26 augustus 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste masteropleidingen recht & bestuur

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Nogal wat studenten gaan na hun bacheloropleiding een masteropleiding doen. Voor universitaire bachelorstudenten is dat haast een ‘must’. Pas dan is je universitaire studie afgerond. Maar welke masteropleiding kies je dan? Deze weken een serie artikelen over masteropleidingen. Vandaag: De beste masteropleidingen recht & bestuur.de beste masteropleidingen recht en bestuur

Doorstromen binnen het hoger onderwijs

Om aan een masteropleiding te kunnen beginnen moet je eerst een bacheloropleiding hebben afgerond. Je kunt een vierjarige bacheloropleiding doen op een hogeschool of een driejarige opleiding op een universiteit. De hbo bachelor bereidt de student vooral voor op een baan. De wo bachelor op academische vaardigheden en een baan waarin die vaardigheden belangrijk zijn.
Er zijn soms strenge toelatingseisen voor een masteropleiding. Die verschillen van instituut tot instituut. Vooral het doorstromen van hbo naar universiteit moet een student goed voorbereiden. Overigens zijn universiteiten wel soepeler nu in Coronatijd. Als de bachelor niet helemaal is afgerond, zijn er ook nog mogelijkheden.

Welke masters zijn er?

Er zijn masteropleidingen op de hogeschool en masters op de universiteit. De hbo masters worden meestal gevolgd door mensen die al werkervaring hebben en zijn ook sterk gerelateerd aan het beroep. Universitaire masters zijn de afronding van de universitaire studie. Tijdens de universitaire masteropleiding laat de student zien dat hij wetenschappelijk onderzoek kan doen. Ook is er vaak een stage op universitair niveau waarmee je je kennis verdiept. Binnen een aantal werkvelden wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘gewone’ wo masters en researchmasters. Researchmasters zijn nadrukkelijk gericht op een wetenschappelijke loopbaan. Niet alle masters zijn fulltime opleidingen. Er zijn zo’n 1200 masteropleidingen. Studiekeuze123 geeft veel informatie.

De beste masteropleidingen recht & bestuur volgens de Keuzegids

In de Keuzegids Masters worden alle Nederlandse masteropleidingen besproken. Er zijn per werkveld handige schema’s waarin je de oordelen van de huidige studenten over hun masteropleiding kunt lezen. Denk dan aan hun mening over: het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de studeerbaarheid, de begeleiding, de faciliteiten, internationalisering en hun oordeel over de uitdagendheid van het onderwijs. Zo zie je in één oogopslag wat volgens de studenten de beste masteropleidingen zijn. De masteropleidingen worden per werkveld besproken.
Bij de beschrijving van het werkveld recht & bestuur gaat het over:

  • Wo rechtsgeleerdheid
  • Wo internationaal recht
  • Wo fiscaal & notarieel recht
  • Wo politicologie & bestuurskunde
  • hbo/wo criminologie & veiligheid

De Keuzegids geeft ook informatie over werkgelegenheid en startsalaris.

Wo (universitair) rechtsgeleerdheid

Er zijn binnen deze master veel specialisaties. Denk aan strafrecht, privaatrecht, staats- en bestuursrecht, internationaal en Europees recht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht.
De thematische masters worden positief beoordeeld. Veel ‘plusjes’ krijgen de masters:

  • Aansprakelijkheid & verzekering van Rotterdam
  • Arbeidsrecht van Rotterdam
  • Jeugdrecht van Leiden
  • Recht & arbeid van Maastricht
  • Sociaal recht en & sociale politiek van Tilburg
  • Ondernemingsrecht VU Amsterdam
  • Ondernemingsrecht Tilburg
  • De Researchmasters in Utrecht, Groningen en Nijmegen

Wo internationaal & Europees recht, wo economisch & zakelijk recht, wo masters voor professionals

  • Utrecht scoort goed met European law
  • Groningen met European economic law
  • Tilburg met international business taxation
  • Utrecht met law & economics
  • Bij de wo masters voor professionals krijgt Maastricht met intellectual propery law & knowledge management de meeste plusjes.

Wo fiscaal & notarieel recht, wo politicologie & bestuurskunde en hbo/wo criminologie & veiligheid

De baankansen voor afgestudeerden in deze specialisatie zijn goed. 91% van de afgestudeerden werkt en verdient daarmee 3.247 euro per maand (startsalaris). Fiscalisten zijn de best betaalde juristen. De VU in Amsterdam scoort opvallend hoog met de master fiscaal recht.

Wo politicologie & bestuurskunde

In dit werkveld zijn er volgens de studenten weinig uitblinkende masteropleidingen. Positief scoren de masteropleidingen public administration van Enschede en european public affairs van Maastricht.

Hbo en wo masters criminologie & veiligheid

Binnen dit werkveld worden er verschillende insteken gekozen. Bestuur je crimonologie & veiligheid van vanuit de psychologie? Of vanuit een juridische benadering? Iets om goed over na te denken. Groningen scoort goed met global criminal law. Forensic psychology in Maastricht wordt ook gewaardeerd door de studenten.

De beste masteropleidingen recht & bestuur volgens Studiekeuze123

Studiekiezers doen er goed aan echt altijd goed te kijken op Studiekeuze123.nl . Op deze site van de Rijksoverheid vind je per opleiding een korte inhoudelijke omschrijving. Er worden 154 wo en hbo masters beschreven. Je vindt er naast de opleidingsomschrijvingen en de richtingen die er zijn, ook ‘harde’ gegevens. Denk aan de aantallen eerstejaars, de tevredenheidsscores van de studenten en vaak ook info over hoe het gaat na afstuderen.

De beste masteropleidingen recht & bestuur vinden is opnieuw een keuzeproces

Het kiezen van een master is opnieuw een keuzeproces. Soms zelfs lastiger dan het kiezen van een bacheloropleiding. Dat komt omdat een masteropleiding heel specifiek is. Het gaat hier echt over hoe je jezelf specialiseert. Heel begrijpelijk dat nogal wat studenten ook hierover praten met hun ouders. Inhoudelijk zullen ouders meestal niets bij kunnen dragen aan dit proces. Maar ze kunnen wel een ‘luisterend oor’ bieden. Ook al is hun kind nu volwassen, ze zien goed of hun kind blij is met een bepaalde ervaring of juist niet. Zo’n 20% van de studenten neemt hun ouder ook mee naar een master open dag. Ook kijken ouders vaak mee naar informatiefilmpjes over de masteropleiding. Of ze zoeken informatie op Studiekeuze123 of de Keuzegids. Een goede zaak.

De beste masteropleidingen onderwijs & opvoeding
De beste masteropleidingen taal & communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.