Flinke korting op het collegegeld, nieuwe wet in de maak

Door: Hermien Miltenburg · 17 maart 2021
Categorie: Leenstelsel

Er komt het komend studiejaar een flinke korting op het collegegeld. In het webinar van 23 maart, aanstaande dinsdag, gaan we hier dieper op in. In het kort: Iedereen krijgt korting als de wet wordt aangenomen.

Flinke korting op collegegeld

Flinke korting op het collegegeld in het kort

Hieronder heb ik de brief van de Rijksoverheid geplakt. De hoofdzaken leg ik in het kort uit in onderstaand stukje. Het gaat in als deze wet wordt aangenomen.

 • Het komend studiejaar betaalt iedereen maar € 1.084 collegegeld. Studeer je in februari af, dan betaal je de helft daarvan.
 • Haal je voor 31 augustus 2021 je hbo of wo masterdiploma, dan krijg je € 535 terug (voorwaarden).
 • Begin je niet in september maar later, dan krijg je niet de korting voor het hele jaar, maar voor de maanden dat je studeert. Studeer je bijvoorbeeld  van februari 2022 t/m juli, dan krijg je voor 6 maanden korting. Je betaalt dan dus € 535.
 • Nieuwe eerstejaars betaalden al maar de helft van het collegegeld. Nu betalen ze de helft van de helft. € 542. Dat geldt ook voor tweedejaars aan een lerarenopleiding. Volg je een module educatie na je bachelor, dan betaal je € 542.
 • Volg je kleinschalig onderwijs (bv. university college), een opleiding aan de Open Universiteit of duaal/parttime onderwijs, dan gelden andere bedragen.
 • Dit alles geldt voor het wettelijk collegegeld, niet voor het instellingscollegegeld. Weet je niet goed het verschil? Bekijk dan het webinar van 23 maart.
 • Voor internationale studenten zijn er andere regels.

Flinke korting op het collegegeld, maar wat houdt dit in?

Aanstaande dinsdag tijdens het webinar gaan we dieper in op hoeveel collegegeld een student moet betalen. Ook gaan we het hebben over andere financiële regelingen waar studenten en ouders mee te maken krijgen.
Wat betekent dit alles voor de studieschuld en het aflossen ervan?
Zijn er nog meer versoepelingen in Coronatijd en hoe pak je dat aan?
Welke bijdrage wordt er van ouders verwacht? En wat als je dat als ouder niet kunt betalen?

Niet alleen geldzaken

We praten niet alleen over geldzaken. ook het maken van een studiekeuze in Coronatijd kot aan bod. Wat doe je als er te veel studies zijn waar je uit kunt kiezen. Of wat doe je als je helemaal niets leuk vindt…
Studenten delen hun ervaringen.

Plannen kabinet korting collegegeld bekostigd hoger onderwijs

Iedereen die in het studiejaar 2021-2022 studeert, krijgt een korting op het college-, cursus- of lesgeld. De overheid heeft dat besloten vanuit het Nationaal Programma Onderwijs om studenten financiële ademruimte te geven in deze moeilijke coronatijd. Hieronder zien studenten in het hoger onderwijs wat dit voor hen betekent. De genoemde tarieven zijn onderdeel van een wetsvoorstel dat in voorbereiding is en zijn pas definitief als de wet is aangenomen.

 

 

de kosten van studeren leveren mij studiekeuzestress op

Als je het wettelijk collegegeld hebt betaald (€ 1.084 in studiejaar 2021-2022) en in februari 2022 of later in dat collegejaar afstudeert, krijg je het geld naar rato voor de resterende maanden terug.

 • Ik start gedurende studiejaar 2021-2022 met mijn vervolgopleiding. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Als je gedurende studiejaar 2021-2022 start met een vervolgopleiding in het hoger of wetenschappelijk onderwijs en het wettelijk collegegeld moet betalen, dan betaal je naar rato het bedrag voor de resterende maanden van studiejaar 2021-2022. Als je instellingscollegegeld moet betalen, dan bepaalt je hogeschool of universiteit welk bedrag je moet betalen.

 • Ik ben eerstejaars student en betaal al de helft van het wettelijk collegegeld. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Eerstejaars studenten betalen in studiejaar 2021-2022 de helft van het verlaagd wettelijk collegegeld: € 542.

 • Ik ben een tweedejaars student aan een lerarenopleiding en betaal daardoor al de helft van het collegegeld. Hoe zit het voor tweedejaars
  studenten aan een lerarenopleiding?

Tweedejaars studenten aan een lerarenopleiding betalen in studiejaar 2021-2022 de helft van het verlaagd wettelijk collegegeld: € 542

 • Hoe zit het voor internationale studenten (niet-EER-studenten)?

Internationale studenten (niet-EER-studenten) betalen instellingscollegegeld. Dat is minstens € 1.084 voor studiejaar 2021-2022.
De hogeschool of universiteit bepaalt het tarief. Voor internationale EERstudenten gelden dezelfde regels als voor Nederlandse studenten. Dat betekent dat de instelling vaststelt welk type collegegeld (instellingscollegegeld of wettelijk collegegeld) deze student is verschuldigd
en dat, afhankelijk van welk tarief geldt, een internationale EER-student aanspraak maakt op een korting.

 • Hoeveel betalen studenten die deeltijd of duaal studeren?

Studenten die deeltijd of duaal studeren, betalen in studiejaar 2021-2022 minimaal € 645 en maximaal € 1.084. De hogeschool of universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik volg kleinschalig en intensief onderwijs. Hoe zit het met mijn
  collegegeld?

Voor kleinschalig en intensief onderwijs betaal je in studiejaar 2021-2022 minimaal € 1.084 en maximaal € 5.421. Je hogeschool of universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik studeer aan de Open Universiteit. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Voor de Open Universiteit geldt in studiejaar 2021-2022 per EC een minimum van € 18,07 en een maximum van € 36,14. De universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik betaal instellingscollegegeld. Hoeveel moet ik betalen?

In studiejaar 2021-2022 betaal je minstens € 1.084. Je hogeschool of universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik studeer aan een niet-bekostigde hogeschool of universiteit. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Je hogeschool of universiteit bepaalt hoeveel je moet betalen.

 • Ik doe mee aan het experiment flexstuderen. Hoeveel moet ik betalen?

Je betaalt collegegeld per studiepunt. In studiejaar 2021-2022 is het bedrag per studiepunt ongeveer € 21 (wettelijk collegegeld €1.084 gedeeld door 60 studiepunten en vermeerderd met een opslag van maximaal 15%).

 • Ik volg als student een schakeltraject. Hoe zit het met studenten die een
  schakeltraject volgen?

De overheid bepaalt het maximum voor de vergoeding van schakeltrajecten. Dit maximum zal voor studiejaar 2021-2022 worden
vastgesteld op € 1.084. Je hogeschool of universiteit bepaalt het uiteindelijke tarief.

 • Ik volg een post-initiële opleiding. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

In studiejaar 2021-2022 betaal je minstens € 1.084. Je hogeschool of
universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik heb al een bachelorgraad en volg nu een educatieve module van de experimenten flexibel hoger onderwijs. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Het collegegeld bedraagt € 542 per module in studiejaar 2021-2022

Meer webinars

Tijdens het webinar van 23 maart gaan we dieper in op deze flinke korting op het collegegeld en andere geldzaken. We gaan het ook breed hebben over studiekeuze en studeren. (Aanmelden)

De volgende webinars zijn op

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 10 reacties.

 1. Door: T.J. · 07-05-2021 om 12:50

  Mijn dochter gaat in augustus/september 2021 beginnen aan haar master opleiding aan de uni in Amsterdam. Komt zij in aanmerking voor halvering het collegegeld

  1. Hermien Miltenburg

   Dag T.J. als de wet wordt aangenomen wel, maar daar is nog niets over bekend. De halvering collegegeld die al bestaat geldt tot nu toe alleen voor studenten die voor het eerst aan een bacheloropleiding beginnen en studenten die een lerarenopleiding volgen in het tweede jaar

 2. Door: Leefie · 05-05-2021 om 13:00

  Gaat dit ook echt gebeuren. Ik heb zojuist via studielink het collegegeld van volgend studiejaar doorgekregen. Ik ben een deeltijder en betaal bijna 1800,=……dus geen korting? Of heeft dat met de eerdere halvering te maken die ik al twee keer heb gehad.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Leefie, de nieuwe wet is nog niet aangenomen…

 3. Door: Reimerink · 24-04-2021 om 21:26

  Gaat er nog iets veranderen voor mensen die binnenkort afstuderen en een hoge studieschuld hebben? https://www.facebook.com/groups/592769481121301/

  1. Hermien Miltenburg

   Er wordt voor gepleit studenten die hoge studieschulden hebben te compenseren als het huidige systeem verandert. Ik houd nieuws op dit gebied bij op de facebookgroep ‘ouders en studie’ https://www.facebook.com/groups/592769481121301/

 4. Door: bart budel · 23-03-2021 om 20:17

  Beste Hermien,
  graag ontvang ik de presentatie van u van 23 maart
  Bij voorbaat dank,
  vriendelijke groet
  Bart Budel (vader van Mila Budel)

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Bart, dat doe ik. Leuk dat je gekeken hebt. Het volgende webinar is 21 april (een klik voelen voor de opleiding waar je voor gaat) en het volgende daarna op 25 mei.

 5. Door: Ismail · 17-03-2021 om 10:50

  Dag mevrouw Miltenburg,

  Geldt de korting/halvering van het collegegeld ook voor studenten die in 2021-2022 aan het 2e jaar van hun master’s opleiding beginnen?

  1. Hermien Miltenburg

   Ja, als de wet wordt aangenomen is dat zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.