Financieel slim studeren met een beperking

Door: Hermien Miltenburg · 15 februari 2018

Petra Vissers, onderwijsredacteur van Trouw, schreef onlangs een artikel met als titel ‘Gehandicapte student moet woonplaats slim uitzoeken’. Studeren kost geld, veel geld. En voor een student met een belemmering weegt dat extra zwaar. Voor studenten met een beperking of handicap is er daarom vanuit de Gemeente een extra toeslag. Maar tussen de Gemeentes onderling zijn er grote verschillen. Daarover dit artikel over ‘ financieel slim studeren met een beperking ‘.

Slim studeren met een beperking

Studenten met een beperking hebben soms speciale (woon)voorzieningen nodig. Dat kost extra geld. Het maakt uit in welke stad je woont hoeveel je krijgt.

Voor de Participatiewet bestond kregen studenten met een belemmering allemaal een vaste toeslag. Dat was, afhankelijk van de leeftijd, minimaal 170 euro per maand. Nu ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de Gemeenten en lopen de bedragen uiteen van een paar tientjes tot meer dan 300 euro, aldus Petra Vissers. CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond vragen om een minimumbedrag van 282 euro per maand.  Studenten met een ziekte, handicap of belemmering hebben extra geld nodig, zo is de gedachte, omdat zij minder kunnen werken naast hun studie. Een student zonder belemmering verdient ruim 300 euro met zijn bijbaan. (zie eerder artikel met ranglijst waarin bedragen genoemd worden)

Geen uitzondering

Er zijn nogal wat studenten met een functiebeperking. Volgens het Centrum Handicap + Studie wel 3 op de 10 studenten in het Hoger Onderwijs. Volgens het artikel in Trouw varieert dat van een ernstige depressie tot migraine, reuma of blindheid. Echt hinder ondervindt 1 op de 10 studenten in het HO van zijn of haar beperking.

Vraag de studietoelage van de gemeente aan

Volgens het artikel (gegevens ministerie van Sociale Zaken) vraagt maar een kwart van de studenten de toelage voor studenten met een beperking aan. Wat jammer.  Er zijn allerlei voorzieningen voor studenten met een beperking. ‘Financieel slim studeren met een beperking’ is een handig schema hierover.

financieel slim studeren met een beperking

Studeren met een beperking

Heel wat jongvolwassenen hebben of krijgen een belemmering of handicap. Het expertisecentrum handicap en studie heeft in opdracht van het ministerie OCW bovenstaand schema gemaakt. Dat gaat vooral over financiën. Er zijn natuurlijk ook inhoudelijke zaken om rekening mee te houden. (zie de infographic)
Hoeveel begeleiding krijgen studenten bij deze hbo of universiteit en bij deze opleiding? Welke voorzieningen zijn er? Hierover zijn al verschillende artikelen verschenen op dit blog. Heel belangrijk om de hogescholen en universiteiten ook op dit punt te vergelijken. Maar het allerbelangrijkste blijft toch dat een student een opleiding kiest die bij hem past.

Financieel slim studeren met een beperking

Waar het in het kort om gaat:
Voor studenten die moeite hebben met studeren vanwege bijvoorbeeld dyslexie, ADHD, autisme of een chronische ziekte kunnen extra financiële voorzieningen aanvragen. Daar zijn drie partijen bij betrokken:

1. De student moet de functiebeperking melden bij de hbo of universiteit en hun voorzieningen gebruiken.
  2. De student kan kijken bij DUO of hij recht heeft op compensatie.
  3. Geeft de gemeente extra toeslag?

Voorzieningen op hogeschool of universiteit

Universiteiten en hogescholen hebben allerlei voorzieningen om studievertraging te voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra tentamentijd. Er zijn ook speciale fondsen. De student doet er goed aan de beperking altijd bij bijvoorbeeld de studentendecanen te melden. Handig om dit al voor de aanvang van de opleiding te doen. De student moet zelf contact zoeken. Ook de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider kunnen adviseren. Financieel slim studeren met een beperking betekent op tijd aan de bel trekken. Deze mensen kennen ook alle regelingen die hieronder genoemd worden.

DUO

Via DUO kan de student een studielening aangaan. Maar er zijn ook heel wat studenten die in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Dat is gewoon een beurs, de student hoeft dit geld niet terug te betalen als hij of zij binnen tien jaar het diploma haalt. Een aanvullende beurs zou een student altijd aan moeten vragen. Maar niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Er wordt gekeken naar het inkomen van de ouders en of er meer studerende kinderen zijn.
Er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld langer gebruik te mogen maken van de OV jaarkaart. Ook kan er een deel van de lening kwijtgescholden worden als de student zijn diploma heeft gehaald.

Gemeente

Er zijn tenslotte gemeenten die iets extra’s doen voor studenten met een beperking. De studentendecanen weten welke voorzieningen dat zijn en welke voorwaarden er zijn. Soms zijn er ook extra mogelijkheden voor huisvesting

Ik ben heel erg allergisch voor verschillende voedingsmiddelen. Daarom kan ik niet wonen in een studentenhuis waar meer mensen gebruik maken van de keuken. het risico dat ik iets binnenkrijg waar ik doodziek van word is te groot. Ik ben geholpen bij het vinden van een kamer waar ik een eigen keuken heb. Esmeralda

welke opleiding past bij mij

Financieel slim studeren met een beperking, niks om je voor te schamen

Ongeveer 3 op de 10 studenten ervaart een grotere of kleinere beperking. Soms ontstaat dat ook tijdens de studie. Helemaal niks om je voor te schamen. Studenten doen er echt goed aan hulp te zoeken bij de personen die daarvoor zijn. Er kan veel meer dan de meeste studenten denken, en er is echt niks om je voor te schamen. Onderzoek ook vooral de mogelijkheden die Gemeenten bieden.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter