7 februari 2016 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studiesucces, focus op studie

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Het eerste studiejaar is het belangrijkste jaar van de opleiding. De uitspraak: ‘studiesucces, focus op studie’ geldt zeker in het eerste jaar. Wijs uw zoon of dochter hier op. Alle leuke, interessante, belangrijke andere dingen die met ‘student zijn’ te maken hebben, kunnen ook nog in de jaren erna.

Studiesucces, focus op studie

Het eerste studiejaar, bindend studieadvies.

het eerste studiejaar is het belangrijkste jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar moet de student bewijzen dat hij genoeg capaciteiten heeft om de opleiding ook af te maken. De onderwijsinstelling investeert in de eerstejaars student en wil ook ‘zeker’ weten dat de student de opleiding afrondt.
Een studiejaar op de universiteit of het hbo omvat 60 studiepunten. Om een driejarige bachelor (wo) af te ronden moet je dus 3×60=180 studiepunten halen. Wil je een vierjarige bachelor (hbo) afronden dan moet je 4×60=240 studiepunten halen. Doe je daar wat langer over, dan is dat voor de opleiding geen probleem.
Dat geldt echte niet voor het eerste studiejaar. Tijdens het eerste studiejaar moet uw zoon of dochter een bepaalde minimum hoeveelheid studiepunten halen. Hoeveel studiepunten dat zijn hangt af van het opleidingsinstituut en/of de opleiding. Haalt de student deze hoeveelheid punten niet, dan moet hij de opleiding verlaten en mag ook niet meteen opnieuw aan dezelfde opleiding op dezelfde school beginnen. Dit heet bindend studieadvies (BSA).
‘Studiesucces, focus op studie’ geldt zeker voor het eerste studiejaar. De student moet echt een bepaald minimumaantal punten halen.

Volg colleges, doe je opdrachten , maak tentamens

Het klinkt zo logisch, maar voor studenten is het echt niet zo makkelijk om het eerste jaar gedisciplineerd de lessen te volgen. De verleidingen van het studentenbestaan kunnen erg groot zijn. Toch is het heel belangrijk dat de eerstejaars gedisiplineerd met zijn opleiding bezig is. Alle leuke, interessante, boeiende en leerzame andere zaken die bij het studentenleven horen, kunnen ook later in de studie nog. Ga ook echt naar school of de Campus om de colleges te volgen.

De meeste colleges kan ik ook online volgen. Grote colleges worden altijd opgenomen en via het internet kun je alles bekijken. Ik doe dat ook vaak, maar bezoek de colleges ook ‘life’. Dan kan ik de docent meteen mijn vragen stellen en houd ik ook beter contact met mijn medestudenten. Als ik dan via het internet nog eens naar de colleges kijk, is dat een mooie extra manier om te controleren of ik alles wel begrepen heb, Andres.

Ook rustig, maar constant, de zelfstudieopdrachten doen is belangrijk. Geef je op voor alle tentamens die voor je gepland zijn, ook al mist de student een tentamen.. ook van een tentamen waar je voor zakt leer je.

Doe er iets naast

Alleen maar studeren werkt ook niet. Een student moet zich ook kunnen ontspannen. Ga al meteen tijdens de introductie rondkijken naar een leuke sportclub, een studentenorkest, een studentenvereniging… Zorg dat je regelmatig leeft, gezond eten, voldoende en regelmatig slapen… saai, misschien, maar studiesucces en focus op studie is nodig in het eerste jaar.
Allerlei verenigingen zullen ook aan uw zoon of dochter vragen of hij of zij in het bestuur van de club wil gaan zitten een ‘bestuursjaar’ is zeker leuk en nuttig, studenten leren er heel veel van, maar… een bestuursjaar kan ook in de latere studiejaren nog. Eerst moet de basis voor de studie gelegd worden. ‘Studiesucces, focus op studie’ geldt zeker in het eerste studiejaar.
Gaat er dan toch eens iets fout, zakt de student voor een tentamen? Stimuleer hem om kritisch naar zichzelf te kijken. Waarom is hij gezakt? Wat moet een volgende keer anders of beter en wie kan daarbij helpen? Een enkele keer een tentamen missen is geen ramp. Er zijn altijd hertentamens.

Studiesucces, focus op studie

Heeft de student het gevoel dat de inhoud van de opleiding bij hem past en ook dat het niveau goed bij hem past, maar vallen de resultaten dan nog tegen?  Loop dan eens binnen bij de studieadvieur of studieloopbaanbegeleider. Misschien is deze studie toch niet de allerbeste keuze. De student is volwassen en wordt ook als zodanig behandeld door de studieadviseur, maar vindt uw zoon of dochter het prettig dat u meegaat naar een gesprek met een begeleider, dan kan dat natuurlijk altijd gevraagd worden.
Soms zijn er ook mogelijkheden voor cursussen studievaardigheid, dat is ook iets waar veel studenten baat bij hebben.
Heeft uw zoon of dochter een belemmering, handicap of beperking, dan is het belangrijk dat hij of zij al voor aanvang van het eerste studiejaar al contact opneemt met de studentendecaan.

Studiesucces, focus op studie is vooral in het eerste jaar belangrijk

Tien tips voor studiesucces

Deze tip: ‘studiesucces, focus op studie’ is tip 5 in een reeks van 10, die u deze weken op dit blog vindt. De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren. Elke week ga ik dieper in op een tip. Wilt u reageren? Graag!
De andere tips voor studiesucces zijn:

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.