Stoppen met de studie voor 1 februari

Door: Hermien Miltenburg · 25 januari 2019
Categorie: Studeren

Heel wat eerstejaars studenten twijfelen over de studiekeuze. Heeft een student écht de verkeerde studie gekozen? Dan kun je beter stoppen met de studie voor 1 februari. Dat is financieel gunstiger. Maar een student moet goed nadenken of stoppen echt de beste oplossing is…

stoppen met de studie voor 1 februari

Twijfel over de studiekeuze

Het merendeel van de studenten twijfelt wel eens aan de studiekeuze. Vooral tijdens het eerste studiejaar. Op een Open Dag en op de opleidingssites wordt er meestal veel aandacht geschonken aan de leuke stages. En de interessante banen die je na zo’n opleiding kunt vinden. Veel minder vaak vindt een student informatie over het eerste studiejaar. En dat is helaas vaak nét het lastigste studiejaar. Een deel van de studenten overweegt te stoppen met de studie voor 1 februari.

Het eerste studiejaar

Het eerste studiejaar bestaat meestal uit een vast programma. het lesprogramma bestaat vaak uit een programma van inleidende vakken. Verderop in de studie zijn er meer keuzemogelijkheden. En dan komen ook die leuke onderwerpen die op de Open Dag beloofd zijn. Dat eerste studiejaar valt de meeste studenten zwaar.

Bindend Studieadvies

Tijdens het eerste studiejaar moet het Bindend Studieadvies gehaald worden. In het eerste studiejaar moet een student een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die hoeveelheid studiepunten niet, dan mag je dezelfde opleiding op datzelfde instituut ook niet blijven volgen. Je mag het eerste studiejaar ook niet overdoen. Een student die heel weinig studiepunten heeft gehaald in de eerste vijf maanden zal ook vaak overwegen te stoppen met de studie voor 1 februari. Om zo’n negatief advies te voorkomen. Dit in de hoop volgend jaar toch weer dezelfde studie te kunnen doen.

Nadenken

Voelt een student aankomen dat hij een negatief Bindend Studieadvies krijgt.. Of twijfelt hij aan zijn studiekeuze? Belangrijk om er dan over te praten. Op de school of de universiteit is de studieloopbaanbegeleider (SOB-er) of de studieadviseur de meest aangewezen persoon. Hij kan met de student kijken welke mogelijkheden er verder zijn. Misschien is de keuze van het onderwerp van de studie wél goed… maar past het niveau niet zo goed. Er is vast een opleiding over hetzelfde onderwerp op een ander niveau. Het kan ook zijn dat het onderwerp van de studie tegenvalt. Dan is het niveau wel goed gekozen, maar moet het gewoon een andere studie zijn.

Na het eerste studiejaar valt er veel meer te kiezen!

Soms is het eerste studiejaar ook gewoon een kwestie van doorzetten. Die leuke vakken komen verderop in de studie echt wel aan bod. Ouderejaars kunnen daar meer over vertellen. Ik heb al vaak gemerkt dat een gesprek met studiegenoten die net een of twee jaar verder zijn, heel motiverend is. Ook kun je na je eerste studiejaar kiezen voor vakken die je net wat meer aanspreken. Als het interessegebied je aanspreekt, kom je er wel.

Switchen

Ook binnen een opleiding kun je nog heel wat switchen. Je kunt je vakkenpakket verderop in de studie aanpassen aan je wensen. Switchen van opleiding kan ook vaak nog binnen dezelfde hogeschool of universiteit. Eerstejaars vakken worden vaak aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Switch je binnen het instituut, dan kun je je studiepunten ‘meenemen’. Dat valt de studievertraging ook meestal wel mee.

Toch stoppen? Dan stoppen met de studie voor 1 februari

Wil een student écht stoppen,  dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen. Ook je OV kaart hoef je niet terug te betalen. Heb je geld geleend, dan moet je dat natuurlijk wel terugbetalen. Deze regeling geldt alleen als je voor het eerst studeert. Vanzelfsprekend moet de student wel doorgeven aan DUO dat hij stopt.

Helaas…

Een eventuele lening moet je natuurlijk altijd terugbetalen.
Je kunt hetzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering aanvragen, behalve als je naar het mbo gaat.
De maanden dat een student studiefinanciering heeft gehad tellen mee in het totaal aantal jaren dat een student recht heeft op studiefinanciering. De volledige regeling staat op www.DUO.nl

Collegegeld als je gaat stoppen met de studie voor 1 februari

Vaak kan een student een deel van het collegegeld terugkrijgen als hij haat stoppen met de studie voor 1 februari. Dat moet hij dat ook op tijd doorgeven aan de hbo of universiteit.

Stoppen met de studie voor 1 februari? Praat met de studieadviseur

Het is hoe dan ook belangrijk om te praten met de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Wat is er ‘verkeerd’ gegaan? Wat ging er goed? Wat moet er in de toekomst misschien anders?
Daarnaast heeft de student misschien toch een aantal studiepunten gehaald. Leg vast welke vakken je gehaald hebt. De studiepunten blijven nog wel een tijdje geldig. En voor een volgende opleiding heb je er misschien weer iets aan.

Veel geleerd, ook bij stoppen met de studie voor 1 februari

Ik hoor studenten vaak zeggen dat ze van zo’n ‘vergissingsjaar’ veel hebben geleerd. Ze hebben zichzelf beter leren kennen. Ze weten beter wat wel en niet bij hen past.
Als een student gaat stoppen met de studie voor 1 februari betekent dat een tussen(half)jaar. Ik vind het belangrijk deze periode goed in te vullen. Sowieso pleit ik voor een daginvulling in deze maanden… werken, een vrijwilligerstaak, een korte cursus… En de student moet de resterende maanden van het collegejaar benutten om na te denken over de toekomst. De studieadviseur, maar ook de ex-schooldecaan, kunnen hierbij helpen. En er zijn speciale ‘tussenjaarprogramma’s’.
Maar een student kan ook zelf een programma maken… Veel Open Dagen bezoeken, meedoen met meeloopdagen, goed opleidingen vergelijken op het internet. Dat helpt allemaal om een volgende keer een betere keuze te maken.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 11 reacties.

 1. Door: Imad hazion · 11-04-2019 om 22:19

  Ik heb geen studiefinanciering aangevraagd. Maar heb me collegegeld zefbetaald op het hbo maar ben voor 1 februari gestopt. Waar ik heb recht op.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Imad, meestal geeft de hogeschool of de universiteit dan de helft van je collegegeld terug, dat wil zeggen, je hoeft de tweede helft van het studiejaar niet te betalen. Je moet die teruggave bij je hogeschool aanvragen. Succes, hermien

   1. Door: Lotte · 20-11-2019 om 15:03

    Hi Hermien,

    Welke regeling geldt er dat je, je collegegeld terugkrijgt van je studie. Verschilt dit per studie of hoef je de helft van je studie niet meer te betalen?

    1. Hermien Miltenburg

     Dag Lotte,
     De opleiding mag zelf bepalen of ze collegegeld teruggeven. Als ze dat doen betekent dat meestal dat je de resterende maanden van het studiejaar niet meer hoeft te betalen.

 2. Door: Ismail · 06-09-2019 om 00:27

  Hallo,

  Ik heb nu in september mijn studie stopgezet op het hbo en daarmee ook dus mijn studiefinanciering. Omdat ik geen zin heb om een heel schooljaar niks te gaan doen wil ik in februari instromen bij een ander hbo opleiding. Kan ik dan wel weer studiefinanciering aanvragen of niet?

  1. Hermien Miltenburg

   Ja, dat kan. Succes met je nieuwe studie.

 3. Door: Lina Jaspers · 14-10-2019 om 13:26

  Hoi. Als ik voor 1 februari 2020 stop met mijn opleiding op HBO in Denbosch, kan ik dan per september 2020 met dezelfde opleiding op dezelfde school in Denbosch opnieuw starten? Alvast dank!

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Lina,
   Ja, dan kun je weer gewoon beginnen. Kijk wel even kritisch naar jezelf. Wat ging minder tijdens je eerste studie? En kijk ook kritisch naar je opleiding. Wat vond je minder interessant of lastig? Zou dat een volgende keer beter zijn? Of moet het dezelfde studie op een ander instituut zijn? Of hetzelfde instituut maar een iets andere studie? En is het niveau goed voor je?

 4. Door: Lies · 03-12-2019 om 12:19

  Hey, als ik mijn studie wil stopzetten, is dat een proces wat lang duurt of is dat zo gedaan? Dit in verband met afspraken bij mijn counselor. Alvast bedankt!

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Lies,
   Dat stoppen is een fluitje van een cent. Zo gedaan. Ik zou nog wel even praten met je studieloopbaanbegeleider os studieadviseur over wat er wel en niet zo goed ging. Daar leer je altijd weer van voor een volgende studie.

  2. Hermien Miltenburg

   dag Lies, Dat stoppen is zo gedaan, een fluitje van een cent. Ik zou nog wel even praten met je studieloopbaanbegeleider of studieadviseur over wat er wel en niet goed ging bij je studie. Daar leer je altijd van voor een volgende keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.