Studiefinanciering in het kort voor ouders

Door: Hermien Miltenburg · 13 juli 2017
Categorie: Financiën

Studiefinanciering in het kort is een handig overzicht van de studiefinanciering uitgegeven door het Nibud. De Studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Hier vindt u alle gegevens over studiefinanciering voor hbo/wo. Ik raad u aan om samen met uw zoon of dochter hier goed naar te kijken. Dit mini-artikel ‘Studiefinanciering in het kort voor ouders’ is bedoeld om u enigszins op weg te helpen als uw kind nog niet in de eindexamenklas zit, om u alvast een idee te geven. Ik ga alleen in op de regelingen voor hbo en wo.

Studiefinanciering in het kort

Moeten ouders en studenten gaan bedelen?

Moeten ouders en studenten gaan bedelen nu de basisbeurs is afgeschaft? Nee, zeker niet. Het is nog steeds mogelijk dat iedere jongvolwassene die daarvoor de capaciteiten heeft gaat studeren. Maar het kost wel meer geld. In dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ ga ik in op een paar basiszaken. De échte deskundigen vindt u bij DUO. Ook de decaan van de school van uw kind kan u meer vertellen.

Studiefinanciering ‘nieuwe stijl’, vier onderdelen

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:
1: De aanvullende beurs,
2: de studenten OV chipkaart,
3: de lening en
4: het collegegeldkrediet.
Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de ‘studiefinanciering in het kort’ dus uit drie onderdelen: De (aanvullende) beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor de tweede helft van 2017.
1: De aanvullende beurs: maximaal € 387,92 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
3: Lening: maximaal € 867, 68
4: Collegegeldkrediet € 167,17

In totaal kan een student dus elke maand € 1034,85 lenen. Maar dat hoeft niet. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent. Hij kan dit bedrag ook elke maand aanpassen. Krijgt een student een aanvullende beurs, dan kan hij dat bedrag minder lenen. het totale bedrag van de studiefinanciering is nooit hoger dan € 1034,85.

Wie heeft recht op studiefinanciering?

Iedereen jonger dan 30 heeft recht op studiefinanciering. Vanzelfsprekend moet de student wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Studenten met een verblijfsvergunning of die uit een EU land komen kunnen bij DUO meer informatie vragen.

Wie heeft recht op een aanvullende beurs (1)?

De aanvullende beurs (onderdeel 1) is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende broers en zussen hebben. het aanvragen van een aanvullende beurs is heel eenvoudig. DUO vraagt zelf de gegevens op. Ik raad aan een aanvullende beurs altijd aan te vragen. De aanvullende  beurs is gewoon een beurs. Een student die binnen tien jaar zijn diploma haalt mag de aanvullende beurs gewoon houden. Lukt dit niet dan moet de student de aanvullende beurs terug betalen.
Een student die een aanvullende beurs krijgt, mag daarnaast niet maximaal lenen. Het totaalbedrag dat een student aan studiefinanciering ‘krijgt’, is nooit meer dan € 1034,85

Wie heeft recht op de studenten OV chipkaart?

Er zijn twee soorten OV studenten chipkaart (2):
Een weekabonnement: Door de week gratis en in het weekend met korting reizen,
Een weekendabonnement: In het weekend gratis, door de week buiten de spits met korting.

Een student krijgt deze studenten OV chipkaart voor de duur van de opleiding plus een jaar. Volgt de student een hbo opleiding van vier jaar, dan krijgt hij vijf jaar een OV kaart. Haalt de student niet binnen tien jaar een diploma, dan moet hij ook dit bedrag terug betalen.  ( € 89,07 voor elke maand waarop hij de OV kaart in zijn bezit heeft gehad )

Wie heeft een student recht op een lening en collegegeldkrediet? (3+4)

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering heeft ook recht op een lening en het collegegeldkrediet. Deze bedragen moeten altijd terugbetaald worden. Daar ga ik bij een van de volgende artikelen op in.
Meestal kan een student lenen voor de duur van de opleiding + drie jaar. Een hbo opleiding duurt vier jaar, de student kan dus zeven jaar lenen.

Studiefinanciering in het kort: Expert = DUO

De expert op het gebied van studiefinanciering is DUO. Ik geef u met dit artikel alleen een piepklein kijkje op de wereld van de studiefinanciering. Vragen hierover kunt u het beste aan de experts van DUO stellen.
‘Studiefinanciering in het kort’ is slechts een korte samenvatting.

Meer over geld

De komende periode schrijf ik over:

Bespaartips van studenten

Voorgesneden groenten zijn vaak superduur en er zit vaak alleen ui en prei in die los veel goedkoper zijn. – Pieter-Paul

Mijn ultieme bespaartip is door naar de grond te kijken als je in de supermarkt boodschappen doet. Alle goedkope producten onderin de schappen zijn het bukken zeker waard!” – Marjolein

Koop geen lunch op de uni. Je kunt beter thuis al een lekkere lunch maken (bijvoorbeeld couscous/pasta salade) en die meenemen.” – Saskia

NB: Deze artikelenreeks (en het blog) is geschreven voor ouders met een kind op havo/vwo of hbo/wo. Helaas voelen we ons niet deskundig om een vergelijkbare artikelenreeks voor ouders met een kind op het vmbo/mbo te schrijven.

Dit artikel is 4822 keer gelezen.
Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 8 reacties.

 1. Door: Annemieke Molenkamp · 15-04-2018 om 22:24

  Ik heb nog een vraag over de OV kaart. Als je verandert van studie na je eerste jaar, dus weer opnieuw begint met een andere opleiding en je haalt dit binnen 10 jaar, moet je dan de kosten van de OV kaart van het eerste jaar van de eerste studie terugbetalen??
  Of is de regel, als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar?

  1. Hermien Miltenburg

   De regel is: als je maar een diploma haalt binnen tien jaar, ook als je van studie verandert.

 2. Door: C. Van Aspert · 20-04-2018 om 07:02

  Als je na 1 jaar van studie verandert moet je dan de volgende studie (hbo) binnen 4 jaar afronden om binnen het totaal van 5 jaar te blijven of kun je wel 5 jaar over nieuwe studie maar moet je dan het laatste jaar zelf betalen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag C.van Aspert,
   Op http://www.DUO.nl kunt u het volgende lezen (zoekfunctie: recht op studiefinanciering);
   Voor een 2-jarige Associate degree en een 4-jarige studie kunt u in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. Dit is 7 jaar lening en collegegeldkrediet. Daarvan krijgt u de eerste 5 jaar ook het reisproduct. De aanvullende beurs krijgt u alleen de eerste 4 jaar. Hoeveel studiefinanciering wordt omgezet in een gift, ziet u op Gift of terugbetalen.
   Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, krijgt u langer studiefinanciering en reisproduct. Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kunt u soms langer studiefinanciering krijgen.

   Dus… in relatie tot je studiefinanciering mag je best 5 jaar over je volgende hbo opleiding doen. Alleen de aanvullende beurs geldt voor jou nog maar drie jaar (omdat je al een jaar gebruikt hebt, in totaal krijg je maar 4 jaar aanvullende beurs). Vanaf het moment dat je begint met studeren heb je 10 jaar de tijd om binnen die periode af te studeren. Zitten er grote ‘gaten’ tussen studie 1 en 2, dan moet je daar wel rekening mee houden. Ook is het zo dat studiepunten niet ‘eeuwig’ geldig blijven. Dat is ook een reden om de voortgang van je studie in de gaten te houden. Heel lange studievertraging kan ook in die zin inhoudelijke problemen opleveren.

 3. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Sorry ik heb kinder van 18 maar ik weet het niet hoe ikmoet doen

  1. Hermien Miltenburg

   Dear parent, There is also an information blog for parents in English, https://weblog.wur.eu/universityguideparents/

 4. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Comment?

  1. Hermien Miltenburg

   Beste ouder. Studeren, studiekeuze en studiekosten zijn niet zo makkelijkste begrijpen als ouder. Belt u mij vooral, dan kan ik proberen te begrijpen waar u mee zit en u misschien een paar tips geven. Dat kan van maandag tot en met vrijdag. 0317-484455, Hermien Miltenburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *