Studiefinanciering in het kort voor ouders (en as. studenten)

Door: Hermien Miltenburg · 13 juli 2018
Categorie: Financiën

De Studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Hier vindt u alle gegevens over studiefinanciering voor hbo/wo. Ik raad u aan om samen met uw zoon of dochter goed naar deze informatie te kijken. Dit mini-artikel ‘Studiefinanciering in het kort voor ouders’ is bedoeld om u enigszins op weg te helpen.

Studiefinanciering in het kort

Moeten ouders en studenten gaan bedelen?

Moeten ouders en studenten gaan bedelen nu de basisbeurs is afgeschaft? Nee, zeker niet. Het is nog steeds mogelijk dat iedere jongvolwassene die daarvoor de capaciteiten heeft gaat studeren. Maar het kost wel meer geld. In dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ ga ik in op een paar basiszaken. De échte deskundigen vindt u bij DUO. Ook de decaan van de school van uw kind kan u meer vertellen.

Studiefinanciering ‘nieuwe stijl’, vier onderdelen

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. De aanvullende beurs,
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct),
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet.

Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de ‘studiefinanciering in het kort’ dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor de eerste helft van studiejaar 2018/2019.

 1. De aanvullende beurs: maximaal € 389,16 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
 2. Lening: maximaal € 479,46 (meer bij geen aanvullende beurs)
 3. Collegegeldkrediet € 167,17

Geen aanvullende beurs… Wat kan een student lenen?

Krijgt de student geen aanvullende beurs, dan mag hij meer lenen. Net zoveel als het bedrag van de aanvullende beurs. Een student die geen aanvullende beurs krijgt mag dus € 389,16 extra lenen.
Krijgt de student een deel van een aanvullende beurs, dan mag hij het resterende deel extra lenen. Krijgt hij bijvoorbeeld €100,- aanvullende beurs dan mag hij bovenop de lening (3) en collegegeldkrediet (4) dus €289,16 extra lenen.
In totaal kan een student die geen aanvullende beurs krijgt dus elke maand € 1037,63 lenen. Maar dat hoeft niet. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent. Hij kan dit bedrag ook elke maand aanpassen. Bereken ook van tevoren wat dit betekent voor het aflossen van de studieschuld.
Het totale bedrag van de studiefinanciering is nooit hoger dan € 1037,63.

Wie heeft recht op studiefinanciering?

Iedereen jonger dan 30 heeft recht op studiefinanciering. De student moet wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Studenten met een verblijfsvergunning of die uit een EU land komen of Suriname of de Antillen kunnen bij DUO meer informatie vragen. Een student kan studiefinanciering aanvragen zodra hij begint met studeren op een hbo of universiteit. Ook als hij nog geen 18 is.

Wie heeft recht op een aanvullende beurs (1)?

De aanvullende beurs (1) is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende broers en zussen hebben. Het aanvragen van een aanvullende beurs is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je een aanvullende beurs wilt. De rest doet DUO. Ik adviseer een aanvullende beurs altijd aan te vragen. De aanvullende  beurs is gewoon een beurs. Een student die binnen tien jaar zijn diploma haalt mag de aanvullende beurs gewoon houden. Lukt dit niet dan moet de student de aanvullende beurs terug betalen. Een student krijgt de aanvullende beurs voor de officiële duur van de studie. Dus drie jaar als de studie ook drie jaar duurt. Nog steeds vragen niet alle studenten die recht hebben op een aanvullende beurs een beurs aan. Kunnen ouders niets of weinig bijdragen aan de studie, dan heb je recht op deze aanvullende beurs.

studiefinanciering voor dummies

Soms maar een deel van de aanvullende beurs

Soms krijgt een student een deel van de aanvullende beurs. Verdienen ouders minder en/of zijn er veel studerende kinderen, dan krijg je de maximale beurs. Verdienen de ouders iets meer, dan krijg je iets minder aanvullende beurs.
Een student die een volledige aanvullende beurs krijgt, mag daarnaast maximaal € 479,46 lenen. Het totaalbedrag dat een student aan studiefinanciering ‘krijgt’, is nooit meer dan € 1037,63

Wie heeft recht op de studenten OV chipkaart?

Er zijn twee soorten OV studenten chipkaart (2):

 • Een weekabonnement: Door de week gratis en in het weekend met korting reizen.
 • Een weekendabonnement: In het weekend gratis, door de week buiten de spits met korting.

Een student krijgt deze studenten OV chipkaart voor de duur van de opleiding plus een jaar. Volgt de student een hbo opleiding van vier jaar, dan krijgt hij vijf jaar een OV kaart. Haalt de student niet binnen tien jaar een diploma, dan moet hij ook dit bedrag terug betalen.  ( € 91,62 voor elke maand waarop hij de OV kaart in zijn bezit heeft gehad).

Wie heeft recht op een lening en collegegeldkrediet? (3+4)

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering heeft ook recht op een lening en het collegegeldkrediet. Deze bedragen moeten altijd terugbetaald worden.
Meestal kan een student lenen voor de duur van de opleiding + drie jaar. Een hbo opleiding duurt vier jaar, de student kan dus zeven jaar lenen.

Hoe lang kun je lenen?

 • Voor een 2-jarige associate degree kun je 7 jaar studiefinanciering krijgen.
 • Volg je een 4-jarige hbo studie, dan kun je in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen.
 • Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, kun je langer lenen.
 • Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kun je soms langer studiefinanciering krijgen.

Hoe lang duren de opleidingen?

 • Een associate degree duurt 2 jaar
 • Een hbo bachelor opleiding duurt 4 jaar
 • Een wo (universiteit) bachelor duur drie jaar
 • Na een wo bachelor moet je nog een wo master volgen. Die duurt 1, 2 of 3 jaar.
 • Na een hbo bachelor kun je ook een (wo) master volgen. Dan zijn er toelatingseisen.
diploma halen

Er zijn in Nederland twee verschillende typen bacheloropleiding, op hbo en op wo niveau.

Binnen 10 jaar opnemen

Je hebt 10 jaar de tijd om je studiefinanciering op te gebruiken, gerekend vanaf de 1e maand dat je het krijgt.

Van mbo naar hbo

Ga je na het mbo doorstuderen op het hbo? Dan kunt je toch 7 jaar studiefinanciering voor het hbo krijgen. De periode van 10 jaar begint dan ook opnieuw.

Hoelang studiefinanciering?

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

Nieuwe eerstejaars: Halvering collegegeld

Nieuwe eerstejaars bachelorstudenten betalen per september 2018 maar de helft van het collegegeld. Dit geldt ook voor studenten die in september 2019 beginnen.

Op tijd aanvragen

Nieuwe eerstejaars studenten moeten de studiefinanciering op tijd aanvragen, in elk geval voor het begin van de studie. Is de student toch gezakt voor het eindexamen of kiest hij toch voor een andere studie? Je kunt dit makkelijk wijzigen.

Stoppen in het eerste studiejaar?

Een student die in zijn eerste studiejaar stopt voor 1 februari hoeft het OV reisproduct niet terug te betalen. Dat kan alleen als de student niet eerder studiefinanciering heeft aangevraagd. De aanvullende beurs is sowieso de eerste vijf maanden een gift.
Stopt de student later zonder een diploma te halen, dan moet hij het OV reisproduct en eventuele aanvullende beurs wél terugbetalen. Haalt hij binnen 10 jaar een diploma, dan zijn beide een gift. De opleiding moet wel erkend zijn.

Studiefinanciering in het kort: Expert = DUO

De expert op het gebied van studiefinanciering is DUO. Ik geef u met dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ alleen een piepklein kijkje op de wereld van de studiefinanciering.
‘Studiefinanciering in het kort’ is slechts een korte samenvatting.

Veranderingen

Zijn er veranderingen in het susteem van studiefinanciering of in de bedragen, dan meld ik dat op dit blog. berichten in de pers over studiefinanciering publiceer ik op de facebookgroep ‘ouders en studie’ waar u lid van kunt worden.

Vragen?

Hebt u vragen over ‘Studiefinanciering in het kort’? Stel die vooral aan DUO (dat is de expert) of aan mij.

Meer over geld

 

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 53 reacties.

 1. Door: Annemieke Molenkamp · 15-04-2018 om 22:24

  Ik heb nog een vraag over de OV kaart. Als je verandert van studie na je eerste jaar, dus weer opnieuw begint met een andere opleiding en je haalt dit binnen 10 jaar, moet je dan de kosten van de OV kaart van het eerste jaar van de eerste studie terugbetalen??
  Of is de regel, als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar?

  1. Hermien Miltenburg

   De regel is: als je maar een diploma haalt binnen tien jaar, ook als je van studie verandert.

 2. Door: C. Van Aspert · 20-04-2018 om 07:02

  Als je na 1 jaar van studie verandert moet je dan de volgende studie (hbo) binnen 4 jaar afronden om binnen het totaal van 5 jaar te blijven of kun je wel 5 jaar over nieuwe studie maar moet je dan het laatste jaar zelf betalen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag C.van Aspert,
   Op http://www.DUO.nl kunt u het volgende lezen (zoekfunctie: recht op studiefinanciering);
   Voor een 2-jarige Associate degree en een 4-jarige studie kunt u in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. Dit is 7 jaar lening en collegegeldkrediet. Daarvan krijgt u de eerste 5 jaar ook het reisproduct. De aanvullende beurs krijgt u alleen de eerste 4 jaar. Hoeveel studiefinanciering wordt omgezet in een gift, ziet u op Gift of terugbetalen.
   Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, krijgt u langer studiefinanciering en reisproduct. Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kunt u soms langer studiefinanciering krijgen.

   Dus… in relatie tot je studiefinanciering mag je best 5 jaar over je volgende hbo opleiding doen. Alleen de aanvullende beurs geldt voor jou nog maar drie jaar (omdat je al een jaar gebruikt hebt, in totaal krijg je maar 4 jaar aanvullende beurs). Vanaf het moment dat je begint met studeren heb je 10 jaar de tijd om binnen die periode af te studeren. Zitten er grote ‘gaten’ tussen studie 1 en 2, dan moet je daar wel rekening mee houden. Ook is het zo dat studiepunten niet ‘eeuwig’ geldig blijven. Dat is ook een reden om de voortgang van je studie in de gaten te houden. Heel lange studievertraging kan ook in die zin inhoudelijke problemen opleveren.

 3. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Sorry ik heb kinder van 18 maar ik weet het niet hoe ikmoet doen

  1. Hermien Miltenburg

   Dear parent, There is also an information blog for parents in English, https://weblog.wur.eu/universityguideparents/

 4. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Comment?

  1. Hermien Miltenburg

   Beste ouder. Studeren, studiekeuze en studiekosten zijn niet zo makkelijkste begrijpen als ouder. Belt u mij vooral, dan kan ik proberen te begrijpen waar u mee zit en u misschien een paar tips geven. Dat kan van maandag tot en met vrijdag. 0317-484455, Hermien Miltenburg

 5. Door: Irene · 30-05-2018 om 20:16

  Moet je elk jaar opnieuw het inkomen van de ouders invullen voor de aanvullende beurs of gaat dat automatisch?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Irene,
   Dat gaat automatisch. En je hoeft het inkomen niet in te vullen. Op Studielink vink je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een aanvullende beurs, de belastingdienst zoekt het verder allemaal voor je uit. Onderstaand vond ik op DUO.nl U hoeft de aanvullende beurs maar 1 keer aan te vragen. Als de gegevens van uw ouders bij ons bekend zijn, vragen we hun inkomen ieder jaar automatisch op bij de Belastingdienst. Daarmee kunnen we uw aanvullende beurs elk jaar weer berekenen.

 6. Door: Esther · 05-08-2018 om 16:55

  Als je nog geen 18 bent en je begint in september met hbo, heb je dan recht op basisbeurs? Tot de 18?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Esther, de basisbeurs is helaas afgeschaft. Je hebt wel recht op de aanvullende beurs (als je aan de voorwaarden voldoet, dus je ouders hebben minder inkomen of je hebt studerende zussen of broers). Je hebt wel recht op de OV kaart en je kunt lenen. Vraagde aanvullende beurs altijd aan, het is een kleine moeite en je eeet maar nooit.

 7. Door: jolanda · 08-09-2018 om 18:13

  Duo geeft aan dat de bedragen van 2019 nog niet bekend zijn voor de basisbeurs en aanvullende beurs en daarom konden ze nog geen beslissing geven. Wanneer zijn deze wel bekend? Tweede vraag: vader moet buitenbeschouwing blijven woont in buitenland. Naast al de gegevens moet er nog een erkend formulier van een deskundige bij komen, we kunnen dit ook stop zetten en maar kijken of ze zijn vader vinden, wat is het beste in deze?

 8. Door: Loes · 10-09-2018 om 15:04

  Ik ben 20 jaar (dec, 21) en eerste jaars Pabo.
  Ik heb via de Duo te horen gekregen dat ik geen aanvullende beurs krijg.
  Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb sinds mijn 16e geen contact meer met mijn vader. De ouderlijke bijdrage die mijn moeder moet betalen maakt zij, mij maandelijks over.
  Van mijn vader heb ik nog nooit een bedrag voor mijn studie ontvangen (wel wordt er alimentatie aan mijn moeder betaald, tot mijn 21e).
  Nu zijn de kosten van de Pabo vrij hoog, zonder de bijdrage van mijn vader. Ik heb een bijbaantje om mijn ziektekosten te betalen en houd te weinig over om ook de pabo te kunnen bekostigen. Wat voor mogelijkheden zijn er om de aanvullende beurs toch hiervoor te ontvangen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Loes,
   Ik zou de DUO een persoonlijke brief schrijven. Ik kan ook nog eens informatie inwinnen als je wilt…

 9. Door: JoAnne · 10-09-2018 om 21:25

  Hallo Hermien,

  ik zoek een tabel waar gewoon getallen genoemd worden mbt de inkomens van de ouders. Ik be in inkomen achteruitgegaan, maar geen 15%. Toch kan het wel eens zijn dat ik hierdoor onder de grens kom waarop aanvullende beurs geweigerd wordt. Dat wil ik graag zelf zien, voor ik een DUO “expert” contacteer.

 10. Door: Hermien · 12-09-2018 om 17:06

  Dag Joanne, op http://www.duo.nl moet je via ‘zoeken’ naar ‘aanvullende beurs’ gaan. Daar vind je een rekenhulp. Groetjes, hermien

 11. Door: Medina Arifhodzic · 24-09-2018 om 15:37

  Hallo Herman .
  Mijn dochter heeft Hbo gedan en ze heeft nog niet scriptie afgemaakt en 10 jaar is al. Geweest. Mijn vraag is heeft ze rechts nog afmaken.Hartelijk bedankt groetjes Medina.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Medina,
   De opleiding moet beslissen of ze haar studie af mag maken. Dat heeft te maken met de geldigheidsduur van de studiepunten die ze gehaald heeft. Die zijn namelijk beperkt geldig, soms tien jaar, soms langer. Dat beslist de opleiding. Maar ik denk dat er geen probleem is omdat je dochter alleen haar scriptie nog maar hoeft te doen. Navragen bij de studieloopbaanbegeleider of de studieadviseur van de opleiding, dus.

 12. Door: Yvette · 25-09-2018 om 14:19

  Hallo Hermien,
  V.w.b. de 1 februari regeling, dat betreft niet het collegegeld krediet? Ik lees alleen maar beurs en OV. Betekent dit dat je als je stopt, het krediet wel terug moet betalen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Yvette,
   Geld dat je leent, dus ook het collegegegeldkrediet, moet je altijd gewoon terugbetalen. Aanvullende beurs en OV inderdaad niet. En soms krijg je ook een deel van het collegegeld terug als je voor 1 februari stopt in je eerste studiejaar.

 13. Door: Harold de Jong · 26-09-2018 om 20:01

  Mijn zoon heeft studiefinanciering aangevraagd en krijgt ook een aanvullende beurs. Veranderd er wat in de hoogte van de aanvullende beurs als hij de studiefinanciering verlaagd? En mag je de studiefinanciering dan ook op €0 zetten en krijgt hij dan de vastgestelde aanvullende beurs of veranderd dit bedrag dan ook?

  1. Hermien Miltenburg

   Geachte heer de Jong, als uw zoon minder lening vraagt, verandert het bedrag van de aanvullende beurs niet. Volgens mij evenmin als hij helemaal geen lening aanvraagt, maar dit zal ik voor de zekerheid nog even navragen bij DUO.

 14. Door: Harold de Jong · 27-09-2018 om 14:55

  Bedankt voor uw reactie. Ik wacht uw reactie af.

 15. Door: Harold de Jong · 01-10-2018 om 14:24

  Beste Hermien, heeft u al contact gehad met de DUO over mijn vraag?
  Mvg, Harold

 16. Door: Rianne van Wageningen · 03-10-2018 om 17:05

  Bij de aanvullende beurs heb je een ouderbijdrage. Is dit een bedrag wat de ouders krijgen of juist moeten betalen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Rianne, Ouders zijn niet verplicht een bijdrage te leveren aan de studie van hun kind. Maar de Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n 400 euro per maand kunnen en willen bijdragen. Kunnen ouders dat niet volgens de belastingdienst, dan krijgt de student (deels) een aanvullende beurs. Kunnen ouders helemaal niets bijdragen dan krijgt de student zo’n 400 euro. Kunnen ouders bijvoorbeeld 200 euro bijdragen, dan krijgt de studet de resterende 200 euro. Kunnen ouders 300 euro bijdragen, dan krijgt de student dus 100 euro per maand. De student moet dan wel binnen 10 jaar een diploma halen. Het bedrag dat toegekend wordt is dus het bedrag dat de student krijgt. Is dit voldoende antwoord? Mail of bel mij anders (zie contact).

 17. Door: Harold de Jong · 11-10-2018 om 08:09

  Beste Hermien. Heeft u al bij DUO geïnformeerd over mijn vraag of het bedrag van de aanvullende lening veranderd als je de lening op €0 zet? Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Hermien Miltenburg

   Jazeker…: Klopt helemaal; gevraagd leenbedrag heeft geen invloed op de aanvullende beurs.
   met andere woorden. Ook als je helemaal niets leent kun je nog in aanmerking komen voor een aanvullende beurs (echt altijd aanvragen…)

 18. Door: Miranda · 04-11-2018 om 12:28

  Ik lees dat de regel is voor een gift van de aanvullende beurs en het reisproduct: Als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar, ook al verander je van studie.
  Geldt deze regel ook als je na een paar maanden/jaar overstapt naar een BBL opleiding en daarmee een diploma haalt? En zo ja, moet deze BBL opleiding dan ook op niveau 3 of 4 zijn?
  Bedankt alvast voor uw reactie!

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Miranda, ik kan je hier geen antwoord op geven. Ik heb helaas alleen maar ervaring met havo/vwo en hbo/wo. Je kunt het beste zoeken op http://www.duo.nl. Lukt dat niet, laat het dan weten. Dan vraag ik iemand met verstand van mbo het voor je uit te zoeken. Groetjes, hermien

 19. Door: Priscilla · 02-12-2018 om 20:17

  Mijn zoon wil stoppen tweede studie jaar, hij heeft in eerste jaar propedeuse gehaald maar wil graag per volgend studie jaar aan nieuwe studie beginnen
  Wat moeten we nu doen?
  Met zicht op studie financiering etc…

  1. Hermien Miltenburg

   Je hebt een aantal jaren recht op studiefinanciering, meer dan de officiële duur van de opleiding. Dat kunt u lezen in het volgende artikel: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/ . De aanvullende beurs is helaas wel alleen maar voor de duur van de studie, dus vier jaar voor een opleiding op het hbo, drie jaar voor een wo bachelor.
   Verder doet uw zoon er goed aan goed vast te laten leggen welke tentamens hij heeft gehaald en hoeveel studiepunten dat waard is. Voor de toekomst heeft hij er misschien nog iets aan.
   Hij zal vast wel goed na hebben gedacht over deze verandering en Open Dagen en meeloopdagen hebben bezocht… Toch?
   Ik wens hem in ieder geval veel succes!

 20. Door: Anouk van der Kuijlen · 07-12-2018 om 14:07

  Welke kosten vallen onder het wonen en leven stukje financiering als mijn zoon thuis blijft wonen?
  Mag hij bijvoorbeeld zijn verzekeringen hiervan betalen?
  wij zijn ouders aan minimum inkomen.

  En wat mag hij zelf bijverdienen zonder dat het invloed heeft?

  1. Hermien Miltenburg

   Beste moeder, uw zoon mag zoveel bijverdienen als hij wil, dat heeft geen invloed op zijn aanvullende beurs. Hij mag die ook besteden zoals hij wil. Ook als hij thuis blijft wonen. hebt u aanvullende vragen? Bel of mail mij gerust.

 21. Door: Ansjo · 14-12-2018 om 12:19

  Hallo Hermien, een zeer specifieke vraag. Mijn zoon is zijn 2de jaar bachelor Fontys gestart. Hij is Belg, woont in België (bij mij) en reist heen en weer. We zijn vorig schooljaar reeds 3x naar DUO geweest, maar het is een ingewikkelde situatie. Ikzelf ben persoon met handicap en +66% werkonbekwaam. Ex-man verblijft in Frankrijk of Engeland en al jaren geen contact. Zoon zou, indien hij een aanvraag indient bij DUO, een werkcontract moeten kunnen voorleggen. Dit is niet mogelijk in zijn situatie. Zijn er uitzonderingen en kan u info of tip geven hoe we dit dienen aan te pakken ? Bedankt alvast !

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Ansjo, Heel goed dat je intensief contact met DUO hebt. Zij zijn de specialisten op dit gebied. Op het blog leg ik alleen de allersimpelste basisprincipes van de studiefinanciering uit. De DUO heeft experts in dienst. Je bent daar dus aan het goede adres. Kan de DUO je verder helpen? Want dat is echt wel het aangewezen adres. Ben je niet tevreden over DUO? Zij hebben ook een mogelijkheid om een klacht in te dienen. https://duo.nl/particulier/oneens-met-duo/een-klacht-indienen.jsp Werkt dat ook niet dan kun je ook een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman. https://www.nationaleombudsman.nl/instanties/dienst-uitvoering-onderwijs-duo?gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnkyRml3JqdJ9qIyfF3aDJ8xRL7ynfMBoEqy-yIJoAfeCtg3tAwZeHbRoCm2cQAvD_BwE. Ik weet helaas niet of deze mensen ook iets kunnen doen voor inwoners van België. Maar ze kunnen je vast wel verder helpen.

 22. Door: Noah · 04-01-2019 om 02:25

  Als ik maximaal leen bij duo en ik haal mijn 1e jaar van mijn HBO studie niet wat gebeurt er dan met de lening? En kan je als je een nieuwe studie begint weer opnieuw lenen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Noah, als je in je eerste jaar stopt met studeren gebeurt er helemaal niets met je lening. En je kunt ook weer gewoon opnieuw lenen. Net zo lang tot het maximum aantal jaren dat je mag lenen. Maar natuurlijk moet je al het geleende geld plus de eventuele rente wel weer terugbetalen. Dat gaat in twee jaar nadat je definitief met je studie bent gestopt, al dan niet met een diploma.Doe je een hbo opleiding dan kun je in totaal 7 jaar lenen. Kijk ook eens op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-voor-dummies-tips-tricks/

 23. Door: Hans visser · 23-01-2019 om 13:42

  Mijn zoon staat ingeschreven bij mijn ex Zij krijgt huurtoeslag Mijn zoon heeft een bijbaantje verdient meer als 4100 dit jaar dus dan moet zij huurtoeslag terug gaan betalen Is het verstandig als ik hem bij mij inschrijf Ik heb geen toeslagen. dan kan hij gewoon lekker een zakcentje verdienen

  1. Hermien Miltenburg

   Geachte heer Visser.
   Ik vind het lastig deze vraag te beantwoorden. Normaliter staat iemand natuurlijk ingeschreven waar hij daadwerkelijk woont. Ik kan u geen tips geven om de wet te omzeilen.
   Overigens heeft de woonplaats van een student op hbo of universiteit geen invloed meer op de hoogte van de aanvullende beurs, de studielening of OV kaart.

  2. Door: Tanja Ausma · 28-01-2019 om 11:43

   Ik ben ook druk aan het uitzoeken hoe de studie van mijn dochter te bekostigen, vandaar dat ik bij uw vraag terecht kwam. Ik heb zelf ook huurtoeslag en dit wordt ook berekend door het aantal inwonende personen/kinderen. Dus als uw zoon zich bij zijn moeder uitschrijft en bij uw inschrijft kan dit ook weer gevolgen hebben voor de hoogte van haar huurtoeslag. Ik zou dit dan ook eerst goed uitzoeken. Op de site van de belastingdienst staat: Bij het berekenen van de huurtoeslag tellen wij ook het inkomen van medebewoners mee. Voor thuiswonende kinderen tot 23 jaar telt in 2019 alleen het inkomen boven € 4.885 mee. Zo niet dan zou hij met 4100 toch net goed zitten? Succes.

   1. Hermien Miltenburg

    Dit lijkt me typisch iets om goed na te vragen bij de belastingdienst. Die gaat over toeslagen.

 24. Door: Esther balke · 24-01-2019 om 20:17

  Goedenavond mijn dochter zit in het 1e jaar van dr nieuwe opleiding mbo niveau 4 nu heeft ze een basis prestatiebeurs en die willen we omzetten naar een aanvullende beurs hoe doen we dat ?
  Groetjes Esther

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Esther, Dat weet ik niet. Maar ik vraag het na. je hoort van me.
   Antwoord van DUO:
   Ik neem aan dat Esther bedoelt hoe ze, naast de basisbeurs, een aanvullende beurs kan aanvragen.
   Antwoord op die vraag: dat kan door in te loggen bij MijnDUO en te gaan naar ‘producten’ en vervolgens naar ‘studiefinanciering’.
   Daar zie je de huidige aanvraag en daaronder staan de zaken die nog aangevraagd kunnen worden.

 25. Door: Minos · 28-01-2019 om 09:52

  Dag Hermien kun je studiefinanciering ook halverwege het schooljaar stopzetten en als je daarna de studie hervat weer door laten lopen??

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Minos,
   Ja dat kan mits je dan nog aan de voorwaarden om studiefinanciering te krijgen voldoet.

 26. Door: E Groeneweg · 05-02-2019 om 08:31

  Hallo Hermien,
  Mijn dochter heeft een afgeronde MBO opleiding en heeft nu een tussenjaar om te werken, in sept gaat zij naar een nieuwe studie HBO, geld voor haar de 1 februari regeling ivm het reisprodukt of moet zij terugbetalen ivm het MBO dioloma?
  Groet van Elly

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Elly, wat fijn dat je dochter het zo goed doet op school. Misschien wil zij ook eens iets vertellen op het blog over haar tussenjaar en doorstuderen naar hbo (eventueel kan ik haar interviewen en het opschrijven), dat lijkt me interessant. Ze krijgt gewoon studiefinanciering Hoger Onderwijs en dus de OV kaart. Mocht ze onverwacht moeten stoppen voor 1 februari , dan geldt voor haar ook de 1 februari regeling. Maar laten we daar nu nog maar niet vanuit gaan. Mocht je dochter in willen gaan om mijn uitnodiging haar verhaal te delen dan kan ze bellen naar 0317484455 of mailen naar hermien.miltenburg@wur.nl. Als jij als moeder je verhaal wilt doen kan dat natuurlijk ook…

 27. Door: Jolanda · 28-02-2019 om 19:45

  Mijn zoon van 18 jaar gaat vanaf september in Portugal studeren. Wij wonen al in Portugal. Hij krijgt geen studiefinanciering in Portugal. Kan hij van Nederland studiefinanciering krijgen? Wij zijn Nederlands.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Jolanda,
   Op de site van DUO heb ik de volgende link gevonden: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp
   Kom je er zo uit?
   Groetjes, hermien

 28. Door: Sraar · 02-03-2019 om 08:16

  Mijn zoon doet de universiteit en hij heeft geen lening (meer). Weet u of de kosten van collegegeld en boeken aftrekbaar zijn bij hem of bij zijn ouders? Er staat namelijk dat als je recht hebt op studiefinanciering (en dat heeft hij maar hij neemt het niet) dat dat niet kan. En dan is mjjn vraag nog of een lening die nooit een gift wordt wel een studiefinanciering is.
  Weet u hier iets van?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Sraar, nee dat weet ik niet. De Belastingdienst kan hier vast en zeker meer over vertellen. Ik heb ze opgebeld, maar ze geven liever geen algemene antwoorden via dit blog. U kunt de belastingdienst bellen 0800-0543. Er ze hebben ook een site. http://www.belastingdienst.nl Als u weet hoe het zit, zou u dan een bericht op deze site kunnen plaatsen? Dan weten andere ouders dat ook. met vriendelijke groet, Hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.