27 februari 2022 | Categorie: Geldzaken

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs? Lees de actuele stand van zaken rondom de studiefinanciering. En kijk naar het webinar over geldzaken.

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

25% van de studenten met recht op een aanvullende beurs vraagt hem niet aan. Dat is echt jammer. Vraag deze beurs aan, het kost geen moeite, de belastingdienst zoekt alles voor je uit. En er zit geen ‘addertje onder het gras’. Het is echt ‘gratis geld’. Een student heeft maar één verplichting: afstuderen binnen tien jaar.

Wat is een aanvullende beurs?

De studiefinanciering bestaat uit vier delen. Je krijgt een OV kaart, je kunt geld lenen om je collegegeld te betalen, je kunt geld lenen voor je andere kosten en soms krijg je ook een aanvullende beurs. In dit artikel meer over de hoogte van deze beurs, hoe lang je de aanvullende beurs krijgt  en de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het gaat in dit artikel alleen om studiefinanciering voor hbo en wo. Kijk voor studiefinanciering mbo op www.duo.nl. De studiefinanciering gaat veranderen. Maar de aanvullende beurs zal blijven.

aanvullende beurs

Studeren is duur. Een student heeft studiekosten, maar er zijn natuurlijk ook kosten voor levensonderhoud.

Studiefinanciering, hoe werkt het?

De huidige Studiefinanciering en die van het komend studiejaar bestaat uit vier onderdelen:

 1. De studenten OV chipkaart (reisproduct)
 2. Het collegegeldkrediet.
 3. De lening
 4. De aanvullende beurs

1: De studenten OV chipkaart krijgt iedereen die studeert aan een hbo of universiteit.
2: Het collegegeldkrediet is geld lenen om je collegegeld te betalen.
3: Iedere Nederlander onder de 30 die begint met studeren op een hbo of universiteit kan geld lenen.
4: De aanvullende beurs is niet voor iedereen. Via deze link kun je de aanvullende beurs aanvragen.

Wat is een aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is iets meer dan €400,- per maand. Misschien wordt dit meer bij de invoering van het nieuwe leenstelsel. Die gaat misschien in september 2023 in. Maar niet eerder.
Een aanvullende beurs is gewoon een beurs. Het is een gift. Als je binnen tien jaar een diploma haalt op het hbo of universiteit mag je het geld van de aanvullende beurs houden. Haal je dat diploma niet, dan moet je alles terugbetalen. Daarom wordt deze beurs, samen met de OV kaart, ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren voordat de beurs echt een gift is. Begin je aan een studie maar haal je uiteindelijk een diploma van een andere hbo of wo opleiding, dan is dat ook goed. Ook dan is de beurs een gift. Stop je binnen de eerste vijf maanden dat je studeert, dan hoef je de beurs ook niet terug te betalen.

De beurs is afgeschaft, hoor ik nogal eens. Dat is niet helemaal waar. De basisbeurs, de beurs voor iedere student, bestaat niet meer. Maar de aanvullende beurs wel. Die is voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Alleen kinderen van ‘rijkere’ ouders krijgen geen beurs meer.

Soms een deel van de aanvullende beurs

Kunnen ouders wél een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld €100,-, dan krijgt de student een deel van de aanvullende beurs, in dit voorbeeld dus €300,-.
Vierhonderd euro per maand is natuurlijk niet genoeg om van te studeren en te leven. De rest van het geld dat een student nodig heeft zal hij moeten lenen. Als de basisbeurs in de toekomst weer wordt ingevoerd, zal dit minder zijn. Er zijn ook veel studenten die een bijbaan hebben. En er zijn toeslagen zoals de zorgtoeslag en soms huurtoeslag (kijk ook naar studiefinanciering in het kort). Je mag net zoveel verdienen als je wilt naast een aanvullende beurs.

Leenstelsel vergroot verschillen tussen studenten

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

Een aanvullende beurs krijg je in principe voor het aantal jaren dat er voor een studie staat. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Een universitaire bachelor- en masteropleiding duurt drie plus één jaar? Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Duurt je masteropleiding twee jaar, dan krijg je drie plus twee jaar een beurs.
Er zijn uitzonderingen. Als er bijzondere omstandigheden zijn, een ziekte of handicap bijvoorbeeld, dan kan de student een jaar langer een aanvullende beurs krijgen. De student moet in dit geval zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan. Voor studenten met een ziekte of een handicap zijn er bovendien nog extra financiële regelingen.

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs? OV kaart en lening?

Studiefinanciering in het kort: Hoelang studiefinanciering?

 • hbo associate degree: lening 7 jaar, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor:  lening 7 jaar, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor + hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)
 • wo bachelor + 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)

Voor lerarenopleidingen zijn er ruimere mogelijkheden.

Hoeveel geld krijg je?

Het is niet moeilijk om uit te rekenen hoeveel geld je krijgt. Er staat een eenvoudige rekenhulp op de site van DUO. Je kunt hier zo veel oefenen en spelen met bedragen als je wilt.  Dit is geen definitieve aanvraag, dus je kunt best een beetje gokken om een idee te krijgen. Zo krijg je wel een beeld van de hoogte van de beurs. Je kunt ook je vermoedelijke startsalaris invullen en kijken wat dit betekent voor de aflossing.
Er zijn een paar dingen die je in moet vullen. Om te beginnen het bruto jaarinkomen van beide ouders. Dat kun je natuurlijk ook een beetje schatten. Er wordt ook rekening gehouden met broers en zussen. Je moet invullen of je broers of zussen hebt die op school zitten en of je broers of zussen hebt die al studeren en een aanvullende beurs krijgen.
Als je de aanvullende beurs daadwerkelijk aanvraagt hoef je dit niet in te vullen. Dan zet je gewoon een vinkje bij ‘aanvragen aanvullende beurs’. De belastingdienst zoekt dan verder alles voor je uit. Een aanvullende beurs aanvragen is dus een fluitje van een cent en moet je altijd doen. Ook als je denk dat je ouders toch teveel verdienen. Want je weet maar nooit…

Aanvullende beurs aanvragen (echt altijd doen)

Het aanvragen van de aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Dat moet je echt altijd doen. De student doet dit samen met het aanvragen van de OV kaart en eventuele lening. Je zet gewoon een vinkje. De Belastingdienst zoekt alles uit en meestal weet je binnen een week of je een aanvullende beurs krijgt of niet. Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen als je daarnaast niets wilt lenen.

Wanneer wordt de aanvullende beurs een gift?

Je moet binnen tien jaar een diploma hbo of wo halen. Dan is de aanvullende beurs een gift. Soms krijg je langer een beurs dan voor de duur van je studie. Een associate degree duurt vier jaar. Je krijgt vier jaar een aanvullende beurs. Maar slechts twee jaar worden een gift als je je diploma haalt.

Associate degree 2 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor 4 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor + hbo-master 5 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor 3 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 1-jarige wo-master 4 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 2-jarige wo-master 5 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 3-jarige wo-master 6 jaar aanvullende beurs wordt gift bij behalen diploma

Meer vragen over geldzaken?

Zijn er meer vragen over geldzaken? Ik hoor het graag zodat ik die kan behandelen bij het webinar.

Webinar De nieuwe studiefinanciering en andere geldzaken

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Mariandel · 04-11-2022 om 20:57

  Mijn zoon zit in het MBO klas 3 .
  Door epilepsie en diabetes doet hij er langer over nu krijgt hij alleen de OV nog .
  Had hij niet recht op de basis beurs die hij eerst had.
  Ik hoop dat u ons verder kan helpen.
  Want mijn echtgenoot is met pensioen

  1. Dag Mariandel. Er is wel een speciaal fonds voor studenten met belemmeringen. De decaan op de school van uw zoon weet hier meer over. Kijk ook eens op https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/financiele-ondersteuning-bij-studievertraging-hoger-onderwijs-profileringsfonds en vraag op school of ze u en uw zoon hiermee kunnen helpen. En veel sterkte hiermee. Ik hoor hoor graag hoe het uitpakt..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.