7 april 2017 | Categorie: Studiekeuze, Tussenjaar

Start Academy, meer over een tussenjaarprogramma

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Aanstaande zaterdag presenteren diverse tussenjaarorganisaties zich op Wageningen University op de TussenjaarTotaalBeurs. Omdat de Tussenjaarbeurs vol zit en er meer ouders informatie over dit onderwerp willen, houden we 11 april (19.30-20.00) een weblezing over dit onderwerp. Voor de weblezing kunt u zich aanmelden via het invulformulier onderaan deze pagina. We geven u dan 10 tips voor een goed tussenjaar. De komende weken geven we u bovendien meer informatie over tussenjaar programma’s zoals Start Academy. Zo krijgt u toch nog alle informatie.

Tusseenjaar Start Academy

Tussenjaarbeurs

De aanwezigen op de beurs zijn uitgenodigd voor dit blog een artikel te schrijven. Op de Tussenjaarbeurs zijn aanwezig: Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogeschool, Start Academy van Hogeschool Arnhem Nijmegen, Breekjaar, Intermijn, Jonge Helden Academie, Vrije Hogeschool, Evangelische Hogeschool Amersfoort, Stichting Muses/Greater Good en Expeditie Noord (van Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en voortgezet onderwijs regio Groningen).

Tussenjaar, meer over Start Academy

Een van de deelnemende organisaties is Start Academy. Ellen Kuipers is projectleider van Start Academy, dat onderdak heeft bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij is grote voorstander van een gericht tussenjaar. Ze is ervan overtuigd dat een gericht trainingsprogramma, om te ontdekken wat bij de jongvolwassene past, bijdraagt aan een weloverwogen studiekeuze.

Passie

Interview van Feike Klomp met Ellen Kuijpers
Over passie gesproken… Als je met Ellen over Start Academy spreekt, dan ‘berg je maar’. Zij is de warme pleitbezorger van doordachte keuzes maken, en met een goede reden: “Mijn basisfilosofie als docent/loopbaanbegeleider was altijd al: als je niet weet wat je passie is, dan is je valkuil het maken van een verkeerde studiekeuze. Niet voor niets is de uitval (45%) in het eerste studiejaar erg hoog. Dat is onder andere te wijten aan een verkeerde keuze. En je bent heus niet de enige hoor. Ook voor ouders is het een zoektocht. Vind je het gek, er zijn wel 1000 mogelijkheden om uit te kiezen. Zeker 70% weet na het eindexamen niet wat hij of zij gaat studeren.”

Een tussenjaar, voorkomen beter dan genezen

Er zitten nog meer kanten aan de hoge uitval: “Pakweg 20 % keert niet terug in het hoger onderwijs. Dat is zonde. Sommigen worden onzeker na die soms vervelende ervaring in het eerste jaar. Je krijgt toch een ‘tikje’. Wie weet was dat wel te voorkomen geweest als je je meer had verdiept of op onderzoek was uitgegaan. En laten we er niet omheen draaien, uitval kost de maatschappij ook geld.”

Een tussenjaar, de geboorte

Met al die feiten op zak, ging Ellen een kleine drie jaar geleden eens goed nadenken. “Ik dacht, als we een klein deel van dat geld bij wijze van spreken eens inzetten voor meer onderzoek. Dus, leerlingen de kans bieden eerst goed naar zichzelf te kijken en de focus te leggen op waar jij blij van wordt en energie van krijgt.” Ze werkte een plan uit, kaartte het aan bij de HAN en kreeg groen licht. De Start Academy  was geboren.

Een tussenjaar, hoe dan?

“Start Academy is een trainingsprogramma van zes maanden. Gedurende die tijd onderzoek je hoe je het meeste uit jouw leven haalt en ontdek je welke studie(richting) nu echt bij je past en waarom. Samen met 19 andere deelnemers en 2 trainers doorloop je een programma dat bestaat uit online opdrachten, offlinetrainingen en workshops en samen ondernemen binnen de maatschappij”.
In totaal ben je 3 dagen per week bezig met het programma. Daarnaast werk je zelf nog 2 dagen per week in je eigen bijbaan. Voor een deel ligt het programma vast, een ander deel is facultatief en kies je zelf, en voor een deel vul je het programma in met je persoonlijke doelen.
“Het leverde al met al vaak mooie keuzes op. De een besloot een talenreis te maken, de ander ging huidtherapie studeren, en  als voorbereiding op die studie allerlei workshops en trainingen volgen in die richting. Weer een ander ging op reis om op die manier zichzelf te leren kennen. Niets staat vast, maar feit is dat we je een steuntje in de rug geven.”

Een tussenjaar, een cadeau

Ellen: “Het is mooi om te zien dat een eerdere deelnemer als Trijntje van der Mark  daardoor haar passie ontdekte. Dat is mijn grootste cadeau van dit werk dat ik mag doen: jongeren helpen, hen de weg te wijzen. En als ik achteraf een bedankje toegestuurd krijg denk ik: wat fijn dat jij ‘op weg ‘ bent, want een garantie voor succes is het natuurlijk niet. Het is een momentopname in je leven. Toch ben ik ervan overtuigd: het helpt jou in je ontwikkeling. Tenslotte sta je pas aan het begin van je (werkbare) leven.”

Meer informatie voor ouders over tussenjaar

Tijdens de weblezing van 11 april geven studenten en oudervoorlichter Hermien Miltenburg meer informatie over ‘tussenjaar’. Er zijn verschillende goede mogelijkheden om een effectief tussenjaar te hebben. U bent van harte welkom hieraan deel te nemen. Kosten zijn er niet aan verbonden en u kunt de weblezing volgen via uw eigen PC. (Terugblik weblezing)

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

 1. Door: D. Lemeer · 05-04-2018 om 15:01

  Beste L.S.,

  Graag zou ik me aanmelden voor de weblezing op 11 april. Mijn zoon heeft nog geen idee wat hij wil gaan studeren en ik wil hem dwingen een keuze te maken. Ik begrijp uit de informatie op de website dat dit geen wenselijke en zinvolle situatie is dus vandaar mijn vraag om wijzer te worden middels deze weblezing.

  Mvg
  D. Lemeer

  1. Geachte meneer of mevrouw,
   De weblezing waar u op doelt was vorig jaar.
   U kunt wel alle weblezingen terugkijken op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/over-ons-de-studiekeuze-van-mijn-kind/. Helemaal onderaan de pagina vindt u een lijstje weblezingen die we vorig jaar gehouden hebben.
   Misschien is het ook zinvol meerdere artikelen te lezen die op dit blog onder de tab ‘studiekeuze’ of ‘tussenjaar’ staan. Lees bijvoorbeeld eens https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/mijn-kind-kan-geen-studiekeuze-maken/
   het is inderdaad niet wenselijk uw kind teveel te pushen. De uitval van eerstejaars studenten op hbo en universiteit is hoog. Een flink deel van de uitvallers zegt dat ze niet lang genoeg hebben nagedacht over hun studiekeuze. Heel wat jongeren hebben gewoon wat meer tijd nodig om tot een goede studiekeuze te komen.
   Hebt u aanvullende vragen? Belt of mailt u mij gerust.
   Met vriendelijke groet, Hermien Miltenburg

 2. Door: hermien miltenburg · 18-04-2017 om 10:19

  Afgelopen zaterdag 8 april stond Studiekeuzetraject UvA-HvA uit Amsterdam op de TussenjaarTotaalBeurs. Er heerste een ontspannen sfeer. En voor de bezoekers was het prettig om de verschillende Tussenjaaraanbieders op één plek bij elkaar te zien.
  Terwijl ik achter mijn stand stond, kwam er een jongen naar me toe uit 6 vwo die moeite heeft met Wiskunde B en dat vak waarschijnlijk niet gaat halen. Hij zal daardoor kunnen zakken. Hij en zijn vader vroegen of het mogelijk is om een studiekeuzetraject te doen en daarnaast nog een vak te halen. Het antwoord is: JA, dit is zeker mogelijk!
  Wij krijgen vaker deelnemers die ons traject volgen en daarnaast via volwassenenonderwijs 1 of 2 vakken halen. Ons traject duurt 3 maanden en kent 1 vaste groepsdag per week. Daarnaast lopen deelnemers zelfstandig mee met diverse studies binnen en buiten de UvA en HvA en voeren ze opdrachten uit. Het studiekeuzetraject neemt ongeveer 10 uur per week in beslag. Er is dus voldoende tijd voor werk, inhalen van vakken, creatieve cursussen, etc. Zie http://www.studiekeuzetrajecten.nl

  Meerdere Tussenjaaraanbieders bieden de gelegenheid om hun aanbod te combineren met andere activiteiten. Zo wordt een tussenjaar voor uw kind extra verrijkend.
  Groet, Marieke van Schaik, keuzecoach Studiekeuzetraject UvA-HvA, Amsterdam

  Wilt u onze webinar Hoe help ik mijn kind kiezen? bekijken, zie http://www.hva.nl/praktisch/studiekiezers/hva-breed/studentenzaken/webinar-voor-ouders/webinar-voor-ouders.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.