24 februari 2020 | Categorie: Studeren

Stoppen met studeren en opnieuw beginnen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Jongeren en ouders stellen regelmatig vragen via dit blog. Dat is fijn. Soms is die vraag aanleiding voor een artikel. Zoals onderstaande vraag van een moeder. ‘Mijn dochter gaat stoppen met studeren en opnieuw beginnen in september. Wat betekent dit voor de studiefinanciering?’

Stoppen met studeren en opnieuw beginnen

Mijn dochter gaat stoppen met studeren en opnieuw beginnen in september

Hoi Hermien,
Onze dochter geeft zojuist aan toch te willen stoppen met haar HBO opleiding ( 1e jaars) omdat het niveau ( Engelstalig) te hoog gaat worden.
1 februari is geweest
Dus moet ze het collegegeld volledig betalen over het jaar 2019/2020
Haar lening en ov moet ze dan, na uitschrijving, stop gaan zetten.
Ze heeft een “positief advies” gekregen voor een andere HBO opleiding en deze start dan weer in september 2020.
Mijn vragen:
– Moet ze dan nu gelijk haar lening terug gaan betalen? Of pas als ze helemaal klaar is met studeren?
– Kan ze dan wel weer een lening aanvragen in september 2020?

Moet mijn dochter nu al haar lening terugbetalen?

Deze moeder stelt meerdere vragen. Eerst de vraag: ‘moet mijn dochter haar lening meteen terugbetalen als ze gestopt is met de studie?’
Nee, dat hoeft niet. Op de site van DUO kun je het volgende lezen.
‘U hoeft uw studieschuld niet direct af te lossen. Als uw studiefinanciering stopt, begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar de aanloopfase. Dit is een periode van 2 jaar waarin u nog niet hoeft terug te betalen. De rente loopt tijdens deze fase wel door. Na de aanloopfase van 2 jaar start de aflosfase. Vanaf dat moment moet u maandelijks verplicht terugbetalen’. Dat betekent dus concreet dat je dochter zich geen zorgen hoeft te maken. Ze heeft nog bijna drie jaar voordat ze begint met terugbetalen. Over haar studieschuld betaalt ze wel rente en die loopt gewoon door.

Kan mijn dochter weer opnieuw studiefinanciering aanvragen?

Stoppen met studeren en opnieuw beginnen

Iedereen kan zich vergissen en het is dan misschien geen gek idee te stoppen met de studie. Er zijn wel een paar dingen die ik belangrijk vind:

  1. Heeft je dochter gepraat met de studieadviseur/studieloopbaanbegeleider?
  2. Heeft je dochter gepraat met ouderejaars van dezelfde studie?
  3. Heeft de je dochter gepraat met de ex-decaan?
sfoute studiekeuze bestaat niet

Nogal wat studenten twijfelen aan hun studiekeuze tijdens het eerste studiejaar.

Waarom eerst praten met de studieadviseur voordat je stopt?

Het is soms lastig te overzien waarom een studie tegenvalt. Is het niveau niet goed? Dan is het misschien beter naar een ander niveau te kijken. Is de inhoud van de studie nét niet wat je verwachtte? Soms kun je nog switchen binnen een interessegebied. Valt de inhoud helemaal tegen, dan is stoppen misschien zo gek nog niet. De studieadviseur kan hierover feedback geven.

Waarom eerst praten met andere studenten en je ex-decaan voordat je stopt

Ook kan het zijn dat het eerste studiejaar tegenvalt maar dat de rest van de studie juist weer wel interessant is. Het eerste studiejaar is meestal een jaar met verplichte basisvakken. Verderop is er meer eigen keuze. Ouderejaars kunnen je dat vertellen.
De ex-schooldecaan kan goede feedback geven op de manier waarop je indertijd de studiekeuze hebt gemaakt en wat er bij een volgende studiekeuze beter kan.

Stoppen met studeren en opnieuw beginnen, problemen met het Engels

Je geeft aan dat het Engels ook een probleem was voor je dochter. Het is niet zo makkelijk dit te vermijden. Steeds meer opleidingen zijn helemaal of deels in het Engels. Is het Engels opnieuw een probleem tijdens de nieuwe studie? Zoek dan op tijd hulp bij het talencentrum van de universiteit of hogeschool. Op sommige instellingen is er wel hulp aanwezig om je taalvaardigheid in het Engels te vergroten. Anders kan de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider tips geven om het niveau van het Engels te vergroten. Het Engels hoeft in de meeste gevallen geen belemmering te zijn voor een studie. Is het een idee als je dochter in de komende maanden werkt aan haar Engels? Dat kan vaak ook op een VAVO (ROC)

Positief advies

Het is heel mooi dat je dochter te horen heeft gekregen dat ze een hbo opleiding best kan. Maar het is ook echt belangrijk heel goed zelf na te denken. Een studiekeuzecheck heeft niet altijd een voorspellende waarde. Ik adviseer je dochter toch ook echt meerdere meeloopdagen te volgen bij de studie die ze op het oog heeft en met ouderejaars studenten te praten voordat ze een nieuwe studiekeuze maakt.

Als je stopt en niet weet wat je dan moet gaan doen

Er zijn meer studenten die willen of moeten stoppen met hun eerste studiejaar. Soms weten zij niet wat ze nu moeten gaan doen. Voor deze studenten zijn er verschillende mogelijkheden om een goede nieuwe studiekeuze te maken. Actief open dagen bezoeken, meeloopdagen doen, goed kijken naar de studiebijsluiter… of eens kijken naar het studiekeuzestripboek.

Tussenjaarprogramma?

Er zijn bovendien goede tussenjaarprogramma’s voor studenten die gestopt zijn of die na de middelbare school geen studiekeuze kunnen maken. Een paar weken of maanden ga je dan, onder begeleiding, uitzoeken wat bij je past. Die programma’s zijn niet goedkoop. Voor studenten die dit niet kunnen betalen is er een tussenjaarfonds.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 8 reacties.

  1. Door: Miranda Hissink · 24-08-2022 om 09:08

    Mijn dochter is voor februari gestopt met haar studie en heeft ook op tijd haar OV stop gezet. Nu gaat ze weer beginnen. En heeft ze haar OV weer geactiveerd. Vanaf wanneer kan ze deze weer gebruiken. Van de één hoor ik vanaf half augustus en de ander vanaf 1 september, omdat ze al OV had aangevraagd

  2. Door: Nicolette · 05-07-2021 om 17:32

    Mijn dochter (18 jaar) is dit jaar gestart met de opleiding HBO-V. Helaas werd de opleiding ( door Corona 90 % online) voor haar steeds zwaarder, mede door het missen van klassikale lessen. Zij heeft besloten te stoppen en een tussenjaar te nemen. Ze heeft er alles voor gedaan maar stoppen voor 1 februari was nog geen optie omdat ze echt dacht dat het beter zou gaan als de Corona maatregelen zouden versoepelen. Ook liep ze toen stage. Nu moeten we alle gemaakte kosten van het OV terugbetalen omdat ze niet voor 1 februari gestopt is en wij vragen ons af of er geen coulance kan worden toegepast.

    1. Dag Nicolette,
      Ja, dat is heel zuur. het is inderdaad de regel dat je alles terug moet betalen als je niet voor 1 februari stopt. Maar ik begrijp het ook niet helemaal. Als je dochter namelijk een andere hbo opleiding gaat doen en binnen 10 jaar na aanvang van de eerste opleiding een diploma haalt, dan is de OV kaart ook een gift. Is het haar voornemen dit te doen? En hebben jullie dit gemeld bij DUO? Verder hoop ik dat je dochter iets heeft aan de tussenjaartips zoals die op dit blog staan onder de tab ‘tussenjaar’. Als ze een officieel tussenjaarprogramma volgt kan ze misschien ook in aanmerking komen voor het tussenjaarfonds.

  3. Door: Frederick · 12-04-2021 om 23:56

    Hallo Hermien,

    Ik wil even weten of ik mijn studiefinanciering kan laten doorlopen tussen mijn huidige studie die ik per 1 mei stop zet en mijn volgende studie in September 2021.

    Alvast bedank

  4. Door: Wil Dee · 13-01-2021 om 14:25

    Ik heb een soortgelijke vraag.

    Ik volg een selectieve wo-master (geen numerus fixus, maar een sollicitatieprocedure), en ik ben helaas ziek geworden. Ik overweeg een tijdelijke studiestop. Heb ik recht om volgend jaar september overnieuw te beginnen indien ik vóór 1 februari 2021 uitschrijf?

    1. Wat naar voor je Wil. Ik adviseer je hierover te praten met je studentendecaan. En heb je al met je studieadviseur gepraat? De studieadviseur is de eerste stap, maar de studentendecaan is je vraagbaak bij ziekte en belemmeringen. Echt doen dus, er is meestal meer mogelijk dan je denkt.

  5. Door: Kees Zwager · 30-11-2020 om 18:56

    Kan ik als ik een universitaire opleiding niet red, voor 1 februari stoppen en dan volgend jaar dezelfde studie hervatten, omdat ik de studie verder wel interessant vind?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.