Financieel slim studeren met een beperking

Door: Hermien Miltenburg · 6 augustus 2019
Categorie: Leenstelsel

Studeren kost veel geld. En voor een student met een belemmering weegt dat extra zwaar. Voor studenten met een beperking of handicap is er daarom vanuit de Gemeente een extra toeslag. Maar tussen de Gemeentes onderling zijn er grote verschillen. Lees ‘ financieel slim studeren met een beperking ‘.

Slim studeren met een beperking

Studenten met een beperking hebben soms speciale (woon)voorzieningen nodig. Dat kost extra geld. Het maakt uit in welke stad je woont hoeveel je krijgt.

Voor de Participatiewet bestond kregen studenten met een belemmering allemaal een vaste toeslag. Dat was, afhankelijk van de leeftijd, minimaal 170 euro per maand. Nu ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de Gemeenten en lopen de bedragen uiteen van een paar tientjes tot meer dan 300 euro. CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond vragen om een minimumbedrag van zo’n 300 euro per maand.  Studenten met een ziekte, handicap of belemmering hebben extra geld nodig, zo is de gedachte, omdat zij minder kunnen werken naast hun studie. Een student zonder belemmering die kan werken naast de studie verdient gemiddeld 330 euro per maand met zijn bijbaan.

Geen uitzondering

Er zijn nogal wat studenten met een functiebeperking. Volgens het Centrum Handicap + Studie wel 3 op de 10 studenten in het Hoger Onderwijs. Hun belemmering varieert van een ernstige depressie tot migraine, reuma of blindheid. Echt hinder ondervindt 1 op de 10 studenten in het HO van zijn of haar beperking.

Grote verschillen

Veel studenten hebben dus recht op een extra toelate van de Gemeente. Maar bij de uitvoering van deze regel gaat er iets fout. Volgens een recent artikel in de Volkskrant zijn er nu grote verschillen tussen de ene Gemeente en de andere. En dat wil de staatssecretaris veranderen.

Het gaat om veel geld

Een student met een handicap moet in de toekomst een extra toelage krijgen bovenop de studiefinanciering. Die toelage zou €300,- moeten bedragen. Dit heeft geen effect op een eventueel recht op een aanvullende beurs. Het is echt een toelage bovenop de studiefinanciering.

Vraag de studietoelage van de gemeente aan

Volgens gegevens van het ministerie van Sociale Zaken vraagt maar een kwart van de studenten de toelage voor studenten met een beperking aan. Wat jammer. Vraag die toelage altijd aan.

Nog meer extra voorzieningen

Er zijn nog meer voorzieningen voor studenten met een beperking. Hierbij een handig schema.

financieel slim studeren met een beperking

Financieel slim studeren met een beperking. Voor wie?

Waar het in het kort om gaat:
Studenten die moeite hebben met studeren vanwege bijvoorbeeld dyslexie, ADHD, autisme of een chronische ziekte kunnen extra (financiële) voorzieningen aanvragen.

Drie partijen

Bij de zorg voor studenten zijn drie partijen betrokken:

 1. De student moet de functiebeperking melden bij de hbo of universiteit en hun voorzieningen gebruiken
 2. De student kan kijken bij DUO of hij recht heeft op compensatie of langer recht heeft op studiefinanciering
 3. Geeft de Gemeente extra toeslag? Deze toeslag wordt in de toekomst overal gelijk. Nu zijn er nog grote verschillen. Vraag dit na bij de Gemeente of studentendecaan.

We zijn blij dat u ons op deze regeling gewezen hebt. Wij wisten dat niet. Nu krijgt onze dochter elke maand bijna 300 euro van de Gemeente. Dat maakt het mogelijk dat ze binnenkort op kamers kan. Daar is ze in haar ontwikkeling helemaal aan toe.

DUO en financieel slim studeren met een beperking

Via DUO kan elke student een studielening aangaan. Er is ook een aanvullende beurs.  Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Er wordt gekeken naar het inkomen van de ouders en of er meer studerende kinderen zijn. Vraag de aanvullende beurs altijd aan. Daar bovenop, dus extra, is de toelage van de Gemeente voor studenten met een handicap. Dit heeft geen invloed op de hoogte van de studiefinanciering.

Meer mogelijkheden… soms langer OV, langer studeren of kwijtschelding deel studieschuld.

Voor studenten met een handicap zijn er afgezien van de financiële regeling nog meer aanvullende mogelijkheden. Je mag soms bijvoorbeeld langer gebruik maken van de OV jaarkaart. Soms mag een student langer over zijn studie doen. Ook kan er, in geval van een handicap, een deel van de lening kwijtgescholden worden als de student zijn diploma heeft gehaald. Meer informatie.

Financieel slim studeren met een beperking? De Gemeente helpt

Er zijn tenslotte Gemeenten die iets extra’s doen voor studenten met een beperking bijvoorbeeld met betrekking tot huisvesting. De studentendecanen weten welke voorzieningen dat zijn en welke voorwaarden er zijn. En zelf navragen kan ook.

Ik ben heel erg allergisch voor verschillende voedingsmiddelen. Daarom kan ik niet wonen in een studentenhuis waar meer mensen gebruik maken van de keuken. het risico dat ik iets binnenkrijg waar ik doodziek van word is te groot. Ik ben geholpen bij het vinden van een kamer waar ik een eigen keuken heb. Esmeralda

Studeren met een beperking

Heel wat jongvolwassenen hebben of krijgen een belemmering of handicap. Het expertisecentrum handicap en studie is de expert op dit gebied. Zij ondernemen veel voor studenten met een belemmering. Ze helpen studenten bijvoorbeeld om de hogescholen en universiteiten onderling te vergelijken daar waar het gaat over voorzieningen voor studenten met een handicap.

Voorzieningen op hogeschool of universiteit

Universiteiten en hogescholen hebben allerlei voorzieningen voor studenten met een handicap om studievertraging te voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra tentamentijd. Maar het verschilt nogal wat er precies mogelijk is. De instellingen gaan hier allemaal anders mee om. De student doet er goed aan hierop te letten bij studiekeuze.

Financieel slim studeren met een beperking: Zoek contact

De studentendecaan is de expert waar je in eerste instantie contact bij moet zoeken. Ook de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider kan adviseren. Ook zijn er op veel instellingen studentenpsychologen en studentenartsen. Maar de student moet altijd op tijd zélf aan de bel trekken. Dat is echt het slimste wat een student kan doen.

welke opleiding past bij mij

Financieel slim studeren met een beperking, niks om je voor te schamen

Soms ontstaat er ook een probleem tijdens de studie. Helemaal niks om je voor te schamen. Studenten doen er echt goed aan hulp te zoeken bij de personen die daarvoor zijn. Er kan veel meer dan de meeste studenten denken, en er is echt niks om je voor te schamen.

Studeren met een ziekte, beperking of handicap

Op dit blog staan verschillende artikelen over studeren met een ziekte. Wilt u zich verdiepen in de speciale omstandigheden waar deze studenten mee te maken hebben? Wilt u informatie doorgeven aan studenten of ouders die het betreft? Dan kan ik u de volgende artikelen aanraden:

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

 1. Door: Fi · 04-02-2021 om 12:43

  Hoe zit het met die lening van 7 jaar? Door verkeerde studiekeuzes en onbehandelde problemen (ADHD, prikkelverwerkingsproblemen, trauma) heb ik zeker meer dan 7 jaar lening nodig. Ik heb 2,5 jaar verspild aan verkeerde studies, maar ik heb zeker 5 jaar nodig voor mijn bachelor en daarna wil ik ook nog misschien een master doen. Als het goed is krijg ik studietoeslag, maar wat moet ik doen als mijn leenrecht voorbij is? Hoe ga ik dan mijn vaste lasten betalen? Mijn ouders zijn helaas buiten beeld.

  1. Dag Fi, je hebt het behoorlijk lastig… neem zo snel mogelijk contact op met je studentendecaan. Er is een fonds, het profileringsfonds, waar je misschien aanspraak op kunt maken via je studentendecaan. Ook zijn er gemeentes die toelagen hebben voor studenten met een belemmering. En onderzoek ook welke psychische hulp er voor je is op je instelling. Er zijn vast wel studentenpsychologen en andere ‘hulptroepen’ die je op alle mogelijke manieren kunnen ondersteunen. je moet wel zelf het initiatief nemen. Anders dan op de middelbare school wordt die niet automatisch aangeboden. je moet echt zelf de regie pakken.

 2. Door: Hèlen · 03-11-2020 om 11:14

  Beste Hermien,

  Ik zou willen dat ik je artikel een paar jaar eerder tegen gekomen was. Nu is mijn dochter na het volledig doorlopen van de St. Joost Academie Breda na twee examen pogingen zonder diploma gestopt. Ze blijft achter met een behoorlijke frustratie en het gevoel dat ze gefaald heeft en een behoorlijke (rest) studieschuld die ze vanaf januari 2021 moet gaan afbetalen. Naast het feit dat ze teleurgesteld is in het onderwijs systeem is, ben ik van mening dat het nogal een trap na is dat ze ook nog ruim € 10.000,- moet terug betalen voor ‘goed onderwijs’ waar nooit een kans van slagen is geweest. En het is niet dat we niet gevraagd hebben naar extra begeleiding vanwege haar autisme. Het advies was de begeleiding buiten de school te zoeken. Maar dat is vervolgens weer onbetaalbaar gebleken. Is er iets dat ik kan doen haar te helpen met het mogelijk (gedeeltelijk) kwijtschelden van haar lening denk je?

  Met vriendelijke groet,

  Hèlen

  1. Wat een naar verhaal Helen. Ja, ik zou zeker proberen of je samen met je dochter iets kunt doen aan die studieschuld. Ze kan hierover praten met de studentendecaan. Ik zou ook DUO schrijven. Misschien heb je iets aan deze link.

 3. Door: Cindy · 26-02-2020 om 14:09

  Hallo Hermien,

  Bedankt voor dit informatieve artikel. Wat nog toegevoegd kan worden is welke kosten er vergoed kunnen worden als de student studievertraging oploopt door letselschade na een ongeluk. Dit is helaas namelijk ook een scenario… Op deze pagina staat alle relevantie informatie: https://letselhulpservice.nl/studievertraging-door-letselschade-wat-nu

  Groeten!

 4. Door: Frans · 15-01-2019 om 15:55

  Hallo Hermien,
  Dank voor dit zeer informatieve artikel. Daar kan ik wat mee. Ik ga hier zeker mee verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.