2 november 2023 | Categorie: Geldzaken

Aanvullende beurs, hoe werkt dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De studiefinanciering bestaat uit vijf delen. Je krijgt een OV kaart. Eén daarvan is de aanvullende beurs. Let op, er komen vanaf januari meer studenten in aanmerking hiervoor.

aanvullende beurs

Het gaat in dit artikel alleen om studiefinanciering voor hbo en wo. Kijk voor studiefinanciering mbo op www.duo.nl. Lees meer op ‘types of college students classification essay

Studiefinanciering, hoe werkt het?

De Studiefinanciering bestaat uit vijf onderdelen:

 1. De basisbeurs (sinds september 2023)
 2. De aanvullende beurs
 3. De studenten OV chipkaart (reisproduct)
 4. De lening
 5. Het collegegeldkrediet (ook gewoon een lening)

1: Je krijgt de basisbeurs voor de officiële duur van je studie. Lees meer over good sat essay examples
2: De aanvullende beurs is niet voor iedereen. Dat is afhankelijk van het inkomen van beide ouders en/of er meerdere studerende kinderen zijn
3: De studenten OV chipkaart
4: Iedere Nederlander onder de 30 die begint met studeren op een hbo of universiteit kan geld lenen
5: Het collegegeldkrediet is geld lenen om je collegegeld te betalen.

Wat betalen ouders aan de studie van hun kind?

Ouders mogen zelf weten wat ze bijdragen aan dehttps://weblog.wur.eu/accuplacer-essay-prompts/. De overheid vindt een bedrag van €400,- per maand redelijk. Soms betalen ouders meer, soms betalen ze minder. Als ouders die €400,- volgens de Belastingdienst niet kunnen betalen, dan krijgt de student een aanvullende beurs.
Ouders maken meestal afspraken met hun kind over hoe ze bijdragen aan de studie. Soms betalen ze het collegegeld, soms de zorgverzekering, soms krijgen kinderen gratis kost en inwoning.
Ik vind het belangrijk dat ouders en studenten samen afspreken hoe lang ze eventueel meebetalen aan de opleiding. Ik adviseer dit niet langer te doen dan de duur van de opleiding + 1 jaar.

Wat is een aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is ook ongeveer €400,- per maand. (voor de exacte bedragen zie studiefinanciering in het kort). Als je binnen tien jaar een diploma haalt op het hbo of universiteit mag je het geld houden. Haal je dat diploma niet, dan moet je alles terugbetalen. Daarom wordt deze beurs, samen met de basisbeurs en de OV kaart, ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren voordat de beurs echt een gift is. Begin je aan een studie maar haal je uiteindelijk een diploma van een andere hbo of wo opleiding, dan is dat ook goed. Ook dan is de beurs een gift. Stop je binnen de eerste vijf maanden dat je studeert, dan hoef je de aanvullende beurs en de basisbeurs niet terug te betalen. Let op… als je een van deze beurzen moet terugbetalen omdat je niet binnen 10 jaar afstudeert, dan moet je hier ook rente over betalen.

Soms een deel van de aanvullende beurs

Kunnen ouders wél een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld €100,-, dan krijgt de student een deel van de aanvullende beurs, in dit voorbeeld dus €300,-. In dit geval kan de student meer lenen namelijk het bedrag dat hij niet aan beurs kreeg. In dit voorbeeld kan hij dus €100,- extra lenen.

Naast de aanvullende beurs ook de basisbeurs

Gelukkig is ook de basisbeurs weer terug. Maar basisbeurs en aanvullende beurs samen is vaak ook niet genoeg om van te leven. Er zijn veel studenten die een bijbaan hebben. En er zijn toeslagen zoals de zorgtoeslag en soms huurtoeslag. Je mag net zoveel verdienen als je wilt naast de basisbeurs en de aanvullende beurs. Heb je dan nog niet genoeg geld voor studeren en leven, dan kun je geld lenen van DUO.

Leenstelsel vergroot verschillen tussen studenten

De studiefinanciering bestaat nu uit de basisbeurs, de aanvullende beurs, de OV kaart, en geld dat je leent, geld dat je kunt lenen voor je collegegeld heet collegegeldkrediet.

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

Een aanvullende beurs krijg je in principe voor het aantal jaren dat er voor een studie staat. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Een universitaire bachelor- en masteropleiding duurt meestal drie plus één jaar? Je krijgt dan vier jaar een beurs. Duurt je masteropleiding volgens DUO twee jaar, dan krijg je drie plus twee jaar een beurs.
Er zijn uitzonderingen. WUR geeft bijvoorbeeld een extra jaar studiefinanciering voor de masters in de social sciences.

Bijzondere omstandigheden

Als er bijzondere omstandigheden zijn, een ziekte of belemmering bijvoorbeeld, dan kan de student een jaar langer een aanvullende beurs krijgen. De student moet in dit geval zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan. Voor studenten met een ziekte of studenten die extra ondersteuning nodig hebben zijn er bovendien nog extra financiële regelingen.  Kijk ook naar studievertraging voorkomen.

Hoeveel geld krijg je?

Het is niet moeilijk om uit te rekenen hoeveel geld je krijgt. Er staat een eenvoudige rekenhulp op de site van DUO. Je kunt hier zo veel oefenen en spelen met bedragen als je wilt.  Dit is geen definitieve aanvraag, dus je kunt best een beetje gokken om een idee te krijgen. Zo krijg je wel een beeld van de hoogte van de beurs. Maar dit is ‘oefenen’. ‘In het echt’ zoekt de Belastingdienst dit allemaal uit. In het echt hoef je niets te doen voor je aanvullende beurs.

Aanvullende beurs aanvragen hoeft niet meer

De aanvullende beurs hoef je niet meer apart aan te vragen. Duo gaat ervan uit dat je die graag wilt hebben. Maar wil je geen aanvullende beurs, dan kun je dat aangeven als je de studiefinanciering aanvraagt.
Je kunt ook in aanmerking komen voor de aanvullende beurs als je verder niet leent. Dat geldt ook voor de OV kaart en de basisbeurs.

Ook voor studenten waarvan de ouders wat meer verdienen

De voorwaarden voor de aanvullende beurs worden per 1 januari 2024 verruimd. Ook als de ouders (veel) meer verdienen, kan de student nog een aanvullende beurs krijgen. Dat is zeker zo als er meerdere studerende broers en zussen zijn. Als er meerdere studerende broers en zussen zijn, mag het gezamenlijk inkomen zelfs oplopen tot €100.000 per jaar!
Mijn tip: Vraag de aanvullende beurs dus altijd aan. Daar hoef je niets voor te doen. Bij de aanvraag van de studiefinanciering gaan ze er automatisch van uit dat je graag hebt dat de Belastingdienst naar het inkomen van je ouders kijkt. Heb je al studiefinanciering aangevraagd, maar niet de aanvullende beurs aangevinkt? Je kunt dat alsnog veranderen via ‘mijn duo’, zelfs met terugwerkende kracht tot en met september 2023.

Rente betalen

Let op. Als je binnen tien jaar afstudeert hoef je de beurs niet terug te betalen. Studeer je niet binnen tien jaar af? Dan moet je de aanvullende beurs terugbetalen. Met rente vanaf de eerste dag dat je de aanvullende beurs kreeg. Dat geldt ook voor de basisbeurs en de OV kaart.
Geld dat je leent moet je in elk geval terugbetalen. Je mag daar wel 35 jaar over doen.
Over deze lening hoefde je lang geen rente te betalen. Maar omdat de rente in zijn algemeenheid nu verhoogd is, moeten studenten die een studieschuld hebben ook rente gaan betalen. 0,46 procent voor hbo en wo (universiteit) studenten. Het voorstel van de regering was dit bedrag per 1 januari te verhogen tot ruim 2,5%. Maar de Tweede Kamer was het hier niet mee eens. De rentestijging wordt helaas toch doorgevoerd.

 

aanvullende beurs

Het inkomen van de ouders mag per 1 januari 2024 een stuk hoger zijn. Vraag de aanvullende beurs dus altijd aan.

Wanneer wordt de aanvullende beurs een gift?

Je moet binnen tien jaar een diploma hbo of wo halen. Dan is de aanvullende beurs een gift.

Associate degree 2 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor 4 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor + hbo-master 5 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor 3 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 1-jarige wo-master 4 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 2-jarige wo-master 5 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 3-jarige wo-master 6 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma

Soms geven onderwijsinstellingen extra financiële ondersteuning. WUR doet dit bijvoorbeeld voor de masters in de Social Sciences.

Studeren met een beperking of studenten die extra ondersteuning nodig hebben

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. Dat weten maar weinig mensen. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 139 reacties.

 1. Door: ria · 28-11-2023 om 08:13

  waar kun je precies vinden hoeveel het gezamelijk inkomen van je ouders mag zijn bij 3 studerende kinderen met aanvullende beurzen?
  1 HBO en 2 MBO

 2. Door: Thomas · 01-11-2023 om 18:51

  Hoi! Ik kreeg ineens een brief van de belastingdienst dat ik recht heb op een aanvullende beurs, terwijl ik dat in de afgelopen jaren nooit heb gehad. Kan ik dat zomaar krijgen terwijl ik geen aanvullende beurs heb aangevraagd?

  1. Dag Thomas,
   Ja, de regels zijn veranderd. Vroeger moest je inderdaad de aanvullende beurs aanvragen. Nu gaan ze ervan uit dat je hem wilt. Je moet het nu aangeven als je GEEN aanvullende beurs wilt. En de inkomensgrens van ouders is ook verhoogd. Er komen dus meer studenten in aanmerking voor de aanvullende beurs. Gefeliciteerd overigens, een aanvullende beurs is een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Heel mooi dus voor jou.

 3. Door: Jansen · 27-09-2023 om 09:58

  Hallo mijn zoon kreeg altijd aanvullende beurs nu naar dat de basisbeurs is teruggekomen krijgt hij niks meer alleen de basisbeurs
  Er is niks in zijn situatie veranderd
  Hoe kan dit

  1. Dag Miranda, voor de aanvullende beurs wordt er niet gekeken naar de situatie van de student maar naar het inkomen van de biologische ouders. En of er studerende broers of zussen zijn. Is er hierin misschien een verandering?

 4. Werk je part time naast je fulltime studie en heb nog steeds moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Die feestjes vermijdt om maar geen geld uit te hoeven geven en vakanties thuis doorbrengt? Bureau Spotlight nodigt studenten uit Wageningen uit om deel te nemen aan een onderzoek over geldzorgen.

  aanmelden: https://www.bureauspotlight.nl/geldpuzzel-hoe-kom-jij-rond-met-een-klein-budget/

 5. Door: lenny Heimens · 17-06-2023 om 17:38

  Hallo Hermien, Mijn dochter heeft de aanvraag studiefinanciering (Basisbeurs, Aanvullende beurs en OV) ingediend bij DUO nu krijgt ze nog een terugkoppeling over hoeveel de Aanvullende gaat bedragen ivm inkomen ouders.. Mijn vraag is wordt er alleen naar het jaarinkomen van ouders gekeken of ook naar vermogen van de ouders ivm de toekenning van de Aanvullende beurs?

  1. Dag Lenny, er wordt alleen gekeken naar het inkomen.

   1. Door: Nienke Landman · 19-10-2023 om 19:18

    Hallo Hermien, waar kan ik deze bepaling dat het vermogen van de ouders niet wordt meegenomen in de toekenning van de aanvullende beurs zwart op wit vinden? Op de website van DUO en de Rijksoverheid staat niets, wel dat ze met terugwerkende kracht een aanvullende beurs kunnen terugvorderen. Mijn dochters komen voor 2024 in aanmerking voor een aanvullende beurs door een forse inkomensdaling, maar we hebben wel spaargeld.

    1. Dag Nienke,
     Ik zal dit navragen bij DUO. Veel sterkte met alles.

    2. Antwoord van DUO: De stelling dat het vermogen van de ouders niet wordt betrokken bij de vaststelling van de aanvullende beurs klopt niet helemaal.

     Als een persoon aangifteplichtig is dan wordt uitgegaan van het zogenaamde verzamelinkomen; gezamenlijk inkomen uit box 1, 2 en 3 op de belastingaanslag.

     Als iemand méér vermogen heeft dan het van belasting vrijgestelde bedrag (in 2021: € 50.000 per persoon, 2023: € 57.000) dan wordt een percentage (in 2021: 31% van het veronderstelt rendement, 2023: 32%) van dit ‘teveel’ vermogen als inkomen in box 3 meegenomen.

     Dus als wij het verzamelinkomen van een ouder opvragen bij de belastingdienst dan is het vermogen hierin verdisconteerd.

 6. Door: Fay · 28-04-2023 om 20:55

  Hallo, op dit moment zit ik in het 4e jaar van het hbo en zal ik dit jaar gaan afstuderen. Het afgelopen 4 jaar heb ik recht gehad op een aanvullende beurs en het studentenreisproduct. Nu wil ik volgend schooljaar een pre-master (WO-bachelor, duur 1 jaar) aan de universiteit gaan doen en het jaar daarop de aansluitende master (WO-master, duur 1 jaar).

  Mijn vraag was of ik tijdens de pre-master en/of de master ook (opnieuw) recht heb op het studentenreisproduct en/of aanvullende beurs? En voor hoelang? Wordt dit na het behalen van mijn diploma (binnen 10 jaar), ook omgezet in een gift?

  Alvast heel erg bedankt!

  1. Dag Fay, Kijk eens naar dit artikel: Dat zal antwoord geven op een deel van je vraag. Wat je zelf nog moet uitzoeken: valt je pre-master officieel onder je bacheloropleiding of niet… Dan kun je de tabel goed lezen, denk ik.

 7. Door: Jonker · 27-04-2023 om 13:58

  Hallo,
  Dochter heeft hbo na 4,5 jaar afgerond en volgt nu 2 jarige master.. hoe lang krijgt ze de prestatiebeurs?
  Ze zit nu in 1e jaar master, krijgt ze dan in 2e jaar master nog basisbeurs vanaf septemeber 2023?

  1. Dag mevrouw Jonker, nee helaas. Voor uw dochter zijn de jaren dat ze recht heeft op de basisbeurs dan helaas op. Kijk voor meer informatie eens hier.

 8. Door: Gerda · 15-03-2023 om 13:31

  Dag Hermien,

  Onze zoon heeft (na de Havo) eerst een jaar MBO gedaan (een soort tussenjaar) en is toen met de Pabo (Saxion Enschede) begonnen. Na twee jaar voltijd is hij overgestapt op de deeltijd Pabo (Saxion Deventer). Hij betaalt nu alles zelf vanuit en klein baantje. Vanmiddag kreeg hij bericht van Duo, dat er een begin is gemaakt met het in werking stellen van het terugbetalen van zijn studieschuld. Hoe zit dit nu? Ik dacht, dat hij 10 jaar de tijd heeft om zijn HBO diploma te halen. DUO kan toch zien, dat hij nog steeds bezig is met de Pabo, zij het in een andere vorm?

  Hartelijke groeten

  1. Dag gerda,
   Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hij nu in deeltijd studeert. Je krijgt alleen studiefinanciering voor full-time en duaal onderwijs. Maar slim als hij dit nog eens goed navraagt, en uitlegt, bij DUO.

 9. Door: Romy · 06-03-2023 om 18:57

  Hi! Opeens is mijn aanvullende beurs gestopt en krijg ik alleen nog een basisbeurs van 90 euro. Hoe kan dit? Ik heb al een paar keer opnieuw aangevraagd, en elke keer word het afgewezen of niks mee gedaan. Er is niks veranderd voor hoever ik weet. Waar kan dit aan liggen? Of wat voor stap kan ik ondernemen?

  1. Dag Romy, misschien is er voor de belastingdienst toch iets veranderd aan het inkomen van je ouders. Helaas kan alleen de DUO jou hier antwoord op geven.

 10. Door: Maurice · 02-03-2023 om 22:36

  Hoi Hermien,

  Ik vroeg mij af, nu waarschijnlijk de basisbeurs weer zal worden ingevoerd in 2023-2024, of dit betekent dat de aanvullende beurs dus ook als aanvulling op de basisbeurs geld of dat het er in plaats van is.

  Specifiek is dus mijn vraag: Krijg ik naast mijn aanvullende beurs straks ook een basisbeurs erbij?

  groetjes Maurice

  1. Ja Maurice, dat klopt. je krijgt de basisbeurs en als het inkomen van je ouders niet vreselijk hoog is ook een aanvullende beurs. Vraag die aanvullende beurs altijd aan! 28 maart om 19.30 uur geef ik een webinar waarin ik alle geldzaken rondom studeren zal proberen uit te leggen.

 11. Door: niko · 12-01-2023 om 17:36

  Beste Hermien , ik ben vorig jaar met 1 februari regeleling gestopt met mijn WO studie en ik ben de zelfde studie opnieuw gaan doen dit jaar. maar ik merk toch dat dit niets voor mij is en wil mij weer voor een nieuwe WO studie (andere universiteit) inschrijven in jaar 2023/2024.
  ik heb tot nu toe ook gebruik gemaakt van de aanvullende beurs en studenten ov.
  mijn vraag is aangezien ik al een keer 1 februari regeling gebruikt heb. moet ik deze keer wel alles terug betalen als ik voor februari uitschrijf ?
  en als dat zo is kan ik niet beter een negatief bsa halen en voor de zekerheid inschrijven voor mijn nieuwe studie ? of moet ik dan alsnog de aanvullende beurs terug betalen omdat ik een negatief bsa heb ?

  1. Dag Niko,
   Ja helaas. De 1 februari regeling geldt maar één keer. Veel succes bij je volgende studiekeuze en mijn tip: Volg vooral meerdere meeloopdagen bij de studie van je keuze en zoek ouderejaars studenten die hun ervaringen willen delen.

 12. Door: Tim Noordijke · 07-01-2023 om 17:38

  Hallo Hermien,

  Weet jij of het mogelijk is om de prestatiebeurs stop te zetten? Ik heb nu nog 9 maanden over, waardoor ik net buiten de boot val. Werkt het als ik mijn lening en wellicht ook studenten OV stopzet om het aftellen van die maanden te laten stoppen? Dan kan ik die gebruiken zodra de basisbeurs begint.

  Ik hoor het graag!

  1. Dag Tim,
   Ik heb geen idee of dat gaat werken. En rondom de invoering van de basisbeurs is er eigenlijk nog niets definitief. In februari wordt er waarschijnlijk over gesproken in de Tweede Kamer en daarna moet de Eerste Kamer nog naar de wet kijken…

 13. Door: Frans Duynstee · 29-12-2022 om 15:10

  Vraag:
  Kan mijn kleinzoon van DUO een aanvullende prestatiebeurs krijgen zonder lening?
  Het inkomen van zijn ouders ligt onder de grens, maar ik zou hem het bedrag van de lening (renteloos) kunnen lenen en/of schenken.

  1. Beste Frans. Ja , dat kan. Mooi dat u dit kunt en wilt doen voor uw kleinzoon.

 14. Door: Dirk van der Ham · 23-12-2022 om 14:30

  Ik studeer dit jaar af en heb 4 jaar lang de aanvullende beurs ontvangen. Nu wil ik nog een pre master en master volgen wat in het totaal 1,5 jaar duurt. Heb ik dan recht op een jaar extra aanvullende beurs of niet?

  1. Dag Dirk,
   Nee, waarschijnlijk heb je na je hbo bachelor geen recht op meer aanvullende beurs. Vraag dit goed na bij DUO.
   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

 15. Door: Hanneke · 12-12-2022 om 19:04

  Hi Hermien, Mijn dochter heeft in 4 jaar haar WO afgerond en nooit aanvullende beurs gehad. Daarna jaar gewerkt en nu gaat ze in februari een Master doen. In principe zou zij nu, gezien onze inkomsten, recht hebben op een aanvullende beurs, maar DUO zegt dat dat maar 4 jaar geldt en ze daar niet meer voor in aanmerking komt. Klopt dat? Al heeft ze er nooit gebruik van gemaakt?

  1. Dag Hanneke,
   Dat is nieuw voor mij en zal ik navragen. Kun je me een mailtje sturen met wat meer informatie? Welke wo studie heeft ze gedaan? Een bachelor en master? En wil ze nu opnieuw een master gaan doen? Ik wil dit graag voor je uitzoeken, dan kan ik die kennis ook weer doorgeven.

 16. Door: Ine Olde Hendrikman · 06-12-2022 om 14:52

  Vraag?
  Mijn dochter heeft hbo-rechten gedaan en heeft haar diploma gehaald. Ze kreeg een gift elke maand. Nu gaat ze naar de UT-RADBOUD in Nijmegen en doet daar een pri-master. Heeft ze nu ook nog recht op een gift.

  1. Dag Ine,
   Nee, ik ben bang dat ze nu geen aanvullende beurs meer krijgt. Maar vraag het na bij DUO en kun je het me laten weten als ik me vergis? Dan kan ik die kennis weer overdragen aan anderen.

 17. Door: Han, vader van Anna · 09-11-2022 om 15:42

  Fijn dat er hier een rubriek is! Mijn dochter had een anvullende van 235,- per maand en ineens voor 2023 is het nog maar 35,- pm
  We zitten samen iets over de 40.000 per jaar inkomen
  voorheen 38.000 of daar rond
  Kan het overgaan van die grens zo dramatisch veel schjelen? 200,- per maand is veel
  Ik had klein betje bijverdienste, dat had ik dus beter niet kunnen doen….

  1. Dag Han,
   Wat vervelend voor jullie. Heb je meer informatie gevraagd bij DUO? Overigens wordt de inkomensgrens van de ouders voor de aanvullende beurs komende september waarschijnlijk verhoogd tot €70.000. Lees ook : nieuws over de studiefinanciering.

 18. Door: Daniel · 24-10-2022 om 11:29

  Hallo! Ik heb een vraagje, ik zit in mijn eerste jaar hbo en ontvang de aanvullende beurs. Ik wil alleen mijn p halen en dan volgend jaar starten aan een opleiding van defensie. Ik heb begrepen dat die opleiding niet valt onder een diploma waar je studiefinanciering voor krijgt. Als ik binnen de eerste 5 maanden mijn aanvullende beurs stopzet is het dan wel een gift, of moet ik het hoe dan ook terug betalen?
  Mvg,
  Daniel

  1. Dag Daniël, dan is het volgens mijn informatie een gift. Maar controleer dat svp goed bij DUO.

 19. Door: Merel · 14-09-2022 om 17:02

  Dag Hermien,
  Ik heb 1 jaar in Utrecht gestudeerd aan de universiteit, en toen ben ik gestopt. Meteen daarna ben ik naar Wageningen Universiteit gegaan en ben hier nu net klaar met mijn 2e jaar van mijn bachelor aan de WUR. Ik ontvang een aanvullende beurs en natuurlijk het studenten reis product. In principe heb ik nu dus 3 jaar de aanvullende beurs ontvangen, maar dus nog niet mijn bachelor afgerond (die ga ik wel dit academisch jaar afronden). Ik ga nu dus het 4e jaar van mijn aanvullende beurs in. Als ik mijn bachelor diploma dit jaar behaal en daarna een master afrond in de tijd die daar precies voor gegeven staat, wordt mijn volledige aanvullende beurs dan een gift, of hoe werkt dat precies?
  Want dan heb ik mijn bachelor dus een soort van in 4 jaar behaald en daarna een master in de vastgestelde tijd gehaald?
  Ik snap niet helemaal hoe het werkt als je dus een jaartje langer over je bachelor hebt gedaan, maar daarna wel weer op schema loopt.

  1. Hoi Merel. Als je je bachelor binnen 10 jaar afrondt wordt je aanvullende beurs een gift. Dat geldt ook voor je OV kaart. Dat gaat je dus zeker lukken. Begin je aan je master, dan heb je opnieuw 10 jaar om je master af te ronden. Dit is je tweede opleiding en je jaren bacheloropleiding tellen daarvoor niet mee. Goed nieuws dus!

 20. Door: Sven · 22-07-2022 om 09:53

  Hoi,

  Ik heb deze maand een bericht gekregen van DUO dat het recht op mijn prestatie beurs en aanvullende beurs vervalt. Dit terwijl ik volgend jaar pas mijn laatste jaar heb. Hoe kan dit? Ik doe een HBO studie en dat zou betekenen dat ik na 3 jaar het recht op de beurs al kwijt ben? Terwijl bij een HBO de student doorgaans 4 jaar recht heeft op een beurs.

  1. Dag Sven,
   Ja, dat is heel vreemd. Je hebt inderdaad Veel langer recht op lening (7 jaar) aanvullende beurs (4 jaar) en OV (5jaar). Wat geven ze voor reden aan bij DUO? heb je misschien al een eerdere studie gedaan? Hier de link naar hoe lang je recht hebt op studiefinanciering

 21. Door: Harold · 29-06-2022 om 19:42

  Hallo!
  Ik heb nu een aanvullende beurs gehad voor mijn Bachelor HBO-studie. Deze studie heb ik nu afgerond en ik ga verder studeren op de universiteit (wel een andere richting, wederom bachelor). Moet ik nu mijn aanvullende beurs stopzetten zodat het een gift wordt, en dan weer een nieuwe aanvragen voor de uni, of moet ik het gewoon door laten gaan? En als ik een nieuwe aan moet vragen, wordt dit dan uiteindelijk ook een gift als ik de uni binnen 10 jaar afrond?

  1. Dag Harold, ik weet het antwoord niet, maar heb het voorgelegd aan DUO.

   Hier volgt het antwoord van DUO:

   Aangezien de HBO is afgerond ga ik er van uit dat de student minimaal 4 jaar aanvullende beurs heeft gehad. Dat betekent dat voor de WO-bachelor alleen aanvullende beurs mogelijk is als deze bachelor leidt tot een meerjarige master; als het een 2-jarige master betreft zou de student nog 1 jaar aanvullende beurs kunnen krijgen.
   De aanvullende beurs voor de eerste 4 jaar zal in januari 2023 worden omgezet in een gift ogv behaalde hbo-bachelor.
   Mocht sprake zijn van een meerjarige master dan zal de aanvullende beurs voor/vanaf het 5e studiejaar worden omgezet in een gift bij behaald masterdiploma binnen 10 jaar, rekenend vanaf de eerste HBO-maand.
   Tenzij 2e bachelor in onderwijs of zorg zal ze voor de 2e bachelor instellingscollegegeld moeten betalen, tenzij het afstuderen voor het HBO plaatsvindt ná de eerste inschrijving voor de 2e bachelor.

 22. Door: Fleur · 14-05-2022 om 22:39

  Goedenavond!
  Wat kan ik doen als ik de aanvullende beurs in het verkeerde jaar heb aangevraagd? En ik wil het in het juiste jaar veranderen?

  1. Dag Fleur, wat vervelend Ik weet ook niet hoe je dit nu aan moet pakken. Ik denk DUO schrijven… Groetjes, Hermien

 23. Door: Laura · 12-05-2022 om 08:09

  Goedemorgen!

  Wat ik mij dus afvraag. Ik heb mijn hele studiezelf betaald. Heb je dan ook recht op deze beurs? Ik snap niet zo goed dat er naar het inkomen van mij ouders wordt gekeken terwijl ik alles zelf heb moeten betalen.

  Ik hoop dat u mij misschien verder kunt helpen met mijn vraag.

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Laura,
   Je kunt de aanvullende beurs alleen maar aanvragen als je nog met de studie bezig bent. Niet achteraf, helaas. En ja, er wordt naar het inkomen van je ouders gekeken. is het inkomen van je ouders op een hoger niveau dan worden zij geacht iets bij te dragen. Maar dat is geen verplichting.

 24. Door: Britt · 21-02-2022 om 22:00

  Hoi!
  Ik ga na mijn master nog een master doen.
  Dit betekend dus dat ik 5 jaar (3 jaar bachelor, 1 jaar master economics, 1 jaar master international management) studeer, krijg ik dan dit jaar nog de aanvullende beurs?

  1. Dag Britt. Goed dat je nog een master gaat doen. maar ik denk niet dat je nog een keer een aanvullende beurs krijgt. Kijk maar eens op ‘hoe lang mag je studeren’? Vraag het voor de zekerheid na bij DUO. 16 maart is er trouwens een webinar over alles rondom geldzaken. Dat vind je misschien ook interessant.

 25. Door: Lianne · 20-01-2022 om 13:57

  Ik heb het schooljaar 2018/2019 hbo bachelor gedaan. In 2019 ben ik overgestapt naar een associate degree opleiding waar ik in juli 2021 ben afgestudeerd. Nu heb ik tijdens beide opleidingen aanvullende beurs ontvangen. Een deel hiervan is omgezet in een gift inmiddels, maar er staat nog een restant op en van €150 wat ik terug moet betalen volgens DUO. Terwijl dit in mijn overzicht is gemarkeerd als prestatiebeurs? Ik heb ook aantal maanden €0 ontvangen. Hoe zit dit precies?

  1. Dag Lianne. Mooi dat je je opleiding hebt afgerond. Ik kan je echter geen antwoord geven op je vraag. Dit moet je echt aan DUO vragen.

 26. Door: Layal Faour · 27-12-2021 om 17:31

  Hallo,
  Ik heb een drie jaar wo opleiding gedaan en ik heb mijn diploma behaald zonder vertraging. Per september ben ik een master opleiding begonnen maar ik ga het stoppen en ik ga mijn studiefnanciering voor 1 februari stopzetten. Moet ik dan aanvullende beurs en de reisproduct van die vijf maanden terug te betalen of is het dan een gift?
  Alvast bedankt

  1. Dag Layal, Ik lees bij DUO dat de 1 februariregel alleen maar geldt voor de eerste keer dat je aan een hbo of universiteit begint. Je master is je tweede opleiding. Dus ik denk dat je dan helaas de aanvullende beurs en reisproduct terug moet betalen. maar vraag het vooral aan DUO. Dat is de expert. En niet geschoten is altijd mis. https://duo.nl/particulier/opleiding-stoppen-of-wijzigen/stoppen-in-je-eerste-jaar.jsp

 27. Door: daan van den berg · 27-11-2021 om 19:46

  Ik zit op het mbo en ik had de vraag of ik mijn aanvullende studiefinanciering terug moet betalen als ik mijn diploma heb gehaald ik lees hier namelijk dat het HBO en UNI voor 10 jaar niet hoeven terug te betalen geldt dat ook voor mbo?

  1. Dag Daan,
   Ik heb helaas geen verstand van MBO. Dat zul je DUO moeten vragen. En voor wat betreft universiteit en hbo… Het geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Krijg je een aanvullende beurs dan wordt de aanvullende beurs een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Haal je je diploma niet, dan moet je ook de aanvullende beurs terug betalen. het geld dat je geleend hebt moet je altijd terugbetalen zoals ik al zei.

 28. Door: Ron · 27-10-2021 om 10:24

  Hallo Hermien,
  Onze dochter van 19 jr. doet eerste jaar HBO. Nu heeft zij bericht ontvangen van DUO dat ze een aanvullende beurs krijgt over de periode januari t/m december 2022.
  Ik begrijp dat het peiljaar 2020 is geweest voor het inkomen van ons (als ouders). Wij zijn beide zzp-er en in 2020 zat er een dip in de inkomsten waardoor de aanvullende beurs inderdaad wel terecht zal zijn. Op dit moment echter zijn de inkomsten van ons als ouders een stuk hoger. Moeten wij hier iets mee richting DUO? Of bekijkt DUO dit ieder jaar opnieuw?

  1. Dag Ron,
   Ik zou zeker contact opnemen met DUO. Vanwege Corona zijn er allerlei speciale regelingen.

 29. Door: Dkk · 04-10-2021 om 10:49

  Ik word 27 oktober 18 en mijn ouders hebben het krap. Waarom is het dan zo dat ik vanaf januari pas mijn studiefinanciering krijg?

  1. Dag Dkk, zit je op het mbo dan krijg je inderdaad pas vanaf dat moment studiefinanciering. Ga je naar het hbo of de universiteit dan krijg je ook onder de 18 studiefinanciering. Mbo studenten onder de 18 krijgen wel de OV kaart. En alle ouders van studenten onder de 18 krijgen kinderbijslag. Maar Dkk, ik kan me voorstellen dat je dit frustrerend vindt. Misschien goed om DUO nog eens te schrijven… https://www.duo.nl/particulier/studiefinanciering/voorwaarden.jsp

 30. Door: Charlotte · 12-09-2021 om 23:13

  Beste,
  Krijg je ook een aanvullende/ prestatie beurs bij een deeltijd hbo studie?

  Alvast bedankt!

  1. Dag Charlotte, Helaas krijg je alleen studiefinanciering als je een voltijds of duale opleiding volgt.

   1. Door: Elle · 04-10-2021 om 19:37

    Kan een student met terugwerkende kracht een aanvullende beurs aanvragen? Bij het 3de jaar wel aangevinkt, eerste twee jaar mogelijk niet..

    1. Dag Elle,
     je kunt de aanvullende beurs alleen voor het lopend studiejaar met terugwerkende kracht terugvragen. Dus tip: vraag de aanvullende beurs gewoon altijd aan! het is echt niet meer werk dan een vinkje zetten. https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/aanvragen.jsp

 31. Door: Rutger · 09-06-2021 om 08:25

  Hallo Hermien,ik woon in het buitenland en sta niet in Nederland ingeschreven, mijn zoon(een nederlander) wil volgend jaar in Nederland gaan studeren,kan hij een aanvullende beurs krijgen?dank u.

  1. Dag Rutger, ja, dat kan als hij aan de voorwaarden voldoet. het maakt niet uit dat jij geen Nederlander bent. De aanvullende beurs is voor elke Nederlander die daarvoor in aanmerking komt. Vraag de aanvullende beurs altijd in elk geval aan. je hoeft daar niets speciaals voor te doen, de belastingdienst kijkt naar het inkomen van de ouders en of er nog meer studerende broers/zussen zijn. Op basis daarvan wordt de (hoogte van) de aanvullende beurs bepaald.

   1. Door: Judith · 11-07-2021 om 01:34

    Wij zitten in dezelfde situation. Hoe word de aanvullende beurs bepaald als wij, de ouders in Canada wonen en onze zoon in Nederland studeert?

    1. Dag Judith. Dan neemt men contact met jullie op en moeten jullie bewijsstukken overhandigen. Wat meer rompslomp maar op zich gen probleem.

  2. Door: Maura · 05-09-2021 om 03:08

   Hoe komt iemand aan je inkomen?
   Ik heb geen toestemming gegeven, sterker nog wist er niks van, en toch krijg ik van mijn dochter te horen dat ex en ik teveel verdienen..

   1. Dag Maura, Je dochter mag een aanvullende beurs aanvragen. Sterker nog… jij of je ex mogen dat niet voor haar doen. En dat mag ook zonder je toestemming. De Belastingdienst controleert dan je inkomen. Maar dat wordt niet naar je dochter gecommuniceerd

 32. Door: Morris · 11-05-2021 om 12:18

  Mijn aanvullende beurs bedraagt 0,00. Moet ik deze alsnog stopzetten? Ik ontvang dus niks per maand dus hoop niet dat hier alsnog onverwachte kosten aan verbonden zijn.

  Alvast bedankt!

  1. Dag Morris, nee, die hoef je dan niet stop te zetten.

 33. Door: romy · 10-05-2021 om 17:58

  Hi,
  ik zit nu in mijn eerste jaar van het hbo en ik wil denk ik gaan stoppen…

  moet ik dan mijn aanvullende beurs terug betalen? van mijn eerste jaar?

  1. Dag Romy,
   Als je stopt voor 1 februari in je eerste studiejaar hoeft je niets terug te betalen. Maar als je op het eind van je eerste studiejaar stopt moet je wel je aanvullende beurs terugbetalen. Begin je weer aan een nieuwe studie op hetzelfde niveau als waarop je begonnen bent en haal je binnen tien jaar je diploma, dan hoef je je aanvullende beurs ook niet terug te betalen. Er wordt dan gerekend vanaf de eerste dag dat je met studie 1 bent begonnen. Stel je bent dit jaar begonnen met rechten op het hbo en je wilt komend jaar economie doen op het hbo… dan moet je dus binnen 9 jaar afstuderen en dan is de aanvullende beurs een gift.

 34. Door: Petra · 21-04-2021 om 07:45

  Hoi,

  Mijn dochter wisselt na eerste jaar HBO van studie, nieuwe studie ook HBO, begint weer in het eerste jaar. Ze ontvangt maandelijks aanvullende beurs. blijft dit nu gewoon doorlopen? ze heeft zich al ingeschreven voor de nieuwe studie.
  dank je!

  1. Dag petra, Ja, dat loopt gewoon door. maar ze moet wel doorgeven dat ze van studie verandert en weer een aanvullende beurs aanvraagt.

 35. Door: S · 19-04-2021 om 10:47

  Goedendag, 1 van onze gezinshuiskinderen heeft een aanvullende beurs aangevraagd. Deze krijgt ze niet omdat haar vader zzp-er is. Ze heeft weinig tot geen contact met hem en is niet voor niets uithuis geplaatst. Wat zijn haar mogelijkheden nu?

  1. Er zijn mogelijkheden het inkomen van een van de ouders buiten beschouwing te laten. Hierbij een link van DUO. Daar moet uw gezinshuiskind ook contact mee zoeken. https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/problemen-met-ouders.jsp

 36. Door: Zeb · 27-03-2021 om 20:03

  Ik ben bezig met een niveau 4 opleiding en heb aanvullende beurs. Hoeveel zou ik daarnaast maximaal mogen verdienen?

  1. Dag Zeb,
   Zit je op het mbo dan mag je inderdaad niet onbeperkt bijverdienen naast een aanvullende beurs. Zit je op het hbo of de universiteit, dan is er geen inkomensgrens. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/bijverdienen.jsp

   1. Door: Yoram · 10-09-2021 om 21:46

    Hoe zit het met de 56 uur per maand die je moet werken als je uit een eu land komt.
    Er staat iets dat als je ouders of parter die ook uit een eu land komen werken dat je dan niet de 56 uur hoeft te maken. Mijn partner is nederlands, dus dan moet ik wel 56 werken om recht te hebben op de aanvullende berus ?

    1. Dag Yoram
     Dat weet ik niet. Dat zul je http://www.duo.nl moeten vragen. Lukt het niet een goed antwoord te krijgen, dan kan ik het voorleggen aan mijn contactpersoon bij DUO.

 37. Door: Claudia · 06-03-2021 om 00:42

  Ik ben gestopt met mijn HBO-studie en krijg nu geen studiefinanciering meer. Helaas wist ik dit niet. Ik start in augustus wel met een nieuwe studie. Ik werk ondertussen maar ben wel financiële verplichtingen aangegaan voordat ik ben gestopt. Kan ik ergens nog een ondersteuningskrediet aanvragen? Want met mijn salaris kan ik niet alle kosten dragen.

  1. Dag is erg Claudia, misschien is zoiets er wel, maar ik weet het niet. Kun je het eens vragen bij de gemeente? Sterkte, hoor.

 38. Door: Gert-Jan · 21-02-2021 om 19:55

  Hallo Hermien,

  ik ben 35j, getrouwd en woon in Duitsland. Ik overweeg naast mijn werk, een studie te doen bij een nederlandse hoogschool of universiteit.
  Mijn vraag is: heb ik recht op een aanvullende beurs? En ben ik daarbij afhankelijk van het inkomen van mijn ouders of alleen die van mijn vrouw? (ik woon sinds 2010 in Duitsland)

  Hartelijk bedankt voor uw reactie

  groeten Gert-Jan

  1. Dag Gertjan. Super dat je weer een studie overweegt. Dat zou ik zeker doen. Maar studiefinanciering krijg je helaas niet meer. je moet jonger zijn dan 30 als je aan de studie begint. Meer info.

   1. Door: Anouk · 29-03-2021 om 12:29

    Als je stopt met een hbo ad opleiding. Maar je studie voort wil zetten op een hbo deeltijd opleiding, en je daar over 4 jaar een diploma voor haalt. Wordt de prestatiebeurs en reisvoorziening dan alsnog omgezet in een gift? Aangezien je van voltijd naar deeltijd gaat ?

    1. Ik denk dat je aanvullende beurs en OV reisvoorziening dan een gift worden, maar zeker weten doe ik dat niet. Vraag dit vooral even na bij DUO http://www.duo.nl. Dat is de expert op dit gebied.

 39. Door: Iza Kruize · 09-02-2021 om 13:44

  Hallo,
  Ik ben per direct gestopt in mijn eerste jaar van mijn HBO studie. Hoe zit het met de aanvullende beurs? Ik kan nergens terug vinden waar, wanneer en hoe ik deze terug moet betalen.

  1. Dag Iza. je aanvullende beurs hoef je in dit geval niet terug te betalen. begin je weer met een nieuwe opleiding, wat ik hoop, dan wort dit half jaar wel afgetrokken van de jaren waarin je recht hebt op een aanvullende beurs. Lees ook dit artikel over aanvullende beurs eens.

 40. Door: Noah van der Vegt · 27-01-2021 om 15:21

  Hoi Hermien,

  Ik krijg een aanvullende beurs en ik zit eraan te denken te stoppen met mijn universitaire studie voor 1 februari.

  Wordt dit gerekend als een heel jaar? Dus krijg ik hierna als ik een 1-jarige master doe nog maar 3 jaar aanvullende beurs?

  Bedankt!

  1. Dag Noah. Als je stopt voor 1 februari wordt dit als een half jaar gerekend, Kies je later voor een universitaire bachelor en een 1 jarige master, dan krijg je nog 3,5 jaar een aanvullende beurs. Maar ga je niet verder studeren, dan hoef je dit gebruikte half jaar niet terug te betalen.

 41. Door: Fleur · 15-01-2021 om 12:12

  Goedemiddag,
  Ik heb een vraag over de aanvullende beurs. Ik volg momenteel een eenjarige masteropleiding en ga aansluitend (deels tegelijkertijd) een tweejarige masteropleiding in het buitenland volgen. Na telefonisch contact met DUO werd mij verteld dat ik hierdoor wellicht in aanmerking kom voor een ‘extra’ jaar aanvullende beurs. Ik weet echter nog niet of ik de gehele master wil afronden (wellicht alleen verdiepingscursussen zonder scriptie). Wordt deze eventuele beurs ook bij het niet afronden van deze opleiding in een gift omgezet? Bij het eerste contact met DUO werd mij verzekerd dat dit het geval is, aangezien ik door het behalen van de bachelor al aan de ‘prestatie’ zou voldoen. Elders hoorde ik echter dat de omzetting naar een gift slechts de nominale studieduur betreft.

  1. Dag Fleur, DUO is de expert op dit gebied, dus in eerste instantie zou ik daar op afgaan. Ik zou echter nog een keer voor de zekerheid vragen hoe het zit. Het is in mijn beleving zo dat een master telt als aparte opleiding die je dan inderdaad af moet ronden om je aanvullende beurs om te kunnen zetten in een gift. De afronding van je eerdere bacheloropleiding telt daar niet bij, volgens mij. Het zijn echt twee verschillende opleidingen en zo worden ze ook behandeld bij DUO. Dus nog een keertje vragen… Voor wie er nu helemaal niets meer van snapt… Lees het artikel: studiefinanciering in het kort en het artikel aanvullende beurs.

 42. Door: Esther · 19-12-2020 om 19:00

  Mijn dochter van 21 jaar studeert dit jaar af aan de Hbo. Hierna wil ze een studie recht gaan doen. Ze heeft nu 4 jaar aanvullende beurs gekregen. Nu ze aan de nieuwe studie recht begint neem ik aan dat ze nu moet gaan lenen en niet meer in aanmerking komt voor aanvullende beurs. Nu zegt een kennis mij dat ze wel nog recht heeft op aanvullende beurs. Hoe zit dat nu? Ze heeft haar 4 jaar toch al gehad. Of is het omdat ze eerst een hbo opleiding deed en nu een universitaire opleiding gaat doen. (Trouwens een heel andere richting)

  1. Het loont ALTIJD om de aanvullende beurs aan te vragen. Dus echt doen. Ik ben niet de expert, dat is DUO, maar ik denk dat ze inderdaad geen recht heeft op een aanvullende beurs. Dat komt omdat ze al een bacheloropleiding heeft afgerond. Kijk ook naar ‘studiefinanciering in het kort

 43. Door: Vera · 09-12-2020 om 12:46

  Hoi!
  Ik zit nu in het eerste jaar van mijn hbo opleiding en ik hoop na mijn propedeuse naar de universiteit te kunnen. Hoe zit dat met de aanvullende beurs ?(ik heb hem nog niet aangevraagd).

  1. Dag Vera,
   Je kunt de aanvullende beurs gewoon aanvragen. Een jaar aanvullende beurs heb je blijkbaar al gebruikt. Je hebt dan recht op nog vier jaar aanvullende beurs. Ga je daarna een master doen, dan heb je ook weer recht op nieuwe studiefinanciering. Als het inkomen van je ouders verandert is er natuurlijk wel een nieuwe situatie. Lees meer over studiefinanciering
   hbo bachelor: lening 7 jaar, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   hbo bachelor + hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)
   wo bachelor + 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)

 44. Door: tycho Kreeft · 04-12-2020 om 12:47

  mijn vader is financieel niet meer in beeld
  ik ben 21 dus geen kinder alimamentatie mee
  wordt zijn salaris dan toch nog meeberekend?

  1. Dag Tycho. Dat hangt af vanaf welke leeftijd jullie geen contact meer hebben. https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/problemen-met-ouders.jsp

 45. Door: tycho Kreeft · 04-12-2020 om 12:42

  als ik 21 ben wordt het salaris van mijn ouders dan toch nog meeberekend.

  1. Ja, dan wordt het inkomen nog steeds mee berekend.

 46. Door: Yvo · 02-12-2020 om 14:03

  Ik reageer naar aanleiding van een vandaag verschenen artikel in De Gelderlander:
  “Het zijn vooral kinderen van hoogopgeleide ouders die ten onrechte geen aanvullende beurs aanvragen”.

  Hoezo? Als je hoogopgeleid bent, is je salaris hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan een hoog salaris toch?
  Als je ouders te veel verdienen krijg je namelijk als student helemaal niets en moeten ze zelf bij lenen en terugbetalen. Want met een bijbaantje redt je niet natuurlijk. Beiden moeten straks duizenden euro’s per persoon terugbetalen omdat de ouders het gemiddeld beter hebben dan de rest.

  Dat de ouders jarenlang in de avonduren – naast de fulltime baan overdag – extra opleidingen en cursussen hebben gevolgd, wordt niet naar gekeken.
  Om als student dus voordeel te hebben, moeten je ouders gewoon weinig verdienen. Gratis geld, wie wil dat niet?
  Hoe krom zit dit stelsel in elkaar?

  1. Het idee is dat ouders zo’n 400 euro per maand betalen aan de opleiding van hun kind. Kunnen ze dat niet, dan zorgt de Rijksoverheid daarvoor. Zodat ook studenten waarvan de ouders weinig verdienen kunnen studeren zonder extra hoge studieschuld. Maar veel studenten denken dat hun ouders teveel verdienen en dat ze daarom niet in aanmerking komen voor dit gratis geld. Dat is al jaren het geval. Er blijven miljoenen steun aan studenten liggen, waar deze studenten wel recht op hebben. Wil je berekenen of je in aanmerking komt voor de aanvullende beurs? Dat is makkelijk. Link. Je kunt het ook de belastingdienst uit laten zoeken. Dat is nog makkelijker. Je zet dan gewoon een vinkje dat je de aanvullende beurs wilt aanvragen bij je aanvraag voor studiefinanciering. Je hoeft niets aan te leveren, het is geen papierwinkel en je hoeft verder niets te doen. Er is maar één verplichting bij de aanvullende beurs, namelijk dat je je diploma haalt. Haal je je diploma niet, dan moet je de aanvullende beurs terugbetalen. Altijd aanvragen dus!

 47. Door: rvh · 27-11-2020 om 14:17

  Nergens op internet is te vinden bij welk verzamelinkomen je so wie so in aanmerking komt voor een aanvullende beurs.

  Dus ervan uitgaande dat er geen andere omtstandigehden zijn, zoals andere studerende kinderen of duo schuld ouder of ouders.

  1. Dag rvh. Er is een rekentool. En je kunt het gewoon vragen aan de belastingdienst. Zet een vinkje bij je aanvraag Studiefinanciering en ze berekenen zonder gedoe voor jou je aanvullende beurs. je kunt dan alsnog kijken of je hier gebruik van maakt. maar ik zou dat ALTIJD doen. Hierbij nog een link van DUO.

  2. Door: Meertje · 09-01-2022 om 15:24

   Ik ben na 1,5 hbo gestopt en van plan in september aan de uni te beginnen. Als ik na 4 jaar een uni master gehaald heb, wordt alles toch een gift (4 jaar beurs + hele reisproduct)?

   1. Dag Meertje,
    Dit moet je echt goed navragen bij DUO. De regel is dat je binnen 10 jaar een diploma haalt op hetzelfde niveau. Inmiddels heb ik antwoord van DUO: Binnen het begrip ‘niveau’ onderscheiden we in dezen alleen MBO en HO.
    Als je prestatiebeurs hebt ontvangen voor MBO hebt gedaan moet je een diploma behalen op (minimaal) MBO, niveau 3
    Als je prestatiebeurs hebt ontvangen voor HO (HBO of WO maakt niet uit) moet je een diploma behalen op (minimaal) HO.
    Het behaalde diploma bepaalt vervolgens hoevéél er kan worden omgezet.
    1,5 jaar beurs voor HBO kan zeker worden omgezet igv behaalde master, omdat er bij een masterdiploma automatisch van uit wordt gegaan dat er ook een bachelordiploma is behaald.
    Een student die bv 2 jaar beurs heeft ontvangen voor WO en geen WO-diploma heeft behaald kan deze 2 jaar alsnog omgezet krijgen als tijdig een HBO-Ad diploma is behaald.

 48. Door: Concetta · 17-11-2020 om 14:40

  Hallo,

  Ik heb een vraag over de aanvullende beurs na het MBO. Mijn dochter heeft straks in totaal anderhalf jaar aanvullende beurs gehad als ze het MBO afrondt in juni 2021. Daarna wil ze HBO gaan doen. Krijgt zij dan opnieuw voor de volledige 4 jaar een aanvullende beurs? Of nog voor 2.5 jaar?
  Ik hoor het graag, googlen geeft me geen eenduidig antwoord…

 49. Door: Henk · 12-10-2020 om 18:44

  Beste Hermien,
  De volgende cases heb ik. Mijn zoon heeft 1 jaar aanvullende beurs gehad en daarna een jaar niet (inkomen te hoog van ouders) en daarna weer wel (3 jaar) omdat een zus ging studeren. Inmiddels is hij bezig met zijn laatste jaar van een 2 jarige master en mijn dochter zit in het laatste jaar van haar bachelor. Mijn zoon heeft recht op 5 jaar aanvullende beurs (maar 1 jaar dus niet gehad). Telt dat jaar dan wel mee alsof hij het gehad heeft? Ik hoop dat het duidelijk is…
  Bij voorbaat dank voor reactie!

  1. Dag Henk, je vraag is heel helder. nee, dat ene jaar telt niet mee. Fijn dat het zo goed gaat met de studie van je kinderen.

 50. Door: Rodney van Rijswijk · 24-09-2020 om 21:57

  Beste Hermien. Kan het kwaad om Aanvullende beurs aan te vragen? Er is een grote kans aanwezig dat mijn vader genoeg verdient dat ik 0 euro aanvullende beurs krijg. Wordt dit dan geen probleem als ik aanvullende beurs aanvraag bij DUO?

  1. Dag Rodney, het is juist heel verstandig een aanvullende beurs aan te vragen. Verdienen je ouders te veel, dan krijg je hem gewoon niet en dat heeft verder geen gevolgen. Dus echt altijd proberen. het is absoluut geen werk, je hoeft alleen maar een vinkje te zetten. De Belastingdienst zoekt dan verder alles uit. Doen!

 51. Door: Esther · 15-09-2020 om 15:45

  Beste Hermien.

  Na veel zoeken en lezen ben ik hier terecht gekomen.

  Onze dochter gaat studeren en de peildatum mbt inkomsten van 2018 is te laag. er zijn hogere inkomsten.
  Moet ik nu ook een andere peildatum aanhouden/aanvragen?

  Alvast dank!

  1. Dag Esther, Ja, nu in Coronatijd kun je vragen aan DUO of ze de peildatum 2020 aan willen houden. Misschien komt je kind dan wel in aanmerking voor een aanvullende beurs. Succes.

  2. Door: Tonnie Jansen · 28-09-2020 om 11:03

   Word het salaris van vader die niet meer in beeld is ook mee geteld?
   Bvd en groet T.jansen

   1. Dag Esther en Tonnie,
    Ja, het salaris van een vader die niet meer in beeld is wordt ook bekeken als je een aanvullende beurs aanvraagt. Dat inkomen wordt ook meegeteld. Daar hoef je zelf niets voor te doen. De belastingdienst benadert de vader. Levert dit problemen op dan kun je dat ook weer melden bij DUO. Ik geef je een link voor als er problemen zijn/ontstaan. Je kunt dan een verzoek indienen om zijn salaris buiten beschouwing te laten.

 52. Door: Eric · 14-09-2020 om 09:54

  Dag Hermien,
  Mijn oudste dochter is 4 jaar geleden met haar studie begonnen en heeft toen geen aanvullende beurs aangevraagd. Ze heeft het maximale bedrag geleend. Wij hoefden geen ouderbijdrage te betalen. Het afgelopen jaar heeft ze een tussenjaar genomen. Nu is ze weer begonnen. Omdat inmiddels ook mijn jongste dochter studeert heeft mijn oudste wel een aanvullende beurs aangevraagd. Met gevolg dat wij nu wel een forse ouderbijdrage moeten betalen. Is dit het gevolg van die aanvraag van de aanvullende beurs of is dit een automatisme tussen DUO en de belastingdienst?

  1. Dag Eric, de ouderbijdrage is geen verplichting. DUO gaat uit van een bedrag dat ze redelijk vinden als ouderbijdrage, zo’n 400 euro per maand. Zien ze via de belastingdienst dat dit lastig is, bijvoorbeeld omdat er meerdere studerende kinderen zijn, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Als dat bijvoorbeeld 100 euro is, dan worden ouders geacht 300 euro te kunnen betalen. Maar nogmaals, dit is geen verplichting. En uw dochter kan gewoon maximaal blijven lenen, alleen de aanvullende beurs wordt daarvan afgetrokken. Het maakt niet uit of u een ouderbijdrage betaalt of niet. Dat is iets tussen uw dochter en u. Ik hoop dat dit duidelijk is, bel me anders. Of kijk nog eens naar de link over ouderbijdrage

 53. Door: J · 09-09-2020 om 12:21

  Hey Dorien,

  Ik kreeg vorig jaar ongeveer 200 euro aanvullende beurs en nu maar 36, terwijl ik pas in mijn tweede jaar zit. Waarom is het opeens zo laag?

  Mvg,
  J

  1. De aanvullende beurs krijg je op basis van het inkomen van je biologische ouders. Misschien zijn ze meer gaan verdienen? is het trouwens zo dat ze in 2020 juist veel minder zijn gaan verdienen door Corona, dan kun je DUO vragen of ze dit jaar als peiljaar willen nemen om de hoogte van de aanvullende beurs te bepalen. Succes!

 54. Door: René Visser · 03-09-2020 om 19:58

  Hallo Hermien,
  Mijn zoon van 23 heeft tot twee maal toe een verkeerde studiekeuze gemaakt, maar heeft in die twee jaren toch een aanvullende beurs ontvangen (ik ben AOW er). Nu heeft hij de juiste studie te pakken en is het tweede jaar ingegaan. Ik kan nergens terugvinden of deze voorgaande twee jaren meetellen voor het verkrijgen van de totaal toe te kennen aanvullende beurs van vier jaren. Of is het zo dat de teller opnieuw is gestart bij het begin van zijn huidige studie?

  1. Dag Rene,
   helaas tellen deze twee jaar ook mee. Kijk maar eens naar : ‘hoe lang mag ik studeren’.

   1. Door: Dikkie vink · 18-07-2023 om 16:11

    Hallo heb een vraagje

    Ben gescheiden en mijn ex zegt dat ik teveel verdient waardoor mijn dochter minder krijgt
    Moet mijn ex ook niet haar jaarinkomen aangeven
    Zijn namelijk zelfstandig
    Mvg d vink

    1. Dag Dikkie, Ja, de belastingdienst controleert het inkomen van beide biologische ouders. Heeft je dochter opgegeven wie dat zijn? Wil je meer weten? Vraag dat dan aan mijn opvolger Daniëlle.Vogels@wur.nl of natuurlijk aan DUO.

 55. Door: Noa · 06-08-2020 om 11:08

  Hoi,
  Ik begin dit jaar een een wo studie.
  Mijn vader heeft geen baan meer wegens 2 jaar ziekteverzuim, mijn moeder werkt parttime en zorgt alleenstaand voor 4 kinderen.
  Toch krijg ik niets en mijn bezwaar wordt direct afgewezen door duo. Is er een mogelijkheid dat ik voor de aanvullende beurs toch in aanmerking kom?

  1. Je zou kunnen vragen of je als peildatum voor het bepalen van het inkomen van je ouders het jaar 2020 mag nemen. Daar zijn mogelijkheden voor in verband met Corona.

 56. Door: Jacqueline · 08-06-2020 om 10:24

  Mijn dochter doet nu MBO 4 als ze na die 3 jaar nog HBO gaat doen hoe zit dat dan met een aanvullende beurs ? Begint dat bij de HBO opnieuw te tellen of telt het vanaf de MBO door?
  En de zelfde vraag voor het reisproduct die heeft ze nu begint dat bij HBO ook opnieuw te tellen?

  1. Dag Jacqueline, Zoals ik het interpreteer begint het tellen van de jaren recht op aanvullende beurs en OV weer opnieuw als je na het mbo naar het hbo gaat. Ik zou dit aan DUO vragen. Lukt dat niet, dan vraag ik het na. En wilt u ook het antwoord van DUO op deze site vermelden? Dat is weer handig voor andere ouders… Fijn dat uw dochter het hbo gaat proberen. Knap hoor. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/hoelang-recht.jsp

 57. Door: Sanne · 26-04-2020 om 17:58

  Hi,

  ik ben op dit moment bezig met een hbo opleiding waar ik in het begin van mijn opleiding maximale aanvullende beurs kreeg per maand. Tot nu al langer dan een jaar 0.. Daarnaast heb ik op mijn mbo ook maximale studiefinanciering gekregen.

  Mijn vader heeft een eigen bedrijf en mijn moeder werkt niet. Het enige inkomen is van mijn vader, in dit artikel las ik daar niets van terug. Ik vraag me af hoe dit zit want het is best vreemd dat ik een aantal jaar recht heb op maximale studiefinanciering en nu recht heb op niets.

  1. Dag Sanne,
   Ik zou contact zoeken met DUO. In het artikel staat ook een link naar de app over aanvullende beurs. Heb je daar iets aan?

 58. Door: Elise · 22-04-2020 om 22:44

  Hoi ik zit in mijn laatste jaar van het HBO, ik studeer a.s. juni af. Ik begin in september aan een HBO Master.
  Ik krijg sinds 2019 aanvullende beurs, en ben benieuwd hoe die 4 jaar geldt? Want ik heb dus pas een jaar aanvullende beurs. Krijg ik dan tijdens mijn master ook nog aanvullende beurs?

  Bedankt!

  1. Goede vraag Elise.
   Die heeft een wat langer antwoord nodig. De komende week schrijf ik hier een artikel over. Dank je wel voor je vraag overigens. Juist door de vragen die me gesteld worden weet ik waarover ik moet schrijven.

 59. Dag Dorien, Ik heb alleen werkervaring op havo/vwo en hbo/wo. Heel fijn dus als met met ervaring in andere sectoren reageren op de blogs en de informatie aanvullen vanuit hun expertise. Dank je wel

  1. Door: Marisca · 05-06-2020 om 12:21

   Ik ben alleenstaande moeder en heb minimum.
   De aanvullende beurs moet deze door mijn zoon aangevraagd worden?

   1. Ja, dat klopt. Uw zoon moet de aanvullende beurs zelf aanvragen.

 60. Dag Hermien,
  Ik lees in je informatie op de website dat je alleen OV-chip kaart krijgt als je studeert aan HBO of Uni. Sinds 2 jaren ontvangt ook een MBO student een OV- chip. Wij hebben de info over het tussenjaar net in een Office TEAM van ZAAM onderwijsgroep gezet om ook de begeleiders van vmbo leerlingen op weg naar MBO (met tussenjaar) te informeren. En die komen dan ook bij deze informatie.
  Mooie initiatief overigens. Ken je ook het M-jaar van ROC TOP. Ook zo’n prachtige manier van een tussenjaar. Hartelijke dank, Dorien

 61. Door: Tess · 20-01-2020 om 17:35

  Ik ben er na 2 jaar nadat ik 18 was pas achter gekomen dat er een aanvullende beurs bestaat. Krijg ik het achtergebleven deel van de aanvullende beurs in een keer of is die kans voorbij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.