Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Door: Hermien Miltenburg · 26 mei 2019
Categorie: Financiën

Deze week vroeg een moeder aan mij: ‘Vindt u nu dat ik niet meer op vakantie moet gaan om de studie van mijn kind te kunnen betalen? Ik wil mijn kind niets tekort doen, maar ik vind mijn vakantie ook belangrijk…’ Aanleiding genoeg om dieper in te gaan op de vraag: ‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?’

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Wat moeten ouders betalen?

Er is geen harde verplichting voor ouders van een volwassen kind om bij te dragen aan de studie en de kosten van levensonderhoud. Maar vrijwel alle ouders zullen hun studerende kind op de een of andere manier willen helpen. Ook de Rijksoverheid wil studenten helpen. Daarom betalen studenten niet de werkelijke kosten van de studie maar is er subsidie op het collegegeld. De student betaalt het komend studiejaar ‘maar’ €2083,- per jaar. Dat zijn lang niet de werkelijke kosten. (kijk ook naar halvering collegegeld). Daarnaast is er studiefinanciering.

Wat vindt de Rijksoverheid dat u bij moet dragen?

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders ook een bijdrage leveren. Van u wordt verwacht dat u uw kind maandelijks steunt met € 400,-. Dat kan natuurlijk ook ‘in natura’ zoals ‘thuis blijven wonen’, ‘met de pot mee-eten’, ‘mee op vakantie’ enz. het hoeft niet persé geld te zijn.

Wat als ouders geen 400 euro kunnen betalen?

Als ouders dit bedrag niet kunnen missen, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Kunnen de (biologische) ouders helemaal niets missen, dan krijgt de student zo’n 400 euro per maand. Kunnen de ouders bijvoorbeeld 100 euro missen, dan krijgt de student 300 euro min 100 euro dus 300 euro per maand.
Dit is echt een beurs. Studenten hoeven dit geld niet terug te betalen. Er is maar één verplichting: de student moet een diploma halen binnen 10 jaar. Lukt dat niet, dan wordt de aanvullende beurs een lening. De student moet dan al het geld terugbetalen.

Hoe vraag je een aanvullende beurs aan?

Een aanvullende beurs vraag je aan via Studielink. Het is niet ingewikkeld. Je hoeft alleen maar een vinkje te zetten. De Belastingdienst zoekt verder alles uit. Ze kijken dan naar het inkomen van beide biologische ouders en of er meer studerende kinderen zijn. Als het onbekend is waar een van de biologische ouders woont, zoeken ze dat op. Zijn er problemen, bijvoorbeeld als een van de ouders niet mee wil werken? DUO heeft uitgebreide informatie.

Wat betalen ouders gemiddeld?

Gemiddeld betalen ouders van uitwonende studenten €216,- per maand. Ouders van thuiswonende studenten betalen gemiddeld €82,- per maand (cijfers Nibud). Er zijn natuurlijk ouders die meer en minder betalen. Het is geen verplichting. Ik vind dat je als ouder jezelf niet (extreem) te kort hoeft te doen om de studie van je kind te betalen. als ouder moet je ook normaal kunnen leven, wonen, op vakantie gaan enz. Veel ouders sparen voor de studie van hun kind. Dat vind ik verstandig en heb ik zelf gelukkig ook gedaan. Want je wilt je kind wel een goede start geven. Lees meer wat het Nibud adviseert.

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Onderhoudsplicht

Er is ook een onderhoudsplicht voor kinderen tot 21 jaar. Dit houdt in ieder geval in dat ouders ervoor moeten zorgen dat het kind de meest basale dingen krijgt, zoals onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp. Normaal gesproken zal dit in goed overleg gaan.
Ouders hoeven bijvoorbeeld de kamer van hun studerende kind niet te betalen. Als ouders, bij wijze van spreken, onderdak bieden in hun eigen huis voldoen ze aan de onderhoudsplicht. Ze hoeven niet de boodschappen van de student te betalen, als het kind ‘met de pot mee mag eten’ is dat formeel al genoeg. Zie hiervoor ook het artikel van ouders online. Het is natuurlijk allemaal iets anders als u uw kind meer wilt en kunt geven.

Wat kost studeren?

Wat kost studeren als uw zoon of dochter op kamers gaat (per maand)?

 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €366,00 (verschilt erg per stad/dorp)
 • Zorgverzekering €97,00
 • Overige verzekeringen (aansprakelijkheid, inboedel, reis) €12,00
 • Telefoon €26,00
 • Contributies en abonnementen (sport, vereniging) €26,00
 • Collegegeld €173,00 (kijk ook naar halvering collegegeld eerstejaars)
 • Studiekosten (boeken ed.) €57,00
 • Vervoer (fiets, OV ed.) €55,00
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Vrijetijdsuitgaven €144,00
 • Grote aankopen zoals laptop €74,00
 • Voeding €161,00
 • Persoonlijke verzorging €27,00
 • Diversen (cadeaus, sigaretten ed.) €41,00

Dit zijn cijfers van het Nibud. Kijk ook naar ‘Wat kost studeren tegenwoordig

Inkomen van studenten

Studenten hebben diverse soorten inkomen.

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Ouders gaan heel verschillend om met de bijdragen die ze geven aan de studie van hun kind. Verdiep u eens goed in de studiefinanciering en het terugbetalen van de studielening. Dan zult u zien dat een student, met de voorzieningen die er zijn, heel goed uit de voeten kan. Het is goed om de studieschuld van tevoren te berekenen. Kijk ook naar het salaris van afgestudeerden. Kan uw kind het terugbetalen makkelijk doen van dat salaris? Startsalaris universiteit. Startsalaris hbo. En houd vooral ook in gedachten dat de student de studiefinanciering aanvraagt. Dat kan ook buiten de ouders om. De student is verantwoordelijk voor lenen en terugbetalen. Daar hebt u formeel geen invloed op. Maar de eventuele studieschuld van uw kind wordt ook nooit op u verhaald.

Alles betalen?

De meeste ouders betalen wel iets mee aan de studie van hun kind. Maar dat hoeven niet alle studiekosten te zijn. Ik hoor maar zelden dat ouders echt alles betalen. Dat hoeft mijns inziens ook helemaal niet. Studenten moeten ook zelf verantwoordelijkheid dragen. ‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind‘ is een goede vraag. Maar vraag uw kind ook wat hij zelf kan betalen. Het is belangrijk dat studenten eigen financiële verantwoordelijkheid leren dragen. Dat moeten ze straks in hun beroep ook kunnen.

 'Wat betaal ik aan de studie van mijn kind' is een goede vraag. Maar vraag uw kind ook wat hij zelf kan betalen. 

‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind’ is een goede vraag. Maar vraag uw kind ook wat hij zelf kan betalen aan de huur, het collegegeld en dagelijkse boodschappen.

Kijk naar uw kind

Ouders vragen ook wel eens hoe ze hun bijdrage moeten geven. Een bedrag per maand? De zorgverzekering betalen? Het collegegeld betalen?
Mijn advies: Kijk naar uw kind. Kan hij of zij goed met een vast bedrag omgaan en daar  de ‘vaste lasten’ van betalen. Prima. Kan uw kind dat nog niet, dan is het slim om een soort overgangsregeling af te spreken. U maakt  bijvoorbeeld het collegegeld over en de student zorgt zelf voor de rest. Maar ‘bescherm’ uw kind niet te lang. Na afstuderen zal hij of zij ook zelfstandig zijn geldzaken moeten regelen.

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Hoe lang blijf ik steunen?

De vraag ‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?’ gaat niet alleen over de hoogte van het bedrag maar ook over hoe lang je als ouder een bijdrage levert. Ik geef hierbij de richtlijnen van DUO. Mijn advies: steun uw kind niet langer dan dat de DUO dat doet.

Voor een 2-jarige Associate degree en een 4-jarige studie kan de student in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. Hij kan de eerste 5 jaar ook het reisproduct krijgen. De aanvullende beurs krijgt hij of zij alleen de eerste 4 jaar. Gaat hij of zij een master doen, dan wordt die periode (soms) verlengd. Dit schema is van DUO.

Lening Reisproduct Aanvullende beurs
hbo-bachelor > hbo-master 8 jaar 6 jaar 5 jaar
hbo-bachelor > 1-jarige wo-master 7 jaar 5 jaar 4 jaar
hbo-bachelor > 2-jarige wo-master 8 jaar 6 jaar 5 jaar
wo-bachelor > 1-jarige wo-master 7 jaar 5 jaar 4 jaar
wo-bachelor > 2-jarige wo-master 8 jaar 6 jaar 5 jaar
wo-bachelor > 3-jarige wo-master 9 jaar 7 jaar 6 jaar

Eigen verantwoordelijkheid

Uw kind moet goed beseffen dat hij een grote verantwoordelijkheid op zich neemt als hij gaat studeren. Hij maakt zelf kosten, u maakt kosten en hij kost de overheid geld. Is uw zoon of dochter er nog niet aan toe deze verantwoordelijkheid te dragen? Dan is het misschien goed om eens naar een ‘tussenjaar’ te kijken. Begin niet ‘zomaar’ aan een studie. Denk er goed over na.

Media: Interessant is ook het artikel in Trouw van Marijke de vries: ‘Moeten ouders krom gaan liggen voor de studie van hun kind?’

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 9 reacties.

 1. Door: Pieter · 26-03-2020 om 12:48

  Ik betaal ook alimentatie aan mijn kind wat minder is dan € 400,- (is bijdrage in levensonderhoud) is het dan reëel om aan een totaal bedrag van € 400 euro te komen wat ik bijdraag?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Pieter, daar kan ik niet over oordelen. De Rijksoverheid geeft aan dat een bijdrage van 400 euro van beide ouders aan de opleiding (en levensonderhoud) van een student redelijk is. Maar hoe dat zit met een echtscheiding weet ik niet.

 2. Door: petra · 24-02-2020 om 15:28

  Ik kan nergens vinden tot welke leeftijd de ouderbijdrage in de studiefinanciering geldt. Ik heb gebeld naar DUO, maar die wisten alleen te vertellen dat de ouderbijdrage niet verplicht is, maar wel van de aanvullende beurs wordt afgetrokken. Geldt het nog nadat mijn kind 21 is geworden?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Petra, DUO heeft gelijk. De ouderbijdrage is niet verplicht. Je hebt als ouder wel een ouderhoudsplicht tot een kind 21 is, maar dat stelt niet zoveel voor. Dat gaat om onderdak verlenen (mag ook in de eigen huis) en met de pot meeëten. De ouderbijdrage is echt een bijdrage aan de opleiding. Je kunt als ouder zelf bepalen hoeveel je bijdraagt. Als richtbedrag geeft de Rijksoverheid 400 euro per maand. Kun je dat als ouder niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Ik zou deze bijdrage niet langer geven dan de jaren dat je kind recht zou hebben op de aanvullende beurs als je minder inkomen zou hebben.

   1. Door: Adrian van Nooten · 06-06-2020 om 14:46

    kun je een bron geven? Ik vind op de overheidssites nergens een richtbedrag van €400.

    1. Hermien Miltenburg

     Het is het uitgangspunt dat op de site van DUO stond, maar nu inderdaad niet meer. Ik heb onlangs nog gevraagd of dit nog steeds het uitgangspunt is en het antwoord was ‘ja’ en ook dat de overheid zich hier verder niet mee bemoeit.

  2. Hermien Miltenburg

   Dag Petra,
   DUO heeft gelijk. De ouderbijdrage is niet verplicht. Je hebt als ouder wel een onderhoudsplicht tot een kind 21 is, maar dat stelt niet zoveel voor. Dat gaat om onderdak verlenen (mag ook in de eigen huis) en met de pot meeëten ten. De ouderbijdrage is echt een bijdrage aan de opleiding. Je kunt als ouder zelf bepalen hoeveel je bijdraagt. Als richtbedrag geeft de Rijksoverheid 400 euro per maand. Kun je dat als ouder niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Ik zou deze bijdrage niet langer geven dan de jaren dat je kind recht zou hebben op de aanvullende beurs als je minder inkomen zou hebben.
   Hoelang studiefinanciering?
   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

 3. Door: WTF · 07-11-2019 om 17:37

  Achterhaalde informatie. Een WO student kan enkel lenen en zelfs de aanvullende lening is aan voorwaarden gebonden. Let wel huursubsidie voor een beginnend stickie kan enkel onder de onmogelijke voorwaarden dat een kamer zelfstandig moet zijn en niet meer dan 345 euro ( circa) Dat er in wekelijkheid een chronisch tekort is aan kamers in de studentensteden en de huur voor een zelfstandige ruimte zonder 15 jaar ingeschreven te staan bij een corporatie , het drievoudige kost, gaat kennelijk aan de overheid voorbij. En let wel onze studenten krijgen geen uitkering laat staan bijzondere bijstand. Nee ze mogen allles zelf ophoesten, wat zeg ik LENEN. De overheid huisjesmelkers, de verzekeringen, personeel vd uni. Ze varen er allemaal wel bij. Studenten worden uitgeknepen in dit land.

  1. Hermien Miltenburg

   Beste WTF,
   lees vooral nog eens de artikelen door onder het kopje financiën en op de facebookgroep ‘ouders en studie’.
   Een wo/hbo student:
   -kan onder voorwaarden (lager inkomen ouders en/of meerdere studerende broers en zussen in aanmerking komen voor een aanvullende beurs
   -kan onder voorwaarden (zelfstandige woonruimte) in aanmerking komen voor huursubsidie, maar dit zijn inderdaad uitzonderingen
   -kan onder voorwaarden (beperking of handicap) in aanmerking komen voor een toelage vanuit de gemeente
   -kan als hij nog geen 18 is miv 2020 kinderbijslag ontvangen (zijn ouders) en onder voorwaarden (beperkt inkomen) het kindgebonden budget
   -komt in aanmerking voor de OV kaart (aantal jaren)
   -komt normaliter in aanmerking voor de zorgtoeslag (maar niet bij een te hoog inkomen)
   -kan lenen (aantal jaren)
   Geen vetpot. Maar dit zijn de regelingen vanuit de overheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.