30 juni 2020 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze tien tips voor ouders (en scholieren)

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een goede studiekeuze maken valt niet mee. En Coronatijd maakt kiezen niet makkelijker. Het aanbod van opleidingen is (te?) groot en je keuze maken moet je al op (te?) jonge leeftijd. Maar hoe kun je dat voorkomen? Studiekeuze tien tips… (webinar studiekeuze)

studiekeuze, tien tips

Geen wonder dat 30% van de hbo studenten en 20% van de universitaire studenten een ‘verkeerde’ keuze maakt. Hoe kun je dat als ouder voorkomen? Bedenk als ouder daarbij wel… de uiteindelijke studiekeuze ligt natuurlijk bij de student zelf. De inhoud van de studiekeuze van je kind kun je als ouder niet bepalen. Toch kunt u als ouder heel wat doen. In het proces om tot een goede keuze te komen kun je kijken of alle keuzestappen gezet worden. En in het studiekeuzeproces vragen heel wat scholieren advies aan hun ouders. Hopelijk hebt u daarbij iets aan deze tien tips.

Geen enkele scholier wil verkeerd kiezen daarom studiekeuze tien tips

‘Studiekeuze, tien tips voor ouders’ is al eerder verschenen in dit blog. Per tip heb ik beschreven hoe ouders en scholieren om kunnen gaan met deze suggesties. Dit artikel is gebaseerd op onderzoek van o.a. het ministerie van OCW en jarenlange ervaring van studieadviseurs uit het voortgezet en hoger onderwijs. Studiekeuze is nu extra lastig met neo launch, https://weblog.wur.eu/reflective-essay-on-classroom-management/ zijn en short essay on conservation and protection of environment.

Studiekeuze tien tips: tip 1 Op tijd Open Dag bezoeken

Adviseer uw zoon of dochter op tijd te beginnen met de studiekeuze. Het is verstandig als de aanstaande student in 4 havo of 5 vwo al naar Open Dagen gaat. Wij adviseren meerdere Open Dagen te bezoeken. Gaat u als ouder mee? De meeste studiekiezers stellen dat op prijs (who invented electricity homework). Het is verstandig als een scholier na na een Open Dag ook naar een paar meeloopdagen gaat. Daar kun je ervaren hoe het is om een dag student te zijn op deze hogeschool of universiteit . Meer informatie

Open dag bezoeken

Tip 2:  Doorvragen

Vraag door als uw zoon of dochter een stap heeft gezet in het keuzeproces. Vaak is het bezoek aan een universiteit of hogeschool een goede aanleiding voor een gesprek. Is uw zoon of dochter naar een meeloopdag geweest? Stel goede open vragen. De meeste scholieren vinden het niet prettig hele avonden hierover te discussiëren. Korte gesprekjes werken vaak veel beter. Meer informatie.

studiekeuze... laat je inspireren door ervaringsdeskundigenTip 3: Kwaliteit opleiding

Hoe is de kwaliteit van de opleiding in vergelijking met opleidingen van andere hogescholen of universiteiten? Werk je in grote of kleine groepen? Hoe is de sfeer en spreekt de sfeer je aan? Hoeveel docenten zijn er en hoe is de begeleiding geregeld? Wordt er echt gestreefd naar zoveel mogelijk fysiek onderwijs? Allemaal zaken die belangrijk zijn om te onderzoeken. Het gaat niet alleen om WAT je gaat studeren maar ook WAAR je dat gaat doen. Een studiekiezer moet ook goed nadenken over het NIVEAU dat hij kiest. ‘Hoger’ is niet altijd beter. De manier van lesgeven moet bij je passen. Meer informatie.

Volgend jaar studeren

Wat ga je studeren? Past het thema van je opleiding bij je? Op welk niveau ga je studeren? Past hbo beter bij je of is de universiteit juist geschikt? En bij welke instelling voel je je thuis? Welke sfeer past bij je? Ben je tevreden over de kwaliteit van de begeleiding en het lesgeven?

Tip 4: Carrièreperspectief

Carrière en studiekeuze…Wat betekent de studiekeuze voor de toekomstige werkgelegenheid van de student? Kun je een baan vinden die bij je past? Kun je zinvol werk vinden in het domein van deze opleiding? Kun je je binnen dit interessegebied verder ontplooien? Gedurende de loopbaan zullen veel mensen ander werk gaan doen dan waar ze voor zijn opgeleid. Vaak blijft dat wel binnen het interessegebied van hun keuze. Zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden met deze opleiding?
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?
Meer informatie.

Tip 5: Succesvol studeren

Het is ook verstandig als een studiekiezers naar de ‘feiten en cijfers’ van een opleiding kijkt.
Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar en hoe beoordelen ze hun opleiding? De uitval in het eerste studiejaar is bij sommige opleidingen hoog. En ook later vallen er nog studenten uit. Op sommige opleidingen haalt maar net de helft van de studenten binnen de ‘nominale’ tijd het diploma? (dus bijvoorbeeld in vier jaar bij een vierjarige opleiding). Al deze feiten en cijfers vind je in de studiebijsluiter. Kijk daar altijd naar. Meer informatie

Tip 6: Passende werkvormen

Welke werkvormen zijn er binnen de opleiding die uw zoon of dochter kiest? En wat past bij uw kind? Iedere student wordt geacht 40 uur per week te studeren. Maar er zijn opleidingen met meer en minder contacturen. Worden de studiepunten vooral met zelfstudie verdiend of is er ook projectwerk? En wat past het beste bij de student? De afgelopen periode heeft uw kind ervaren hoe het is om veel online les te krijgen. Beviel dat? Of werkte dat toch niet goed? Kijk dan eens naar opleidingen met veel contacttijd. Er zijn grote verschillen.  Meer informatie.

studiepunten halen, belangrijk om te weten als je gaat studeren op hbo of universiteit

Tip 7: Stad of studie?

Een student moet zich bij studiekeuze niet teveel laten leiden door de studentenstad die hem wel wat lijkt. Het gaat om de studie. Toch kiezen heel wat jongeren eerst een stad/instelling en dan pas een opleiding. De laatste jaren laten steeds meer studenten hun keuze afhangen van de afstand tot het ouderlijk huis. Op kamers gaan is duur en veel studenten willen bij hun ouders blijven wonen. Toch is het advies: Kies vooral een studie die bij je past, de stad is van ondergeschikt belang. Meer informatie.

Tip 8: Enthousiast voor de studie?

Enthousiasme voor de studie is een belangrijke pijler voor studiesucces. Is uw zoon of dochter écht enthousiast? U merkt dat als ouder meteen. De sfeer binnen een opleiding of instelling moet ook bij je passen. Je moet je als student ergens thuis kunnen voelen. Meer informatie.

Tip 9: Kan niet kiezen

Uw kind kan nog niet kiezen? Begrijpelijk, sommige jongeren hebben wat meer tijd nodig. Een goed gepland tussenjaar is dan geen gek idee. Lees ook ‘tien tips voor een tussenjaar’. Er zijn ook mogelijkheden om online een tussenjaarplan te maken.  Meer informatie.

tussenjaar, tien tips

Tip 10: De laatste van ‘studiekeuze tien tips’ verwennen mag!

Uw studerende kind iets ‘extra’s’ meegeven als hij het weekend ‘thuis’ is? Doen! Geef daarnaast vooral ook aandacht aan de studievoortgang en het welzijn van uw zoon of dochter. De band tussen ouders en kind is heel belangrijk en die blijft ook belangrijk. Wel zal uw rol als ouder veranderen. U bent steeds minder verantwoordelijk voor het (studie)succes van uw kind, maar uw betrokkenheid bij uw kind blijft hopelijk. Meer informatie

Keuzevragen, de basis van ‘studiekeuze tien tips’

De basis van een goede (studie) keuze blijft toch zelfkennis. Als ouder kunt u hierin zeker een helpende hand bieden. Studiekeuze, tien tips voor ouders is daarbij misschien een steuntje in de rug.

keuzevragenMeer over studiekeuze tien tips?

Kijk ook eens naar:

Studiekeuze Stripboek
Tien tips voor een zinvol tussenjaar
Tien tips voor succesvol studeren
het laatste nieuws over studiekeuze en studeren kunt u volgen op de Facebookgroep voor ouders.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.