14 september 2015 | Categorie: Studiekeuze, Tussenjaar

Tussenjaar…tijdig bespreken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

“Als uw kind dit schooljaar eindexamen doet, dan heeft u samen vast al eens gesproken over mogelijke vervolgstudies. Heeft u ook al eens gevraagd of uw zoon of dochter misschien een tussenjaar zou willen? En wat hij of zij dan zou willen doen in een tussenjaar? Tussenjaar…tijdig bespreken wat uw kind dan gaat doen.” Aldus Daniëlle Vogels, jongerencoach en werkzaam bij bureau ‘tussenjaartwijfels’.

Tussenjaar...tijdig bespreken

 

Tussenjaar: een goed alternatief

“Het is een gemiste kans, zeker met de komst van het leenstelsel, om pas over een tussenjaar te gaan denken als een studiekeuze (te) moeilijk blijkt. Een goed ingevuld tussenjaar is namelijk een waardevolle extra voorbereiding op een opleiding in het hoger onderwijs. Studenten die voorafgaand aan hun vervolgopleiding een tussenjaar hebben genomen, behalen gemiddeld betere resultaten en vallen minder vaak uit dan andere studenten, blijkt uit diverse onderzoeken. Zij hebben vaak meer zelfinzicht en doorzettingsvermogen.
Mijn stelling als jongerencoach gespecialiseerd in begeleiding bij studiekeuze, is dat meteen doorstuderen alleen beter is als je heel zeker weet wat je wilt gaan studeren, goed weet wat die studie inhoudt en wat je daarna kunt gaan doen, én je zoveel zin hebt om aan die studie te beginnen dat je niet wilt wachten. Tussenjaar…tijdig bespreken”

Tussenjaar, makkelijke oplossing?

“Dit wil niet zeggen dat de keuze voor een tussenjaar makkelijk is. Ouders en ook jongeren hebben hier allerlei vragen bij, zoals: Heb je daarna nog wel puf om te gaan studeren? En: Wat ga je doen in een heel jaar waarin niks vast ligt? Sommige jongeren maken plannen voor verre reizen, waarvoor sommige ouders hun hart vasthouden, maar lang niet iedereen is reislustig; ruim tweederde van de jongeren die een tussenjaar nemen gaat niet voor lange tijd naar het buitenland.
Veel ouders die ik spreek zijn vooral bang dat hun kind lange tijd op de bank gaat hangen en verder weinig doet in een tussenjaar. Een manier om dit risico te beperken, is je kind tijdens het tussenjaar zoveel mogelijk verantwoordelijk te maken voor eigen levensonderhoud. Tussenjaar…tijdig bespreken. Hoe je hierover samen afspraken kunt maken en ook andere risico’s van een tussenjaar kunt beperken, beschrijf ik op de site tussenjaartwijfels

Tussenjaar…tijdig bespreken

“Daarmee heb je natuurlijk nog geen antwoord op de vraag hoe uw kind een tussenjaar het best zou kunnen invullen. De beste manier om hierachter te komen, is met uw kind in gesprek te gaan.  Een tussenjaar tijdig bespreken is erg belangrijk. Tips hiervoor staan ook op mijn website. Wacht hiermee niet tot een studiekeuze voor uw kind (te) moeilijk blijkt, want het plannen en organiseren van een goed tussenjaar kan flink wat tijd kosten. Tussenjaar…tijdig bespreken”

tussenjaar...tijdig bespreken

 

Geen tussenjaar maar een bewuste studiekeuze: ook goed

“Ontdekt uw kind in de tussentijd door zich goed te oriënteren een studie waar hij of zij ontzettend graag aan wil beginnen en komt er toch geen tussenjaar, dan zijn de gevoerde gesprekken geen weggegooide tijd. Want interesse tonen in de behoeftes van je kind, versterkt de band. En misschien wil uw zoon of dochter het wel allebei: eerst een tussenjaar een daarna beginnen met die fantastische studie. Wist je dat de prestigieuze Harvard University alle jongeren die al door de selectieprocedure zijn gekomen adviseert om eerst een jaar andere ervaringen op te doen en dan met hun vervolgstudie te beginnen! Maar altijd geldt: een tussenjaar…tijdig bespreken.” Daniёlle Vogels

Tussenjaar, soms een goed alternatief

Ik ben het met Daniëlle eens, ‘zomaar’ een studie kiezen omdat je er niet uit komt is sowieso een slechte keuze. De helft van de uitvallers op hbo en wo vallen uit omdat ze , naar eigen zeggen, te weinig tijd aan hun studiekeuze hebben besteed. Dan is een tussenjaar zo gek nog niet. Wel is het belangrijk dat uw kind plannen maakt voor een zinvolle dagbesteding. Dat kan ook zijn een jaartje werken of een korte cursus doen. Ik vind het belangrijk dat de focus op studiekeuze blijft.

Focus op studiekeuze

De aanstaande student moet wel regelmatig Open Dagen en meeloopdagen blijven bezoeken en verschillende instellingen met elkaar vergelijken. Ook raad ik aan contact te houden met de decaan van de middelbare school. Als er na een tussenjaar gemotiveerd een studie wordt gekozen, dan lukt het studenten ook snel weer het studieritme op te pakken.
Er zijn overigens ook steeds meer studenten die een tussenjaar, of tussen’half’jaar, plannen tussen hun bachelor- en hun masteropleiding.

De komende weken publiceer ik hier verhalen van studenten over hoe zij hun tussenjaar hebben beleefd.

Filmpje over tussenjaar voor ouders en studenten

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. Door: Tom · 31-10-2016 om 15:12

    Voor ouders en jongeren die een overzicht zoeken van interessante tussenjaar mogelijkheden:

    http://www.studiekeuzemaken.nl/tussenjaar/

    – Tom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.