11 januari 2024 | Categorie: Geldzaken

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Vraag van een moeder: ‘Vindt u nu dat ik niet meer op vakantie moet gaan om de studie van mijn kind te kunnen betalen? Ik wil mijn kind niets tekort doen, maar ik vind mijn vakantie ook belangrijk…’ Aanleiding genoeg voor: ‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?’

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Wat moeten ouders betalen?

Er is geen harde verplichting voor ouders van een volwassen kind om bij te dragen aan de studie en de kosten van levensonderhoud. Maar vrijwel alle ouders zullen hun studerende kind op de een of andere manier willen helpen. Ook de Rijksoverheid wil studenten helpen. Daarom betalen studenten niet de werkelijke kosten van de studie maar is er subsidie op het collegegeld. De student betaalt ‘maar’ zo’n €2500,- per jaar. Dat zijn lang niet de werkelijke kosten. De echte kosten van een jaar studeren zijn vele malen hoger. Daarnaast is er studiefinanciering.

Werkelijke kostenWettelijk collegegeld
Bachelor€5.500 - €11.000+/- €2500,-
Master€8.000 - €20.000+/- €2500,-
Medisch€10.000 - €30.000+/- €2500,-

Wat vindt de Rijksoverheid dat u bij moet dragen?

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders ook een bijdrage leveren. Van jou wordt verwacht dat je je kind maandelijks steunt met zo’n €400,-. Dat kan natuurlijk ook ‘in natura’ zoals ‘thuis blijven wonen’, ‘met de pot mee-eten’, ‘mee op vakantie’ enz. het hoeft niet persé geld te zijn.

Wat als ouders geen 400 euro kunnen betalen?

Als ouders dit bedrag niet kunnen missen, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Kunnen de (biologische) ouders helemaal niets missen, dan krijgt de student zo’n 400 euro per maand. Kunnen de ouders bijvoorbeeld 100 euro missen, dan krijgt de student 300 euro min 100 euro dus 300 euro per maand. Overigens komen sinds 1 januari 2024 veel meer studenten in aanmerking voor de aanvullende beurs omdat ouders meer mogen verdienen.
Dit is echt een beurs. Studenten hoeven dit geld niet terug te betalen. Er is maar één verplichting: de student moet een diploma halen binnen 10 jaar. Dat hoeft niet een diploma te zijn van de studie waar je mee begonnen bent. Als het maar een opleiding in het Hoger Onderwijs is. Lukt dat niet, dan wordt de aanvullende beurs een lening. De student moet dan al het geld terugbetalen.

Hoe vraag je een aanvullende beurs aan?

Een aanvullende beurs vraagt de student aan via DUO. Het is niet ingewikkeld. Er staat al een ‘vinkje’ dat je deze beurs wilt. Wil de student geen aanvullende beurs, dan kan hij het ‘vinkje’ gewoon weghalen. De Belastingdienst zoekt verder alles uit. Ze kijken dan naar het inkomen van beide biologische ouders en of er meer studerende kinderen zijn. Als het onbekend is waar een van de biologische ouders woont, zoeken ze dat op. Zijn er problemen, bijvoorbeeld als een van de ouders niet mee wil werken? DUO heeft uitgebreide informatie.

Hoe zit het met de basisbeurs?

Iedere student die recht heeft op studiefinanciering krijgt nu ook de basisbeurs. Studenten die op kamers wonen, krijgen meer dan studenten die nog bij hun ouders wonen.
Net als bij de aanvullende beurs en bij de OV kaart voor studenten, is er wel een eis. Je moet binnen 10 jaar afstuderen, anders moet je de aanvullende beurs, de basisbeurs en de OV kaart terugbetalen. Met rente. Ze noemen dit ook wel ‘prestatiebeurs’.
Je krijgt de basisbeurs, de aanvullende beurs en de OV kaart niet voor eeuwig. Lees hier meer over in het artikel: ‘hoe lang mag ik studeren?’. Meer over de studiefinanciering.

Wat betalen ouders gemiddeld?

Gemiddeld betalen ouders van uitwonende studenten €339,- per maand. Ouders van thuiswonende studenten betalen gemiddeld €109,- per maand (cijfers Nibud). Er zijn natuurlijk ouders die meer en minder betalen. Het is geen verplichting. Ik vind dat je als ouder jezelf niet (extreem) te kort hoeft te doen om de studie van je kind te betalen. Als ouder moet je ook normaal kunnen leven, wonen, op vakantie gaan enz. Veel ouders sparen voor de studie van hun kind. Dat vind ik verstandig en heb ik zelf gelukkig ook gedaan. Want je wilt je kind wel een goede start geven. Lees meer wat het Nibud adviseert.

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Onderhoudsplicht

Er is ook een onderhoudsplicht voor kinderen tot 21 jaar. Dit houdt in ieder geval in dat ouders ervoor moeten zorgen dat het kind de meest basale dingen krijgt, zoals onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp. Normaal gesproken zal dit in goed overleg gaan.
Ouders hoeven bijvoorbeeld de kamer van hun studerende kind niet te betalen. Als ouders, bij wijze van spreken, onderdak bieden in hun eigen huis, voldoen ze aan de onderhoudsplicht. Ze hoeven niet de boodschappen van de student te betalen, als het kind ‘met de pot mee mag eten’ is dat formeel al genoeg. Zie hiervoor ook het artikel van ouders online. Het is natuurlijk allemaal iets anders als je je kind meer wilt en kunt geven.

Wat kost studeren? Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Het Nibud heeft de kosten voor studenten keurig op een rijtje gezet. Wat kost studeren als je zoon of dochter op kamers gaat? Deze cijfers zijn gemiddelden van 2021. Inmiddels zijn de kosten wel flink opgelopen. Het zijn de maandelijkse kosten voor een student die op kamers woont.

 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €426,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €173
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 49,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €72,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €124,-
 • Kleding en schoenen €53,00
 • Zorgverzekering €115,-
 • Telefoon €19,-

Inkomen van studenten

Studenten hebben diverse soorten inkomen.

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?

Ouders gaan heel verschillend om met de bijdragen die ze geven aan de studie van hun kind. Verdiep je eens goed in de studiefinanciering en het terugbetalen van de studielening. Dan zul je zien dat een student, met de voorzieningen die er zijn, heel goed uit de voeten kan. Het is goed om de studieschuld van tevoren te berekenen. Kijk ook naar het salaris van afgestudeerden. Kan je kind het terugbetalen makkelijk doen van dat salaris? En houd vooral ook in gedachten dat de student de studiefinanciering aanvraagt. Dat kan ook buiten de ouders om. De student is verantwoordelijk voor lenen en terugbetalen. Daar heb je als ouder formeel geen invloed op. De eventuele studieschuld van je kind wordt ook nooit op jou verhaald.

Alles betalen?

De meeste ouders betalen wel iets mee aan de studie van hun kind. Maar dat hoeven niet alle studiekosten te zijn. Ik hoor maar zelden dat ouders echt alles betalen. Dat hoeft mijns inziens ook helemaal niet. Studenten moeten ook zelf verantwoordelijkheid dragen. Vraag je kind ook wat hij zelf kan betalen. Het is belangrijk dat studenten eigen financiële verantwoordelijkheid leren dragen. Dat moeten ze straks in hun beroep ook kunnen.

 'Wat betaal ik aan de studie van mijn kind' is een goede vraag. Maar vraag uw kind ook wat hij zelf kan betalen. 

‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind’ is een goede vraag. Maar vraag je kind ook wat hij zelf kan betalen aan de huur, het collegegeld en dagelijkse boodschappen.

Kijk naar je kind

Ouders vragen ook wel eens hoe ze hun bijdrage moeten geven. Een bedrag per maand? De zorgverzekering betalen? Het collegegeld betalen?
Mijn advies: Kijk naar je kind. Kan hij of zij goed met een vast bedrag omgaan en daar  de ‘vaste lasten’ van betalen. Prima. Kan je kind dat nog niet, dan is het slim om een soort overgangsregeling af te spreken. Je maakt  bijvoorbeeld het collegegeld over en de student zorgt zelf voor de rest. Maar ‘bescherm’ je kind niet te lang. Na afstuderen zal hij of zij ook zelfstandig zijn geldzaken moeten regelen.

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Hoe lang blijf ik steunen?

De vraag ‘Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?’ gaat niet alleen over de hoogte van het bedrag maar ook over hoe lang je als ouder een bijdrage levert. Ik geef hierbij de richtlijnen van DUO. Mijn advies: steun je kind niet langer dan dat de DUO dat doet.

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor = 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

Eigen verantwoordelijkheid

Je kind moet goed beseffen dat hij een grote verantwoordelijkheid op zich neemt als hij gaat studeren. Hij maakt zelf kosten, jij maakt kosten en hij kost de overheid geld. Is je zoon of dochter er nog niet aan toe deze verantwoordelijkheid te dragen? Dan is het misschien goed om eens naar een ‘tussenjaar’ te kijken. Begin niet ‘zomaar’ aan een studie. Denk er goed over na. Tip: kijk ook naar de kwaliteit van de opleidingen. Op ‘topopleidingen’ studeren studenten sneller en beter.

Media: Interessant is ook het artikel in Trouw van Marijke de vries: ‘Moeten ouders krom gaan liggen voor de studie van hun kind?’

Onderstaand filmpje (2023) geeft nog extra informatie over geldzaken. De meeste dingen die besproken worden zijn nog steeds belangrijk.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 40 reacties.

 1. Door: mw. berg · 26-01-2024 om 17:17

  mijn twee dochters zijn 21 jaar, uitwonend en hebben beide een bijbaan naast hun uni opleiding.
  Wij zijn niet meer onderhoudsplichtig en niet meer financieel aansprakelijk.
  Waarom kijkt het DUO dan evengoed voor hun aanvullende beurs naar ons inkomen terwijl ze niet eens meer bij ons huishouden geteld worden omdat ze zelfstandig wonen?

  1. Dag mevrouw Berg, ja, helaas zijn dit de regels. Misschien moet u dit eens bij DUO aankaarten?

 2. Door: Jochum Willemsen · 23-10-2023 om 16:48

  Mijn zoon is 21 geworden en ik ben daarom niet meer financieel verantwoordelijk voor hem. Hij heeft een aanvullende beurs aangevraagd. Waarom wordt ook na leeftijd 21 nog steeds naar het inkomen van de ouders gekeken. Dat is toch niet consequent als je volgens de wet niet meer financieel verantwoordelijk bent? Klopt het dat als ik weiger mee te betalen hij wel aanspraak kan maken op de aanvullende beurs? (Die een gift wordt indien hij de studie binnen 10 jaar afmaakt)

  1. Dag meneer Willemsen. Zodra een jong-volwassene een startkwalificatie heeft (dus havo of vwo) telt hij voor DUO en het onderwijs als volwassen. Ook als hij nog minderjarig is. Hij is dus verantwoordelijk voor het aanvragen van de studiefinanciering en als onderdeel daarvan de aanvullende beurs. Hoe zit het dan met de verplichting om als ouder voor een minderjarig kind te zorgen? Nou feitelijk is dat een onderhoudsplicht. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/onderhoudsplicht#:~:text=Ouders%20zijn%20verantwoordelijk%20voor%20kinderen,Dat%20staat%20in%20de%20wet.&text=Ouders%20betalen%20kosten%20van%20verzorging%20en%20opvoeding.&text=Ouders%20betalen%20kosten%20van%20levensonderhoud%20en%20studie.Eet je kind met de pot mee en bied je aan dat hij in een overtollige kamer in huis mag slapen, dan voldoe je daar feitelijk al aan. Een studentenkamer betalen o.i.d. valt niet onder ‘onderhoudsplicht’. Wil je als ouder meer betalen, dan, dan staat dat je vrij. En wil je niets meer betalen, dan kan dat ook. De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten met ouders die deze basale steun aan hun kind niet kunnen betalen. Er wordt, bij minderjarige én meerderjarige kinderen, gekeken naar het inkomen van de biologische ouders. En in alle gevallen is het de student die beslist of hij gebruik maakt van de aanvullende beurs. Het maakt dus helemaal niet uit of u meebetaalt aan de studie van uw zoon.

 3. Door: esther · 26-06-2023 om 11:29

  Hoi,
  Mijn dochter is pas 16 en start al aan de Hbo, ik ben gescheiden en in het plan staat niks over de studiekosten. Maar is zij niet zelf ook verantwoordelijk voor de kosten aangezien het een studie is die ze zelf heeft gekozen?(als ze 18 zou zijn moest ze ook zelf betalen toch) ik ontvang allimentatie en de vader roept bij alles, zit in de allimentatie maar hoe kan ik zo even 3000 euro per jaar extra ophoesten?

  1. Dag Esther, het maakt niet uit hoe oud je dochter is als ze begint met studeren. Ze is altijd zelf verantwoordelijk voor de kosten, niet jij. Lees hier meer over achter de link ‘studiefinanciering in het kort

 4. Door: ik · 15-10-2022 om 17:11

  Beste Hermien,
  Ik heb twee kinderen waarmee ik helaas geen contact heb. Ik heb altijd allimentatie betaald en zou ook bijdragen aan de studiekosten (studiepot). Mijn kinderen zijn nu 21 en af en toe ontvang ik van hen een rekening. Alle pogingen tot contact worden afgeweerd. In hoeverre ben ik nog verplicht om te betalen aan de studiekosten?
  Alvast dank voor het antwoord,

  1. Dag ik. Een ouder is niet verplicht bij te dragen aan de studie van het kind als het kind 21 is. Voor een jonger kind heb je zorgplicht. Ik weet natuurlijk niet hoe dit zit in relatie tot een echtscheiding en de afspraken die daarbij gemaakt zijn. Misschien heb je iets aan deze link

 5. Door: Frida · 17-09-2022 om 10:12

  Nibud noemt andere bedragen:
  Van alle ouders draagt 68 procent bij aan de kosten van studeren. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021).

  1. Dag Frida,
   Het NIBUD noemt de bedragen die ouders daadwerkelijk bijdragen. De Rijksoverheid noemt (maar dat doen ze nergens officieel) een bedrag van €400,- per maand redelijk. Krijgt de student een aanvullende beurs , dan zou je als ouder dat bedrag eraf kunnen trekken. En de ouderbijdrage is altijd vrijwillig. De Rijksoverheid geeft slechts een richtsnoer. NIBUD geeft aan wat ouders daadwerkelijk meebetalen.

 6. Door: DeKeizer · 30-04-2021 om 20:22

  Ik heb twee kinderen >21 jaar beide doen ze een Hbo opleiding.

  Bij 2 studerende kinderen krijgen beide een aanvullende beurs. Als 1 kind afhaakt (stopt) en dit niet doorgeeft aan Duo.
  Wat zijn de consequenties voor de ander, want dit komt een keer uit?

  1. Dat heeft geen gevolgen in de zin dat het kind gestraft wordt voor fraude door het andere kind. Het kan wel zijn dat de aanvullende beurs wordt verlaagd als duidelijk wordt dat er nog maar 1 kind studeert. De aanvullende beurs krijg je op basis van het inkomen van beide biologische ouders en of er meerdere studerende kinderen zijn.

 7. Door: Jaap · 11-04-2021 om 12:26

  Die € 400 is dat voor de ouders gezamelijk, of PER ouder (ivm scheiding)

  1. Die is voor de ouders gezamenlijk. Maar het is een richtlijn, geen verplichting.

 8. Door: Ivonne Verhoeven · 22-02-2021 om 10:51

  Ik heb een vraag. Mijn zoon gaat beginnen aan een HBO opleiding en is pas 16 jaar, dus leerplichtig, als deze start. Is het nu zo dat gezien zijn leeftijd het collegegeld door de overheid betaald wordt?
  Of is dit gewoon voor onze eigen rekening?

  1. Dag Ivonne,
   Als iemand een havo diploma heeft is hij volwassenen voor allerlei regelingen in het onderwijs. Hij is dan niet meer leerplichtig en hij moet ook gewoon collegegeld betalen, zo’n 2100 euro per jaar. Hij moet ook zelf studiefinanciering aanvragen en hij is daar zelf voor verantwoordelijk. Als er iets niet goed gaat op school zal hij zeker waarschuwingen krijgen, maar u krijgt geen bericht of rapport om dezelfde reden… heeft iemand een havo of vwo dan is hij niet meer leerplichtig en word je kind als volwassen beschouwd met alle (privacy)regels die daar bij horen.

 9. Door: S. hamel · 06-02-2021 om 12:26

  Beste mensen,
  Mijn dochter studeert op de universiteit. De afstand tussen onze huis en de uni is gemiddeld 9 km, met de fiets is prima te doen. We betalen alle vaste lasten van haar, college geld, zorgverzekering, sport en hobby’s abonnementen, . Kortom we betalen alles en trouwens ze heeft geen bijbaan. Het is idd allemaal ten kosten van onze welzijn. We hebben het niet breed, maar we willen het best voor ons kind. Nu heeft ze besloten om op kamers te gaan wonen want het leven met een vriendin is gezelliger.
  De kosten in dit geval zijn heel hoog. We hebben besloten als ouders om haar te laten proberen en ervaren. Ben ik in dit geval VERPLICHT om een ouderbijdragen te betalen? Gezien het feit dat het uitwonen niet nodig is, willen we eigenlijk hierbij niet helpen, ze moet het zelf ervaren.
  Heeft iemand een advies ajb?

  1. Geachte ouder, nee, u bent zeker niet verplicht bij te dragen aan de opleiding van uw kind. Ik ben het ook met u eens dat ze zelf verantwoordelijk is voor haar keuzes. De Rijksoverheid adviseert een ouderbijdrage van 400 euro per maand, maar dit is geen verplichting. Heeft uw dochter trouwens een aanvullende beurs aangevraagd?
   Elke maand geef ik een webinar over studiekosten, studeren en studiekosten. Misschien is dit voor u een hulp om hier eens naar te kijken? Ik wijs u ook graag op een artikel maar links naar verdiepende artikelen over geldzaken.

 10. Door: Antje · 23-10-2020 om 12:49

  Mijn zoon volgt sinds september 2019 een hbo opleiding. Hiervoor is studiefinanciering aangevraagd. Hij krijgt alleen een studenten weekreis product. Dit valt onder de prestatiebeurs. Sinds maart 2020 gaat hij niet meer naar school en ook dit lopende studiejaar zijn alle lessen online. Hij bouwt dus een schuld op waar hij geen gebruik van maakt en eventueel bij het niet behalen van een diploma moet terugbetalen. Is het raadzaam om dit product stop te zetten? Of treft de DUO hier een ander regeling voor?

  1. Dag mevrouw Akkerman. Ik vind dat u een heel logische vraag stelt. Allereerst: als uw zoon binnen 10 jaar zijn bachelordiploma haalt hoeft hij niets terug te betalen voor het gebruik van zijn OV kaart. Verder kun je de OV kaart tussendoor altijd stopzetten en later weer opnieuw activeren. Misschien is dit wel de beste oplossing. Van speciale regelingen heb ik met betrekking tot de OV kaart niets gehoord. het enige is dat een student drie maanden langer reisrecht heeft in geval van studievertraging. Is er nieuw dan zit ik dit op de facebookgroep voor ouders.

 11. Door: Karin · 06-10-2020 om 21:10

  Als je alles invult op DUO met de proefberekening, blijkt dat er zeker wel mogelijkheden zijn. Heel veel mensen weten dat ( helaas) niet. Ook klasgenoten van mijn dochter kijken met grote ogen als zij zegt dat er aanvullende beurs mogelijkheden zijn, als je ouders geen topsalaris hebben. Alleen moet je binnen bijv 10 jaar afstuderen, dat lijkt toch wel te moeten lukken. Dan wordt het nl een gift, dit is allemaal op DUO te vinden en vorige week ook in de webinar uitgelegd. Die is nog terug te kijken volgens mij via DUO en in januari komt er weer een webinar. Het is veel om uit te zoeken, maar wel de moeite waard. Ook op deze plek vinden we veel waardevolle info.

  1. Een hele terechte opmerking Karin. Mijn advies is altijd: vraag de aanvullende beurs ALTIJD aan…

 12. Door: Gre · 30-09-2020 om 14:47

  Het is covid tijd, de bijbaantjes voor studenten zitten niet meer voor het oprapen en dit gaat eind december 2020 en 2021 niet beter worden.

  Wat leren studenten? L-e-n-e-n!
  Dit is niet het beleid geweest toen de beleidsmakers dit systeem introduceerden.
  Zet je maar schrap de komende jaren

  1. Dag Gre, ja daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb medelijden met de student van 2020.

 13. Door: Pieter · 26-03-2020 om 12:48

  Ik betaal ook alimentatie aan mijn kind wat minder is dan € 400,- (is bijdrage in levensonderhoud) is het dan reëel om aan een totaal bedrag van € 400 euro te komen wat ik bijdraag?

  1. Dag Pieter, daar kan ik niet over oordelen. De Rijksoverheid geeft aan dat een bijdrage van 400 euro van beide ouders aan de opleiding (en levensonderhoud) van een student redelijk is. Maar hoe dat zit met een echtscheiding weet ik niet.

 14. Door: petra · 24-02-2020 om 15:28

  Ik kan nergens vinden tot welke leeftijd de ouderbijdrage in de studiefinanciering geldt. Ik heb gebeld naar DUO, maar die wisten alleen te vertellen dat de ouderbijdrage niet verplicht is, maar wel van de aanvullende beurs wordt afgetrokken. Geldt het nog nadat mijn kind 21 is geworden?

  1. Dag Petra, DUO heeft gelijk. De ouderbijdrage is niet verplicht. Je hebt als ouder wel een ouderhoudsplicht tot een kind 21 is, maar dat stelt niet zoveel voor. Dat gaat om onderdak verlenen (mag ook in de eigen huis) en met de pot meeëten. De ouderbijdrage is echt een bijdrage aan de opleiding. Je kunt als ouder zelf bepalen hoeveel je bijdraagt. Als richtbedrag geeft de Rijksoverheid 400 euro per maand. Kun je dat als ouder niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Ik zou deze bijdrage niet langer geven dan de jaren dat je kind recht zou hebben op de aanvullende beurs als je minder inkomen zou hebben.

   1. Door: Adrian van Nooten · 06-06-2020 om 14:46

    kun je een bron geven? Ik vind op de overheidssites nergens een richtbedrag van €400.

    1. Het is het uitgangspunt dat op de site van DUO stond, maar nu inderdaad niet meer. Ik heb onlangs nog gevraagd of dit nog steeds het uitgangspunt is en het antwoord was ‘ja’ en ook dat de overheid zich hier verder niet mee bemoeit.

     1. Door: Tink · 12-10-2020 om 15:42

      Klopt, mijn zoon had de aanvullende beurs ook aangevraagd, krijgt hem overigens niet, en er kwam een brief dat wij als ouders geacht worden € 396 per maand bij te dragen. Inderdaad 400 euro dus. En dat de aanvullende beurs dus nul is.
      Niet dat dat op te brengen is als er 2 studeren, maar dát is dan weer niet de zorg van DUO 😉

      Studerende broer/zus helpt in ons geval ook niet, dat kan pas als na dit schooljaar ook nummer 3 gaat studeren. Die zitten dicht genoeg op elkaar om in aanmerking te komen voor ieder een halve aanvullende beurs.

      Ik weet niet wat die mogelijkheden zijn waar Karin het over heeft in haar eerste reactie op dit bericht, maar bij ons lukt het dus niet om er meer uit te halen dan dit. Zitten we ws weer nét over een of andere grens of drempel qua inkomen. Tja, so be it.

     2. Tink, nog even dit: je kunt nu in Coronatijd ook vragen of DUO naar jullie inkomen van 2020 kijkt. Omdat er nu veel mensen in inkomen achteruit zijn gegaan helpt dat soms. verder wordt er in politiek Den Haag gepleit voor de verhoging van de inkomensgrens zodat meer studenten in aanmerking komen voor de aanvullende beurs. Ik verwacht dat het leenstelsel zoals we dat nu kennen gaat veranderen. Op de Facebookgroep voor ouders houd ik het nieuws hierover bij.

    2. Door: Anne · 04-05-2023 om 11:04

     Beste mensen, kijk artikel 1:395a van het Burgerlijk Wetboek:
     1. Ouders zijn verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van hun meerderjarige kinderen die de leeftijd van een en twintig jaren niet hebben bereikt.
     2. Een stiefouder is gedurende zijn huwelijk of zijn geregistreerd partnerschap jegens de tot zijn gezin behorende meerderjarige kinderen van zijn echtgenoot of geregistreerde partner die de leeftijd van een en twintig jaren niet hebben bereikt, verplicht te voorzien in de bij het vorige lid bedoelde kosten.

     Oftewel, ja je bent wel verplicht kosten te dekken als ouder & stiefouder zijnde tot 21 jaar, tenzij je daar de draagkracht niet voor hebt.

     1. Ouders zijn verplicht kinderen te eten te geven, onderdak te verlenen en medische zorg voor ze te betalen. Dat kan ook zijn: met de pot mee-eten en slapen op een van de aanwezige slaapkamers. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/rechten-plichten-ouderlijk-gezag#:~:text=In%20de%20wet%20staat%20dat,met%20de%20andere%20ouder%20bevorderen. Maar je bent als ouder niet verplicht de kosten van bijvoorbeeld een studentenkamer te betalen.

  2. Dag Petra,
   DUO heeft gelijk. De ouderbijdrage is niet verplicht. Je hebt als ouder wel een onderhoudsplicht tot een kind 21 is, maar dat stelt niet zoveel voor. Dat gaat om onderdak verlenen (mag ook in de eigen huis) en met de pot meeëten ten. De ouderbijdrage is echt een bijdrage aan de opleiding. Je kunt als ouder zelf bepalen hoeveel je bijdraagt. Als richtbedrag geeft de Rijksoverheid 400 euro per maand. Kun je dat als ouder niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Ik zou deze bijdrage niet langer geven dan de jaren dat je kind recht zou hebben op de aanvullende beurs als je minder inkomen zou hebben.
   Hoelang studiefinanciering?
   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

   1. Door: Tink · 12-10-2020 om 15:49

    De situatie van wo bachelor, net niet afgemaakt, 4 jaar, en daarna hbo bachelor, weer 4 jaar en nu bijna klaar (vertraging ivm corona), staat hier overigens niet bij.
    Oudste kon mede door corona (maar ook door slecht in vel zitten) niet afstuderen afgelopen jaar. Ze krijgt, heb ik begrepen, nu wel een kleine compensatie daarvoor (een paar 100 euro geloof ik) maar dat weegt totaal niet op tegen het feit dat het voor een half jaar studie nu opnieuw een heel jaar collegegeld kost…
    Plus dat dit dus in feite haar 9e studiejaar is en ze nu te horen heeft gekregen dat ze niet verder kan lenen. Ze heeft nog een klein spaarpotje maar of ze het daarmee redt???
    Bijbaan is nu echt niet te doen voor haar, haar problemen zijn niet over. Nog afgezien van het feit dat er amper baantjes zijn.
    Ik hoop van harte dat het lukt om in januari af te studeren anders weet ik het ook echt niet meer. Het zou zo ontzettend jammer zijn van al die jaren hard werken als dat niet lukt!

    1. Dag Tink, ja, die Corona is echt voor veel mensen heel erg lastig. Vooral jongeren hebben echt veel last van de beperkingen met werk en studie en worden daar vaak ook depressief van. Houd je kind maar goed in de gaten. Het is niet makkelijk in deze tijd te studeren. Op de Facebookgroep van ouders staan ook vele verhalen hierover. Triest.

    2. Door: Karin · 14-11-2020 om 22:51

     Ik heb een proefberekening gemaakt op DUO en daar kwam de aanvullende beurs uit. Hoe hoger het inkomen van de ouders, hoe lager de aanvullende beurs. Misschien speelt ook mee dat het een 2e studie is? Dat er geen aanvullende beurs uitkomt? Of omdat er langer gestudeerd wordt? Er zit een maximum aan het aantal jaren dat je de beurs krijgt. Ik zou bellen met het DUO, misschien maken ze een uitzondering.

 15. Door: WTF · 07-11-2019 om 17:37

  Achterhaalde informatie. Een WO student kan enkel lenen en zelfs de aanvullende lening is aan voorwaarden gebonden. Let wel huursubsidie voor een beginnend stickie kan enkel onder de onmogelijke voorwaarden dat een kamer zelfstandig moet zijn en niet meer dan 345 euro ( circa) Dat er in wekelijkheid een chronisch tekort is aan kamers in de studentensteden en de huur voor een zelfstandige ruimte zonder 15 jaar ingeschreven te staan bij een corporatie , het drievoudige kost, gaat kennelijk aan de overheid voorbij. En let wel onze studenten krijgen geen uitkering laat staan bijzondere bijstand. Nee ze mogen allles zelf ophoesten, wat zeg ik LENEN. De overheid huisjesmelkers, de verzekeringen, personeel vd uni. Ze varen er allemaal wel bij. Studenten worden uitgeknepen in dit land.

  1. Beste WTF,
   lees vooral nog eens de artikelen door onder het kopje financiën en op de facebookgroep ‘ouders en studie’.
   Een wo/hbo student:
   -kan onder voorwaarden (lager inkomen ouders en/of meerdere studerende broers en zussen in aanmerking komen voor een aanvullende beurs
   -kan onder voorwaarden (zelfstandige woonruimte) in aanmerking komen voor huursubsidie, maar dit zijn inderdaad uitzonderingen
   -kan onder voorwaarden (beperking of handicap) in aanmerking komen voor een toelage vanuit de gemeente
   -kan als hij nog geen 18 is miv 2020 kinderbijslag ontvangen (zijn ouders) en onder voorwaarden (beperkt inkomen) het kindgebonden budget
   -komt in aanmerking voor de OV kaart (aantal jaren)
   -komt normaliter in aanmerking voor de zorgtoeslag (maar niet bij een te hoog inkomen)
   -kan lenen (aantal jaren)
   Geen vetpot. Maar dit zijn de regelingen vanuit de overheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.