18 januari 2018 | Categorie: Tussenjaar

Tussenjaar tien tips voor jongvolwassenen en ouders

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Kun je maar niet ontdekken wat je ideale studie is? Kan uw zoon of dochter (nog) geen gemotiveerde studiekeuze maken? Helaas… een goede studiekeuze kun je niet ‘afdwingen’. Sommige aanstaande studenten hebben wat meer tijd nodig. Tussenjaar tien tips…

Neem de tijd

Zomaar aan een opleiding beginnen, als het ware in het diepe springen, is geen goed idee. Studiekeuze kost veel tijd en niet iedereen kan die tijd inplannen als er ook nog proefwerken gemaakt moeten worden en een examen moet worden gehaald.
Misschien is het goed is het goed als studiekiezers en hun ouders in dit geval een ‘tussenjaar’ overwegen. Onlangs stond hierover in het AD een artikel. Voor mij aanleiding wat dieper in te gaan op het begrip ‘tussenjaar’. Tussenjaar, tien tips voor studenten en hun ouders.

Tussenjaar tien tips voor studenten (en hun ouders)

Tip 1: Spring niet in het diepe. Begin niet aan een opleiding als je er niet helemaal zeker van bent. Kies je voor een tussenjaar? Maak dan concrete plannen en schrijf die ook op.

communication essay topics Denk goed na… wil je echt wel studeren? Of kies je voor intro of essay of een nursing application essay?

personal essay for college application Wil je volgend jaar studeren? Houd dan tijdens je tussenjaar de focus op studiekeuze. Kijk naar verschillende onderwijsinstellingen en essay on importance of discipline in school life en universiteiten onderling.

Tip 4: Meelopen. Ga (online) proefstuderen… Bezoek minimaal vier meeloopdagen. Op een meeloopdag ben je student tussen de studenten. Praat veel met ouderejaars.

Tip 5: Iets bijzonders? Verdiep je ook in bijzondere opleidingen en minder voor de hand liggende hbo’s en universiteiten. Misschien is dit jouw ideale studie. Vergelijk meerdere opleidingen.

Tip 6: Begeleiding nodig? Misschien heb je baat bij een ‘coach’ tijdens je studiekeuzeproces. Dat kan een familielid zijn, misschien je ‘ex’ decaan, misschien een vriend of vriendin… Er zijn ook professionele studiekeuzecoaches. En diverse studiekeuzeprogramma’s o.a. bij hbo’s. Er zijn subsidiemogelijkheden.

Tip 7: Chillen. Ga niet een heel jaar in je nest liggen of ‘lekker chillen’. Daar schiet je op den duur echt niets mee op. Denk na over een goede dagbesteding. Maak een tussenjaarplan.

Tip 8: ‘Zomaar’ een baantje? Werken is altijd zinvol, je leert veel over jezelf en over hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Maar vraag je wel af of dit baantje echt bij je past en of je dit jarenlang wilt blijven doen.

Tip 9: Studie voor het leven? Geniet van je tussenjaar, geniet van de ruimte die jij jezelf geeft om na te denken over je toekomst. Met je ervaringen kun je later in je werk of opleiding vast veel doen. De meeste loopbanen lopen niet in één rechte lijn, vaak veranderen mensen van beroep tijdens hun leven. Mooi als je dan een brede (levens)ervaring hebt.

Tip 10: Zelfreflectie: Denk heel goed na over jezelf. Doe dat op een actieve manier, samen met anderen.

 

Tussenjaar, tien tips. Ga niet een jaar in je nest liggen

De studiekeuze alsmaar voor je uitduwen en niets doen… dat helpt niet. Ga actief aan de slag met nadenken over de toekomst. Lukt dat niet als je nog op school zit? Kies dan voor een tussenjaar.

 

Tussenjaar tien tips voor ouders (en studenten)

Ook aan ouders geef ik graag tips. De allerbelangrijkste tip: Veel ouders zijn bang voor een tussenjaar. Komt er na zo’n tussenjaar nog wel iets terecht van de studie?” is een vraag die ik veel hoor. Deze zorg is niet terecht. Na een goed besteed tussenjaar voelen studenten zich vaak zekerder van hun studiekeuze. Een tussenjaar goed plannen is belangrijk. Maak samen met je kind goede afspraken, anders verzandt zo’n tussenjaar snel in ‘niets doen’, en dat helpt echt niet. Zelf je tijd indelen als ‘niets hoeft’ en ‘niets moet’ is best lastig. Aan de andere kant is dat ook een goede leerervaring.

Uitval voorkomen

Wekelijks hoor ik verhalen van jongvolwassenen die ontdekken dat ze de verkeerde studie hebben gekozen. Heel frustrerend als een jongvolwassene moet stoppen met de opleiding en zijn of haar idealen in rook op lijken te gaan. Het gaat om grote aantallen. 30% van de eerstejaars op het hbo en 20% van de eerstejaars op de universiteit stopt met de opleiding (er zijn overigens grote verschillen tussen opleidingen en opleidingsinstituten). Probeer onnodige studieuitval te voorkomen.

Hoe is die uitval verklaarbaar?

Bijna de helft van de uitvallers zegt van zichzelf dat ze te weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuze. De studie was toch anders dan ze dachten, ze bleken toch niet zo gemotiveerd voor deze opleiding. Goed nadenken over de studiekeuze is dus een belangrijke basis voor studiesucces. Besteed veel tijd aan studiekeuze.
Een kwart van de uitvallers geeft aan dat het Hoger Onderwijs ook moet veranderen. Ze zeggen dat er wel heel veel reclame wordt gemaakt op Open Dagen. Ben hier dus heel kritisch op. Ook zeggen uitvallers dat ze weinig begeleiding kregen tijdens het eerste studiejaar.

Grote verschillen

De uitvalpercentages verschillen. Er zijn opleidingen waar meer dan de helft van de studenten uitvalt. Er zijn ook opleidingen waar bijna niemand uitvalt. Oriënteert uw kind zich op een studie? Kijk dan ook eens samen naar uitval. Belangrijk om goed te onderzoeken hoe het zit met de kwaliteit van een opleiding. Een handig hulpmiddel hierbij is de studiebijsluiter. De uitvalpercentages zijn ook te vinden in de Keuzegids.

Meer tips:

Kijk ook eens naar:
Subsidie aanvragen voor een tussenjaar
Tien tips voor studiekeuze
Tien tips voor een succesvol eerste studiejaar

Tussenjaar tien tips en studiekeuze in de media

NOS journaal 16 juni 2016 tijd 15:15

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 8 reacties.

 1. Door: Danielle Vogels · 19-01-2018 om 12:26

  Mooie aanvulling op het artikel in het AD Hermien! Scholieren, ouders en onderwijsprofessionals die willen oriënteren mogelijke invullingen voor een tussenjaar in binnen- of buitenland kunnen gratis inschrijven voor de TussenjaarBeurs op 15 maart in Utrecht: http://www.tussenjaartwijfels.info/tussenjaarbeurs-2018/

 2. Door: Hannah · 07-12-2016 om 14:25

  top stuk; heel duidelijk en veel nuttitge informatie 🙂
  de link naar het overzichtje was precies wat ik zocht, helemaal top! 😀

 3. Door: Tom · 28-10-2016 om 13:44

  Voor ouders en jongeren die een overzicht zoeken van interessante tussenjaar mogelijkheden:

  http://www.studiekeuzemaken.nl/tussenjaar/

  – Tom

  1. Dank je wel Tom,
   Het begrip tussenjaar staat gelukkig goed in de belangstelling. Voor jongvolwassenen die nog niet voor een studie kunnen kiezen een goed alternatief. Maar… ook een tussenjaar moet goed gepland worden. Advies aan jongvolwassenen en hun ouders:1: vergelijk de mogelijkheden,2: doe dat op tijd en 3:houd tegelijkertijd de focus op de voorbereiding van de toekomst. Wordt dat studeren? Werken? Een eigen bedrijf?
   Ga niet een jaar lummelen, daar schiet niemand iets mee op…

 4. Door: Danielle Vogels · 02-09-2016 om 09:13

  Mooi. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat dit goed is voor hun persoonlijke ontwikkeling:http://www.tussenjaartwijfels.info/persoonlijke-ontwikkeling/

 5. Door: Danielle Vogels · 01-09-2016 om 19:26

  Goede tips Hermien! En als je wel al weet wat je wilt studeren, kan een goed besteed tussenjaar ook een waardevolle extra voorbereiding zijn op het hoger onderwijs. Daarom adviseren steeds meer Amerikaanse universiteiten een tussenjaar, zie http://www.tussenjaartwijfels.info/tussenjaar-studieresultaten/

  1. Ja Danielle, je hebt gelijk. Ik merk dat er ook studenten zijn die een tussenjaar nemen om meer levenservaring op te doen of andere vaardigheden te leren, of iets van de wereld te zien. Ze doen dat na hun middelbare school en steeds vaker ook tussen hun bacheloropleiding en masteropleiding in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.