17 maart 2021 | Categorie: Geldzaken

Flinke korting op het collegegeld. Wet is een feit

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er komt het komend studiejaar een flinke korting op het collegegeld. Er is een flinke korting op het collegegeld.  De wet is aangenomen. Lees hier hoeveel collegegeld je betaalt voor het komend collegejaar.Flinke korting op collegegeld

Flinke korting op het collegegeld in het kort

Hieronder heb ik de brief van de Rijksoverheid geplakt. De hoofdzaken leg ik in het kort uit in onderstaand stukje. Het gaat in als deze wet wordt aangenomen.

 • Het komend studiejaar betaalt iedereen maar € 1.084 collegegeld. Studeer je in februari af, dan betaal je de helft daarvan.
 • Haal je voor 31 augustus 2021 je hbo of wo masterdiploma, dan krijg je € 535 terug (voorwaarden).
 • Begin je niet in september maar later, dan krijg je niet de korting voor het hele jaar, maar voor de maanden dat je studeert. Studeer je bijvoorbeeld  van februari 2022 t/m juli, dan krijg je voor 6 maanden korting. Je betaalt dan dus € 535.
 • Nieuwe eerstejaars betaalden al maar de helft van het collegegeld. Nu betalen ze de helft van de helft. € 542. Dat geldt ook voor tweedejaars aan een lerarenopleiding. Volg je een module educatie na je bachelor, dan betaal je € 542.
 • Volg je kleinschalig onderwijs (bv. university college), een opleiding aan de Open Universiteit of duaal/parttime onderwijs, dan gelden andere bedragen.
 • Dit alles geldt voor het wettelijk collegegeld, niet voor het instellingscollegegeld. Weet je niet goed het verschil?
 • Voor internationale studenten zijn er andere regels.

Flinke korting op het collegegeld, maar wat houdt dit in?

Onlangs tijdens een webinar gingen we dieper in op hoeveel collegegeld een student moet betalen. Ook praatten we over andere financiële regelingen waar studenten en ouders mee te maken krijgen.
Wat betekent dit alles voor de studieschuld en het aflossen ervan?
Zijn er nog meer versoepelingen in Coronatijd en hoe pak je dat aan?
Welke bijdrage wordt er van ouders verwacht? En wat als je dat als ouder niet kunt betalen?

Niet alleen geldzaken

We praaten niet alleen over geldzaken. ook het maken van een studiekeuze in Coronatijd komt aan bod. Wat doe je als er te veel studies zijn waar je uit kunt kiezen. Of wat doe je als je helemaal niets leuk vindt…
Studenten delen hun ervaringen.

Het kabinet over korting collegegeld bekostigd hoger onderwijs

Iedereen die in het studiejaar 2021-2022 studeert, krijgt een korting op het college-, cursus- of lesgeld. De overheid heeft dat besloten vanuit het Nationaal Programma Onderwijs om studenten financiële ademruimte te geven in deze moeilijke coronatijd. Hieronder zien studenten in het hoger onderwijs wat dit voor hen betekent. (Hoeveel collegegeld ga ik betalen)de kosten van studeren leveren mij studiekeuzestress op

Als je het wettelijk collegegeld hebt betaald (€ 1.084 in studiejaar 2021-2022) en in februari 2022 of later in dat collegejaar afstudeert, krijg je het geld naar rato voor de resterende maanden terug.

 • Ik start gedurende studiejaar 2021-2022 met mijn vervolgopleiding. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Als je gedurende studiejaar 2021-2022 start met een vervolgopleiding in het hoger of wetenschappelijk onderwijs en het wettelijk collegegeld moet betalen, dan betaal je naar rato het bedrag voor de resterende maanden van studiejaar 2021-2022. Als je instellingscollegegeld moet betalen, dan bepaalt je hogeschool of universiteit welk bedrag je moet betalen.

 • Ik ben eerstejaars student en betaal al de helft van het wettelijk collegegeld. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Eerstejaars studenten betalen in studiejaar 2021-2022 de helft van het verlaagd wettelijk collegegeld: € 542.

 • Ik ben een tweedejaars student aan een lerarenopleiding en betaal daardoor al de helft van het collegegeld. Hoe zit het voor tweedejaars
  studenten aan een lerarenopleiding?

Tweedejaars studenten aan een lerarenopleiding betalen in studiejaar 2021-2022 de helft van het verlaagd wettelijk collegegeld: € 542

 • Hoeveel betalen studenten die deeltijd of duaal studeren?

Studenten die deeltijd of duaal studeren, betalen in studiejaar 2021-2022 minimaal € 645 en maximaal € 1.084. De hogeschool of universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik volg kleinschalig en intensief onderwijs. Hoe zit het met mijn
  collegegeld?

Voor kleinschalig en intensief onderwijs betaal je in studiejaar 2021-2022 minimaal € 1.084 en maximaal € 5.421. Je hogeschool of universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik studeer aan de Open Universiteit. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Voor de Open Universiteit geldt in studiejaar 2021-2022 per EC een minimum van € 18,07 en een maximum van € 36,14. De universiteit bepaalt het tarief.

 • Ik betaal instellingscollegegeld. Hoeveel moet ik betalen?

In studiejaar 2021-2022 betaal je minstens € 1.084. Je hogeschool of universiteit bepaalt het tarief. (red.. de meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld. Je betaalt bijvoorbeeld instellingsgeld als je al een bachelordiploma hebt en nog een bachelordiploma wilt halen. Lees ook ‘overheidssubsidie voor studenten’)

 • Ik studeer aan een niet-bekostigde hogeschool of universiteit. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Je hogeschool of universiteit bepaalt hoeveel je moet betalen. (red. de meeste hogescholen en universiteiten worden bekostigd)

 • Ik heb al een bachelorgraad en volg nu een educatieve module van de experimenten flexibel hoger onderwijs. Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Het collegegeld bedraagt € 542 per module in studiejaar 2021-2022

Lees ook wat de nieuwe bedragen van de studiefinanciering zijn.

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 22 reacties.

 1. Door: Jack · 11-09-2021 om 16:34

  Mijn dochter heeft vorig jaar het gehele collegegeld betaald, is geslaagd en is nu op zoek naar een baan. Het halveren van het collegegeld voor dit schooljaar heeft zij niks aan. Is er een mogelijkheid dat ze de helft terugstorten van het door Corona
  “ gemiste” afgelopen jaar? Dan hebben degene die het afgelopen jaar onderwijs gemist hebben er ook nog wat aan

  1. Dag Jack,
   Ja, deze reactie kan ik me voorstellen. Maar de wet is helaas anders. Allen huidige studenten krijgen deze korting.

 2. Door: Nick Doveren · 29-06-2021 om 11:45

  Goedemiddag,

  Ik ben 1e jaars en studeer Logopedie in een HBO hogeschool, maar ik overweeg om het jaar over te doen vanwege te kort aan motivatie vanwege online lessen. Ik betaalde sowieso al de helft van het studiegeld maar hoe zit het als ik volgend jaar nog eens het 1e jaar doe?

 3. Door: Anon uit Amsterdam · 17-06-2021 om 18:42

  Goede avond, Ik heb nog een tweede vraag. Kunt u ons (mij en de andere lezers) vertellen wanneer het kabinet besluit dat de college kosten voor iedereen gehalveerd worden? Ik zou het onmenselijk vinden als dit alleen voor eerste -en tweedejaars het geval is. Door corona ligt de hele hospitality sector op zijn gat en kon ik niet meer aan het werk voor mijn uitzend bureau (werken als hostess bij conferenties), recht op studiefinanciering heb ik ook al niet meer en inkomsten uit ander werk krijg ik nu niet binnen. Ik leef echt van een zeer beperkt budget en moet de dubbeltjes omkeren om nog mijn zorgkosten en later mijn studiekosten te kunnen betalen. De situatie word straks misschien echt nijpend, want studeren op afbetaling is geen optie voor iedereen die geen studiefinancieringsrecht en ook geen leen termijn meer heeft… nu denk ik had ik maar meer geleend als appeltje voor de dorst, want ik kan u vertellen dat er zeer droge tijden aanbreken. Kortom met halvering van het college geld kan ik misschien nog zorgen dat ik mijn zorgkosten en college geld kan betalen… abonnementen heb ik al niet meer. Ik word er moedeloos van ik hoopte bij een nieuwe baan aan de slag te gaan maar heb nu een hersenschudding… dus weer geen geld binnen en geleend geld dat ik op zit te eten van mijn oude lening waar ik nu dus niet meer terecht kan. Ik heb al een keer verlenging gekregen i.v.m. ziekte maar ik maak me ernstig zorgen dat ik straks niet meer genoeg geld heb om te kunnen af studeren ( rijke ouders die kunnen bijdragen heb ik ook niet)

  1. Dag Anon, Wat een ernstige situatie die jij beschrijft. Neem eens contact op met de gemeente. Misschien kunnen zij iets voor je doen omdat je het hebt over ziekte. Voor studenten met beperkingen zijn er ook weer andere mogelijkheden. En het is nog niet bekend wanneer de korting op het collegegeld officieel is. Dat ligt nog bij de eerste kamer. Hb je ook al eens bij de onderwijsinstelling gepraat over je situatie? Sommige instituten hebben ook nog mogelijkheden om een klein beetje te helpen…

 4. Door: Anon uit Amsterdam · 17-06-2021 om 18:30

  Goede avond, Ik heb een vraag. Ik studeer voor leraar (voltijd bachelor opleiding) aan een hogeschool, maar ik ben al ver voor 2018 hiervoor ingeschreven. Ik val onder het oude stelsel, maar (lang)studeer nog. Ik heb gelezen dat ik niet in aanmerking kom voor de twee jaar halvering mocht ik een leraren master willen starten. Dit is vrij zuur … Weet u of daar nog uitzonderingen op zijn afgezien van de leraren beurs, op dit moment ben ik nog full time student zonder werk in het onderwijs

  1. Dag Anon, dit kun je aan DUO vragen… Ik weet het helaas niet…

 5. Door: Sam B · 04-06-2021 om 21:24

  Ik heb een vraag over het collegegeld en ik weet niet zo goed bij wie ik daarvoor moet zijn.
  Mijn dochter heeft het eerste jaar bijna achter de rug. Door alle toestanden heeft zij niet voldoende studiepunten gehaald om haar prop te halen. Ze mag wel door met jaar 2.
  Krijgen studenten (geen pabo) die nu een belabberd eerste jaar gehad hebben ook de helft van de helft korting of een deel van hun geld terug?
  Zoals ik het nu bekijk lijkt het alsof de nieuwe studenten die vanaf september gaan starten profiteren van de helft van de helft, terwijl de coronamaatregelen vanaf september versoepelt lijken te worden. Of zie ik dit verkeerd?
  Ik hoor graag van u.

  1. Dag Sam B, De ‘normale’ korting op het collegegeld krijg je alleen het eerste studiejaar van je eerste studie. je betaalt dan maar de helft van het collegegeld. Maar omdat uw dochter kiest voor het mooie beroep van leraar krijg je die korting twee jaar. De Coronakorting waar u het over heeft, dus de helft van de helft, is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Die ‘Coronakorting krijgen alle studenten, dus ook de studenten die al maar de helft hoefden te betalen. Dus alle studenten betalen maar de helft collegegeld als de wet wordt goedgekeurd. Dat komt boven op de ‘gewone’ kortingsregeld die er al bestond.

 6. Door: K H · 19-05-2021 om 17:58

  Hi,

  Als je in de 1e jaar gestopt bent voor februari, geldt dat dan ook voor 2e keer bachelor studie?

  Betaal je dan afgerond 1000 eu of 500eu?

  1. Dag K H, nee dat geldt helaas alleen als je voor het eerst aan een bachelor bent begonnen. Kijk hier voor meer info.

 7. Door: T.J. · 07-05-2021 om 12:50

  Mijn dochter gaat in augustus/september 2021 beginnen aan haar master opleiding aan de uni in Amsterdam. Komt zij in aanmerking voor halvering het collegegeld

  1. Dag T.J. als de wet wordt aangenomen wel, maar daar is nog niets over bekend. De halvering collegegeld die al bestaat geldt tot nu toe alleen voor studenten die voor het eerst aan een bacheloropleiding beginnen en studenten die een lerarenopleiding volgen in het tweede jaar

 8. Door: Leefie · 05-05-2021 om 13:00

  Gaat dit ook echt gebeuren. Ik heb zojuist via studielink het collegegeld van volgend studiejaar doorgekregen. Ik ben een deeltijder en betaal bijna 1800,=……dus geen korting? Of heeft dat met de eerdere halvering te maken die ik al twee keer heb gehad.

  1. Dag Leefie, de nieuwe wet is nog niet aangenomen…

 9. Door: Reimerink · 24-04-2021 om 21:26

  Gaat er nog iets veranderen voor mensen die binnenkort afstuderen en een hoge studieschuld hebben? https://www.facebook.com/groups/592769481121301/

  1. Er wordt voor gepleit studenten die hoge studieschulden hebben te compenseren als het huidige systeem verandert. Ik houd nieuws op dit gebied bij op de facebookgroep ‘ouders en studie’ https://www.facebook.com/groups/592769481121301/

 10. Door: bart budel · 23-03-2021 om 20:17

  Beste Hermien,
  graag ontvang ik de presentatie van u van 23 maart
  Bij voorbaat dank,
  vriendelijke groet
  Bart Budel (vader van Mila Budel)

  1. Dag Bart, dat doe ik. Leuk dat je gekeken hebt. Het volgende webinar is 21 april (een klik voelen voor de opleiding waar je voor gaat) en het volgende daarna op 25 mei.

 11. Door: Ismail · 17-03-2021 om 10:50

  Dag mevrouw Miltenburg,

  Geldt de korting/halvering van het collegegeld ook voor studenten die in 2021-2022 aan het 2e jaar van hun master’s opleiding beginnen?

  1. Ja, als de wet wordt aangenomen is dat zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.