16 maart 2017 | Categorie: Studeren

Bijbaan en studie, kan mijn kind dat wel?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een bijbaan en studie, gaat dat samen? Bijbaan en studie combineren is voor studenten heel gewoon. Heel wat studenten hebben een bijbaan. Gemiddeld verdienen ze daar zo’n 300 euro per maand mee (NIBUD). Kan dat wel samen met een opleiding? Dat is een vraag die veel ouders mij stellen.

Bijbaan en studie, kan dat wel?

Kan mijn kind dat wel? Een bijbaan en studie tegelijkertijd?

Ook Feike Klomp, journalist en vader van een student, vroeg zich dit af. Ook zijn zoon heeft een bijbaan. Gaat dit wel samen? Hij ging op zoek naar andere studenten met een bijbaan en kwam Sanneke Willekens (23) tegen. Hier volgt haar verhaal, geschreven door Feike:

De bijbaan en studie van Sanneke Willekens

Sanneke studeert Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. Maar ze doet meer. Sinds oktober 2014 werkt ze ook op het Experimental Center for Technical Medicine (ECTM) bij dezelfde universiteit. Ze deelt graag haar ervaringen over haar bijbaan. Sanneke komt uit Noord-Brabant en studeert Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. Daarnaast is ze werkzaam bij het ECTM. Een centrum, als onderdeel van Universiteit Twente, voor medische innovatie door middel van onderzoek en onderwijs op het gebied van technologie en geneeskunde. Het leidt studenten Technische Geneeskunde op en verzorgt trainingen voor diverse medische professionals.

Slimme keuzes maken

Sanneke is bezig aan haar derde studiejaar bij Universiteit Twente. De studie Technische Geneeskunde vindt ze geweldig. Ze is er helemaal op de plek. Dat is al een winstpunt op zich. Net als veel van haar studiegenoten heeft ze behoefte aan werk naast haar studie. Iets wat je vaker ziet in studieland. Maar wat ga je dan doen? In een supermarkt vakkenvullen of als serveerster vriendelijk lachend rondlopen in een restaurant? Kan allemaal prima, en er is niets mis mee. Sanneke heeft ook een bijbaan, maar dan op de universiteit zelf. Zij kiest haar eigen route.

Netwerken en leren tegelijk

“Vooropgesteld, ik heb altijd gewerkt, ook toen ik jonger was. Ik vind het prettig om te werken. Het geeft meerwaarde aan je leven en je verdient er geld mee. Op een gegeven moment zag ik op Blackboard, een speciale website van de Universiteit Twente, met onder andere ins en outs over studiemateriaal, een oproep voor een medewerker bij het ECTM. Het sprak me direct aan. Ik reageerde direct. Er was plek voor slechts vijf studenten. Ik was een van de gelukkigen die de baan kreeg. Super natuurlijk.”

Wat doe je daar zoal?

Wat doe je daar allemaal? “Van alles. Van aanspreekpunt aan de balie, coördineren van activiteiten en simulaties, cursussen geven aan medestudenten tot meehelpen op beurzen.” Sanneke werkt hier gemiddeld 20 tot 25 uur per maand. “Het brengt me meer dan geld verdienen alleen. Het sluit perfect aan op mijn studie, doe ervaring op in mijn toekomstige vakgebied, leer mensen kennen, werk met studenten en medewerkers. Het verrijkt me enorm. Ik krijg er zelfs energie van. Wat wil je dan nog meer?”

bijbaan en studie een slimme combinatie

Bijbaan en studie, werken op je eigen universiteit of hbo

Een bijbaan en studie combineren gaat bij sommige studenten heel makkelijk. Een voorbeeld van zo’n student is Sanneke. Heel wat studenten vinden een baan op de universiteit of hogeschool waar ze studeren. Dat is natuurlijk een hele verrijking. Heeft een student een dergelijke baan, dan bouwt hij of zij ook een goed professioneel netwerk op. Ook voor mij als oudervoorlichter werken heel wat studenten. Ze gaan bijvoorbeeld mee naar een ouderavond om een presentatie over studiekeuze te geven. Daarmee verdienen ze natuurlijk iets, maar ze leren ook hun communicatievaardigheden te vergroten. Heel belangrijk voor hun toekomst.

Bijbaan en studie, ergens anders werken

Zoals Feike heel terecht opmerkt… Er zijn ook studenten die in een supermarkt werken, de horeca of een Call Centre. Ook van dit soort banen leren studenten veel. Ze krijgen gevoel voor hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Studenten ontdekken soms ook dat ze dit soort banen niet hun hele leven willen doen. Het stimuleert ze een diploma te halen en meer mogelijkheden te hebben.

Een bestuursjaar als bijbaan

Er zijn ook studenten die een jaar in het bestuur van een studentenvereniging of studentensportvereniging gaan werken. Ook hiervan leren studenten heel veel. Ze leren organiseren, anderen aan te sturen, verantwoordelijkheid te dragen enz. Ik raad wel af om in het eerste studiejaar al in het bestuur van een studentenvereniging te gaan zitten. Tijdens het eerste studiejaar moet toch echt de focus gelegd worden op studeren.

Meer baankansen

Teveel werken in het eerste studiejaar is geen goed idee. Een student doet er goed aan tijdens het eerste studiejaar de focus op de studie te houden. Dat doen ook steeds meer studenten. Maar ook tijdens de latere studiejaren moet de student wel een balans houden tussen werken, studeren en relaxen.
Hoe nuttig een bijbaan ook is… De studie moet toch op de eerste plaats komen. Studievertraging oplopen door je bijbaan is echt heel jammer.
Maar gaat het goed.. de bijbaan en studie.. dan staat het prachtig op het CV. Studenten die een bijbaan hebben gehad, doen het duidelijk beter als starters op de arbeidsmarkt.

Meer over vader Feike en zijn zoon Ivo?

Wilt u lezen hoe het verder gaat met vader Feike en zoon Ivo? Na een lastig traject van verkeerde studiekeuze gaat het nu stukken beter op het hbo. De komende maanden blijft Feike regelmatig schrijven over zijn zoon. Ook schrijft hij over andere studenten en de onderwijsprofessionals die hij ontmoet. Eerdere artikelen van Feike zijn:

het studiekeuzeproces en de schoolmanager

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studieland’.

Wat doet de decaan voor mijn zoon?
Wat kan een schooldirecteur doen?
Is een studieloopbaanbegeleider belangrijk?
Wat doet een stagebegeleider?
Hoe kijkt een ondernemer naar studiekeuze?
Is een studiekeuzeprogramma een goed idee?

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.