede redenen voor een tussenjaar?’ Mijn antwoord is dat je beter kunt nadenken over de vragen ‘Wat zijn goede redenen om te starten met studeren?’ en ‘Wanneer ben je klaar voor een sterke studiestart?’

In gratis e-gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’ beschrijf ik 7 benodigdheden voor studiesucces in het hoger onderwijs, en hoe een tussenjaar hierop negatieve en positieve effecten kan hebben. Dat zijn deze benodigdheden:

  • Studiemotivatie
  • Goed gefundeerde studiekeuze
  • Zelfstandigheid
  • Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen
  • Studievaardigheden
  • Goede mentale gezondheid
  • Geld

De rol van ouders

Als ouder heb je grote invloed op de keuze voor ‘meteen studeren of een tussenjaar’. En als je kind kiest voor een tussenjaar heb je grote invloed op hoe jouw kind dat invult. Veel geld en reizen zijn niet per se nodig om in een tussenjaar kansen op een fijne (studie)loopbaan te vergroten.

Samen met bijzonder hoogleraar Leeromgeving en -loopbanen Marinka Kuijpers schreef ik een gratis e-gids voor onderwijsprofessionals en ouders van studiekiezers (leestijd +/- 20  minuten). Hierin beschrijven wij hoe je kunt begeleiden bij het ontwikkelen van zogenoemde (studie)loopbaancompetenties, al dan niet tijdens een tussenjaar.

Werken en motivatie om te studeren

Begint jouw kind hier niet zelf over, dan is het toch slim om de optie van een tussenjaar ter sprake te brengen. Want je kiest bewuster voor studeren als je ook hebt gekeken naar wat het zou betekenen om dit (nog) niet te doen. Kijk samen eens naar mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar in binnen- en buitenland.

Is jouw kind weinig gemotiveerd? Dan lijkt een tussenjaar misschien extra spannend. Maar met weinig motivatie starten met studeren vergroot de kans op een studiestop. Juist dan kan het slim zijn om je kind ruimte te geven voor een tussenjaar. Voorzie je dat jouw kind daarin weinig gaat doen, draai dan de geldkraan dicht. Zover dicht dat geld verdienen en een flink aantal uren werken nodig zijn.

Betere studiekeuze?

Veel uren werken onder je denkniveau zorgt vaak voor een sterkere motivatie om te gaan studeren. Maar een tussenjaar zorgt niet automatisch voor een betere studiekeuze. Studenten die een tussenjaar hadden stoppen gemiddeld niet minder vaak met de studie.

Dit artikel gaat over punt 6 van deze checklist voor een goed gefundeerde studiekeuze:

  1. Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
  2. goed verdiept in de inhoud  en opzet van de studie,
  3. een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
  4. goed vergeleken met andere studies,
  5. deelgenomen aan een meeloopdag,
  6. en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!

Klik op de link bij elk punt om te lezen wat je kunt doen om dat af te vinken, en hoe ouders hierbij kunnen helpen. Lees ook waarom ik deze studiekeuze checklist maakte en wat je kunt doen bij twijfels tussen een paar studies.

 

 

 

 

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.