Aanvullende beurs, hoe werkt dat?

Door: Hermien Miltenburg · 4 april 2019
Categorie: Financiën

De studiefinanciering bestaat uit vier delen. Je krijgt een OV kaart, je kunt geld lenen om je collegegeld te betalen, je kunt geld lenen voor je andere kosten en soms krijg je ook een aanvullende beurs. Op 1 september is er een webinar over dit onderwerp. Er volgen meer webinars. In dit artikel meer over de hoogte van deze beurs en de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het gaat in dit artikel alleen om studiefinanciering voor hbo en wo. Kijk voor studiefinanciering mbo op www.duo.nl. let op: in verband met het Coronavirus zijn de regels versoepeld.

aanvullende beurs

Studeren is duur. Een student heeft studiekosten, maar er zijn natuurlijk ook kosten voor levensonderhoud.

Studiefinanciering, hoe werkt het?

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. De studenten OV chipkaart (reisproduct)
 2. Het collegegeldkrediet.
 3. De lening
 4. De aanvullende beurs

1: De studenten OV chipkaart krijgt iedereen die studeert aan een hbo of universiteit.
2: Het collegegeldkrediet is geld lenen om je collegegeld te betalen.
3: Iedereen onder de 30 die begint met studeren op een hbo of universiteit kan geld lenen.
4: De aanvullende beurs is niet voor iedereen.

Wat betalen ouders aan de studie van hun kind?

Ouders mogen zelf weten wat ze bijdragen aan de kosten van de studie van hun kind. De overheid vindt een bedrag van €400,- per maand redelijk. Soms betalen ouders meer, soms betalen ze minder. Als ouders die €400,- volgens de Belastingdienst niet kunnen betalen, dan krijgt de student een aanvullende beurs.
Ouders maken meestal afspraken met hun kind over hoe ze bijdragen aan de studie. Soms betalen ze het collegegeld, soms de zorgverzekering, soms krijgen kinderen gratis kost en inwoning. Daar bemoeit de Rijksoverheid zich niet mee.

Wat is een aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is ook ongeveer €400,- per maand.
Een aanvullende beurs is gewoon een beurs. Het is een gift. Als je binnen tien jaar een diploma haalt op het hbo of universiteit mag je het geld van de aanvullende beurs houden. Haal je dat diploma niet, dan moet je alles terugbetalen. Daarom wordt deze beurs, samen met de OV kaart, ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren voordat de beurs echt een gift is. Begin je aan een studie maar haal je uiteindelijk een diploma van een andere hbo of wo opleiding, dan is dat ook goed. Ook dan is de beurs een gift. Stop je binnen de eerste vijf maanden dat je studeert, dan hoef je de beurs ook niet terug te betalen.

De beurs is afgeschaft, hoor ik nogal eens. Dat is niet helemaal waar. De basisbeurs, de beurs voor iedere student, bestaat niet meer. Maar de aanvullende beurs wel. Die is voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Alleen kinderen van ‘rijkere’ ouders krijgen geen beurs meer.

Soms een deel van de aanvullende beurs

Kunnen ouders wél een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld €100,-, dan krijgt de student een deel van de aanvullende beurs, in dit voorbeeld dus €300,-.
Vierhonderd euro per maand is natuurlijk niet genoeg om van te studeren en te leven. De rest van het geld dat een student nodig heeft zal hij moeten lenen. Er zijn ook veel studenten die een bijbaan hebben. En er zijn toeslagen zoals de zorgtoeslag en soms huurtoeslag (kijk ook naar studiefinanciering in het kort). Je mag net zoveel verdienen als je wilt naast een aanvullende beurs.

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

Een aanvullende beurs krijg je in principe voor het aantal jaren dat er voor een studie staat. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Een universitaire bachelor- en masteropleiding duurt drie plus één jaar? Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Duurt je master twee jaar, dan krijg je drie plus twee jaar een beurs.
Er zijn uitzonderingen. Als er bijzondere omstandigheden zijn, een ziekte of handicap bijvoorbeeld, dan kan de student een jaar langer een aanvullende beurs krijgen. De student moet in dit geval zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan. Voor studenten met een ziekte of een handicap zijn er bovendien nog extra financiële regelingen. het verschilt per gemeente wat er voor deze studenten gedaan wordt. Kijk ook op studiefinanciering in het kort. Daar staat meer over hoe lang je een aanvullende beurs krijgt.

Hoeveel geld krijg je?

Het is niet moeilijk om uit te rekenen hoeveel geld je krijgt. Er staat een eenvoudige rekenhulp op de site van DUO. Je kunt hier zo veel oefenen en spelen met bedragen als je wilt.  Dit is geen definitieve aanvraag, dus je kunt best een beetje gokken om een idee te krijgen. Zo krijg je wel een beeld van de hoogte van de beurs. Je kunt ook je vermoedelijke startsalaris invullen en kijken wat dit betekent voor de aflossing.
Er zijn een paar dingen die je in moet vullen. Om te beginnen het bruto jaarinkomen van beide ouders. Dat kun je natuurlijk ook een beetje schatten. Er wordt ook rekening gehouden met broers en zussen. Je moet invullen of je broers of zussen hebt die op school zitten en of je broers of zussen hebt die al studeren en een aanvullende beurs krijgen.

Rekenvoorbeelden

Ik heb een paar voorbeelden ingevuld op de rekentool:
-Het inkomen van de vader is €20.000,- en van de moeder €35.000,-. Er zijn twee studerende broers of zussen die een aanvullende beurs krijgen. De student krijgt dan elke maand €230,-. Zijn er geen studerende broers of zussen, dan krijgt de student niets. Men gaat er dan van uit dat ouders die €400,- bijdrage aan de studie kunnen betalen.
-Het inkomen van de ouders is €30.000 en €5.000, dan krijgt de student €330,- per maand.
-Het inkomen van de ouders is €48.000 en €35.000 en er zijn twee broers en zussen die een aanvullende beurs krijgen, dan krijgt de student €20,-.
Zijn er bijzondere omstandigheden, denk dan aan een ouder die helaas overleden is, dan zijn er weer andere berekeningen.

Aanvullende beurs aanvragen (echt altijd doen)

Het aanvragen van de aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Dat moet je echt altijd doen. De student doet dit samen met het aanvragen van de OV kaart en eventuele lening. Je zet gewoon een vinkje. De Belastingdienst zoekt alles uit en meestal weet je binnen een week of je een aanvullende beurs krijgt of niet. Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen als je daarnaast niets wilt lenen.

aanvullende beurs
Meer rekenhulpen

Er zijn nog meer handige rekenhulpen. Er is een rekenhulp waar de student in kan vullen wat hij denkt uit te geven en wat hij denkt te hebben aan inkomsten.
Ook dit is gewoon een beetje ‘spelen’ om zicht te krijgen op inkomsten en uitgaven. Hieronder een voorbeeld (van het Nibud). Het zijn maandbedragen.

Gemiddelde uitgaven per maand (ongeveer):

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft,)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €128
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 64,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €73,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €144,-
 • Kleding en schoenen €51,00
 • Zorgverzekering €107,-
 • Telefoon €25,-

Gemiddelde inkomsten:

Je moet in de rekenhulp ook inkomsten invullen. Denk aan de inkomsten uit een bijbaan, ouderbijdrage, zorgtoeslag (€94,-) en eventuele huurtoeslag (krijg je lang niet altijd ).

Samen thuis oefenen onder andere met een aanvullende beurs uitrekenen

Er is ook een lespakket voor scholieren om te oefenen met studiefinanciering. Als ouder kunt u zo’n opdracht natuurlijk ook samen met uw kind eens thuis doen. Ik heb een opdracht gekopieerd van de site van DUO:

Samen voorbeeld uitrekenen

Met de rekenhulp kun je berekenen hoeveel geld je nodig hebt voor je studie. Je maakt hier een berekening voor een leeftijdsgenoot. 

Eliv start na de zomer met een 4-jarige hbo-opleiding aan De Haagse Hogeschool. Zij houdt haar bijbaan, waarmee zij € 300,- in de maand verdient en haar ouders dragen elke maand € 200,- bij. Zij krijgt € 94,- zorgtoeslag. Ze krijgt een studentenwoning en ontvangt € 50,- huurtoeslag. Aangezien ze in het eerste collegejaar zit, betaalt Eliv de helft van het collegegeld, maandelijks € 85.

Vul voor de uitgaven bijvoorbeeld de gemiddelden die hierboven genoemd zijn in.

Uitkomsten van de rekensom

Heb je alles ingevuld dan staat er dat Eliv €644,- aan inkomsten heeft en €944,- aan uitgaven. Dit geld zal Eliv lenen. Klik je door dan zie je hoe hoog haar studieschuld is na vier jaar. Dat is in dit voorbeeld €16.049,- Je ziet vervolgens haar vermoedelijke startsalaris (€3200,- per maand) en wat ze dan per maand moet terugbetalen (32 jaar lang €60,- per maand)

Studieschuld en startsalaris inschatten

Het is slim als de student dit ook eens doet mijn zijn eigen vermoedelijke studieschuld. Dan krijgt hij ook een beeld van hoe het zit met het aflossen van de lening. De gemiddelde startsalarissen zijn bekend. Startsalaris na hbo. Startsalaris na universiteit. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om met deze rekenhulp te spelen. Echt een handig hulpmiddel.

Wanneer wordt de aanvullende beurs een gift?

Je moet binnen tien jaar een diploma hbo of wo halen. Dan is de aanvullende beurs een gift. Soms krijg je langer een beurs dan voor de duur van je studie. Een associate degree duurt vier jaar. Je krijgt vier jaar een aanvullende beurs. Maar slechts twee jaar worden een gift als je je diploma haalt.

Associate degree 2 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor 4 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor + hbo-master 5 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor 3 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 1-jarige wo-master 4 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 2-jarige wo-master 5 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 3-jarige wo-master 6 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. Dat weten maar weinig mensen. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Tip: kijk ook eens naar de (archief) webinars van DUO over studiefinanciering en terugbetalen. Er is ook een speciale tool voor vragen over de aanvullende beurs.

Veranderingen in de studiefinanciering

Verschillende politieke partijen willen iets veranderen aan de studiefinanciering. Ze vragen bijvoorbeeld een hogere aanvullende beurs of willen dat meer mensen hiervoor in aanmerking komen. Dit nieuws houd ik voor u bij op de Facebookgroep ‘ouders en studie’.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 25 reacties.

 1. Door: Rodney van Rijswijk · 24-09-2020 om 21:57

  Beste Hermien. Kan het kwaad om Aanvullende beurs aan te vragen? Er is een grote kans aanwezig dat mijn vader genoeg verdient dat ik 0 euro aanvullende beurs krijg. Wordt dit dan geen probleem als ik aanvullende beurs aanvraag bij DUO?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Rodney, het is juist heel verstandig een aanvullende beurs aan te vragen. Verdienen je ouders te veel, dan krijg je hem gewoon niet en dat heeft verder geen gevolgen. Dus echt altijd proberen. het is absoluut geen werk, je hoeft alleen maar een vinkje te zetten. De Belastingdienst zoekt dan verder alles uit. Doen!

 2. Door: Esther · 15-09-2020 om 15:45

  Beste Hermien.

  Na veel zoeken en lezen ben ik hier terecht gekomen.

  Onze dochter gaat studeren en de peildatum mbt inkomsten van 2018 is te laag. er zijn hogere inkomsten.
  Moet ik nu ook een andere peildatum aanhouden/aanvragen?

  Alvast dank!

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Esther, Ja, nu in Coronatijd kun je vragen aan DUO of ze de peildatum 2020 aan willen houden. Misschien komt je kind dan wel in aanmerking voor een aanvullende beurs. Succes.

  2. Door: Tonnie Jansen · 28-09-2020 om 11:03

   Word het salaris van vader die niet meer in beeld is ook mee geteld?
   Bvd en groet T.jansen

   1. Hermien Miltenburg

    Dag Esther en Tonnie,
    Ja, het salaris van een vader die niet meer in beeld is wordt ook bekeken als je een aanvullende beurs aanvraagt. Dat inkomen wordt ook meegeteld. Daar hoef je zelf niets voor te doen. De belastingdienst benadert de vader. Levert dit problemen op dan kun je dat ook weer melden bij DUO. Ik geef je een link voor als er problemen zijn/ontstaan. Je kunt dan een verzoek indienen om zijn salaris buiten beschouwing te laten.

 3. Door: Eric · 14-09-2020 om 09:54

  Dag Hermien,
  Mijn oudste dochter is 4 jaar geleden met haar studie begonnen en heeft toen geen aanvullende beurs aangevraagd. Ze heeft het maximale bedrag geleend. Wij hoefden geen ouderbijdrage te betalen. Het afgelopen jaar heeft ze een tussenjaar genomen. Nu is ze weer begonnen. Omdat inmiddels ook mijn jongste dochter studeert heeft mijn oudste wel een aanvullende beurs aangevraagd. Met gevolg dat wij nu wel een forse ouderbijdrage moeten betalen. Is dit het gevolg van die aanvraag van de aanvullende beurs of is dit een automatisme tussen DUO en de belastingdienst?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Eric, de ouderbijdrage is geen verplichting. DUO gaat uit van een bedrag dat ze redelijk vinden als ouderbijdrage, zo’n 400 euro per maand. Zien ze via de belastingdienst dat dit lastig is, bijvoorbeeld omdat er meerdere studerende kinderen zijn, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Als dat bijvoorbeeld 100 euro is, dan worden ouders geacht 300 euro te kunnen betalen. Maar nogmaals, dit is geen verplichting. En uw dochter kan gewoon maximaal blijven lenen, alleen de aanvullende beurs wordt daarvan afgetrokken. Het maakt niet uit of u een ouderbijdrage betaalt of niet. Dat is iets tussen uw dochter en u. Ik hoop dat dit duidelijk is, bel me anders. Of kijk nog eens naar de link over ouderbijdrage

 4. Door: J · 09-09-2020 om 12:21

  Hey Dorien,

  Ik kreeg vorig jaar ongeveer 200 euro aanvullende beurs en nu maar 36, terwijl ik pas in mijn tweede jaar zit. Waarom is het opeens zo laag?

  Mvg,
  J

  1. Hermien Miltenburg

   De aanvullende beurs krijg je op basis van het inkomen van je biologische ouders. Misschien zijn ze meer gaan verdienen? is het trouwens zo dat ze in 2020 juist veel minder zijn gaan verdienen door Corona, dan kun je DUO vragen of ze dit jaar als peiljaar willen nemen om de hoogte van de aanvullende beurs te bepalen. Succes!

 5. Door: René Visser · 03-09-2020 om 19:58

  Hallo Hermien,
  Mijn zoon van 23 heeft tot twee maal toe een verkeerde studiekeuze gemaakt, maar heeft in die twee jaren toch een aanvullende beurs ontvangen (ik ben AOW er). Nu heeft hij de juiste studie te pakken en is het tweede jaar ingegaan. Ik kan nergens terugvinden of deze voorgaande twee jaren meetellen voor het verkrijgen van de totaal toe te kennen aanvullende beurs van vier jaren. Of is het zo dat de teller opnieuw is gestart bij het begin van zijn huidige studie?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Rene,
   helaas tellen deze twee jaar ook mee. Kijk maar eens naar : ‘hoe lang mag ik studeren’.

 6. Door: Noa · 06-08-2020 om 11:08

  Hoi,
  Ik begin dit jaar een een wo studie.
  Mijn vader heeft geen baan meer wegens 2 jaar ziekteverzuim, mijn moeder werkt parttime en zorgt alleenstaand voor 4 kinderen.
  Toch krijg ik niets en mijn bezwaar wordt direct afgewezen door duo. Is er een mogelijkheid dat ik voor de aanvullende beurs toch in aanmerking kom?

  1. Hermien Miltenburg

   Je zou kunnen vragen of je als peildatum voor het bepalen van het inkomen van je ouders het jaar 2020 mag nemen. Daar zijn mogelijkheden voor in verband met Corona.

 7. Door: Jacqueline · 08-06-2020 om 10:24

  Mijn dochter doet nu MBO 4 als ze na die 3 jaar nog HBO gaat doen hoe zit dat dan met een aanvullende beurs ? Begint dat bij de HBO opnieuw te tellen of telt het vanaf de MBO door?
  En de zelfde vraag voor het reisproduct die heeft ze nu begint dat bij HBO ook opnieuw te tellen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Jacqueline, Zoals ik het interpreteer begint het tellen van de jaren recht op aanvullende beurs en OV weer opnieuw als je na het mbo naar het hbo gaat. Ik zou dit aan DUO vragen. Lukt dat niet, dan vraag ik het na. En wilt u ook het antwoord van DUO op deze site vermelden? Dat is weer handig voor andere ouders… Fijn dat uw dochter het hbo gaat proberen. Knap hoor. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/hoelang-recht.jsp

 8. Door: Sanne · 26-04-2020 om 17:58

  Hi,

  ik ben op dit moment bezig met een hbo opleiding waar ik in het begin van mijn opleiding maximale aanvullende beurs kreeg per maand. Tot nu al langer dan een jaar 0.. Daarnaast heb ik op mijn mbo ook maximale studiefinanciering gekregen.

  Mijn vader heeft een eigen bedrijf en mijn moeder werkt niet. Het enige inkomen is van mijn vader, in dit artikel las ik daar niets van terug. Ik vraag me af hoe dit zit want het is best vreemd dat ik een aantal jaar recht heb op maximale studiefinanciering en nu recht heb op niets.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Sanne,
   Ik zou contact zoeken met DUO. In het artikel staat ook een link naar de app over aanvullende beurs. Heb je daar iets aan?

 9. Door: Elise · 22-04-2020 om 22:44

  Hoi ik zit in mijn laatste jaar van het HBO, ik studeer a.s. juni af. Ik begin in september aan een HBO Master.
  Ik krijg sinds 2019 aanvullende beurs, en ben benieuwd hoe die 4 jaar geldt? Want ik heb dus pas een jaar aanvullende beurs. Krijg ik dan tijdens mijn master ook nog aanvullende beurs?

  Bedankt!

  1. Hermien Miltenburg

   Goede vraag Elise.
   Die heeft een wat langer antwoord nodig. De komende week schrijf ik hier een artikel over. Dank je wel voor je vraag overigens. Juist door de vragen die me gesteld worden weet ik waarover ik moet schrijven.

 10. Hermien Miltenburg

  Dag Dorien, Ik heb alleen werkervaring op havo/vwo en hbo/wo. Heel fijn dus als met met ervaring in andere sectoren reageren op de blogs en de informatie aanvullen vanuit hun expertise. Dank je wel

  1. Door: Marisca · 05-06-2020 om 12:21

   Ik ben alleenstaande moeder en heb minimum.
   De aanvullende beurs moet deze door mijn zoon aangevraagd worden?

   1. Hermien Miltenburg

    Ja, dat klopt. Uw zoon moet de aanvullende beurs zelf aanvragen.

 11. Hermien Miltenburg

  Dag Hermien,
  Ik lees in je informatie op de website dat je alleen OV-chip kaart krijgt als je studeert aan HBO of Uni. Sinds 2 jaren ontvangt ook een MBO student een OV- chip. Wij hebben de info over het tussenjaar net in een Office TEAM van ZAAM onderwijsgroep gezet om ook de begeleiders van vmbo leerlingen op weg naar MBO (met tussenjaar) te informeren. En die komen dan ook bij deze informatie.
  Mooie initiatief overigens. Ken je ook het M-jaar van ROC TOP. Ook zo’n prachtige manier van een tussenjaar. Hartelijke dank, Dorien

 12. Door: Tess · 20-01-2020 om 17:35

  Ik ben er na 2 jaar nadat ik 18 was pas achter gekomen dat er een aanvullende beurs bestaat. Krijg ik het achtergebleven deel van de aanvullende beurs in een keer of is die kans voorbij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.