23 mei 2021 | Categorie: Geldzaken

OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, is een mooie voorziening voor studenten op het mbo, hbo of de universiteit. Met deze kaart kun je gratis reizen in het weekend of door de week. Op de andere dagen reis je met korting. In dit artikel meer hierover.

OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, voor hbo en universiteit

Doe je een opleiding op een hbo of universiteit, dan mag je de OV kaart voor studenten aanvragen. Dat doe je samen met je aanvraag voor studiefinanciering. Het is niet verplicht de OV kaart aan te vragen.
Je kunt de OV kaart voor studenten aanvragen als je een voltijds opleiding doet. Ook als je nog geen 18 bent. Je moet wél recht hebben op studiefinanciering, want deze voorziening is een van de vier onderdelen van de studiefinanciering. Wilt u meer weten over studiefinanciering. Lees dan : studiefinanciering in het kort of kijk naar het https://weblog.wur.eu/essay-writing-service-plagiarism/ over het leenstelsel en de sport development essay questions.

Hoe lang heb ik recht op de OV kaart?

Het hangt er een beetje van af https://weblog.wur.eu/landmark-in-bulgaria-essay/ Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie. Hieronder ziet u hoe lang een student recht heeft op de OV kaart.

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor + 1 jarige hbo-master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor + 2 jarige hbo-master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs. Dit geldt vanaf 1 september 2021, momenteel geldt dat je voor een hbo-master altijd 1 extra jaar studiefinanciering krijgt ongeacht de cursusduur van de master.

Is de OV kaart gratis?

Ja en nee.
Ja: Het studentenreisproduct is gratis als je binnen 10 jaar nadat je bent begonnen met studeren je diploma haalt.
Dat hoeft niet dezelfde studie te zijn. Maar het moet wel op hetzelfde niveau zijn. Begint een student aan een hbo opleiding rechten en haalt hij binnen 10 jaar bijvoorbeeld zijn hbo diploma economie, dan is de OV kaart voor studenten gratis.
Nee: Lukt het je niet om binnen 10 jaar af te studeren, dan moet je de OV kaart terugbetalen, ook als je hem nooit hebt gebruikt om te reizen. En dat loopt flink in de papieren. Een OV kaart voor studenten kost bijna 100 euro per maand. En dat moet je dus allemaal terugbetalen als je niet op tijd afstudeert. Voor alle maanden en jaren dat je een studenten OV kaart hebt gehad.

Risico’s

Weet een student niet zeker of hij de OV kaart nodig hebt? Misschien moet de student hem dan ook niet aanvragen. De OV kaart voor studenten is niet verplicht.
Iedereen kan zich een keer vergissen. Begint een student voor het eerst aan een opleiding en https://weblog.wur.eu/i-am-writing-my-homework-after-every-class/ dan is de OV kaart meestal een gift. Dan hoeft de student meestal niets terug te betalen. Meer over stoppen vóór 1 februari.
Meer over het studentenreisproduct.

Ik ben van studie veranderd. Mijn eerste studie was dicht bij mijn ouders. Ik kon met het OV gratis naar de uni reizen. Daarom had ik voor die universiteit gekozen. De studie vond ik interessant, maar de sfeer en de manier van lesgeven sprak me bij nader inzien niet aan. En het ging dus ook niet zo goed. Nu doe ik dezelfde studie in een andere stad. Dat betekende dat ik op kamers moest. Maar nu zit ik helemaal op mijn plek. Steven

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, voor mbo

Zit een student op mbo 3 of 4, dan gelden dezelfde regels als voor hbo of universiteit. De OV kaart voor studenten is gratis als de student binnen 10 jaar afstudeert. Voor een student op mbo 1 of 2 is de kaart altijd gratis. Ook onder de 18 kun je de OV kaart aanvragen. Van mbo naar hbo? Dan heb je opnieuw recht op 5 jaar OV.
Lees meer over het studentenreisproduct.

In het weekend of door de week gratis reizen. Op de andere dagen korting

Een student kan kiezen of hij door de week of in het weekend gratis wil reizen.
Woont een student bij zijn ouders, dan zal hij meestal kiezen voor gratis reizen door de week om naar school te gaan. Wil de student in het weekend reizen, dan krijgt hij korting.
Woont een student op kamers, dan zal hij waarschijnlijk kiezen voor gratis reizen in het weekend. Door de week reis je dan met korting. Maar gaat deze student stage lopen in een andere stad, dan zal hij liever door de week gratis reizen. In het weekend reist hij dan met korting. Wisselen van kaart mag twee keer per jaar (maar niet in de zomer).

Coronatijd: 12 maanden extra OV kaart voor studenten

In verband met Corona zijn er een paar regels versoepeld. Een daarvan is het aantal jaren dat je recht hebt op de OV kaart. Die is namelijk een jaar verlengd. Je mag een jaar langer gebruik maken van het studentenreisproduct.Dit geldt alleen voor studenten die in de periode maart tot en met december 2020 een opleiding volgden aan HBO en/of universiteit en in die periode minimaal 1 maand recht hadden op studiefinanciering.

Pas op: Zelf stopzetten!

Afgestudeerd? Of gestopt met de studie? Je moet het studentenreisproduct zélf stopzetten. Dat gebeurt niet automatisch. Zet een student de OV kaart niet op tijd stop, dan krijgt hij een hoge boete.

De eerste maanden woonde ik nog bij mijn ouders. Of zich was het prettig dat dan niet alles helemaal nieuw was. Maar na een tijdje merkte ik dat ik toch wel een beetje buiten de groep stond. De anderen genoten van het studentenleven. En ik moest op tijd met de trein weer naar huis. Marijn.

Onderschat niet hoe vermoeiend reizen is

Blijf je als student nog bij je ouders wonen of ga je op kamers? Het is mij opgevallen dat studenten toch vaak te licht denken over het reizen naar de school of universiteit. Ze denken vaak: och, dat uurtje… Maar je reist natuurlijk heen en terug. Twee uur dus. En de treinen en bussen naar de Campussen zijn vaak overvol. Van de mooie plannen om in de bus of de trein te studeren komt dan meestal niets.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Soms is er een vergoeding voor het gebruik van de auto

Onder bijzondere omstandigheden kan DUO tegemoet komen in het gebruik van de auto.

Kies voor de studie en niet voor de stad

Een opvallende trend is dat studenten, zeker in Coronatijd, vaker kiezen voor een jaartje langer bij de ouders wonen. Toch moet een student zijn studiekeuze niet af laten hangen van de locatie. Een studiekeuze moet op de eerste plaats gebaseerd zijn op de studie en niet op de afstand tot het ouderlijk huis.

 • Heeft de student een klik met het onderwerp en de studie?
 • Voelt hij een klik met de school of de universiteit?
 • Spreken zijn medestudenten en docenten hem aan?

Voelt een student zich thuis op een Open Dag? En moet hij, als hij voor deze studie kiest, op kamers? Een goede studiekeuze is goud waard!

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 25 reacties.

 1. Door: Pauline · 09-05-2023 om 19:09

  Mijn zoon heeft een MBO niveau 3 diploma gehaald en is toen doorgegaan met een MBO niveau 4 studie, waar hij nu halverwege mee wil stoppen om te gaan werken. Moet hij dan zijn studentenreisproduct terugbetalen vanaf het moment dat hij aan de niveau 4 opleiding is begonnen? of vanaf het moment dat hij aan de niveau 3 opleiding is begonnen waar hij dus wel een diploma voor heeft gehaald?

  1. Dag Pauline, Sorry, maar dat weet ik niet. Ik ben alleen op de hoogte van regelingen voor hbo/wo. Je kunt dit aan http://www.duo.nl vragen.

 2. Door: Maaike Jansen · 15-03-2023 om 14:40

  Mijn dochter heeft haar mbo studie moeten stoppen door mentale problemen. Ze heeft nu een soort tussenjaar en zal behandeling krijgen. Ik hoop dat ze na de zomer of in februari weer een studie zal oppakken. Ik krijg nu bericht dat ze haar reisproduct moet gaan terugbetalen. Maar als ik dat nu ga doen om verder oplopen van de rente te voorkomen en ze start wel weer een studie die ze afrond, hoe werkt dat dan? Dan wordt het een gift die ik wel heb terugbetaald?

  1. Dag Maaike,
   helaas weet ik te weinig van het mbo om hier antwoord op te geven. Mijn advies: vraag hier DUO naar http://www.duo.nl

 3. Door: Vera · 27-01-2023 om 18:35

  Goedenavond,

  Ik heb een vraag over het studenten-OV. Ik ben in september 2017 begonnen met mijn eerste opleiding (HBO). Deze heb ik vervolgens na 2 jaar afgebroken. Ik ben nu in mijn laatste jaar bezig van mijn studie, het 4e jaar.
  Ik heb begrepen dat je 5 jaar recht hebt op OV + 1 jaar door Corona. Klopt dit zo? Dan zou het precies uitkomen lijkt me.
  Bedankt!

  1. Dag Vera,
   Ik weet niet of die Corona regel nu nog uitgevoerd wordt. Dit moet je even goed navragen bij DUO.

 4. Door: Lieke · 26-09-2022 om 22:01

  Hoi,

  Ik heb een hbo propedeuse gehaald en ben daarna naar de universiteit gegaan. Weet je misschien of ik voor dit hbo jaar de ov kosten terug ga moeten betalen? Of telt het propedeuse getuigschrift of universiteit diploma voor dat jaar?

  1. Dag Lieke,
   Nee, die kosten hoef je niet terug te betalen mits je binnen 10 jaar na aanvang van je eerste studie je bachelordiploma haalt. Heel veel succes met je overstap. En mag ik je daar een keertje over interviewen voor het blog? Want meerdere studenten zullen graag weten hoe dat nou bevalt… met hbo propedeuse naar de uni.

 5. Door: Mariska · 23-09-2022 om 07:12

  Beste,

  Volgend jaar juli behaal ik mijn diploma voor de HBO-V opleiding, dan wordt de OV en aanvullende beurs omgezet in een gift. Wegens omstandigheden wil ik een nieuwe opleiding doen op HBO. Heb je dan opnieuw recht op studenten ov en aanvullende beurs als je weer een diploma haalt binnen 10 jaar?

  Alvast bedankt
  Ik hoor het graag

  1. Dag Mariska, ik weet niet of je opnieuw studiefinanciering krijgt als je weer een hbo opleiding gaat doen, maar zal dat navragen. In elk geval is het zo dat je het instellingscollegegeld moet gaan betalen. Dat is vaak hoger dan het wettelijke collegegeld. Dat is zo’n €2100,- per jaar. Je mag maar 1x voor een bepaald niveau in aanmerking komen voor het wettelijk collegegeld. Vraag dit dus goed na.

 6. Door: Arno van de Woestijne · 29-08-2022 om 20:35

  Goede avond,

  Mijn dochter gaat de andere weg volgen dus van HBO naar MBO….hier lezen we niets over betreffende terugbetalen van OV.
  We hebben al wel gehoord dat ze geen recht meer heeft op de Studenten Regeling van het OV.
  Maar moet ze nu alles terugbetalen?
  Zou wel raar zijn dat je toch wel wilt leren , alleen lager niveau , maar dan wel alles terug moet betalen.
  Weet u hier iets over?

  1. Dag Arno, ik zou dit aan DUO vragen maar voor zover ik de regeling begrijp moet ze echt een hbo diploma halen om de OV kaart niet terug te hoeven betalen. Alleen als je in je eerste jaar voor 1 februari stopt hoeft dat niet. En het mag ook een andere hbo opleiding zijn dan de hbo waar ze aan begonnen is. Dat diploma moet gehaald worden binnen 10 jaar nadat ze is begonnen met de studie. Maar vraag het voor de zekerheid na…

 7. Door: Karin Muller · 12-08-2022 om 10:45

  Hoi, mijn dochter is in 2019 gestart met de HBO-Verpleegkunde. Door de corona heeft ze niet de motivatie gevonden hiermee door te gaan en ze is gestopt in 2021. Ze is toen full time gaan werken en in september 2022 start ze met een MBO opleiding doktersassistente. Moet zij nu wel het studentenreisproduct terugbetalen over de periode dat zij de HBO opleiding heeft gevolgd? (ze heeft deze wel opgezegd toen zij stopte met haar opleiding)

  1. Dag Karin,
   Ja, ik ben bang dat je dochter, nu ze gestopt is met het hbo en begonnen aan het mbo haar OV kaart terug moet betalen. Het is natuurlijk heel mooi dat je dochter met het mbo is begonnen, maar begin je met een hbo opleiding dan moet je binnen 10 jaar een hbo diploma halen om het studentenreisproduct om te kunnen zetten in een gift. Alleen als je in het eerste jaar stopt voor 1 februari hoef je niets terug te betalen. Maar vraag het voor de zekerheid nog even goed na bij de DUO.

 8. Door: Karen · 30-07-2022 om 10:04

  Mijn dochter start eind augustus met een HBO opleiding in Enschede. Het introductie kamp start op 26 augustus en de opleiding zelf op 29 augustus. Ze is op 1 juli 18 geworden.

  Toch lijkt ze haar OV studentenkaart pas vanaf 1 september te kunnen gebruiken en ook wordt de studentenlening pas eind september uitbetaald.

  Klopt dat wel?

  1. Dag Karen, Ik weet dat er overgangsregelingen zijn. Maar het fijne weet ik er ook niet van. Ik vraag dit aan DUO en zal het ook op het blog zetten.
   Groetjes, Hermien.

   1. Door: Karen · 06-08-2022 om 15:24

    Dankjewel!

 9. Door: Anna · 24-07-2022 om 13:30

  Goedemiddag,

  Hoe zit het met de ov-kaart als je een hbo-bachelor hebt afgerond en daarna 2 jaar een pre-master doet op de universiteit en daarna een wo-master?

  Heb ik dan maar 5 jaar recht op een ov + 1 jaar door corona extra? Of heb ik recht op 7 jaar ov?

  1. Dag Anna, Volgens mij heb je dan 7 jaar recht op OV. 6 jaar regulier en een extra jaar als je door Corona vertraging hebt opgelopen. Maar je zit in een ingewikkeld traject. Vraag vooral advies aan DUO. En wil je het antwoord dat je krijgt op het blog zetten? Dat is ook weer interessant voor anderen. Kom je er niet uit met DUO, laat het dan weten, dan vraag ik meer informatie. Succes, Hermien Link

   1. Door: Anna · 16-09-2022 om 10:04

    Hoi Hermien,

    Het heeft even geduurd, maar ik heb contact gehad met duo hierover en ik heb helaas nergens meer recht op!

    Dus voor iedereen die na een HBO een premaster wil doen: 6 jaar ov (1 jaar door corona).

    1. Jammer voor jou maar fijn dat je dit deelt.

 10. Door: Joke Bakker · 01-07-2022 om 11:00

  Mijn dochter gaat ws stoppen met haar HBO studie, zit in 2e jaar, maar heeft 1 toets van 1e jaar niet gehaald, dus haar Bachelor niet gehaald. Wat moet ze terugbetalen, 2 jaar studentenkrediet en ook OV van 2 jaar? Ze kan ook nu niet verder in leerjaar 3 van een andere opleiding, dus zal evt helemaal opnieuw moeten beginnen met een 4 jarige studie?

  1. Dag José, wat een pech en teleurstelling voor jullie beiden. Je dochter hoeft voorlopig niets terug te betalen. Als ze een andere hbo opleiding haalt is de OV een gift. Dat diploma moet ze dan wel halen binnen tien jaar nadat ze met haar eerste hbo opleiding is gestart. Het collegekrediet moet ze altijd wél terugbetalen. Dat is namelijk gewoon een lening. Dat afbetalen begint 2 jaar nadat ze met haar opleiding is gestopt, deze of een volgende. Ik hoop dat ze een andere opleiding kan vinden die haar aanspreekt. Maar ook na een dergelijke teleurstelling is het belangrijk dat ze goed nadenkt over wat bij haar past.

 11. Door: Shahram · 14-09-2021 om 17:21

  Ik ben een student van ISK ik wil graag rijskost aanvragen voor vervoer in Zwijndrecht naar Rotterdam

  1. Dag Sharam, het studentenreisproduct kun je aanvragen bij DUO. https://www.duo.nl/particulier/ov-en-reizen/ maar ik denk dat er voor studenten op het ISK andere regelingen zijn. Kun je dit op school navragen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.