28 juli 2018 | Categorie: Geldzaken

Lenen voor een studie en terugbetalen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studeren is duur en natuurlijk heeft een student inkomsten nodig. Dat betekent tegenwoordig vaak: lenen voor een studie en terugbetalen.

Lenen voor een studie en terugbetalen

Lenen voor een studie en terugbetalen

Veel studenten op het hbo of de universiteit hebben een bijbaan naast de studie. Er is zorgtoeslag en soms huurtoeslag. Misschien heeft de student recht op een aanvullende beurs. U kunt misschien als ouder een bijdrage leveren… maar daarnaast zullen studenten lenen om hun opleiding te kunnen betalen. Lenen voor een studie en terugbetalen. In het kort ga ik in op deze financiële zaken om u een globaal idee te geven. De expert op dit gebied is DUO. Zit uw zoon of dochter in de eindexamenklas? Bestudeer dan samen de site van DUO. Duo heeft ook een handige rekenhulp voor het berekenen van de studiefinanciering.

Lenen voor een studie en terugbetalen

Een bijbaan

Studenten hebben vaak een bijbaan. Sommige ouders zijn hier wat huiverig voor. ‘Gaat de bijbaan niet ten koste van de opleiding?’ Ik vind dit op zich een goede vraag. De student moet inderdaad goed oppassen dat hij door zijn bijbaan geen studievertraging oploopt. Want dat kost al snel veel geld. Ook in het eerste studiejaar is het misschien niet goed als studenten veel bijwerken. De eerstejaars student moet al aan viel zaken wennen en het Bindend Studieadvies moet gehaald worden. Maar over het algemeen kan een student zo’n acht uur per week werken zonder dat zijn studie eronder lijdt. De werkervaring die de student opdoet is ook nuttig, zeker als hij werkt op de onderwijsinstelling zelf. Deze studenten zullen minder lenen voor een studie en terugbetalen is dan ook een minder groot probleem. Gemiddeld verdient een student zo’n €400,- per maand met zijn bijbaan.

Zorgtoeslag en soms huurtoeslag

Uw zoon of dochter heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag . Die is bedoel om de zorgverzekering te betalen. Soms hebben studenten ook recht op huurtoeslag. De studentenhuisvesting in de stad waar uw zoon of dochter studeert kan hier meer over vertellen. De toeslagen worden berekend en uitgekeerd door de Belastingdienst. Voor studenten met een beperking heeft de gemeente soms speciale toelagen. De studentendecaan kan hier meer over vertellen.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende kinderen. Het aanvragen van een aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Altijd aanvragen dus! Een aanvullende beurs is maximaal zo’n € 400,- per maand. Verdienen ouders samen meer dan zo’n €30.600,00 , dan is de aanvullende beurs lager. Er is een rekenhulp om te weten te komen op hoeveel aanvullende beurs de student kan rekenen. Ik heb ook een artikel geschreven over hoe je je studieschuld uit kunt rekenen en te kijken wat dit betekent voor je aflossing in relatie tot je salaris.  Meer over studiefinanciering in het kort. 

Ouderbijdrage

Veel ouders dragen meer of minder bij aan de opleiding van hun kind.
Ik merk nogal eens op ouderavonden dat ouders zich schuldig voelen als ze hun kind geen enorme bedragen voor de studie kunnen geven. Tegen deze ouders zeg ik altijd dat studenten straks na afstuderen een goed inkomen gaan hebben. Persoonlijk vind ik dat een ouderbijdrage en het bedrag dat studenten lenen, met elkaar in balans moeten zijn. Ouders die geen ouderbijdrage kunnen geven hoeven daar ook niet ‘mee te zitten’. Voor deze studenten is immers de aanvullende beurs bedoeld…
Ouders vragen ook wel eens een richtlijn voor een bedrag dat redelijk is. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien is de maximale hoogte van de aanvullende beurs een goed idee. Of de combinatie van een stukje aanvullende beurs en een bijdrage voor ouders zodat het bedrag dat de student niet hoeft te lenen gelijk is aan de aanvullende beurs: zo’n € 400,- per maand. Dit is ook waar de Rijksoverheid vanuit gaat.

Lenen voor een studie en terugbetalen

Veel studenten zullen geld lenen voor een studie en terugbetalen. De student doet er goed aan zorgvuldig te bereken hoeveel geld hij wil lenen. Want lenen betekent een schuld opbouwen. Toch is een studielening via DUO minder ‘eng’ dan een ‘gewone’ lening:

  • De rente van de studielening zal altijd lager zijn dan de ‘gewone’ lening
  • Een lening bij de bank moet je altijd terugbetalen. Een lening bij DUO niet. Heeft de afgestudeerde een lager inkomen, dan betaalt hij ook minder terug. Er is dus ook minder risico. De aflossing is nooit meer dan 4% van je jaarsalaris
  • Een afgestudeerde kan er lang over doen om zijn schuld terug te betalen, 35 jaar. Dit kun je ook tijdelijk stopzetten
  • Een afgestudeerde op hbo of universiteit zal een hoger inkomen hebben
  • Kijk op de site van DUO over terugbetalen
  • Er is een rekenhulp waarmee een student een idee kan krijgen hoeveel en hoelang hij af moet lossen
  • Ouders worden niet aansprakelijk gesteld als de student niet (goed) aflost

Tip: kijk ook eens naar de (archief) webinars van DUO over studiefinanciering en terugbetalen.

Lenen voor een studie en terugbetalen. Kijk ook naar het inkomen van studenten…

Kijk naar het filmpje over het inkomen van studenten

Meer over geld aanvullend op ‘lenen voor een studie en terugbetalen’

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.