11 maart 2019 | Categorie: Geldzaken

Studieschuld berekenen voor je begint te studeren

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Gaat uw kind studeren, dan denkt u samen ongetwijfeld ook na over de financiële gevolgen. Op dit blog onder het kopje ‘financiën’ kunt u daarover veel informatie vinden. Dit artikel gaat over  je studieschuld berekenen’. Verstandig om van tevoren eens te doen.

studieschuld berekenen voor je gaat studeren

Studeren betekent vaak een studieschuld opbouwen. Maar hoeveel ga je lenen? Je toekomstige studieschuld berekenen voor je gaat studeren is dan verstandig.

Wat kost studeren?

De gemiddelde uitgaven van een student per maand (ongeveer):

 • Collegegeld €172,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft,)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €128
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 64,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €73,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €144,-
 • Kleding en schoenen €51,00
 • Zorgverzekering €107,-
 • Telefoon €25,-

Wat kost het om een student te laten studeren?

De werkelijke kosten van studeren zijn heel hoog.
Een student die een jaar een bacheloropleiding volgt kost €5.550-€11.000.
Een student die een jaar een masteropleiding volgt kost €8.000-€18.000.
Een medische bacheloropleiding kost per student per jaar €10.000-€20.000.
Een medische masteropleiding €20.000-€30.000.

Wat betaalt de student?

Dat hoeft de student gelukkig niet allemaal te betalen. Een student betaalt slechts een deel hiervan. ‘Maar’ €2060,- per jaar. De rest wordt gelukkig betaald uit belastinggeld. Er gaat dus flink veel overheidsgeld naar de studenten. En terecht. Ons land heeft hoogopgeleide professionals nodig.

Uitzonderingen:

Studieschuld berekenen

De regeling geldt ook voor studiejaar 2019/2020

Studiefinanciering en studieschuld berekenen

De student krijgt dus (terecht) korting op de kosten van het onderwijs. Er is bovendien studiefinanciering (Lees studiefinanciering in het kort). De studiefinanciering bestaat uit vier delen:

 1. De OV reiskaart, voor iedereen
 2. De aanvullende beurs, onder voorwaarden
 3. Lenen
 4. Lenen om je collegegeld te betalen (collegegeldkrediet).

aanvullende beurs

Inkomsten

Een student heeft nog meer inkomsten:

 1. Ouderbijdrage
 2. Bijbaan
 3. Huurtoeslag (soms)
 4. Zorgtoeslag

Maar deze inkomsten zullen bijna nooit genoeg zijn om de kosten te dekken. Dat betekent dus ‘lenen’. Slim om samen, voordat de student gaat studeren, te kijken naar de toekomstige studieschuld. Van tevoren de studieschuld berekenen kan redelijk makkelijk.

Studieschuld berekenen? Samen thuis oefenen

De DUO heeft verschillende handige rekenhulpen. Daarmee maak je een financiële planning. Je berekent wat je inkomsten zijn en ook wat je uitgaven zijn. Je kunt gewoon eens voor jezelf ‘oefenen’ met deze rekenhulp. Je hoeft de bedragen niet heel precies in te vullen. Het is maar om een beeld te krijgen. Veel scholieren vinden het prettig als ouders dit eens met ze doen.

Studieschuld berekenen? Wat moet je invullen?

Kijk eens naar de rekenhulp voor hbo en universiteit. Daar moet je de inkomsten invullen:

 • Bijbaan (gemiddeld €400,-)
 • Ouderbijdrage (bijvoorbeeld €400)
 • Zorgtoeslag (€94,-)
 • Huurtoeslag (meestal niets)

Je moet ook de uitgaven invullen. Schat die in of gebruik de bedragen hierboven. Dat zijn gemiddelden. Je zult waarschijnlijk een tekort hebben. Dat vul je op met studiefinanciering.
Klik op ‘studiefinanciering berekenen’. Het is oefenen, je legt niets vast.

Aanvullende beurs

Vervolgens kom je op een scherm om te kijken of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Vul hier het jaarinkomen in van beide ouders (schatten mag ook). En vul in of er broers of zussen op school zitten of al een aanvullende beurs krijgen.

Studieschuld berekenen

Je schat in hoeveel extra geld je nodig hebt.
De paarse getallen die al ingevuld zijn, kun je aanpassen.
Je schat in hoe lang je gaat studeren.
Je ziet dan meteen hoeveel studieschuld je hebt aan het eind van de rit.

De student kan het bedrag dat hij leent elke maand aanpassen. In de zomer lenen de studenten vaak minder. Ze hebben dan vaak meer geld uit hun bijbaan.

Wat ga je verdienen?

Het volgende wat je in moet vullen is je vermoedelijke startsalaris.
Dat je kun bijvoorbeeld lezen in onderstaande grafiek. Het gaat hier om afgestudeerden van de universiteit. Klik je op de link grafiek, dan kun je per sector zien wat je verdient. Er zijn ook twee verdiepende artikelen over het startsalaris na een hbo opleiding en na een universitaire opleiding.

De beste opleidingen, baankansen en startsalaris…

Er is nog een beschrijving van het startsalaris per vakgebied op hbo en universitair niveau. Die is gemaakt door de Keuzegids. Door een link hieronder te volgen zie je wat de beste opleidingen zijn op dit vakgebied, wat de baankansen zijn en wat het startsalaris is.
Natuurlijk gaat de afgestudeerde na een tijdje meer verdienen. Maar het gaat nu even om het beeld. Het gaat erom dat de student een idee heeft.

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Studieschuld berekenen. Lenen en terugbetalen

Geld lenen betekent ook een keer terugbetalen.  Daarmee begint een student twee jaar nadat hij klaar is met zijn studie of gestopt is met de studie.
In de rekenhulp staat als voorbeeld 35 jaar. Zo lang mag je er inderdaad over doen om je studieschuld af te betalen. Je leest in het rekenvoorbeeld wat dit per maand betekent. Meestal zal het gaan om een paar tientjes. Je studieschuld berekenen met dit soort globale cijfers geeft natuurlijk ‘slechts’ een beeld. Maar dan heeft de student een idee.

Als je niet veel verdient

Een afgestudeerde die niet veel verdient zal ook niet veel terugbetalen. Het bedrag dat je terug moet betalen mag nooit meer zijn dan 4% van je jaarsalaris. Dat is dus anders dan bij een gewone financiering. Die moet je altijd terugbetalen.

Studieschuld berekenen

Geen vuiltje aan de lucht?

Natuurlijk zijn er risico’s bij teveel lenen. Daar komt de student vaak pas achter na afstuderen. Een hypotheek krijgen is soms lastig.
Ik kan geen algemene regel geven. Soms doen banken helemaal niet zo moeilijk. Maar wat ik vaak hoor is dat banken kijken naar de totale studieschuld van de afgestudeerde en zijn partner. Er wordt ook gekeken naar het gezamenlijke inkomen. Het mogelijke hypotheekbedrag is lager als er een studieschuld is. Daar wordt pas niet meer naar gekeken als de hele schuld is afbetaald. Meestal tors je het totale bedrag van je studieschuld mee tot de laatste cent is afbetaald.

Wij hebben ons kind geadviseerd maximaal te lenen. De rente is immers 0%. het geld dat ze niet nodig heeft zet ze op en spaarrekening. Dan heeft ze straks een appeltje voor de dorst, ouders

Pas op

Ik ben geen financieel specialist. En banken gaan allemaal een beetje anders om met studieschuld. Maar ik denk niet dat deze ouders een slim advies geven.

 • De rente op de studielening gaat zeker omhoog.
 • Vaak kijkt een bank bij een hypotheekaanvraag de hele looptijd van de studielening naar het oorspronkelijke bedrag. Leen je €10.000 en heb je €9000 afgelost, dan nog berekent de bank soms een schuld van €10.000. Tot de laatste cent is afgelost. Lees meer over hypotheek en studieschuld.
 • NIBUD (dé expert op financieel advies gebied) adviseert niet meer te lenen dan nodig voor de studie.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Dag Anita, er wordt altijd gekeken naar het inkomen in het verleden. Maar het is niet verkeerd DUO te mailen dat dit speelt. Misschien is er een tussenoplossing mogelijk? Laat je de uitslag weten hier op het blog? Dan kunnen anderen dat ook lezen.
  Kom je er niet uit, laat het dan ook weten, dan zoek ik contact met DUO, maar het is handiger om zelf contact te zoeken, dan kun je ook precies de info geven die ze nodig hebben. Succes, Hermien

 2. Door: Anita · 12-05-2019 om 15:36

  Goedendag,
  Ik heb een vraag over de aanvullende beurs. Volgens rekenhulp ouders is er geen aanvullende beurs mogelijk wegens te hoog inkomen. Echter het inkomen is wel 15% gedaald, is er dan nog wel aanvullende beurs mogelijk of is het hogere inkomen leidend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.