12 oktober 2023 | Categorie: Geldzaken

OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, is een mooie voorziening voor studenten op het mbo, hbo of de universiteit. Met deze kaart kun je gratis reizen in het weekend of door de week. Op de andere dagen reis je met korting. In dit artikel meer hierover.

OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, voor hbo en universiteit

Doe je een opleiding op een hbo of universiteit, dan mag je de OV kaart voor studenten aanvragen. Dat doe je samen met je aanvraag voor studiefinanciering. Het is niet verplicht de OV kaart aan te vragen.
Je kunt de OV kaart voor studenten aanvragen als je een voltijds opleiding doet. Ook als je nog geen 18 bent. Je moet wél recht hebben op studiefinanciering, want deze voorziening is een van de vijf onderdelen van de studiefinanciering. Wil je meer weten over studiefinanciering. Lees dan : studiefinanciering in het kort of kijk naar het webinar (filmpje hieronder).

Hoe lang heb ik recht op de OV kaart?

Het hangt er een beetje van af hoe lang je mag studeren met studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie. Hieronder zie je hoe lang een student recht heeft op de OV kaart.

Hoelang studiefinanciering?

  • hbo bachelor:  lening 7 jaar, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs en 4 jaar basisbeurs
  • hbo + ** 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs* en 4 jaar basisbeurs
  • hbo + ** 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs* en 5 jaar basisbeurs
  • hbo bachelor + ** 1 jarige hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs* en 5 jaar basisbeurs
  • hbo bachelor + ** 2 jarige hbo master: 8 jaar lening, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs* en 6 jaar basisbeurs
  • wo bachelor + ** 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs* en 4 jaar basisbeurs
  • wo bachelor + ** 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs* en 5 jaar basisbeurs
  • wo bachelor + ** 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs* en 6 jaar basisbeurs
  • wo bachelor + ** 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs* en 7 jaar basisbeurs

*Als je tenminste in aanmerking komt voor de aanvullende beurs.
**Er wordt uitgegaan van de officiële duur van de masteropleiding zoals die bij DUO geregistreerd staat. Dat geldt voor hbo en wo master. Vraag dit na op je instituut. Soms zijn er speciale regelingen zoals bij WUR. Vraag dit ook goed na bij DUO. Er zijn veel regeltjes.

Lees ook: hoe lang mag ik studeren?

Is de OV kaart gratis?

Ja en nee.
Ja: Het studentenreisproduct is gratis als je binnen 10 jaar nadat je bent begonnen met studeren je diploma haalt.
Dat hoeft niet dezelfde studie te zijn. Maar het moet wel op hetzelfde niveau zijn. Begint een student aan een hbo opleiding rechten en haalt hij binnen 10 jaar bijvoorbeeld zijn hbo diploma economie, dan is de OV kaart voor studenten gratis.
Nee: Lukt het je niet om binnen 10 jaar af te studeren, dan moet je de OV kaart terugbetalen, ook als je hem nooit hebt gebruikt om te reizen. En dat loopt flink in de papieren. Een OV kaart voor studenten kost zo’n 100 euro per maand. En dat moet je dus allemaal terugbetalen als je niet op tijd afstudeert. Voor alle maanden en jaren dat je een studenten OV kaart hebt gehad. En je moet ook rente betalen over deze schuld. Vanaf de eerste dag dat je de OV kaart hebt gehad. Die rente wordt per 1 januari 2024 iets meer dan 2,5%.

Risico’s

Weet een student niet zeker of hij de OV kaart nodig heeft? Misschien moet de student hem dan ook niet aanvragen. De OV kaart voor studenten is niet verplicht.
Iedereen kan zich een keer vergissen. Begint een student voor het eerst aan een opleiding en stopt hij vóór 1 februari, dan is de OV kaart meestal een gift. Dan hoeft de student meestal niets terug te betalen. Meer over stoppen vóór 1 februari.
Meer over het studentenreisproduct.

Ik ben van studie veranderd. Mijn eerste studie was dicht bij mijn ouders. Ik kon met het OV gratis naar de uni reizen. Daarom had ik voor die universiteit gekozen. De studie vond ik interessant, maar de sfeer en de manier van lesgeven sprak me bij nader inzien niet aan. En het ging dus ook niet zo goed. Nu doe ik dezelfde studie in een andere stad. Dat betekende dat ik op kamers moest. Maar nu zit ik helemaal op mijn plek. Steven

De OV kaart voor studenten, het studentenreisproduct, voor mbo

Zit een student op mbo 3 of 4, dan gelden dezelfde regels als voor hbo of universiteit. De OV kaart voor studenten is gratis als de student binnen 10 jaar afstudeert. Voor een student op mbo 1 of 2 is de kaart altijd gratis. Ook onder de 18 kun je de OV kaart aanvragen. Van mbo naar hbo? Dan heb je opnieuw recht op 5 jaar OV.
Lees meer over het studentenreisproduct.

In het weekend of door de week gratis reizen. Op de andere dagen korting

Een student kan kiezen of hij door de week of in het weekend gratis wil reizen.
Woont een student bij zijn ouders, dan zal hij meestal kiezen voor gratis reizen door de week om naar school te gaan. Wil de student in het weekend reizen, dan krijgt hij korting.
Woont een student op kamers, dan zal hij waarschijnlijk kiezen voor gratis reizen in het weekend. Door de week reis je dan met korting. Maar gaat deze student stage lopen in een andere stad, dan zal hij liever door de week gratis reizen. In het weekend reist hij dan met korting. Wisselen van kaart mag twee keer per jaar (maar niet in de zomer).

Pas op: Zelf stopzetten!

Afgestudeerd? Of gestopt met de studie? Je moet het studentenreisproduct zélf stopzetten. Dat gebeurt niet automatisch. Zet een student de OV kaart niet op tijd stop, dan krijgt hij een hoge boete.

De eerste maanden woonde ik nog bij mijn ouders. Of zich was het prettig dat dan niet alles helemaal nieuw was. Maar na een tijdje merkte ik dat ik toch wel een beetje buiten de groep stond. De anderen genoten van het studentenleven. En ik moest op tijd met de trein weer naar huis. Ik ben dus toch op kamers gegaan en heb mijn OV kaart omgezet. Marijn.

Onderschat niet hoe vermoeiend reizen is

Blijf je als student nog bij je ouders wonen of ga je op kamers? Het is mij opgevallen dat studenten toch vaak te licht denken over het reizen naar de school of universiteit. Ze denken vaak: och, dat uurtje… Maar je reist natuurlijk heen en terug. Twee uur dus. En de treinen en bussen naar de Campussen zijn vaak overvol. Van de mooie plannen om in de bus of de trein te studeren komt dan meestal niets.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Soms is er een vergoeding voor het gebruik van de auto

Onder bijzondere omstandigheden kan DUO tegemoet komen in het gebruik van de auto.

Kies voor de studie en niet voor de stad

Een opvallende trend is dat studenten vaker kiezen voor een jaartje langer bij de ouders wonen. Toch moet een student zijn studiekeuze niet af laten hangen van de locatie. Een studiekeuze moet op de eerste plaats gebaseerd zijn op de studie en niet op de afstand tot het ouderlijk huis.

  • Heeft de student een klik met het onderwerp en de studie?
  • Voelt hij een klik met de school of de universiteit?
  • Spreken zijn medestudenten en docenten hem aan?

Voelt een student zich thuis op een open dag? En moet hij, als hij voor deze studie kiest, op kamers? Een goede studiekeuze is goud waard!

In onderstaand filmpje (webinar) meer over geldzaken…

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 57 reacties.

  1. Door: Joshua · 29-04-2024 om 10:23

    Hoi Hermien,
    Ik heb in 2022 mijn mbo-studie afgerond en wil wellicht dit jaar weer gaan studeren, alleen vroeg ik mij af of ik dan nog recht heb op studenten OV, aangezien ik in 2016 al ben begonnen met studeren (2x van opleiding gewisseld)
    Is het dan nog geen gift of een lening?

    1. Dag Joshua, Als je een hbo opleiding gaat doen, begint de teller weer gewoon opnieuw te lopen. Je hebt dan weet gewoon alle rechten op studiefinanciering. Ga je weer een mbo opleiding doen, dan denk ik dat je geen rechten meer hebt, maar ik weet dat niet zeker. Vraag het vooral na bij DUO.

  2. Door: Silke van de Witte · 25-01-2024 om 10:38

    Hi,

    Ik heb bijna mijn HBO-bachelor afgerond (binnen 4 jaar) en wil hierna eigenlijk beginnen met bachelor geneeskunde. Heb ik dan nog recht op studentenreisproduct?

    1. Dag Silke,
      Ik denk inderdaad dat je nog een jaar recht hebt op je OV. Maar vraag dit voor de zekerheid s.v.p. na bij DUO.

  3. Door: Peter Lassche · 11-12-2023 om 21:53

    Hermien , mijn dochter heeft de uni in groningen afgerond en doet nu een batchelor in amsterdam waar ze nu ook op kamers woont . Ze reist maandag en vrijdag en soms locaal met haar ov. Heeft ze recht op een uitwonende beurs?

    1. Dag Peter, Ik kan je niet goed zeggen of je dochter recht heeft op een uitwonende beurs. Vraag dit aan DUO. Ik denk het wel. Ik ga ervan uit dat ze niet eerder een basisbeurs heeft gehad? Vraag het zeker ook na bij DUO. Groetjes, Hermien

    2. Door: Nicole · 23-08-2024 om 20:37

      Hallo…mijn dochter is afgelopen jaar, toen ze 16 was, gestart met een mbo 3 opleiding. Theoretisch ging haar dit goed af. Ze had zelfs een positief studieadvies gekregen, maar op het einde van het jaar bleek dat ze er praktisch (stage) toch moeite mee had. Nu (na gesprek op school) neemt ze een stapje terug en gaat ze een niveau 2 opleiding volgen. Wat ik jammer en vreemd vindt is dat ze haar studentenreisproduct van het eerste jaar terug moet betalen, als ze binnen 10 jaar geen niveau 3 diploma behaalt. Studenten moeten al een moeilijke keuze maken na het middelbaar onderwijs en ze zijn dan nog erg jong. Als blijkt dat ze een verkeerde keuze of niveau kiezen, zijn ze daar dan uiteindelijk de dupe van met een studieschuld. Nu zijn wij er als ouders wel om haar daarbij te helpen, maar wat is wijsheid? 1. De schuld nu betalen, zodat deze niet oploopt door de rente? Of….2. Gokken dat ze na haar niveau 2 opleiding toch nog een niveau 3 opleiding gaat doen/behalen, want dan wordt de schuld kwijtgescholden?

      Graag jullie mening?!

      1. Door: Daniëlle Vogels · 27-08-2024 om 13:18

        Beste Nicole, voor de zekerheid heb ik uw vraag even voorgelegd aan mijn contactpersoon bij DUO, omdat dit de regels van de overheid uitvoert. Hij liet weten: ‘als je nu al terugbetaalt (en dus rente bespaart) en achteraf alsnog het vereiste diploma tijdig behaalt, dan wordt ofwel de nog openstaande overige schuld verlaagd of, als er verder geen schuld open staat, het betaalde bedrag geretourneerd.’ Nu betalen, lijkt mij daarom het meest raadzaam. Overigens is het zo dat als uw dochter na de opleiding op niveau 2 niet alsnog een niveau 3 diploma dit kan betekenen dat ze naast het reisproduct dat ze ontving in het jaar dat ze de niveau 3 opleiding volgde ook de beurs die ze toen ontving moet terugbetalen, zie https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/gift-of-terugbetalen.jsp Heel vervelend en inderdaad vreemd. Uw dochter heeft geluk dat u hierbij als ouder kunt en wilt helpen.

  4. Door: Yolande · 04-12-2023 om 09:51

    hoi, mijn dochter heeft vier jaar gedaan over haar eerste studie aan de universiteit. Nu studeert ze geneeskunde maar door de wachttijd voor de driejarige master haalt ze haar master niet in tien maanden. Wordt daar rekening mee gehouden met OV?

    1. Dag Yolande, als ze tijdens haar wachttijd de studiefinanciering door heeft laten lopen, wordt daar geen rekening mee gehouden. Lees ook ‘hoe lang mag ik studeren?’

  5. Door: Lieke · 10-10-2023 om 14:43

    Ik heb nu enige tijd mijn studie behaald binnen de 10 jaar en op hetzelfde niveau. Ook op tijd het reisproduct stop gezet. Is er een bepaalde periode per jaar wanneer ze de OV kosten dan kwijtschelden? Of moet ik hier zelf actie in ondernemen?

    1. Dag Lieke,
      Mooi dat het je gelukt is binnen 10 jaar af te studeren. Je OV kaart wordt dan omgezet in een gift. In principe moet je dit kunnen zien op DUO waar het overzicht staat van de schuld die je nog hebt aan DUO. Is dat niet gebeurd, dan moet je hen bellen of mailen.

  6. Door: Alianne · 05-09-2023 om 16:08

    goedemiddag,

    als je geen saldo hebt gebruikt van OV omdat Uni nog de lessen online bleef geven, blijft dan saldo van Duo OV staan? Of ben je elke maand je “geleende” €100,- kwijt
    Dit jaar wordt er wel weer les gegeven op de Uni dus ga ik weer gebruikt maken van OV?

    1. Dag Alianne, Ja, de OV kaart kost je inderdaad zo’n honderd euro in de maand als je je studie niet binnen tien jaar afrondt. Dat is ook zo als je de OV kaart helemaal niet hebt gebruikt, helaas. Heb je aanvullend vragen? Die kun je stellen aan mijn opvolger Danielle.Vogels@wur.nl

  7. Door: Ramon van Dam · 29-08-2023 om 09:44

    Goedemorgen,

    Mijn zoon gaat aan de KABK in Den Haag een voorbereidend jaar doen om dan hopelijk volgend jaar te worden toegelaten tot de officiële opleiding. Omdat je voor deze opleiding niet staat ingeschreven als student ontvang je geen studiefinanciering, en dus ook geen OV voor studenten. De opleiding kost 2200 en de OV 380 per maand. Zijn hier nog tegemoetkomingen of ander oplossingen voor?

    1. Dag Ramon,
      Heeft de school speciale voorzieningen hiervoor? En heb je al op de gemeente (zijn woonplaats) geïnformeerd? Zij kunnen misschien iets doen? Verder ken ik geen mogelijkheden. Weet iemand anders misschien iets?

  8. Door: Laura Post · 21-07-2023 om 12:38

    Hi! Ik heb besloten om na mijn 3 jaar HBO aan een WO bachelor te beginnen. Hoe zit het nu met hoe lang ik recht heb op studenten ov?

    1. Dag Laura, Je hebt dan nog 1 jaar recht op een basisbeurs. Kijk ook naar het artikel ‘studiefinanciering in het kort'(link)

  9. Door: Eva · 05-07-2023 om 18:19

    Hoi, ik heb mijn MBO opleiding afgerond en dit jaar ook mijn HBO opleiding binnen 4 jaar. Moet ik mijn OV stopzetten of mag ik nog een jaar gratis ermee reizen?

    “Studenten in het hoger onderwijs die een opleiding volgen van 4 jaar, kunnen in dat geval dus 5 jaar vrij of met korting in het openbaar vervoer reizen.”

    1. Hoi Eva, goed nieuws… als je na je mbo aan een hbo begint, begint de teller van DUO ook weer gewoon opnieuw. het is dus net alsof je voor het eerst gaat studeren…

  10. Door: Judith · 21-06-2023 om 13:14

    Hallo, mijn dochter rond dit jaar haar hbo studie pedagogiek af en gaat in sept beginnen aan een 2jarige premaster orthopedagogiek gevolgd door een 1 jarige master in Nijmegen universiteit. Heeft zij recht op een basisbeurs en op het studentenreisproduct

    1. Dag Judith, je dochter heeft nog recht op 1 jaar reisproduct maar helaas niet op de basisbeurs. Knap dat je dochter dit traject opstart, maar DUO kan helaas niet zo veel meer doen na een hbo. Dat wordt dus lenen…

      1. Door: Eva schonewille · 10-07-2023 om 22:08

        Begrijp ik het goed: ik ben nu net afgestudeerd. Krijg ik dan (ookal ben ik afgestudeerd) 12 maanden langer een studenten OV? Of geldt het alleen voor studenten en hoelang je over je studie doet?

        1. Hoi Eva, als je klaar bent met je studie krijg je ook geen studiefinanciering meer. Dus ook geen OV.

  11. Door: jolanda · 14-06-2023 om 08:47

    Mijn zoon heeft van de week na 1 jaar HBO studie zijn propedeuse gehaald en wil nu stoppen met zijn opleiding omdat hij bij de politie wil. Moet hij zijn OV reisproduct terug betalen van afgelopen jaar?

    1. Dag Jolanda, Als hij binnen 10 jaar nadat hij begon met de studie een hbo opleiding bij de politie doet en daar een diploma voor haalt niet, anders wel.

  12. Door: Eva · 08-06-2023 om 19:55

    Ik vraag mij af of ik recht heb op een student ov. Ik heb een HBO-Rechten afgerond, vervolgens een andere bachelor aan de universiteit gedaan (zonder studenten ov) en nu ga ik een 1-jarige master doen aan de universiteit vanaf september 2023.

    1. Dag Eva. Ja je hebt dan recht op je OV kaart, maar vraag het voor de zekerheid ook na bij DUO.

  13. Door: Pauline · 09-05-2023 om 19:09

    Mijn zoon heeft een MBO niveau 3 diploma gehaald en is toen doorgegaan met een MBO niveau 4 studie, waar hij nu halverwege mee wil stoppen om te gaan werken. Moet hij dan zijn studentenreisproduct terugbetalen vanaf het moment dat hij aan de niveau 4 opleiding is begonnen? of vanaf het moment dat hij aan de niveau 3 opleiding is begonnen waar hij dus wel een diploma voor heeft gehaald?

    1. Dag Pauline, Sorry, maar dat weet ik niet. Ik ben alleen op de hoogte van regelingen voor hbo/wo. Je kunt dit aan http://www.duo.nl vragen.

  14. Door: Maaike Jansen · 15-03-2023 om 14:40

    Mijn dochter heeft haar mbo studie moeten stoppen door mentale problemen. Ze heeft nu een soort tussenjaar en zal behandeling krijgen. Ik hoop dat ze na de zomer of in februari weer een studie zal oppakken. Ik krijg nu bericht dat ze haar reisproduct moet gaan terugbetalen. Maar als ik dat nu ga doen om verder oplopen van de rente te voorkomen en ze start wel weer een studie die ze afrond, hoe werkt dat dan? Dan wordt het een gift die ik wel heb terugbetaald?

    1. Dag Maaike,
      helaas weet ik te weinig van het mbo om hier antwoord op te geven. Mijn advies: vraag hier DUO naar http://www.duo.nl

  15. Door: Vera · 27-01-2023 om 18:35

    Goedenavond,

    Ik heb een vraag over het studenten-OV. Ik ben in september 2017 begonnen met mijn eerste opleiding (HBO). Deze heb ik vervolgens na 2 jaar afgebroken. Ik ben nu in mijn laatste jaar bezig van mijn studie, het 4e jaar.
    Ik heb begrepen dat je 5 jaar recht hebt op OV + 1 jaar door Corona. Klopt dit zo? Dan zou het precies uitkomen lijkt me.
    Bedankt!

    1. Dag Vera,
      Ik weet niet of die Corona regel nu nog uitgevoerd wordt. Dit moet je even goed navragen bij DUO.

  16. Door: Lieke · 26-09-2022 om 22:01

    Hoi,

    Ik heb een hbo propedeuse gehaald en ben daarna naar de universiteit gegaan. Weet je misschien of ik voor dit hbo jaar de ov kosten terug ga moeten betalen? Of telt het propedeuse getuigschrift of universiteit diploma voor dat jaar?

    1. Dag Lieke,
      Nee, die kosten hoef je niet terug te betalen mits je binnen 10 jaar na aanvang van je eerste studie je bachelordiploma haalt. Heel veel succes met je overstap. En mag ik je daar een keertje over interviewen voor het blog? Want meerdere studenten zullen graag weten hoe dat nou bevalt… met hbo propedeuse naar de uni.

  17. Door: Mariska · 23-09-2022 om 07:12

    Beste,

    Volgend jaar juli behaal ik mijn diploma voor de HBO-V opleiding, dan wordt de OV en aanvullende beurs omgezet in een gift. Wegens omstandigheden wil ik een nieuwe opleiding doen op HBO. Heb je dan opnieuw recht op studenten ov en aanvullende beurs als je weer een diploma haalt binnen 10 jaar?

    Alvast bedankt
    Ik hoor het graag

    1. Dag Mariska, ik weet niet of je opnieuw studiefinanciering krijgt als je weer een hbo opleiding gaat doen, maar zal dat navragen. In elk geval is het zo dat je het instellingscollegegeld moet gaan betalen. Dat is vaak hoger dan het wettelijke collegegeld. Dat is zo’n €2100,- per jaar. Je mag maar 1x voor een bepaald niveau in aanmerking komen voor het wettelijk collegegeld. Vraag dit dus goed na.

  18. Door: Arno van de Woestijne · 29-08-2022 om 20:35

    Goede avond,

    Mijn dochter gaat de andere weg volgen dus van HBO naar MBO….hier lezen we niets over betreffende terugbetalen van OV.
    We hebben al wel gehoord dat ze geen recht meer heeft op de Studenten Regeling van het OV.
    Maar moet ze nu alles terugbetalen?
    Zou wel raar zijn dat je toch wel wilt leren , alleen lager niveau , maar dan wel alles terug moet betalen.
    Weet u hier iets over?

    1. Dag Arno, ik zou dit aan DUO vragen maar voor zover ik de regeling begrijp moet ze echt een hbo diploma halen om de OV kaart niet terug te hoeven betalen. Alleen als je in je eerste jaar voor 1 februari stopt hoeft dat niet. En het mag ook een andere hbo opleiding zijn dan de hbo waar ze aan begonnen is. Dat diploma moet gehaald worden binnen 10 jaar nadat ze is begonnen met de studie. Maar vraag het voor de zekerheid na…

  19. Door: Karin Muller · 12-08-2022 om 10:45

    Hoi, mijn dochter is in 2019 gestart met de HBO-Verpleegkunde. Door de corona heeft ze niet de motivatie gevonden hiermee door te gaan en ze is gestopt in 2021. Ze is toen full time gaan werken en in september 2022 start ze met een MBO opleiding doktersassistente. Moet zij nu wel het studentenreisproduct terugbetalen over de periode dat zij de HBO opleiding heeft gevolgd? (ze heeft deze wel opgezegd toen zij stopte met haar opleiding)

    1. Dag Karin,
      Ja, ik ben bang dat je dochter, nu ze gestopt is met het hbo en begonnen aan het mbo haar OV kaart terug moet betalen. Het is natuurlijk heel mooi dat je dochter met het mbo is begonnen, maar begin je met een hbo opleiding dan moet je binnen 10 jaar een hbo diploma halen om het studentenreisproduct om te kunnen zetten in een gift. Alleen als je in het eerste jaar stopt voor 1 februari hoef je niets terug te betalen. Maar vraag het voor de zekerheid nog even goed na bij de DUO.

  20. Door: Karen · 30-07-2022 om 10:04

    Mijn dochter start eind augustus met een HBO opleiding in Enschede. Het introductie kamp start op 26 augustus en de opleiding zelf op 29 augustus. Ze is op 1 juli 18 geworden.

    Toch lijkt ze haar OV studentenkaart pas vanaf 1 september te kunnen gebruiken en ook wordt de studentenlening pas eind september uitbetaald.

    Klopt dat wel?

    1. Dag Karen, Ik weet dat er overgangsregelingen zijn. Maar het fijne weet ik er ook niet van. Ik vraag dit aan DUO en zal het ook op het blog zetten.
      Groetjes, Hermien.

      1. Door: Karen · 06-08-2022 om 15:24

        Dankjewel!

  21. Door: Anna · 24-07-2022 om 13:30

    Goedemiddag,

    Hoe zit het met de ov-kaart als je een hbo-bachelor hebt afgerond en daarna 2 jaar een pre-master doet op de universiteit en daarna een wo-master?

    Heb ik dan maar 5 jaar recht op een ov + 1 jaar door corona extra? Of heb ik recht op 7 jaar ov?

    1. Dag Anna, Volgens mij heb je dan 7 jaar recht op OV. 6 jaar regulier en een extra jaar als je door Corona vertraging hebt opgelopen. Maar je zit in een ingewikkeld traject. Vraag vooral advies aan DUO. En wil je het antwoord dat je krijgt op het blog zetten? Dat is ook weer interessant voor anderen. Kom je er niet uit met DUO, laat het dan weten, dan vraag ik meer informatie. Succes, Hermien Link

      1. Door: Anna · 16-09-2022 om 10:04

        Hoi Hermien,

        Het heeft even geduurd, maar ik heb contact gehad met duo hierover en ik heb helaas nergens meer recht op!

        Dus voor iedereen die na een HBO een premaster wil doen: 6 jaar ov (1 jaar door corona).

        1. Jammer voor jou maar fijn dat je dit deelt.

        2. Door: Hester · 11-07-2023 om 10:55

          Hi Anna,

          heb jij na je HBO opleiding je OV stopgezet of niet? Want ik heb afgelopen maand mijn HBO-bachelor behaald en begin in september aan een 1-jarige pre master. Alleen ik weet nu niet of ik hem nu stop moet zetten en weer moet aanvragen als ik ga beginnen of gewoon door moet laten lopen. Hopelijk kan je mij hiermee helpen!

          1. Hoi Hester, vraag even advies aan DUO. het aantal jaren dat je recht hebt op studiefinanciering is beperkt. Lees ook studiefinanciering in het kort.

          2. Door: Liam · 23-08-2023 om 18:43

            Ongelofelijk jammer dat deze regeling er nog steeds is. Dit is niet stimulerend voor hbo’ers die zich willen opwerken naar het wo. Hopelijk wordt dit in de toekomst nog aangepast. Ik vind het krankzinnig dat het aantal jaren recht op studentenov voor enkel een hbo-bachelor = hbo-bachelor + pre-master + master. Krankzinnig

          3. Dag Liam,
            Ja, ik ben het met je eens. Maar soms hebben universiteiten wel mogelijkheden. Voor een tweejarige master social sciences bij wur kun je wél 1 jaar speciale regelingen treffen. Voor meer informatie hierover kun je je wenden tot Daniëlle.Vogels@wur.nl

  22. Door: Joke Bakker · 01-07-2022 om 11:00

    Mijn dochter gaat ws stoppen met haar HBO studie, zit in 2e jaar, maar heeft 1 toets van 1e jaar niet gehaald, dus haar Bachelor niet gehaald. Wat moet ze terugbetalen, 2 jaar studentenkrediet en ook OV van 2 jaar? Ze kan ook nu niet verder in leerjaar 3 van een andere opleiding, dus zal evt helemaal opnieuw moeten beginnen met een 4 jarige studie?

    1. Dag José, wat een pech en teleurstelling voor jullie beiden. Je dochter hoeft voorlopig niets terug te betalen. Als ze een andere hbo opleiding haalt is de OV een gift. Dat diploma moet ze dan wel halen binnen tien jaar nadat ze met haar eerste hbo opleiding is gestart. Het collegekrediet moet ze altijd wél terugbetalen. Dat is namelijk gewoon een lening. Dat afbetalen begint 2 jaar nadat ze met haar opleiding is gestopt, deze of een volgende. Ik hoop dat ze een andere opleiding kan vinden die haar aanspreekt. Maar ook na een dergelijke teleurstelling is het belangrijk dat ze goed nadenkt over wat bij haar past.

  23. Door: Shahram · 14-09-2021 om 17:21

    Ik ben een student van ISK ik wil graag rijskost aanvragen voor vervoer in Zwijndrecht naar Rotterdam

    1. Dag Sharam, het studentenreisproduct kun je aanvragen bij DUO. https://www.duo.nl/particulier/ov-en-reizen/ maar ik denk dat er voor studenten op het ISK andere regelingen zijn. Kun je dit op school navragen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.