Goede studiekeuze maken? Gebruik deze checklist!
Een goede studiekeuze maken is geen kwestie van een lijstje afvinken. Ik maakte deze checklist om studiekiezers en ouders te helpen zien wat er allemaal nodig is voor een goed gefundeerde keuze. Om de kans op een onnodige studiestop zo klein mogelijk te maken, en onnodige twijfel te kunnen loslaten.
Waarom deze checklist?
Sommige jongeren blijven twijfelen over studiekeuze terwijl dat niet nodig is. Een grotere groep maakt de keuze zonder een goed beeld van de studie. Dit is de belangrijkste reden dat gemiddeld bijna 1 op de 3 studenten in het eerste jaar stopt. Voor beide groepen maakte ik deze checklist.
Een goede studiekeuze maken is niet moeilijk. Dit vergt vooral tijd en goede informatie. Met deze checklist weet je zeker dat je een goed gefundeerde keuze maakt.
Dit is het eerste artikel in een serie. Hierin krijg je een overzicht van de complete checklist en leg ik uit hoe je deze kunt gebruiken, ook als ouder. Komende weken beschrijf ik in volgende artikelen wat je kunt doen om elk punt te kunnen afvinken. Hierover ook meer in mijn gratis studiekeuzewebinars en gratis workshop Keuzeplan.
Het percentage studiestoppers verschilt erg per opleiding en instelling. Dit heeft onder meer te maken met de kwaliteit van de opleiding en de geboden begeleiding bij de studie. Belangrijk om hiernaar te kijken bij het maken van een studiekeuze. Meer hierover lees je in een volgend artikel in deze reeks.
Hoezo is een goede studiekeuze maken niet moeilijk?
Waarom lijkt een goede studiekeuze maken moeilijk? Ten eerste omdat er ontzettend veel opleidingen zijn. Bovendien zijn veel jongeren bang dat ze hun toekomst vastleggen met het kiezen van een studie. Dit klopt niet. Tijdens en ook na de opleiding zijn er nog veel mogelijkheden om bij te sturen.
In volgende artikelen in deze serie geef ik onder meer tips om te kunnen ontdekken welke studie en welke beroepen eventueel bij je kunnen passen. Maar veel zelfkennis heb je niet nodig om een goed gefundeerde keuze te maken.
De complete studiekeuze checklist
Een heleboel jongeren die in het eerste jaar stopten met de studie is gevraagd naar hun belangrijkste redenen voor de studiestop. Het meest gegeven antwoord: ‘de verwachting is niet uitgekomen’ (51%). Ook vaak genoemd: ‘de manier van onderwijs sloot niet aan’ (37%). Het probleem was dus niet dat deze jongeren zichzelf niet goed genoeg kenden toen ze hun keuze maakten. Ze hadden gewoon geen goed beeld van de studie voordat ze eraan begonnen.
Dit is makkelijk te voorkomen door goed te oriënteren. Hiernaast zijn nog enkele dingen nodig voor een goed gefundeerde studiekeuze. Dit is de complete checklist (klik op de link bij elk punt om daarover meer te lezen in een artikel dat al is gepubliceerd):
- Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
- goed verdiept in de inhoud en opzet van de studie,
- een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
- goed vergeleken met andere studies,
- deelgenomen aan een meeloopdag
- en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!
Afvinken en twijfels tussen studies
Dit is allemaal niet moeilijk. In volgende artikelen in deze serie beschrijf ik bij elk punt van deze checklist wat je kunt doen om dat goed te kunnen afvinken. Heb je ze allemaal? Dan weet je zeker dat je een goed gefundeerde keuze maakt.
Wil je bericht ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt? Voer je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.
Twijfels tussen een paar studies? Vink voor elk van die studies deze lijst af. Lijken ze daarna nog allemaal even geschikt, probeer dan te voelen in welk van deze studies je het meest zin hebt. Vind je dit lastig, dan kun je eenvoudigweg loten tussen deze opties. Want deze zijn allemaal goed en een beter gefundeerde keuze kun je niet maken.
De beste keuze?
Er is niet één beste keuze. Meerdere studies kunnen een goede keuze zijn en zorgen voor een fijne carrière. Een goede studiekeuze is trouwens niet het enige dat nodig is om een studie succesvol te kunnen afronden. Onder meer studievaardigheden, zelfstandigheid, een goede mentale gezondheid, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn hiervoor ook nodig.
Een eventueel tussenjaar voorafgaand aan de overstap naar een vervolgopleiding kan op al die dingen positieve en negatieve effecten hebben, afhankelijk van hoe zo’n jaar wordt ingevuld. Hierover schreef ik gratis e-gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’.
Zijn er twijfels tijdens de studie? Neem dan contact op met de studieadviseur. Die helpt twijfelende studenten bekijken wat ze het best kunnen doen en geeft informatie over mogelijkheden binnen de opleiding en eventueel switchen naar een andere opleiding. Volgt hieruit een studiestop en switch, dan is er geen reden voor spijt. Je hebt gedaan wat je kon om een zo goed mogelijke keuze te maken en daarvan geleerd.
De studiekeuze checklist voor ouders
Voor ouders is deze checklist ook handig. Ik hoop dat je deze niet gebruikt om je kind aan te sporen. Bij de meeste jongeren zorgt dit voor weerstand. Je kunt aan de hand van deze lijst het best vragen stellen aan je kind en hierbij informatie geven die helpt om een goede keuze te maken. Voorbeelden van mogelijke vragen bij de verschillende punten van de checklist lees je in volgende artikelen in deze serie.
Voor wie het sowieso vaak lastig vindt om knopen door te hakken schreef ik gratis e-gids Keuzekracht (leestijd +/- 15 minuten). Met persoonlijke voorbeelden en tips voor extra keuzekracht voor studie en andere lastige keuzes.