19 januari 2022 | Categorie: Geldzaken

Financieel slim studeren met een beperking

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren kost veel geld. En voor een student met extra ondersteuningsbehoefte weegt dat extra zwaar. Voor studenten van 21 jaar of ouder met een beperking of handicap is er daarom vanuit de Gemeente een extra toeslag van minimaal €300,00 per maand. Voor studenten en scholieren die jonger zijn gelden andere bedragen. Meer over ‘financieel slim studeren met een beperking

Slim studeren met een beperking

Studenten met een extra ondersteuningsbehoefte hebben soms ook speciale woonvoorzieningen nodig.  Dat kost extra geld.

Toeslag voor studenten met een belemmering

Studenten met een medische beperking kunnen vaak niet bijverdienen naast hun studie. Deze studenten kunnen mogelijk een studietoeslag krijgen.
De studietoeslag vervangt de bijbaan. Daarom verschilt de hoogte van de studietoeslag per leeftijdscategorie, net zoals bij het minimumjeugdloon. Het gaat om de volgende (netto) bedragen:

 • 21-jarigen en ouder: € 302,79;
 • 20-jarigen: € 242,23;
 • 19-jarigen: € 181,67;
 • 18-jarigen: € 151,40;
 • 17-jarigen: € 119,60;
 • 16-jarigen: € 104,46;
 • 15-jarigen: € 90,84.

Gemeenten mogen een hoger bedrag vaststellen. De studietoeslag kan daarom per gemeente verschillen. Je vraagt deze toeslag aan bij de Gemeente waar je woont. Geld dat je verdient met je stage kaan hiervan afgetrokken worden.

“Hiermee nemen we een drempel weg om te gaan studeren”, aldus GL-Kamerlid Senna Maatoug. (link)

Geen uitzondering

Er zijn nogal wat studenten met een functiebeperking. Volgens het Centrum Handicap + Studie wel 3 op de 10 studenten in het Hoger Onderwijs. Hun belemmering varieert van een ernstige depressie tot migraine, reuma of blindheid. Echt hinder ondervindt 1 op de 10 studenten in het HO van zijn of haar beperking.

Tijdens mijn master kreeg ik last van RSI. Studeren met RSI is best wel lastig. Annemarie

Het gaat om veel geld

Een student met een handicap krijgt deze extra toelage bovenop de studiefinanciering. Die toelage is minimaal €300,00 per maand. Dit heeft geen effect op een eventueel recht op een aanvullende beurs. Het is echt een toelage bovenop de studiefinanciering.

Vraag de studietoelage van de gemeente aan

Volgens gegevens van het ministerie van Sociale Zaken vraagt maar een kwart van de studenten de toelage voor studenten met een beperking aan. Wat jammer. Vraag die toelage altijd aan.

Nog meer extra voorzieningen

Er zijn nog meer voorzieningen voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben. Hierbij een handig schema.

financieel slim studeren met een beperking

Financieel slim studeren met een beperking. Voor wie?

Waar het in het kort om gaat:
Studenten die moeite hebben met studeren vanwege bijvoorbeeld dyslexie, ADHD, autisme of een chronische ziekte kunnen extra (financiële) voorzieningen aanvragen.

Drie partijen

Bij de zorg voor studenten zijn drie partijen betrokken:

 1. De student moet de functiebeperking melden bij de hbo of universiteit en hun voorzieningen gebruiken
 2. De student kan kijken bij DUO of hij recht heeft op compensatie of langer recht heeft op studiefinanciering
 3. Geeft de Gemeente extra toeslag? Vraag dit na bij de Gemeente of studentendecaan.

We zijn blij dat u ons op deze regeling gewezen hebt. Wij wisten dat niet. Nu krijgt onze dochter elke maand bijna 300 euro van de Gemeente. Dat maakt het mogelijk dat ze binnenkort op kamers kan. Daar is ze in haar ontwikkeling helemaal aan toe.

DUO en financieel slim studeren met een beperking

Via DUO kan elke student een studielening aangaan. Er is ook een aanvullende beurs.  Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Er wordt gekeken naar het inkomen van de ouders en of er meer studerende kinderen zijn. Vraag de aanvullende beurs altijd aan. Daar bovenop, dus extra, is de toelage van de Gemeente voor studenten met een handicap. Dit heeft geen invloed op de hoogte van de studiefinanciering.

Meer mogelijkheden… soms langer OV, langer studeren of kwijtschelding deel studieschuld.

Voor studenten met een handicap zijn er afgezien van de financiële regeling nog meer aanvullende mogelijkheden. Je mag soms bijvoorbeeld langer gebruik maken van de OV jaarkaart. Soms mag een student langer over zijn studie doen. Ook kan er, in geval van een handicap, een deel van de lening kwijtgescholden worden als de student zijn diploma heeft gehaald. Deze regeling heet studentenondersteuningsfonds. De studentendecaan van de hogeschool/universiteit weet hier alles van. Meer informatie.

Financieel slim studeren met een beperking? De Gemeente helpt

Er zijn tenslotte Gemeenten die iets extra’s doen voor studenten met een beperking bijvoorbeeld met betrekking tot huisvesting. De studentendecanen weten welke voorzieningen dat zijn en welke voorwaarden er zijn. En zelf navragen kan ook.

Ik ben heel erg allergisch voor verschillende voedingsmiddelen. Daarom kan ik niet wonen in een studentenhuis waar meer mensen gebruik maken van de keuken. het risico dat ik iets binnenkrijg waar ik doodziek van word is te groot. Ik ben geholpen bij het vinden van een kamer waar ik een eigen keuken heb. Esmeralda

Studeren die extra ondersteuningsbehoefte hebben

Heel wat jongvolwassenen hebben of krijgen een belemmering of handicap. Er is een goed site voor studenten met extra ondersteuningsbehoefte Hoger Onderwijs toegankelijk.

Voorzieningen op hogeschool of universiteit

Universiteiten en hogescholen hebben allerlei voorzieningen voor studenten met een handicap om studievertraging te voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra tentamentijd. Maar het verschilt nogal wat er precies mogelijk is. De instellingen gaan hier allemaal anders mee om. De student doet er goed aan hierop te letten bij studiekeuze.

Financieel slim studeren met een beperking: Zoek contact

De studentendecaan is de expert waar je in eerste instantie contact bij moet zoeken. Ook de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider kan adviseren. Ook zijn er op veel instellingen studentenpsychologen en studentenartsen. Maar de student moet altijd op tijd zélf aan de bel trekken. Dat is echt het slimste wat een student kan doen.

welke opleiding past bij mij

Financieel slim studeren met een beperking, niks om je voor te schamen

Soms ontstaat er ook een probleem tijdens de studie. Helemaal niks om je voor te schamen. Studenten doen er echt goed aan hulp te zoeken bij de personen die daarvoor zijn. Er kan veel meer dan de meeste studenten denken, en er is echt niks om je voor te schamen.

Studeren met een ziekte, beperking of handicap

Op dit blog staan verschillende artikelen over studeren met een ziekte. Wilt u zich verdiepen in de speciale omstandigheden waar deze studenten mee te maken hebben? Wilt u informatie doorgeven aan studenten of ouders die het betreft? Dan kan ik u de onderstaande artikelen aanraden. Er zijn ook studenten die ondanks hun lichamelijke beperking graag een eigen onderneming opzetten. Hier een overzicht vinden van financiële tegemoetkomingen, hoe deze worden aangevraagd en de voorwaarden hiervan.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 16 reacties.

 1. Door: B.Zweers · 14-01-2024 om 13:11

  Mijn zoon en dochter (beide autisme) zijn beide HBO afgestudeerd.
  De dochter heeft een Wajong uitkering, waardoor haar studieschuld is kwijtgescholden.
  De zoon heeft er langer dan 10 jaar over gedaan en heeft een studieschuld van 25.000 euro
  Beiden hebben geen Gem. Studietoelage ontvangen, omdat we niet wisten van het bestaan ervan. eigen schuld?
  De diplomering heeft een al aantal jaren geleden plaatsgevonden. Ik denk dat de zoon recht heeft op vermindering of kwijtschelding van de studieschuld.
  Hoe brengen we dat tot stand?
  Alvast dank voor je antwoord
  Ben

  1. Dag Ben,
   De regeling van de gemeente met betrekking tot studiekosten voor studenten met een belemmering wordt nog niet zo lang door alle gemeentes uitgevoerd met deze bedragen. En sowieso werd en wordt er weinig aandacht besteed aan deze subsidie. heel jammer. Ik denk dat je jezelf hierin niets hoeft te verwijten. Over de studieschuld van je zoon zou ik gaan praten met de gemeente. En dan is het handig als je weet of jouw gemeente deze regeling in die jaren had. Ook zou ik het gesprek met DUO aangaan. En ik hoor graag hoe het is afgelopen. Daar kan ik dan weer anderen mee helpen.

 2. Door: Sten · 14-09-2023 om 14:56

  Is het met een extra studiefinanciering door autisme nog wel mogelijk om er naast te werken?

  1. Dag Sten, ja hoor, je kunt gewoon iets bijverdienen. Maar let ook wel op je energie. Doe naast je studie niet teveel stressvolle dingen. Ontspanning is ook belangrijk.

 3. Door: SeeJ · 17-01-2023 om 13:52

  Ik ben momenteel erg beperkt in mijn leven door een ongeluk waardoor ik vertraging heb opgelopen met de studie, ik ben nu over mijn studiefinanciering heen dus krijg alleen het reis-product nog en kan lenen. Zou ik door mijn beperking (revalidatie , onderzoeken ) 2 kapotte bovenbenen hier in aanraking kunnen komen? en zo ja waar kan ik dat bij de gemeente aanvragen

  1. Dag Seej,
   Dat is een akelige situatie zeg. Je kunt zeker een toelage aanvragen bij de gemeente. Start eens met het aanvragen van het algemeen nummer. Nier alle gemeentes kennen nog alles aspecten van deze regeling, dus houdt dit artikel achter de hand om hen informatie te geven. Veel sterkte

 4. Door: Inge Zuidhoek · 01-09-2022 om 13:44

  Is dit ook mogelijk voor een Nederlandse student die in het buitenland gaat studeren? Mijn dochter heeft een lichamelijke beperking en wil een studie gaan doen die niet in Nl is.

  1. Dag Inge, deze toelage wordt toegekend door de gemeente waar je op dat moment woont. Voor jouw dochter zal dat dus niet werken. Maar kijk eens op ‘hoger onderwijs toegankelijk’ https://www.hogeronderwijstoegankelijk.nl/. Misschien vind je daar iets. En is dat het geval, wil je dan ook op dit blog zetten voor andere studenten en hun ouders?

 5. Door: Stefan · 30-05-2022 om 21:35

  Hoi Hermien,
  In het begin vh artikel staat dat studenten met een belemmering €300,- krijgen vd gemeente. Meteen daaronder staat dat studenten van 18 jaar met een medische beperking €150,- krijgen, oplopend tot €300 voor een 21 jarige. Hoe rijm ik dat met elkaar? Komt die €150 ipv €300,- of zit het anders in elkaar?
  Met vriendelijke groeten,
  Stefan

  1. Dag Stefan. Een begrijpelijke vraag. Ben je nog geen 21 dan heb je recht op 150 euro, maar de gemeente kan besluiten meer te geven. Maar dt hoeft niet. de gemeente mag de bijdrage beperken tot 150 euro.

 6. Door: Fi · 04-02-2021 om 12:43

  Hoe zit het met die lening van 7 jaar? Door verkeerde studiekeuzes en onbehandelde problemen (ADHD, prikkelverwerkingsproblemen, trauma) heb ik zeker meer dan 7 jaar lening nodig. Ik heb 2,5 jaar verspild aan verkeerde studies, maar ik heb zeker 5 jaar nodig voor mijn bachelor en daarna wil ik ook nog misschien een master doen. Als het goed is krijg ik studietoeslag, maar wat moet ik doen als mijn leenrecht voorbij is? Hoe ga ik dan mijn vaste lasten betalen? Mijn ouders zijn helaas buiten beeld.

  1. Dag Fi, je hebt het behoorlijk lastig… neem zo snel mogelijk contact op met je studentendecaan. Er is een fonds, het profileringsfonds, waar je misschien aanspraak op kunt maken via je studentendecaan. Ook zijn er gemeentes die toelagen hebben voor studenten met een belemmering. En onderzoek ook welke psychische hulp er voor je is op je instelling. Er zijn vast wel studentenpsychologen en andere ‘hulptroepen’ die je op alle mogelijke manieren kunnen ondersteunen. je moet wel zelf het initiatief nemen. Anders dan op de middelbare school wordt die niet automatisch aangeboden. je moet echt zelf de regie pakken.

 7. Door: Hèlen · 03-11-2020 om 11:14

  Beste Hermien,

  Ik zou willen dat ik je artikel een paar jaar eerder tegen gekomen was. Nu is mijn dochter na het volledig doorlopen van de St. Joost Academie Breda na twee examen pogingen zonder diploma gestopt. Ze blijft achter met een behoorlijke frustratie en het gevoel dat ze gefaald heeft en een behoorlijke (rest) studieschuld die ze vanaf januari 2021 moet gaan afbetalen. Naast het feit dat ze teleurgesteld is in het onderwijs systeem is, ben ik van mening dat het nogal een trap na is dat ze ook nog ruim € 10.000,- moet terug betalen voor ‘goed onderwijs’ waar nooit een kans van slagen is geweest. En het is niet dat we niet gevraagd hebben naar extra begeleiding vanwege haar autisme. Het advies was de begeleiding buiten de school te zoeken. Maar dat is vervolgens weer onbetaalbaar gebleken. Is er iets dat ik kan doen haar te helpen met het mogelijk (gedeeltelijk) kwijtschelden van haar lening denk je?

  Met vriendelijke groet,

  Hèlen

  1. Wat een naar verhaal Helen. Ja, ik zou zeker proberen of je samen met je dochter iets kunt doen aan die studieschuld. Ze kan hierover praten met de studentendecaan. Ik zou ook DUO schrijven. Misschien heb je iets aan deze link.

 8. Door: Cindy · 26-02-2020 om 14:09

  Hallo Hermien,

  Bedankt voor dit informatieve artikel. Wat nog toegevoegd kan worden is welke kosten er vergoed kunnen worden als de student studievertraging oploopt door letselschade na een ongeluk. Dit is helaas namelijk ook een scenario… Op deze pagina staat alle relevantie informatie: https://letselhulpservice.nl/studievertraging-door-letselschade-wat-nu

  Groeten!

 9. Door: Frans · 15-01-2019 om 15:55

  Hallo Hermien,
  Dank voor dit zeer informatieve artikel. Daar kan ik wat mee. Ik ga hier zeker mee verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.