1 juli 2015 | Categorie: Studiekeuze

Voorlichting op school

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Voorlichting op de school van uw kind is belangrijk. Sommige decanen zijn hier heel actief mee bezig. Zij nodigen verschillende universiteiten en hogescholen uit om korte voorlichtingsrondes te geven. Zo kan een leerling in korte tijd kennismaken met verschillende interessante studies.

Voorlichting op school is handig. Uw kind maakt in korte tijd kennis met verschillende opleidingen.

Kiezen uit honderden opleidingen

Er zijn honderden bacheloropleidingen waar uw kind uit moet kiezen. Bovendien moet uw kind kiezen op welk niveau hij die opleiding wil doen. Goed op het internet zoeken, bijvoorbeeld op www.studiekeuze123.nl een site waar alle opleidingen te vinden zijn, en Open Dagen bezoeken kan heel erg helpen. Maar waar begin je?
Om leerlingen in korte tijd te laten ‘snuffelen’ aan de verschillende opleidingen worden er vaak voorlichtingen op school gegeven. Meestal organiseert de decaan deze voorlichtingen, soms met een heel groepje scholen samen. Universiteiten en hogescholen laten studenten korte presentaties geven over de opleidingen. Een leerling kan dan snel ontdekken welke opleidingen interessant zijn om verder te bekijken.

Voorlichting op het Liemers College

Janny van Meenen, decaan van het Liemers College in Zevenaar organiseert elk jaar voorlichtingen op school. Lees haar verslag:
“Tijdens een voorlichting op school kun je kiezen uit pakweg 50 á 60 studies per avond. Er zijn verschillende hbo-instellingen en universiteiten. Deze avonden zijn dé kans om een beter beeld te krijgen van wat er allemaal te koop is. Een prima opstap om een selectie te maken voor de Open Dagen en de eventuele meeloopdagen en proefstudeerdagen daarna. Met name voor leerlingen uit de voorexamenklassen een mooie start om vaak de eerste echte ervaringen met verschillende studies op te doen. Mooi was het om te zien, dat de ouders ook massaal aanwezig waren. Zo belangrijk om samen met je zoon of dochter naar de voorlichtingen gaan en over ‘alles wat je met elkaar te weten bent gekomen’ een babbeltje te hebben.
Deze keer was er ook, speciaal voor ouders, de mogelijkheid om een voorlichting te volgen over de hulp van ouders aan hun kinderen bij de studiekeuze. Ouders kunnen een hele belangrijke ondersteunende rol bieden aan hun zoon of dochter, onze aankomende student en hij of zij heeft er vaak best behoefte aan.
Over de hele linie gezien, weer een geslaagde avond!…..maar aan verbetering blijven we werken. Wij staan altijd open voor op- of aanmerkingen. Janny van Meenen, Decaan Liemers College”

Voorlichting op school en praten met studenten is belangrijk

 

Oriënteren op de opleidingen en verder verkennen

Het studiekeuzeproces bestaat uit vier fasen. Die worden niet allemaal in een logische volgorde gevolgd. Maar grofweg neemt uw kind de volgende vier stappen:

  1. Oriënteren
  2. Verkennen
  3. Verdiepen
  4. Knoop doorhakken

Voorlichting op school valt onder ‘oriënteren’ en ‘verkennen’. In deze fase heeft uw kind regelmatig contact met de decaan of mentor. Via projecten en opdrachten ontdekt uw kind wat hij interessant vindt. De verkenningsfase bestaat uit het kijken naar opleidingen. Welke opleidingen zijn er allemaal? Het is verstandig om met deze fase ruim op tijd te beginnen. Wilt u meer weten over de vier fasen in het studiekeuzeproces en wat u kunt doen voor uw zoon of dochter. Kijk dan op de site voor ouders van Wageningen University.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.