Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)

Door: Hermien Miltenburg · 5 januari 2022
Categorie: Leenstelsel

De studiefinanciering voor hogeschool en universiteit gaat veranderen. Aan het leenstelsel komt een einde. Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? Nog veel is onbekend, maar tijdens het webinar van 12 januari over ‘twijfelen aan je studiekeuze‘, vertel ik wat ik al weet. En ik geef enige informatie in dit artikel.wat verandert er aan de studiefinanciering

Het leenstelsel voor hbo en universiteit verdwijnt

In het regeerakkoord staat dat we naar een nieuw systeem van studiefinanciering gaan. Dat is vermoedelijk in het studiejaar 2023/2024 of 2024/2025. Het duurt zo lang omdat het veel tijd kost zo’n grote wijziging door te voeren. Maar wie weet… misschien gaat het allemaal veel sneller. Dat is te hopen. In de tussentijd blijft het ‘huidige’ systeem.

Hoe zit de studiefinanciering voor hbo en universiteit nu in elkaar?

De huidige studiefinanciering voor hbo en wo bestaat uit vier onderdelen:

 1. De aanvullende beurs,
 2. De https://weblog.wur.eu/narrative-essay-life-changing-experience/,
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet.

Het collegegeldkrediet (4) is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast.

 • De aanvullende beurs: maximaal € 419,04 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
 • Lening: maximaal € 513,80 (je kunt meer lenen als je geen / weinig aanvullende beurs krijgt, maar nooit meer dan € 1011,50)
 • Collegegeldkrediet € 90,33*

Het collegegeldkrediet (dus ook een lening, maar bedoeld om je collegegeld te betalen) is dit studiejaar met 50% verlaagd omdat alle studenten 50% https://weblog.wur.eu/essay-on-how-to-protect-our-environment-in-hindi/ in verband met Corona. (Lees ook: https://weblog.wur.eu/university-of-illinois-application-essay/)

Wat verandert er aan de studiefinanciering?

 1. De santa clara essay questions blijft bestaan. Vraag die altijd aan.
 2. De OV kaart, studentenreisproduct, blijft bestaan.
 3. De lening vervalt
 4. Het collegegeldkrediet vervalt

De basisbeurs komt terug. Dat is een beurs die alle studenten krijgen.

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? De aanvullende beurs

De aanvullende beurs bestond al en zal ook blijven bestaan. Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Dit is afhankelijk van het inkomen van de ouders. En eventueel meer studerende broers en zussen zijn. De aanvullende beurs is een heel goed systeem. Want ouders die niet zo veel kunnen betalen aan de studie van hun kind hoeven zich niet schuldig te voelen. Deze studenten krijgen geld van de Rijksoverheid. Er is maar één verplichting. Je moet binnen tien jaar je diploma halen. Dat mag ook een diploma zijn van een andere studie. Als het maar van hetzelfde niveau is. Dan is de aanvullende beurs een gift. Haal je geen diploma, dan moet je de aanvullende beurs terugbetalen. Ik verwacht dat het inkomen van ouders hoger mag zijn om nog in aanmerking te komen voor de aanvullende beurs. Ook verwacht ik dat het bedrag van de aanvullende beurs hoger zal worden. Meer over aanvullende beurs.

aanvullende beurs

25% van de studenten met recht op een aanvullende beurs vraagt hem niet aan. Dat is echt jammer. Vraag deze beurs altijd aan, het kost geen moeite. De belastingdienst zoekt alles voor je uit. En er zit geen ‘addertje onder het gras’. Het is echt ‘gratis geld’. Een student heeft maar één verplichting: afstuderen binnen tien jaar. Ik verwacht dat de inkomensgrens van ouders in het nieuwe systeem hoger zal worden. En ook verwacht ik dat het bedrag van de aanvullende beurs hoger zal worden.

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? De OV kaart

Ik verwacht dat er hier niets aan gaat veranderen. Lees meer over de OV kaart voor studenten.

corona en studiefinanciering en andere geldzaken

Wat verandert er aan de studiefinanciering (niet)? De basisbeurs

studie en geld

Het spaarvarken van studenten wordt in de toekomst anders gevuld. De lening van verdwijnen. De rest zal vermoedelijk blijven.

De lening en het collegegeldkrediet gaan verdwijnen en de basisbeurs komt terug. Er is nog niets bekend over de hoogte van de basisbeurs. Ik verwacht dat studenten die nog bij hun ouders blijven wonen, minder basisbeurs krijgen. Studenten die op kamers gaan zullen meer basisbeurs krijgen.
Ik verwacht dat basisbeurs en aanvullende beurs samen voldoende zijn om de kosten van studeren te betalen. Dat is voor een uitwonende student zo’n 1100 euro per maand. Wat kost studeren.
Niet alle studenten zullen een aanvullende beurs krijgen. Dan krijgt een student alleen de basisbeurs en de OV studentenkaart. Dat is waarschijnlijk niet genoeg om van te leven. Deze studenten zullen een bijbaan willen. En de ouders zullen een ouderbijdrage willen leveren. Misschien komt er ook nog een (kleine) leenmogelijkheid.

Studieschuld en hypotheek, huidige studenten

Het valt voor huidige afgestudeerden met een studieschuld niet mee een hypotheek aan te vragen. Want banken vragen naar de studieschuld. Banken gaan daar echter allemaal anders mee om, dus vraag vooral een individueel advies bij diverse banken.
Sommige banken kijken naar de oorspronkelijke studieschuld, ook als er al veel is afgelost. Dit gaat vermoedelijk verdwijnen. Vermoedelijk kijken banken in de toekomst alleen naar de actuele stand van de studieschuld. Je wordt dus beloond als je veel hebt afgelost.

Compensatie huidige studenten?

Huidige studenten hebben vaak grote studieschulden. Het is nog onduidelijk of er een compensatieregeling komt voor deze studenten.

Nieuws?

Als er meer bekend is zal ik dat weer melden op dit blog en op de Facebookgroep voor ouders ‘ouders en studie‘. Kijk ook op de site van DUO, dat is de expert op het gebied van studiefinanciering.

Webinars over studeren en studiekeuze

De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit. Elk webinar heeft weer een ander thema en er zijn telkens andere studenten die hun verhaal delen. Je kunt ieder webinar los volgen maar natuurlijk ook de hele serie.

12 januari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 19.30-20.30 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken
14 december 2021 begeleiding en ondersteuning op hbo en wo. Terugkijken

 

 

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.