Tussenjaarfonds, subsidie voor tussenjaarprogramma

Door: Hermien Miltenburg · 5 februari 2020
Categorie: Tussenjaar, tussenjaar

‘Mijn kind weet niet wat hij wil gaan doen…’Deze jongere te wijzen op een  tussenjaarprogramma, is dan een goed idee. Maar die tussenjaarprogramma’s zijn duur. Daarom heb ik het Tussenjaarfonds opgericht. Om jongeren die een tussenjaarprogramma niet kunnen betalen, een handje te helpen.

tussenjaarfonds

Tussenjaarprogramma: ontdekken wie je bent en wilt je wilt en kunt bereiken

Niet weten wat je moet kiezen?

Er zijn nogal wat jongvolwassenen die na de middelbare school echt niet weten wat ze moeten kiezen. obstetrics and gynaecology essay prize? Een persuasive essay on death penalty? Studeren? En wat wil je dan studeren? Dit vereist nogal wat nadenken. Je moet veel over opleidingen essay paper outline. En het allerbelangrijkste is misschien wel het bezoeken van veel Open Dagen en het volgen van 150 words essay on slow and steady wins the race. Een studie kiezen is een heel proces. Het is echt lastig om dit te combineren met het afronden van je huidige opleiding. Als kiezen niet lukt kiezen nogal wat jongeren voor een https://weblog.wur.eu/dissertation-essay-service-feedback/.

Tussenjaarprogramma

Een student die het tussenjaar gebruikt om allerlei baantjes uit te proberen, en die veel Open Dagen en meeloopdagen bezoekt, kan er best met de hulp van zijn omgeving uitkomen. Als ouders en jongeren een tussenjaarplan maken, om een goede invulling van het tussenjaar te bedenken, komt er best een goed toekomstplan uit. Maar dat lukt niet iedereen. Niet alle ouders kunnen hun zoon of dochter hiermee helpen. Er zijn ook kan-en-klare tussenjaarprogramma’s die je helpen een toekomstkeuze te maken. Je volgt zo’n tussenjaarprogramma op een hogeschool of bij een particuliere organisatie. Meestal heb je een mbo, havo of vwo vooropleiding nodig.

Tussenjaarfonds

Er zijn behoorlijk wat tussenjaarprogramma’s. Een aantal daarvan zijn behoorlijk succesvol. In een groepje gaan jongeren allerlei opdrachten maken en ze lopen mini-stages. Ze worden gestimuleerd veel rond te neuzen op hogescholen en universiteiten. Het doel is dat een jongere na een aantal weken/maanden een goede toekomstkeuze kan maken. Ideaal toch? Maar er is ook een nadeel. Deze tussenjaarprogramma’s zijn behoorlijk duur.

Geen subsidie voor tussenjaarprogramma’s

Helaas is er geen subsidie voor tussenjaarprogramma’s. Ook kun je geen studielening of aanvullende beurs aanvragen. Een tussenjaarprogramma moet je helemaal zelf betalen. Voor een aantal jongeren is zo’n tussenjaarprogramma daarmee onhaalbaar. Het TussenjaarfondsTussenjaarfonds is bedoeld om deze jongeren financieel een handje te helpen.

Tussenjaarfonds, subsidie onder voorwaarden

Jongeren die in aanmerking willen komen voor subsidie moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Als ze zouden studeren op een mbo, hbo of universiteit zouden ze in aanmerking moeten komen voor een aanvullende beurs (controle inkomen ouders)
 • De jongere moet de helft van het tussenjaarprogramma zelf betalen (verdienen met je bijbaan)
 • Hij of zij moet het tussenjaarprogramma actief doorlopen en ook afmaken. Anders moeten alle kosten vergoed worden
 • De tussenjaarstudent kan kiezen uit een aantal tussenjaarprogramma’s uit een short-list
 • De tussenjaarstudent moet echt gemotiveerd zijn
 • Een jongere die in aanmerking denkt te komen voor het Tussenjaarfonds kan zich bij mij melden.

Hoe komt het Tussenjaarfonds aan het geld?

Het TussenjaarfondsTussenjaarfonds is een idee dat ik al langer in mijn hoofd heb. Nu mijn pensioen nadert, krijg ik tijd het Tussenjaarfonds concreet uit te werken. Op de volgende manieren hoop ik geld in te zamelen:

 • Bezoekers aan de TussenjaarBeurs van 26 maart doneren 5 euro aan dit goede doel
 • Instellingen die mij vragen een presentatie te geven over de zin en onzin van een tussenjaar en hoe je dat op een goede manier in kunt vullen, betalen een bijdrage
 • Decanenkringen die mij vragen meer te vertellen over een tussenjaar dragen bij
 • Ik benader organisaties die tussenjaaractiviteiten aanbieden voor het doen van een bijdrage
 • Ik hoop op bijdragen van studiekeuzecollega’s, ouders en organisaties uit de wereld van onderwijs en studiekeuze
 • En alle andere ideeën die er nog in mij opborrelen….

Helpt u mee?

Helpt u mee met het vormgeven van het fonds? Dat kan op verschillende manieren:

 • Fijn als u inhoudelijk meedenkt
 • Belangrijk als u weet hoe ik het Tussenjaarfonds beter onder de aandacht van organisaties kan brengen en daar zelf ook aan bijdraagt
 • Natuurlijk kunt u geld doneren
 • U kunt mij uitnodigen voor een presentatie, workshop of training over ‘tussenjaar’
 • En wat u verder nog kunt bedenken….

Samen kunnen we zo jongeren die deze kans verdienen, een stukje verder helpen.
Tussenjaarfonds in de Volkskrant

Meer weten over een tussenjaar?

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Uw zoon kan mij bellen op 0317484455, dan kunnen we samen kijken naar een oplossing.

 2. Door: Kristina · 17-07-2021 om 11:43

  Wij zijn in echt moeilijk situatie gekomen, weet niet hoe kan ik mijn zoon verder helpen, en hij heeft hulp en begeleiding nodig. Vorig jaar naar de behalen zij vwo diploma is hij begonnen op HHS voor eerste jaar europejs en internationale recht LAW maar door de Corona sinds november woont hij thuis ,hij volgende alles online en dat wat te zwaar en brengt veel stress, hij kon niet concentreren voor zijn examens en is in zichzelf dicht geklapt hij heeft zijn studie punten niet gehaald. Hij kreeg geen studie begeleiding en geen verdere advies ,hij heeft zij ingeschreven op UVA voor andere opleiding maar is hij afgewezen. Hij weet echt niet wat en hoe verder, en als hi jn in september niet begin met een opleiding dan verlies hij zijn studie financiering, maar wij kan hem financieel niet ondersteunen omdat heb diagnose van ALS en onze situatie als gezien en voor mijn zoon had groot impact. Voor mijn zoon was de moeilijke tijd ,egzamen jaar in de Corona tijd,geen 18 de verjaardag geen eind feest,geen vakantie ook dit jaar niet omdat hij is positief getest 2 dagen voor vertrek, mogelijk begien 1e studie jaar en groote onzekerheid voor dit jaar,wat en hoe nu verder. waar kan hij hulp krijgen???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.