16 augustus 2018 | Categorie: Studeren

Studiesucces en introductie (niet verwarren met ontgroening)

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouders van eerstejaars zijn soms bang voor de introductieperiode op hbo of universiteit. Ten onrechte. De introductie is een belangrijke start van de studie… en veel meer dan alleen feesten. Het ontmoeten van medestudenten en docenten is essentieel voor succesvol studeren. Studiesucces en introductie hebben met elkaar te maken. Alle verhalen over ‘ontgroening’ gaan niet over de introductie. Die wordt georganiseerd door de onderwijsinstelling samen met studenten. ‘Ontgroenen’ speelt bij studentenverenigingen. Dat heeft niets te maken met de introductie.

Studiesucces en introductie heeft écht met elkaar te maken

Introductie, wat is dat?

De introductieperiode is het relaxte allereerste begin op een hbo of universiteit. Wat gebeurt er tijdens die introductie? Waarom investeren hbo’s en universiteiten hier zoveel in? Wat wordt er zoal gedaan? En wat is ontgroening eigenlijk? Dit zijn de meest voorkomende vragen die ik krijg van ouders als het gaat over de introductieperiode.

De intro…, ik had er al veel over gehoord, nu heb ik het meegemaakt! Natuurlijk komt er heel veel op je af, maar het is een mooi begin van je leven als student. In heel korte tijd leer je veel mensen kennen, je leert de weg in de stad en je maakt kennis met allerlei studentenclubs, Joris

Het allerbelangrijkste is dat je in korte tijd veel andere studenten ontmoet. Studiesucces en introductie hebben veel met elkaar te maken om de volgende redenen:

Ontmoeten

Tijdens de introductie ontmoet uw zoon of dochter veel andere studenten. Je ontmoet in korte tijd veel studenten, ook studenten van andere opleidingen. In ‘een snelkookpan’ ontmoet je heel veel nieuwe mensen. Dat maakt dat de student zich sneller thuis gaat voelen op de universiteit of hbo.
Sommige vakken in het eerste jaar kunnen massaal zijn. Je zit dan met een paar honderd man in een collegezaal. Ken je helemaal niemand in zo’n collegezaal, dan kun je je behoorlijk verloren voelen.

De introductie was echt het allereerste begin van mijn nieuwe leven als student. Ik was blij dat ik daar al nieuwe vrienden had gemaakt. Toen ik die grote collegezaal binnenkwam kon ik tenminste naast iemand gaan zitten die ik al kende. Bert

Je studententijd moet niet alleen leerzaam zijn. Het moet ook leuk zijn. En daarvoor heb je vrienden en bekenden nodig. Alle andere studenten die aan de intro meedoen hebben dezelfde behoefte om andere mensen te leren kennen. Een goed sociaal netwerk is belangrijk voor je welbevinden en daarmee voor je studiesucces. Studiesucces en introductie zijn met elkaar verbonden omdat ‘samen optrekken’ belangrijk is om je goed te voelen als student.

Sfeer

Iedere student twijfelt wel eens aan zijn studiekeuze. Is dit nou echt wat ik zocht? Vooral in het eerste studiejaar twijfelen studenten veel. Dat heeft er ook mee te maken dat een student in het eerste studiejaar veel ‘basisvakken’ krijgt. Dat zijn de wat algemene vakken. Later ga je je meer specialiseren en is er ook meer ruimte voor eigen keuzes van vakken. Voel je je goed op een universiteit of hogeschool, dan kom je deze periode makkelijker door. Dat is vooral belangrijk als er hoge eisen worden gesteld aan het Bindend Studieadvies. In het eerste studiejaar moet je namelijk een bepaald minimum aantal studiepunten halen.

Professioneel netwerk

Een goed professioneel netwerk is belangrijk voor iedereen. Je waarde als professional wordt groter als je een groot netwerk hebt. Een goed netwerk bestaat uit veel verschillende typen professionals. Onze maatschappij is zó complex dat je maar op een paar vakgebieden écht deskundig kunt zijn. Het is dan heel handig als er mensen in je netwerk zitten die weer op andere terreinen kennis en vaardigheden hebben. Loop je in je studie of werk ergens tegenaan, dan is het heel fijn als iemand je kan adviseren of op weg kan helpen.
Juist in de introductieperiode ontmoet je ook veel studenten van andere vakgebieden.  Tijdens de introductie bouwt de eerstejaars zijn eerste professionele netwerk op. Vaak blijven deze contacten een hele loopbaan belangrijk. Studiesucces en introductie heeft zeker met elkaar te maken. Het is bovendien een mooi begin van een effectief professioneel netwerk.

Sociale controle

Het is geen populair onderwerp, maar sommige studenten hebben echt wel een beetje sociale controle nodig. Mis je geen enkel feestje op donderdagavond, maar wél de colleges op vrijdagochtend… Dan is het goed als mensen de student daarop wijzen. Medestudenten wijzen feestgangers echt wel op hun studieverplichtingen: ‘s nachts een man, ‘s ochtends een man’ is zo’n uitspraak. Opleidingen kunnen niet altijd de student verplichten colleges of practica bij te wonen. Mede-studenten die de student een spiegel voorhouden zijn dan best belangrijk.

Na mijn zoveelste biertje vroeg een van mijn vrienden: ‘En, hoe ga je dat morgen doen bij je practicum’. Het was maar een zijdelingse opmerking, maar ik schaamde me wel een beetje. Want eerlijk gezegd vind ik het wel lastig om op tijd op de hogeschool te zijn, Frank

Discipline opbrengen is voor sommige studenten gewoon lastig. Fijn als uw zoon of dochter een club goede vrienden om zich heen heeft die af en toe een beetje bijsturen. Maar die goede vrienden krijg je niet zomaar, dat moet je opbouwen. De introductie is een goed begin. Studiesucces en introductie heeft ook te maken met sociale controle.

Docenten en begeleiders leren kennen

Bij de introductie gaat het niet alleen om studenten leren kennen. In de eerste periode organiseren de meeste hbo’s en universiteiten ook allerlei activiteiten om zo snel mogelijk de docenten, studieloopbaanbegeleiders, studentendecanen enz. te leren kennen. Studiesucces en introductie heeft hier een heel directe relatie.
Een deel van de uitvallers in het eerste jaar geeft aan dat ze te weinig begeleiding hebben gehad. Er zijn inderdaad heel grote verschillen in docent-student ratio (hoeveel docenten zijn er per groep studenten).

Goed de weg weten naar de ‘hulptroepen’

Het is belangrijk dat studenten goed de weg weten te vinden als er iets tegenvalt. Hierover krijgt de student tijdens de introductieperiode informatie. Een pro-actieve houding van de student is bij twijfels of tegenvallers belangrijk. Zoek op tijd hulp. De student moet zelf initiatief nemen als hij hulp nodig heeft.
Wilt u instellingen op dit gebied vergelijken, kijk dan eens hoe ouderejaars studenten ‘begeleiding’ beoordelen in de Nationale Studentenenquête. Hoeveel begeleiding is er tijdens de studie die uw zoon of dochter gaat volgen?

De stad leren kennen

Ook al blijft de eerstejaars nog even bij zijn ouders wonen, toch is de stad heel anders als je eenmaal student bent. Je komt op andere plekken, gaat in het studentensportcentrum sporten. Je gaat naar andere clubs en verenigingen. Ook daar ontmoeten studenten weer mede-studenten.  Gaat de student op kamers, dan is het extra belangrijk de stad te leren kennen. In je introductiegroepje, dat begeleid wordt door ouderejaars, ga je op ontdekking uit. Heel handig als je introductie pappa en mamma (de ouderejaars die je begeleiden), je met alles op weg helpen. De goedkoopste supermarkten, de beste kroegen, de leukste verenigingen en studentenclubs en de dichtsbijzijnde huisartsenpost (dat is soms ook nodig)…

Ontgroening, een activiteit van studentenverenigingen

De verhalen over ontgroening hebben niets te maken met de introductie zoals die door de universiteit of hbo wordt georganiseerd. Ontgroening is een activiteit van studentenverenigingen.
Voor de duidelijkheid:
Een studentenvereniging is een vereniging van studenten van allerlei opleidingen en instellingen. Het gaat hier vooral om feesten en leuke en gezellige dingen doen. Sommige studenten kiezen voor lid worden van een studentenvereniging. Anderen doen dat liever niet of maar voor een jaartje of zo.  Je hoeft echt geen lid te worden van een studentenvereniging als je dat niet wilt. Een studentenvereniging staat in principe los van het hbo of universiteit. Soms krijgen studentenverenigingen wel subsidie van de onderwijsinstelling.

Integriteit bij studentenverenigingen

Iemands persoonlijke integriteit moet gewaarborgd zijn. Studenten mogen niet gedwongen worden dingen te doen die ze niet willen. Ook niet bij de ‘ontgroening’ van studentenverenigingen. Ontgroening houdt in dat de studentenvereniging een procedure heeft waar de eerstejaars doorheen moet. In de meeste steden houdt dat in dat er allerlei activiteiten zijn om elkaar beter te leren kennen.

Ik voelde wel druk om lid te worden van een studentenvereniging. Allerlei mensen die ‘aan me trokken’, kom op, doe toch mee. Maar ik voelde helemaal niets voor die ontgroening en een studentenvereniging vond ik ook niks. En ik mis het ook helemaal niet dat ik geen lid ben, mijn ontspanning vind ik toch wel, Chantal.

De studievereniging, ‘ontgroening’ speelt geen rol

Een studievereniging is niet te vergelijken met een studentenvereniging. Een studievereniging is gekoppeld aan de opleiding. Via de studievereniging worden er bijvoorbeeld excursies georganiseerd naar bedrijven die nuttig zijn voor de studenten van die opleiding. Er zijn alleen studenten van je eigen opleiding lid van een studievereniging. De studievereniging gaat soms ook een weekend weg. Er zijn natuurlijk ook feesten, maar de insteek is anders. Een studievereniging is duidelijk verbonden met de opleiding en het opleidingsinstituut. Een studievereniging regelt ook bijvoorbeeld studieboeken met korting.

Studiesucces en introductie hebben een relatie, met name het ontmoeten van andere studenten is erg belangrijk

Studiesucces en introductie

Elk jaar zijn er weer ouders die er moeite mee hebben als hun zoon of dochter aan de introductie deelneemt. Er zijn ook elk jaar studenten die de introductie ‘onzin’ vinden en er niet aan meedoen. Vrijwel iedereen krijgt daar spijt van. De introductie kun je écht niet missen. Studiesucces en introductie hebben met elkaar te maken. Je krijgt snel kennis van hoe je hbo of universiteit ‘werkt’. Je ontmoet docenten en begeleiders en je ontmoet veel studenten. Dat is belangrijk voor je sociale en je professionele netwerk.

Andere tips voor studiesucces?

De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren.
De andere tips voor studiesucces zijn:

Filmpje introductiedagen Wageningen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.