Aanvullende beurs, hoe werkt dat?

Door: Hermien Miltenburg · 4 april 2019
Categorie: Financiën

De studiefinanciering bestaat uit vier delen. Je krijgt een OV kaart, je kunt geld lenen om je collegegeld te betalen, je kunt geld lenen voor je andere kosten en soms krijg je ook een aanvullende beurs. In dit artikel meer over de hoogte van de aanvullende beurs en de voorwaarden waar je aan moet voldoen.

aanvullende beurs

Studeren is duur. Een student heeft studiekosten, maar er zijn natuurlijk ook kosten voor levensonderhoud.

Studiefinanciering, hoe werkt het?

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. De studenten OV chipkaart (reisproduct)
 2. Het collegegeldkrediet.
 3. De lening
 4. De aanvullende beurs

1: De studenten OV chipkaart krijgt iedereen die studeert aan een hbo of universiteit.
2: Het collegegeldkrediet is geld lenen om je collegegeld te betalen.
3: Iedereen onder de 30 die studeert op een hbo of universiteit kan geld lenen.
4: De aanvullende beurs is niet voor iedereen.

Wat betalen ouders aan de studie van hun kind?

Ouders mogen zelf weten wat ze bijdragen aan de kosten van de studie van hun kind. De overheid vindt een bedrag van €400,- per maand redelijk. Soms betalen ouders meer, soms betalen ze minder. Als ouders die €400,- volgens de Belastingdienst niet kunnen betalen, dan krijgt de student een aanvullende beurs.
Ouders maken meestal afspraken met hun kind over hoe ze bijdragen aan de studie. Soms betalen ze het collegegeld, soms de zorgverzekering, soms krijgen kinderen gratis kost en inwoning. Daar bemoeit de Rijksoverheid zich niet mee.

Wat is een aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is ook bijna €400,- per maand.
Een aanvullende beurs is gewoon een beurs. Het is een gift. Als je binnen tien jaar een diploma haalt op het hbo of universiteit mag je het geld van de aanvullende beurs houden. Haal je dat diploma niet, dan moet je alles terugbetalen. Daarom wordt de aanvullende beurs, samen met de OV kaart, ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren voordat de beurs echt een gift is. Begin je aan een studie maar haal je uiteindelijk een diploma van een andere hbo of wo opleiding, dan is dat ook goed. Ook dan is de aanvullende beurs een gift. Stop je binnen de eerste vijf maanden dat je studeert, dan hoef je de aanvullende beurs ook niet terug te betalen.

De beurs is afgeschaft, hoor ik nogal eens. Dat is niet helemaal waar. De basisbeurs, de beurs voor iedere student, bestaat niet meer. Maar de aanvullende beurs wel. Die is voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Alleen kinderen van ‘rijkere’ ouders krijgen geen beurs meer.

Soms een deel van de aanvullende beurs

Kunnen ouders wél een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld €100,-, dan krijgt de student een deel van de aanvullende beurs, in dit voorbeeld dus €300,-.
Vierhonderd euro per maand is natuurlijk niet genoeg om van te studeren en te leven. De rest van het geld dat een student nodig heeft zal hij moeten lenen. Er zijn ook veel studenten die een bijbaan hebben. En er zijn toeslagen zoals de zorgtoeslag en soms huurtoeslag (kijk ook naar studiefinanciering in het kort). Je mag net zoveel verdienen als je wilt naast een aanvullende beurs.

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

Een aanvullende beurs krijg je in principe voor het aantal jaren dat er voor een studie staat. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Een universitaire bachelor- en masteropleiding duurt drie plus één jaar? Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Duurt je master twee jaar, dan krijg je drie plus twee jaar een beurs.
Er zijn uitzonderingen. Als er bijzondere omstandigheden zijn, een ziekte of handicap bijvoorbeeld, dan kan de student een jaar langer een aanvullende beurs krijgen. De student moet in dit geval zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan. Voor studenten met een ziekte of een handicap zijn er bovendien nog extra financiële regelingen. het verschilt per gemeente wat er voor deze studenten gedaan wordt.

Hoeveel geld krijg je?

Het is niet moeilijk om uit te rekenen hoeveel geld je krijgt. Er staat een eenvoudige rekenhulp op de site van DUO. Je kunt hier zo veel oefenen en spelen met bedragen als je wilt.  Dit is geen definitieve aanvraag, dus je kunt best een beetje gokken om een idee te krijgen. Zo krijg je wel een beeld van de hoogte van de beurs. Je kunt ook je vermoedelijke startsalaris invullen en kijken wat dit betekent voor de aflossing.
Er zijn een paar dingen die je in moet vullen. Om te beginnen het bruto jaarinkomen van beide ouders. Dat kun je natuurlijk ook een beetje schatten. Er wordt ook rekening gehouden met broers en zussen. Je moet invullen of je broers of zussen hebt die op school zitten en of je broers of zussen hebt die al studeren en een aanvullende beurs krijgen.

Rekenvoorbeelden

Ik heb een paar voorbeelden ingevuld op de rekentool:
-Het inkomen van de vader is €20.000,- en van de moeder €35.000,-. Er zijn twee studerende broers of zussen die een aanvullende beurs krijgen. De student krijgt dan elke maand €230,-. Zijn er geen studerende broers of zussen, dan krijgt de student niets. Men gaat er dan van uit dat ouders die €400,- bijdrage aan de studie kunnen betalen.
-Het inkomen van de ouders is €30.000 en €5.000, dan krijgt de student €330,- per maand.
-Het inkomen van de ouders is €48.000 en €35.000 en er zijn twee broers en zussen die een aanvullende beurs krijgen, dan krijgt de student €20,-.
Zijn er bijzondere omstandigheden, denk dan aan een ouder die helaas overleden is, dan zijn er weer andere berekeningen.

Aanvullende beurs aanvragen (echt altijd doen)

Het aanvragen van de aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Dat moet je echt altijd doen. De student doet dit samen met het aanvragen van de OV kaart en eventuele lening. Je zet gewoon een vinkje. De Belastingdienst zoekt alles uit en meestal weet je binnen een week of je een aanvullende beurs krijgt of niet. Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen als je daarnaast niets wilt lenen.

aanvullende beurs
Meer rekenhulpen

Er zijn nog meer handige rekenhulpen. Er is een rekenhulp waar de student in kan vullen wat hij denkt uit te geven en wat hij denkt te hebben aan inkomsten.
Ook dit is gewoon een beetje ‘spelen’ om zicht te krijgen op inkomsten en uitgaven. Hieronder een voorbeeld (van het Nibud). Het zijn maandbedragen.

Gemiddelde uitgaven per maand (ongeveer):

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft,)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €128
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 64,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €73,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €144,-
 • Kleding en schoenen €51,00
 • Zorgverzekering €107,-
 • Telefoon €25,-

Gemiddelde inkomsten:

Je moet in de rekenhulp ook inkomsten invullen. Denk aan de inkomsten uit een bijbaan, ouderbijdrage, zorgtoeslag (€94,-) en eventuele huurtoeslag (krijg je lang niet altijd ).

Samen thuis oefenen onder andere met een aanvullende beurs uitrekenen

Er is ook een lespakket voor scholieren om te oefenen met studiefinanciering. Als ouder kunt u zo’n opdracht natuurlijk ook samen met uw kind eens thuis doen. Ik heb een opdracht gekopieerd van de site van DUO:

Samen voorbeeld uitrekenen

Met de rekenhulp kun je berekenen hoeveel geld je nodig hebt voor je studie. Je maakt hier een berekening voor een leeftijdsgenoot. 

Eliv start na de zomer met een 4-jarige hbo-opleiding aan De Haagse Hogeschool. Zij houdt haar bijbaan, waarmee zij € 300,- in de maand verdient en haar ouders dragen elke maand € 200,- bij. Zij krijgt € 94,- zorgtoeslag. Ze krijgt een studentenwoning en ontvangt € 50,- huurtoeslag. Aangezien ze in het eerste collegejaar zit, betaalt Eliv de helft van het collegegeld, maandelijks € 85.

Vul voor de uitgaven bijvoorbeeld de gemiddelden die hierboven genoemd zijn in.

Uitkomsten van de rekensom

Heb je alles ingevuld dan staat er dat Eliv €644,- aan inkomsten heeft en €944,- aan uitgaven. Dit geld zal Eliv lenen. Klik je door dan zie je hoe hoog haar studieschuld is na vier jaar. Dat is in dit voorbeeld €16.049,- Je ziet vervolgens haar vermoedelijke startsalaris (€3200,- per maand) en wat ze dan per maand moet terugbetalen (32 jaar lang €60,- per maand)

Studieschuld en startsalaris inschatten

Het is slim als de student dit ook eens doet mijn zijn eigen vermoedelijke studieschuld. Dan krijgt hij ook een beeld van hoe het zit met het aflossen van de lening. De gemiddelde startsalarissen zijn bekend. Startsalaris na hbo. Startsalaris na universiteit. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om met deze rekenhulp te spelen. Echt een handig hulpmiddel.

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. Dat weten maar weinig mensen. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Veranderingen in de studiefinanciering

Verschillende politieke partijen willen iets veranderen aan de studiefinanciering. Ze vragen bijvoorbeeld een hogere aanvullende beurs of willen dat meer mensen hiervoor in aanmerking komen. Dit nieuws houd ik voor u bij op de Facebookgroep ‘ouders en studie’.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.