25 februari 2016 | Categorie: Studiekeuze

Gestopt met de studie

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op ouderavonden spreek ik veel ouders van studiekiezers. Ouders praten over de successen maar ook de ‘mislukkingen’ van hun kinderen. “Mijn zoon is gestopt met de studie.” was de mededeling van Feike Klomp, journalist en vader van een (ex) eerstejaars op zo’n ouderavond. “Ik heb me nooit zo in de studiekeuze van mijn kind verdiept. Pas nadat ik hier ben geweest realiseer ik me dat er veel meer komt kijken bij studiekeuze en studiesucces”. Reacties als deze hoor ik vaak van ouders die ermee geconfronteerd worden dat hun kind is gestopt met de studie.

 

Feike Klomp: Mijn zoon is gestopt met de studie

Uw kind is volwassen

Als uw zoon of dochter de havo of vwo heeft gehaald, is hij of zij volwassen. De student is (uiteraard) verantwoordelijk voor zijn eigen studievoortgang. Hogescholen en universiteiten mogen niet buiten de student om met ouders communiceren over de studievoortgang van hun kind. Deze regel geldt ook voor studenten die nog geen 18 zijn.
Uw zoon of dochter krijgt regelmatig bericht over de studieresultaten. Ook heeft de student gesprekken over zijn studievoortgang met zijn studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. U wordt hier in principe niet in betrokken, u hoeft geen rapporten te ondertekenen of iets dergelijks. Haalt uw kind te weinig studiepunten om het eerste studiejaar te halen, dan krijgt uw kind daarover bericht. Hogescholen en universiteiten mogen u niet waarschuwen. Ook zijn er geen ‘mentorgesprekken’ met ouders. Dit soort gesprekken zijn in principe tussen de student en de studiebegeleider. Alleen als de student daarom vraagt kunnen ouders hierbij betrokken worden. U krijgt geen bericht als uw kind is gestopt met de studie. Zo verging het ook Feike Klomp, de vader in dit verhaal. Zijn zoon kwam vrij abrupt thuis met de mededeling: “ik ben gestopt met de studie, pa!” 

Sorry, ik heb me vergist. De studie is niet wat ik ervan verwachtte. Ik ben gestopt met de studie

Hoe ga je als ouder hiermee om? Voor de zoon van Feike een zoektocht naar een nieuwe toekomst. Voor Feike zelf de aanleiding om zich goed te verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij studiekeuze en vooral zich te verdiepen in wat je als ouder kunt doen om je kind te ondersteunen.

Loslaten?

Voor sommige ouders valt het niet mee om hun kind ‘los te laten’. Maar je helemaal niet bemoeien met de studie van je kind is ook niet nodig en zelfs ongewenst. Studiekiezers vragen graag advies aan hun familie. Uit onderzoek van het LAKS (scholierenvakbond) blijkt dat scholieren vaak advies vragen over studiekeuze aan hun familie, meer nog dan aan hun decaan of mentor.
Ook (eerstejaars) studenten geven aan dat ze graag advies vragen aan hun ouders. Hogescholen en universiteiten doen er mijns inziens goed aan ouders te betrekken bij de opleiding van hun kind. Als oudervoorlichter van Wageningen University organiseer ik elk jaar een introductiedag voor ouders van eerstejaars studenten. Ook hiervoor geldt: ik mag de ouders niet direct uitnodigen, maar eerstejaars die dat willen, nodigen namens mij hun ouders uit een dag kennis te maken met de universiteit. De verantwoordelijkheid voor studiesucces ligt uiteraard bij de student, maar ouders kunnen hun kind wél ondersteunen.

Sorry pa, ik ben gestopt met de studie

Feike: “Als ouders moet je hier toch wel nuchter in blijven. Iedereen vergist zich wel eens. Jammer maar helaas. Ik vind het wel belangrijk dat mijn zoon nu niet een heel schooljaar verspilt. Ik heb hem gestimuleerd om een baantje te zoeken. Dat heeft hij gelukkig ook gevonden. Hij is verder bezig geweest met zijn rijbewijs, en gelukkig heeft hij dat ook gehaald. Verder vind ik het belangrijk dat hij nu echt goed met de studiekeuze aan de slag gaat. Ik heb hem aangeraden contact te zoeken met zijn oude schooldecaan. Ik wijs hem op Open Dagen en meeloopdagen en probeer me te verdiepen in de stappen die hij als nieuwe studiekiezer zet. Want dat staat gelukkig wel vast voor hem, hij wil een nieuwe studie zoeken. Zijn mededeling: “ik ben gestopt met de studie”, is gelukkig ook het begin van een nieuwe zoektocht.
Voor mijn zoon begint er nu een nieuw traject. maar voor mij als vader is er ook een nieuwe reis begonnen. Bent u ouder van een studiekiezer of een student die tijdelijk is gestopt met zijn studie. Ik wil de komende periode beschrijven hoe het met mijn zoon en zijn nieuwe studiekeuze gaat. Graag wil ik mijn ‘reis’ met u delen.

Welke mensen spelen een rol bij de studiekeuze van mijn kind?

Ik ga me vooral verdiepen in de mensen die een rol kunnen spelen in het studiekeuzeproces en studeren.”

 

Uw kind ondersteunen bij studiekeuze

Portretten

De komende jaren zal Feike Klomp elke twee maanden een portret maken van  mensen die een rol spelen in het proces waar hij en zijn zoon ingaan. Hij publiceert een interview met een studieadviseur, een mentor, ouders van studenten, een studiekeuzecoach enzovoorts. Het eerste interview verschijnt 1 maart. Hierin gaat Feike dieper in op het werk van een schooldecaan. Wat kan een schooldecaan doen voor een studiekiezer? Ik wens Feike en vooral zijn  zoon veel succes bij deze zoektocht.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.