4 november 2017 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studeren met ADHD, informatie voor ouders

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Heel wat studenten hebben een probleem, belemmering of handicap. Speelt dit ook bij uw kind? Dan hebt u daar als ouder extra zorg voor. Gelukkig zijn er, ook op hbo en universiteit, heel wat ‘hulptroepen’. Tegelijkertijd moet u als ouder toch wat afstand nemen van uw kind. Uw kind moet leren op eigen benen te staan. Daarover gaat dit artikel. Ook komt er een professional op dit gebied aan het woord, Nicole Hoogenboom, begeleider en coach voor ouders of volwassenen op het gebied van Autisme en AD(H)D. Studeren met ADHD, wat betekent dit voor ouders?

studeren met adhd

Als er speciale omstandigheden zijn

Gelukkig zijn niet alle studenten hetzelfde. Een hbo of universiteit is interessant als er ruimte is voor mensen uit allerlei culturen, met verschillende achtergronden, talenten en beperkingen. Maar zijn er belemmeringen, dan is het wel zaak dat de student op tijd aan de bel trekt. Ook u als ouder zult extra alert zijn als studeren stroef verloopt.

Ondersteuning vragen bij studeren met ADHD

Het is belangrijk dat studenten die merken dat studeren stroef verloopt, op tijd ondersteuning vragen. Dat geldt ook voor de student met ADHD. Gelukkig zijn er op de hogeschool of universiteit ook ‘hulptroepen’. Het eerste aanpreekpunt voor de student is de studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Maar studeren met ADHD betekent soms dat er extra hulp nodig is. Die vindt de student bij de studentendecaan. Soms is er ook een studentenpsycholoog (informatie over studeren met een functiebeperking in Wageningen).

Instituten vergelijken, echt belangrijk

Wilt u weten welke universiteiten en hogescholen goede begeleiding geven op het gebied van studeren met ADHD? Er is een vergelijkingssite van het expertisecentrum handicap en studie. Studeren met een belemmering hoeft niet onoverkomelijk te zijn. Heel belangrijk is het overzicht om instituten te vergelijken. U kunt precies zien welke faciliteiten er zijn voor studenten met een belemmering. Het is niet zo dat een ‘lager’ niveau altijd beter is voor mensen die gaan studeren met ADHD. Het onderwijstype moet bij je passen. Past een student qua mentaliteit en capaciteiten beter op een universiteit of hbo, dan hoeft ADHD geen belemmering te zijn. Maar het vergelijken van instituten is wel echt belangrijk. Er zijn grote kwaliteitsverschillen in faciliteiten voor studenten die studeren met ADHD.

Uw rol als ouder

Misschien is het u al opgevallen… Alle hbo’s en universiteiten spreken de student zelf aan, niet u als ouder. Dat heeft een reden. Als iemand een havo of vwo heeft afgerond is hij of zij voor onderwijsinstituten bij wet volwassen. In verband met de privacy zijn wij verplicht studenten aan te spreken en niet hun ouders. Maar dat betekent niet dat uw rol als ouder is ‘uitgespeeld’. U zult nog steeds betrokken zijn bij uw kind, maar de verantwoordelijkheid voor zijn leven en studie zal steeds meer bij hem liggen. Daarover gaat onderstaand artikel van Nicole Hoogenboom, begeleider en coach voor ouders of volwassenen op het gebied van Autisme en AD(H)D.

Informatie voor ouders van studenten met ADHD

En dan is op een dag jouw kind toch opeens volwassen genoeg om te gaan studeren. De afgelopen jaren heb je waarschijnlijk vaak met je handen in het haar gezeten. Kwam er van dit kind wel ooit iets terecht? Zo opeens staat hij ingeschreven voor een universitaire of een hbo studie. Jij blij, hij blij. Je denkt dat je klaarbent met jouw gedeelte van de opvoeding. De vlag mag uit, de fles mag open het is tijd voor een feestje.

Het duurt lang voordat er rust komt

En niets is minder waar, sorry. In de afgelopen jaren is, na veel onderzoek, gebleken dat het zogenaamde puberbrein pas rond het 25ste  jaar is uitgegroeid. Maar heeft jouw kind ADHD… het brein van je kind zal er vaak nog langer over doen voordat daar rust komt en verbanden gelegd gaan worden, dit door zijn ADHD.

Planning, financiën en stress

De komende jaren zal jouw puber jou dus nog heel veel nodig hebben, ongeacht of hij nog thuis of al zelfstandig woont. Er zullen waarschijnlijk problemen op gaan treden op het gebied van planning. Op het gebied van zijn financiën. En vriendschappen zullen opnieuw gemaakt moeten worden wat gepaard zal gaan met stress.

De structuur van de middelbare school is er niet meer

Verder is alles wat het vroeger voor hem hanteerbaar maakte om zijn middelbare school te doorlopen, opeens niet meer van toepassing. Hij heeft geen eigen klas of groep meer. Er wordt niet gecontroleerd of hij zijn stof af heeft en ook vaak niet of hij überhaupt aanwezig is tijdens het te volgen vak of college.

Op afstand monitoren

En wat er dan voor jou verandert na al die jaren zorgen is dat je moet gaan leren afstand te gaan nemen en met een helikopterview naar jouw kind te kijken. Op afstand monitoren wordt het ook wel genoemd. Vanaf nu laat je hem ‘gerust’ twee weken in vuile kleren lopen, niet jouw probleem. Je laat hem zelf er voor kiezen om ongezond te eten, moet hij zelf echt ontdekken wat dat met zijn lichaam doet. Als je merkt dat hij zich verslaapt maak je hem niet wakker. JIJ mist geen college, dat doet hijzelf.

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Dit is namelijk de periode dat hij zich los moet gaan maken van jou. Dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid moet gaan nemen. En dat kan hij alleen als hij eerst een paar stevige fouten maakt en er door andere op wordt aangesproken. Hij moet leren dat hij vanaf nu niet langer door jou overal mee wordt geholpen en uit de brand wordt gered.

Zelf hulp vragen

Jij spreekt hem al jaren overal op aan en dat hoort hij allang niet meer bewust. Je bent voor hem een continue zoem geworden die hij kan blokken. Maar die nieuwe mensen die hij leert kennen tijdens zijn studie zijn wel belangrijk voor hem en voor zijn ontwikkeling. Dat is iets wat hij snel door zal hebben. Eigenlijk moet hij maar eens even onderuit gaan voordat hij doorheeft dat die continue zoem in zijn omgeving over zijn gedrag toch wel belangrijk voor hem is. Hij moet nu zelf gaan leren om bij jou of iemand anders hulp te gaan vragen.

Achterwacht

En op het moment dat hij die hulp vraagt omdat hij het alleen niet redt sta je weer klaar voor hem. Op dat moment ga je samen met hem kijken wat hij echt nodig heeft en waarbij hij hulp van jou nodig heeft. Maar vooral ook wat hij zelf kan proberen en uiteindelijk zelf kan doen. Hij moet gaan leren dat het uiteindelijk zijn eigen verantwoordelijkheid is wat hij met zijn leven doet en hoe hij dat inricht. Vanaf dat moment heb jij de taak op te voeden als achterwacht.

Geldzaken en studeren met ADHD

Financiën zijn vaak een zwaar onderdeel om in een keer zelfstandig te verhapstukken voor mensen met ADHD. Ga hier juist samen wel meteen voor zitten. Zet alle vaste lasten op een rijtje en bekijk samen wat er aan geld uit gaat en wat er binnen komt. Maak naar aanleiding hiervan een budgetplanning. Desnoods ben jij de eerste periode de budgetbeheerder en maak je elke maandag weekgeld over. Alles om maar te zorgen dat jouw kind echt overzicht krijgt in zijn financiën. En om te voorkomen dat hij nu al schulden gaat maken.

Studeren met ADHD

Loslaten is zwaar

En dan begint het loslaten, en ik weet zo goed uit mijn eigen ervaringen, als moeder met drie zonen met onder andere ADHD, hoe zwaar dat kan zijn. Maar ik weet ook dat zolang jij alles blijft regelen voor hem, wat ik ook te lang heb gedaan bij een van mijn zonen, hij nooit op een goede manier volwassen wordt en dat gunnen we toch elk kind. En het mooie is, met de juiste ondersteuning redt die van jou het echt ook wel. Met warme groet, Nicole Hoogenboom. Meer informatie

Reageren?

Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Bijvoorbeeld omdat u een ouder bent van een (as) student met een belemmering? Of omdat u professioneel werkt met studenten of scholieren die een belemmering of beperking ervaren? Of ondersteunt u, net als Nicole ouders of (as) studenten en wilt u daarover een artikel schrijven voor dit blog? U bent van harte uitgenodigd.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.