OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct

Door: Hermien Miltenburg · 23 mei 2021
Categorie: Leenstelsel

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, is een mooie voorziening voor studenten op het mbo, hbo of de universiteit. Met deze kaart kun je gratis reizen in het weekend of door de week. Op de andere dagen reis je met korting. In dit artikel meer hierover.

OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, voor hbo en universiteit

Doe je een opleiding op een hbo of universiteit, dan mag je de OV kaart voor studenten aanvragen. Dat doe je samen met je aanvraag voor studiefinanciering. Het is niet verplicht de OV kaart aan te vragen.
Je kunt de OV kaart voor studenten aanvragen als je een voltijds opleiding doet. Ook als je nog geen 18 bent. Je moet wél recht hebben op studiefinanciering, want deze voorziening is een van de vier onderdelen van de studiefinanciering. Wilt u meer weten over studiefinanciering. Lees dan : studiefinanciering in het kort of kijk naar het webinar over het leenstelsel en de aanvullende beurs.

Hoe lang heb ik recht op de OV kaart?

Het hangt er een beetje van af hoe lang je mag studeren met studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie. Hieronder ziet u hoe lang een student recht heeft op de OV kaart.

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor + 1 jarige hbo-master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor + 2 jarige hbo-master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs. Dit geldt vanaf 1 september 2021, momenteel geldt dat je voor een hbo-master altijd 1 extra jaar studiefinanciering krijgt ongeacht de cursusduur van de master.

Is de OV kaart gratis?

Ja en nee.
Ja: Het studentenreisproduct is gratis als je binnen 10 jaar nadat je bent begonnen met studeren je diploma haalt.
Dat hoeft niet dezelfde studie te zijn. Maar het moet wel op hetzelfde niveau zijn. Begint een student aan een hbo opleiding rechten en haalt hij binnen 10 jaar bijvoorbeeld zijn hbo diploma economie, dan is de OV kaart voor studenten gratis.
Nee: Lukt het je niet om binnen 10 jaar af te studeren, dan moet je de OV kaart terugbetalen, ook als je hem nooit hebt gebruikt om te reizen. En dat loopt flink in de papieren. Een OV kaart voor studenten kost bijna 100 euro per maand. En dat moet je dus allemaal terugbetalen als je niet op tijd afstudeert. Voor alle maanden en jaren dat je een studenten OV kaart hebt gehad.

Risico’s

Weet een student niet zeker of hij de OV kaart nodig hebt? Misschien moet de student hem dan ook niet aanvragen. De OV kaart voor studenten is niet verplicht.
Iedereen kan zich een keer vergissen. Begint een student voor het eerst aan een opleiding en stopt hij vóór 1 februari, dan is de OV kaart meestal een gift. Dan hoeft de student meestal niets terug te betalen. Meer over stoppen vóór 1 februari.
Meer over het studentenreisproduct.

Ik ben van studie veranderd. Mijn eerste studie was dicht bij mijn ouders. Ik kon met het OV gratis naar de uni reizen. Daarom had ik voor die universiteit gekozen. De studie vond ik interessant, maar de sfeer en de manier van lesgeven sprak me bij nader inzien niet aan. En het ging dus ook niet zo goed. Nu doe ik dezelfde studie in een andere stad. Dat betekende dat ik op kamers moest. Maar nu zit ik helemaal op mijn plek. Steven

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, voor mbo

Zit een student op mbo 3 of 4, dan gelden dezelfde regels als voor hbo of universiteit. De OV kaart voor studenten is gratis als de student binnen 10 jaar afstudeert. Voor een student op mbo 1 of 2 is de kaart altijd gratis. Ook onder de 18 kun je de OV kaart aanvragen. Van mbo naar hbo? Dan heb je opnieuw recht op 5 jaar OV.
Lees meer over het studentenreisproduct.

In het weekend of door de week gratis reizen. Op de andere dagen korting

Een student kan kiezen of hij door de week of in het weekend gratis wil reizen.
Woont een student bij zijn ouders, dan zal hij meestal kiezen voor gratis reizen door de week om naar school te gaan. Wil de student in het weekend reizen, dan krijgt hij korting.
Woont een student op kamers, dan zal hij waarschijnlijk kiezen voor gratis reizen in het weekend. Door de week reis je dan met korting. Maar gaat deze student stage lopen in een andere stad, dan zal hij liever door de week gratis reizen. In het weekend reist hij dan met korting. Wisselen van kaart mag twee keer per jaar (maar niet in de zomer).

Coronatijd: 12 maanden extra OV kaart voor studenten

In verband met Corona zijn er een paar regels versoepeld. Een daarvan is het aantal jaren dat je recht hebt op de OV kaart. Die is namelijk een jaar verlengd. Je mag een jaar langer gebruik maken van het studentenreisproduct.Dit geldt alleen voor studenten die in de periode maart tot en met december 2020 een opleiding volgden aan HBO en/of universiteit en in die periode minimaal 1 maand recht hadden op studiefinanciering.

Pas op: Zelf stopzetten!

Afgestudeerd? Of gestopt met de studie? Je moet het studentenreisproduct zélf stopzetten. Dat gebeurt niet automatisch. Zet een student de OV kaart niet op tijd stop, dan krijgt hij een hoge boete.

De eerste maanden woonde ik nog bij mijn ouders. Of zich was het prettig dat dan niet alles helemaal nieuw was. Maar na een tijdje merkte ik dat ik toch wel een beetje buiten de groep stond. De anderen genoten van het studentenleven. En ik moest op tijd met de trein weer naar huis. Marijn.

Onderschat niet hoe vermoeiend reizen is

Blijf je als student nog bij je ouders wonen of ga je op kamers? Het is mij opgevallen dat studenten toch vaak te licht denken over het reizen naar de school of universiteit. Ze denken vaak: och, dat uurtje… Maar je reist natuurlijk heen en terug. Twee uur dus. En de treinen en bussen naar de Campussen zijn vaak overvol. Van de mooie plannen om in de bus of de trein te studeren komt dan meestal niets.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Soms is er een vergoeding voor het gebruik van de auto

Onder bijzondere omstandigheden kan DUO tegemoet komen in het gebruik van de auto.

Kies voor de studie en niet voor de stad

Een opvallende trend is dat studenten, zeker in Coronatijd, vaker kiezen voor een jaartje langer bij de ouders wonen. Toch moet een student zijn studiekeuze niet af laten hangen van de locatie. Een studiekeuze moet op de eerste plaats gebaseerd zijn op de studie en niet op de afstand tot het ouderlijk huis.

 • Heeft de student een klik met het onderwerp en de studie?
 • Voelt hij een klik met de school of de universiteit?
 • Spreken zijn medestudenten en docenten hem aan?

Voelt een student zich thuis op een Open Dag? En moet hij, als hij voor deze studie kiest, op kamers? Een goede studiekeuze is goud waard!

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

 

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Shahram · 14-09-2021 om 17:21

  Ik ben een student van ISK ik wil graag rijskost aanvragen voor vervoer in Zwijndrecht naar Rotterdam

  1. Dag Sharam, het studentenreisproduct kun je aanvragen bij DUO. https://www.duo.nl/particulier/ov-en-reizen/ maar ik denk dat er voor studenten op het ISK andere regelingen zijn. Kun je dit op school navragen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.