13 december 2018 | Categorie: Geldzaken

Studiefinanciering voor dummies, tips & tricks

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiefinanciering is best ingewikkeld. De DUO geeft hier veel informatie over. In dit stukje ‘Studiefinanciering voor dummies’ de hoofdlijnen in het kort. En wat tips & tricks.

Studiefinanciering voor dummies

Studiefinanciering voor dummies, vier onderdelen

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. De aanvullende beurs,
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct),
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet.

Het collegegeldkrediet is ook een lening. Deze lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere deel is bedoeld om de andere kosten te betalen. Maar allebei (3 + 4 ) is het gewoon een lening. Er zijn dus eigenlijk drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Studiefinanciering voor dummies: Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor studiejaar 2019/2020. Het zijn de bedragen die je elke maand bij benadering ‘krijgt’. De exacte bedragen zijn nog niet bekend.

 1. De aanvullende beurs: maximaal +/- € 400,- (hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
 2. Lening: maximaal +/- € 490 (veel meer bij geen aanvullende beurs: 3+4 samen tot +/- € 1050,-)
 3. Collegegeldkrediet +/- € 175,-

Deels aanvullende beurs… Wat kan een student lenen?

Krijgt de student een deel van een aanvullende beurs, dan mag hij het bedrag dat hij niet als beurs krijgt, extra lenen. Krijgt hij bijvoorbeeld €100,- aanvullende beurs dan mag hij +/- € 960,- lenen. Hoeveel aanvullende beurs je krijgt is dus afhankelijk van je omstandigheden.

Geen aanvullende beurs: in totaal +/- € 1060,- per maand

Krijgt de student geen aanvullende beurs, dan mag hij maximaal lenen. In totaal +/- € 1060,-.
Maar zoveel hoef je niet te lenen. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent. Hij kan dit bedrag ook elke maand aanpassen. In een maand dat de student een flinke bijbaan heeft kan hij minder lenen.
Het totale bedrag van de studiefinanciering is nooit hoger dan +/- € 1060,-. Dit bedrag is ook het bedrag dat een student nodig heeft die niet meer bij zijn ouders woont. Maar ook studenten die nog bij hun ouders wonen kunnen dit bedrag lenen. De student hoeft hiervoor geen toestemming aan zijn ouders te vragen.

 

Studiefinanciering voor dummies: Wie heeft recht op studiefinanciering?

Iedereen jonger dan 30 die gaat studeren op hbo of universiteit heeft recht op studiefinanciering. De student moet wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Studenten met een verblijfsvergunning of die uit een EU land komen of Suriname of de Antillen kunnen bij DUO meer informatie vragen. Een student kan studiefinanciering aanvragen zodra hij begint met studeren op een hbo of universiteit. Ook als hij nog geen 18 is. Ook als hij 16 of 17 is kan hij zonder toestemming van zijn ouders lenen 12x +/- € 1060 per jaar (!) (artikel Telegraaf)

Wie heeft recht op een aanvullende beurs (1)?

De aanvullende beurs (1) is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende broers en zussen hebben. Het aanvragen van een aanvullende beurs is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar bij Studielink aan te geven dat je een aanvullende beurs wilt. De rest doet DUO. Belangrijkste tip bij ‘studiefinanciering voor dummies’… Vraag een aanvullende beurs altijd aan. De aanvullende  beurs is gewoon een beurs. Een student die binnen tien jaar zijn diploma haalt mag de aanvullende beurs gewoon houden.

Studiefinanciering voor dummies: Altijd aanvragen

Lukt het niet om een diploma te halen dan moet de student de aanvullende beurs terug betalen. Het hoeft overigens niet het diploma te zijn van de studie waar hij aan begonnen is. Verandert de student van studie, dan maakt dat niet uit. Als hij maar een diploma haalt. Een student krijgt de aanvullende beurs voor de officiële duur van de studie. Dus drie jaar als de studie ook drie jaar duurt. Je bent echt een dummie als je geen aanvullende beurs aanvraagt… echt altijd doen.

studiefinanciering voor dummies

Soms maar een deel van de aanvullende beurs

Soms krijgt een student een deel van de aanvullende beurs. (Er zijn rekenhulpen)
Hebben de ouders geen hoog inkomen en/of zijn er meer studerende kinderen, dan krijg je de maximale beurs van
+/- € 400,-
Verdienen de ouders iets meer, dan krijg je een deel van de aanvullende beurs.
Een student die een volledige aanvullende beurs krijgt, mag daarnaast maximaal +/- € 490,- lenen.
Het totaalbedrag dat een student aan studiefinanciering ‘krijgt’, is nooit meer dan +/- € 1060,-

Wie heeft recht op de studenten OV chipkaart?

Iedereen tot 30 jaar die studeert op een hbo of universiteit heeft recht op de OV kaart. Er zijn twee soorten OV studenten chipkaart (2):

 • Een weekabonnement: Door de week gratis en in het weekend met korting reizen.
 • Een weekendabonnement: In het weekend gratis, door de week buiten de spits met korting.

Een student krijgt deze studenten OV chipkaart voor de duur van de opleiding plus een jaar. Volgt de student een hbo opleiding van vier jaar, dan krijgt hij vijf jaar een OV kaart. Haalt de student niet binnen tien jaar een diploma, dan moet hij ook dit bedrag terug betalen.  ( +/- € 95,- voor elke maand waarop hij de OV kaart in zijn bezit heeft gehad).

studiefinanciering voor dummies

Wie heeft recht op een lening en collegegeldkrediet? (3+4)

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering heeft ook recht op een lening en het collegegeldkrediet. Deze bedragen moeten altijd terugbetaald worden.
Meestal kan een student lenen voor de duur van de opleiding + drie jaar. Een hbo opleiding duurt vier jaar, de student kan dus zeven jaar lenen.

studiefinanciering voor dummies

Hoe lang kun je lenen?

 • Voor een 2-jarige associate degree kun je 7 jaar studiefinanciering krijgen.
 • Volg je een 4-jarige hbo studie, dan kun je in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen.
 • Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, kun je langer lenen.
 • Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kun je soms langer studiefinanciering krijgen.

Pas op met lenen

Heel wat studenten lenen meer dan ze eigenlijk nodig hebben voor hun studie. Dat is echt wel riskant. De rente op de studielening gaat zeker omhoog. En ook zijn de regels bij het krijgen van een hypotheek niet altijd duidelijk. In politiek Den Haag is men hierover bezig. Maar het is nog onduidelijk hoe het precies uit gaat pakken. Het wordt steeds duidelijker dat het voor afgestudeerden lastiger is een hypotheek te krijgen. De hoogte van je studieschuld wordt, tot je alles hebt afgelost namelijk vaak meegenomen in het totale plaatje. Zou je met jouw inkomen €200,000 hypotheek kunnen krijgen? Heb je €50.000 euro studieschuld, dan zullen de meest banken je maar €150.000 hypotheek geven. Jongeren hebben soms stress door hoge studieschulden. Leen je meer dan nodig.. dan ben je écht een dummie… De gemiddelde studieschuld van studenten die lenen is €21.000. Tip: reken je studieschuld van tevoren uit.

Maar ben ook niet té bang

Een studieschuld is helaas steeds gewoner aan het worden. Het heeft ook niet zoveel zin zoveel bij te verdienen dat je aan studeren niet meer toekomt. Laat de studieschuld niet torenhoog worden. Maar realiseer je ook dat een redelijke studieschuld na afstuderen snel terug betaald kan worden. Als afgestudeerde van hbo of universiteit verdien je ook behoorlijk. En lukt dat niet, de regels voor terugbetalen zijn soepel.

Inkomen student

Studenten hebben meer inkomsten dan alleen de studiefinanciering. Heel wat studenten hebben een bijbaan. Daar verdienen ze gemiddeld €300,- per maand mee.
Ook betalen ouders vaak mee aan de studie. Dat is geen verplichting. De Rijksoverheid vindt een bedrag van €400,- per maand redelijk. Kunnen ouders dat niet betalen, dan krijgt het kind een aanvullende beurs.

studiefinanciering voor dummies

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. Dat weten maar weinig mensen. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Meer weten over studiefinanciering voor dummies

Studiefinanciering voor dummies is echt maar een heel korte samenvatting van de studiefinanciering. Wilt u meer weten? Onder de tab financiën staan heel veel artikelen. U kunt mij natuurlijk ook mailen of bellen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.