5 januari 2022 | Categorie: Geldzaken

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De studiefinanciering voor hogeschool en universiteit gaat veranderen. Aan het leenstelsel komt een einde. Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? Nog veel is onbekend, maar hier lees je de actuele stand van zaken.

wat verandert er aan de studiefinanciering

Het leenstelsel voor hbo en universiteit verdwijnt

In het regeerakkoord staat dat we naar een nieuw systeem van studiefinanciering gaan. Dat is vermoedelijk in het studiejaar 2023/2024. Het duurt zo lang omdat het veel tijd kost zo’n grote wijziging door te voeren. In de tussentijd blijft het ‘huidige’ systeem.

Hoe zit de studiefinanciering voor hbo en universiteit nu in elkaar?

De huidige studiefinanciering voor hbo en wo bestaat uit vier onderdelen:

 1. De aanvullende beurs,
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct),
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet.

Het collegegeldkrediet (4) is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast.

 • De aanvullende beurs: maximaal € 419,04 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
 • Lening: maximaal € 513,80 (je kunt meer lenen als je geen / weinig aanvullende beurs krijgt, maar nooit meer dan € 1011,50)
 • Collegegeldkrediet € 90,33*

Het collegegeldkrediet (dus ook een lening, maar bedoeld om je collegegeld te betalen) is dit studiejaar met 50% verlaagd omdat alle studenten 50% korting krijgen op hun collegegeld in verband met Corona. (Lees ook: Hoeveel collegegeld moet ik betalen?)

Wat verandert er aan de studiefinanciering?

 1. De aanvullende beurs blijft bestaan. Vraag die altijd aan.
 2. De OV kaart, studentenreisproduct, blijft bestaan.
 3. De lening vervalt
 4. Het collegegeldkrediet vervalt

De basisbeurs komt terug. Dat is een beurs die alle studenten krijgen.

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? De aanvullende beurs

De aanvullende beurs bestond al en zal ook blijven bestaan. Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Dit is afhankelijk van het inkomen van de ouders. En eventueel meer studerende broers en zussen zijn. De aanvullende beurs is een heel goed systeem. Want ouders die niet zo veel kunnen betalen aan de studie van hun kind hoeven zich niet schuldig te voelen. Deze studenten krijgen geld van de Rijksoverheid. Er is maar één verplichting. Je moet binnen tien jaar je diploma halen. Dat mag ook een diploma zijn van een andere studie. Als het maar van hetzelfde niveau is. Dan is de aanvullende beurs een gift. Haal je geen diploma, dan moet je de aanvullende beurs terugbetalen. Ik verwacht dat het inkomen van ouders hoger mag zijn om nog in aanmerking te komen voor de aanvullende beurs. Ook verwacht ik dat het bedrag van de aanvullende beurs hoger zal worden. Meer over aanvullende beurs.

aanvullende beurs

25% van de studenten met recht op een aanvullende beurs vraagt hem niet aan. Dat is echt jammer. Vraag deze beurs altijd aan, het kost geen moeite. De belastingdienst zoekt alles voor je uit. En er zit geen ‘addertje onder het gras’. Het is echt ‘gratis geld’. Een student heeft maar één verplichting: afstuderen binnen tien jaar. De inkomensgrens van ouders in het nieuwe systeem zal misschien hoger worden. 

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? De OV kaart

Ik verwacht dat er hier niets aan gaat veranderen. Lees meer over de OV kaart voor studenten.

corona en studiefinanciering en andere geldzaken

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? De basisbeurs

studie en geld

Het spaarvarken van studenten wordt in de toekomst anders gevuld. De lening van verdwijnen. De rest zal vermoedelijk blijven.

De lening en het collegegeldkrediet gaan verdwijnen en de basisbeurs komt terug. Er is nog niet veel bekend over de hoogte van de basisbeurs. Ik verwacht dat studenten die nog bij hun ouders blijven wonen, minder basisbeurs krijgen. Zij krijgen vermoedelijk € 91,-Studenten die op kamers gaan zullen meer basisbeurs krijgen. vermoedelijk €255,-.
Ik verwacht dat basisbeurs en aanvullende beurs samen voldoende zijn om de kosten van studeren te betalen. Dat is voor een uitwonende student zo’n 1100 euro per maand. Wat kost studeren.
Niet alle studenten zullen een aanvullende beurs krijgen. Dan krijgt een student alleen de basisbeurs en de OV studentenkaart. Dat is waarschijnlijk niet genoeg om van te leven. Deze studenten zullen een bijbaan willen. En de ouders zullen een ouderbijdrage willen leveren. De mogelijkheid om geld voor je studie te lenen, zal blijven bestaan.

Studieschuld en hypotheek, huidige studenten

Het valt voor huidige afgestudeerden met een studieschuld niet mee een hypotheek aan te vragen. Want banken vragen naar de studieschuld. Banken gaan daar echter allemaal anders mee om, dus vraag vooral een individueel advies bij diverse banken.
Sommige banken kijken naar de oorspronkelijke studieschuld, ook als er al veel is afgelost. Dit gaat vermoedelijk verdwijnen. Vermoedelijk kijken banken in de toekomst alleen naar de actuele stand van de studieschuld. Je wordt dus beloond als je veel hebt afgelost.

Compensatie huidige studenten?

Huidige studenten hebben vaak grote studieschulden. Het is nog onduidelijk of er een compensatieregeling komt voor deze studenten. Er wordt nu gesproken over een compensatie van € 359,- per studiejaar (van de opleiding, niet hoelang je er over doet) met een maximum van € 1439,-.

Nieuws?

Als er meer bekend is zal ik dat weer melden op dit blog en op de Facebookgroep voor ouders ‘ouders en studie‘. Kijk ook op de site van DUO, dat is de expert op het gebied van studiefinanciering.

Webinars over studeren en studiekeuze op hbo of universiteit.

We hebben een serie webinars gegeven over studiekeuze en studeren: ‘Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?’

Het laatste webinar ging over geldzaken. https://youtu.be/k-7C_zqZaSQ

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Jan Willem Heemstra · 21-03-2022 om 09:58

  Geachte Mevrouw, wij geven (sinds 1497!) studiebeurzen aan studenten uit Leeuwarden. Ik zou graag het nieuwe studiestelsel begrijpen maar ik miste het seminar. Madelon de B gaf me deze link. Hoe kan ik up to date informatie vinden? Geweldig dank voor deze website en informatie. Met vriendelijke groet

  1. Geachte heer Heemstra, Wat goed dat u studiebeurzen geeft aan studenten uit Leeuwarden. Misschien vindt u het goed als ik hiervan eens iets op deze site zet? 16 maart heb ik met studenten een webinar gegeven over geldzaken. De power point zal ik u toesturen. Helaas is er over de nieuwe studiefinanciering nog niet veel definitief. Maar als als er nieuws is zet ik dit op de facebookgroep ‘ouders en studie‘ Daar staat binnenkort ook het filmpje van het webinar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.